U18: Finaalissa kohtaavat moninkertainen mestari ja suuryllättäjä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekki meni ja pullautti Kanadan ulos finaalista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen finaalissa kohtaavat yksi turnauksen ennakkosuosikeista Yhdysvallat ja turnauksen suurin musta hevonen Tšekki.

Yhdysvallat on esiintynyt vakuuttavasti koko turnauksen ajan. Se hävisi vain kerran alkusarjassa, avauskierroksella Sveitsille. Sen jälkeen se on kulkenut voitosta voittoon. Välierissä kaatui Ruotsi. Tšekki koki myös alkusarjassa vain yhden tappion, juuri Yhdysvalloille. Välierissä se kaatoi kaikkien yllätykseksi Kanadan.

Yhdysvallat on ottelun selkeä ennakkosuosikki. Ennen viime kisoja se voitti neljät peräkkäiset alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja oli viime vuonnakin toinen. Pohjoisamerikkalaiseen tyyliin maan pelaajistosta löytyy kokoa, näköä ja laajuutta ja nytkin maalla on kasassa hyvä nippu.

Tšekki on puolestaan paininut jo pitkään arvokisamenestysongelmien kanssa. Maan juniorituotannon laatu on laskenut selvästi ja tämä heijastuu kaikkiin maajoukkueisiin. Esimerkiksi joukkue ei ole voittanut alle 18-vuotiaiden MM-kisoja nykymuodossaan vielä kertaakaan. Nyt joukkue pääsi yllättämään vastustajansa melko puskista ja lähtee haastajana finaaliin hyvistä asetelmista.

Yhdysvaltojen joukkueesta on noussut kisojen aikana useampikin yksilö esiin. Muun muassa Jack Eichel on pelannut hyvän turnauksen. Maan kokoonpano on laaja ja laadukas, eikä se välttämättä kaadu yksittäisten pelaajien epäonnistumiseen.

Tšekki puolestaan todisti välierissä jälleen kerran, miten sen vastaiskuihin perustuva taktiikka toimii parhaimmillaan loistavasti. Kanada oli pahimmillaan helisemässä tšekkien kanssa. Toisaalta Kanadan nousu kolmen maalin takaa rinnalle kuvastaa myös Tšekin haavoittuvuutta.

Kriittiseen asemaan nousee se, kuinka hyvin tšekit saavat nollattua jenkkien pelinrakentelun ja maalipaikat. Tšekeille on eduksi se, jos peli säilyy pitkään vähämaalisena. Joukkueiden maalivahdit Alexander Nedeljkovic ja Vítek Vaněček pystyvät kannattelemaan joukkueitaan tarpeen mukaan paljonkin, joten edessä on myös mielenkiintoinen maalivahtien taisto.

Yhdysvallat lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta välierät osoittivat sen, ettei Tšekkiä saa väheksyä. Motivaatio-ongelmia ei kummallakaan joukkueella varmasti tule olemaan, ensimmäinen sija arvokisoissa ei kuitenkaan ole aivan jokapäiväistä kauraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle