U18: Kanada vei kultamitalit, Saroksesta turnauksen paras maalivahti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada juhli ensimmäistä MM-kultaansa alle 18-vuotiaissa sitten vuoden 2008.
Kuva © Miika Arponen
Kanada voitti alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Vaahteranlehtipaidat kaatoivat finaalissa Yhdysvallat lukemin 3-2.

Neljä edellistä MM-kultaa voittanut Yhdysvallat lähti finaaliin aggressiivisesti. Joukkue painosti voimakkaasti ja peli pyörikin pääasiassa Kanadan päädyssä. Ensimmäisen erän ainoan maalin teki lopulta kuitenkin Kanada, kun Laurent Dauphin yllätti maalivahti Thatcher Demkon hieman helpohkon oloisesti.

Yhdysvallat tuli tasoihin heti toisen erän alussa. Puolustaja Connor Cliftonin rannelaukaus siniviivasta yllätti Kanadan maalivahti Philippe Desroisersin ruuhkan takaa.

Hieman ennen erän puoltaväliä isokokoinen voimahyökkääjä Mike McCarron punnersi itsensä kulmanahinasta maalin eteen ja vei Yhdysvallat 2-1-johtoon.

Kanada kuitenkin pääsi kuittaamaan muutamaa minuuttia myöhemmin Madison Boweyn maalilla, ja ennen erän loppua Frederik Gauthier siirsi vaahteranlehtipaidat 3-2-johtoon.

USA painosti kolmannessa erässä rajusti, mutta Desroisersin loistotorjunnat takasivat Kanadalle historian kolmannen alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

- Aivan uskomaton fiilis, ei löydy sanoja kuvailemaan tätä tunnetilaa, Kanadan kakkosvahti Spencer Martin kertoi ottelun jälkeen.

- Oli uskomattoman hienoa, kun 10 000 venäläistä kannusti meitä finaalissa, en olisi osannut kuvitellakaan mitään sellaista.

Turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin pistepörssin voittanut Connor McDavid.

- Kyllä tämä on toistaiseksi urani hienoin saavutus, ehdottomasti, McDavid kertoi.

- Henkilökohtaiset palkinnotkin ovat tietenkin hienoja, se tarkoittaa että homma on toiminut. Mutta kyllä tämä on ennen kaikkea joukkueen voitto, koko joukkue taisteli hienosti, 16-vuotias McDavid totesi.

Yhdysvaltojen pelaajat eivät pystyneet pidättelemään kyyneliään, vaan haastattelualueella nähtiin useampikin amerikkalaispelaaja silmät kosteina.

- Tämä on valtava pettymys. Meidän ainoa tavoitteemme oli kultamitali. Pääsimme näin lähelle sitä, mutta kuitenkin se jäi niin kauas, Yhdysvaltojen tasoitusmaalin tehnyt Clifton sai sanottua.

- Pelasimme kaksi vuotta yhdessä ainoana tavoitteenamme tämä turnaus. Olen kuitenkin todella ylpeä tästä joukkueesta, voitimme monta hyvää maata, kuten Ruotsin ja Venäjän.

Turnauksen parhaaksi puolustajaksi valittiin USA:n Steven Santini. Parhaan maalivahdin palkinto meni itseoikeutetusti Suomen Juuse Sarokselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle