Tyynenmeren divisioonassa taistelua pudotuspeliviivan tuntumassa

NHL / Artikkeli
Alkukaudesta liigan heikompaan kaartiin lukeutunut Tyynenmeren divisioona on piristynyt totutun tasaiseksi. Viimeisen vuosikymmenen divisioonan ykkössijaa on pitänyt tosipelien alkaessa hallussaan joko Dallas tai San Jose, eikä tämäkään vuosi tuo poikkeusta. Dallas on mennyt menojaan ja keskittyy tällä hetkellä lähinnä pudotuspelien alkuun. Anaheim, Los Angeles ja San Jose sen sijaan ovat aloittaneet pudotuspelit jo kauan sitten.

Divisioonasta suurimmat kaupat deadlinella tekivät Anaheim sekä Los Angeles, joista Kings pisti myös valmentajansa kiertoon heikosti menneen kauden jälkipuoliskon myötä. Yksikään joukkueista ei jäänyt täysin lepäämään laakereillensa Dallasin ja San Josen hankittua fyysisemmän osaston osaajia Phoenixin keskittyessä veteraanien pois myyntiin.

Tyynenmeren divisioonassa tuskin enää nähdään muutoksia sijoitusten suhteen, ja pudotuspeleihin matkaavat Dallas kärkipaikalta sekä Anaheim divisioonan toisena edustajana. Sharksilla ja Kingsillä on vielä molemmilla mahdollisuus puristaa itsensä kahdeksannelle sijalle, mutta ottaen huomioon joukkueiden viimeaikaiset esitykset, mahdollisuudet ovat lähinnä teoreettiset.

Mahtiankoilla mainio maaliskuu

Anaheimissa nähtiin runsaasti kauppoja siirtojen takarajan yhteydessä. Brian Burke oli lähinnä myyjän roolissa, sillä Ducks -joukkueesta poistuivat treidien myötä kallispalkkaiset veteraanipuolustajat Keith Carney ja Sandis Ozolinsh. Tilalle saatiin Phoenixista kokenut, ilkeällä asenteella varustettu puolustaja Sean O'Donnell, joka korvannee Carneyn.

Hyökkäysosastolle tuo leveyttä Capitalsista kaapattu Jeff Friesen, josta maksettu toisen kierroksen varausvuoro on alhainen hinta, mikäli Friesen löytää pelinsä punaisen langan. Anaheimin organisaatioon siirtyi myös puolustaja Brett Skinner, joka jatkaa lainasopimuksella kauden loppuun Vancouverin farmijoukkueessa, Manitoba Moosessa.

Maalivahtipelissä on vieläkin toivomisen varaa, sillä Jean-Sebastien Gigueren ote ei pysy samana illasta toiseen. Voitto-ottelussa Coloradoa vastaan mies päästi kahdeksasta ensimmäisestä laukauksesta kolme sisään, ja maalille luisteli Ilja Bryzgalov. Anaheim nousi voittoon, ja Bryzgalov loisti. Seuraavassa matsissa aloitti kuitenkin jälleen Giguere, ja pelasi mainiosti. Jos Giguere pystyy jatkossa pitämään parhaan tasonsa illasta toiseen, on vastustajilla iso savotta edessä, mikäli aikovat miehen ohittaa. Kevään kovat pelit lähestyvät, yltyykö Giguere jälleen mahtiesityksiin, se jää nähtäväksi.

Puolustuksen yllätyskortti Francois Beauchemin on noussut tämän kauden aikana aivan uusiin ulottuvuuksiin. Sandis Ozolinshin ollessa päihdehuollossa, Beauchemin nousi kuin puskista täyttämään "Ozon" isoja saappaita. Ilmeisen hyvin mies siinä onnistui, koska Brian Burkella oli varaa kaupata Ozolinsh pois. Ducks-takalinjoilta löytyy nykyisellään kiitettävästi kovuutta, ja uusi tulokas Sean O'Donnell on mielenkiintoinen lisä ankkojen peräpäähän. Anaheimin pakkikaluston avainmies on kuitenkin ollut Scott Niedermayer. Kevään lähestyessä Niedermayer on korvaamaton apu kokemuksensa kera.

Teemu Selänne on edelleen ankka numero yksi, vire on säilynyt hurjana. Sentteri Andy McDonald pelaa uransa parasta kautta, ja todellinen komeetta Chris Kunitz on päätynyt yllättäen Anaheimin ykkösvitjaan, ei aivan odotettua tuokaan. Nuoret Corey Perry ja Ryan Getzlaf ovat parantaneet selvästi otteitaan, kun kokemusta kovista peleistä on kertynyt. Rob Niedermayer on piristynyt, ja Jeff Frieseniltä on lupa odottaa parempaa, mitä hän heikossa Capitals-nipussa esitti. Joffrey Lupul ei ole ollut parhaassa vireessään, mutta lamakausi lienee vain väliaikainen.

Anaheim pelasi kokonaisuutena hurjan maaliskuun. Se onnistui kasvattamaan pitkiä voittoputkia, ja kiipesi kahdeksan joukkoon. Kuukauden huippuna kuuden ottelun voittoputki, joka katkesi niukkaan tappioon Coloradolle. Pelaajien poistomyynti on vain piristänyt otteita, ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle Randy Carlylen suojatit porhaltavat pudotuspeleissä, mikäli nyt lopulta sinne päätyvät. Nykyvireen säilyessä ulos jäämisestä ei liene pelkoa, joukkue on yksi liigan kuumimmista juuri nyt.

1. Teemu Selänne 70 34+42=76

2. Andy McDonald 72 28+40=68

3. Scott Niedermayer 72 12+45=57

4. Joffrey Lupul 71 24+22=46

5. Chris Kunitz 59 15+17=32

Dallasilla katseet jo pudotuspeleissä

Odotuksiin nähden erinomaisen runkosarjan pelanneen Dallas Starsin kausi jatkui maaliskuussa positiivisissa merkeissä. Teksasilaiset voittivat 15 ottelustaan peräti 11 ja joukkue säilytti reilun kaulansa muihin tyynenmeren joukkueisiin nähden.

Dallas teki juuri ennen siirtoajan umpeutumista odotetun kaupan ja hankki fyysisen puolustajan. Minnesota Wildin 191 senttinen Willie Mitchell saapui kaupunkiin ja toiseen suuntaan matkasivat keskinkertaisesti pelannut Martin Skoula sekä nuori Shawn Belle. Dallas sai kaupassa vielä yhden varausvuoron.

Mitchell tuli Starsin takalinjoille todella tarpeeseen, sillä isolle ja kovaa pelaavalle puolustajalle oli suuri tilaus. Sen sijaan Janne Niinimaan saumat päästä pelaamaan heikkenivät entisestään kaupan myötä. Enemmän tai vähemmän loukkaantuneena raastava jääliläinen pelasi maaliskuussa silloin tällöin eikä esityksistä ollut vieläkään juuri lapsille kerrottavaa.

Dallasin erinomaisen maaliskuun takuumiehinä toimivat sentterit Mike Modano, Jason Arnott sekä maalivahti Marty Turco. Kapteeni Modano tehtaili parikymmentä pistettä kuun aikana ja liigan kenties selvin ykkösmaalivahti Turco pelasi koko kuun huipputasolla. Kanadalainen pitää kärkipaikkaa voitettujen otteluiden määrässä NHL:ssä.

Bill Guerin sai maaliskuun puolivälin paikkeilla pahan iskun mailasta silmäänsä ja oli koko loppukuun (8 ottelua) sivussa. Tämä vaikutti jopa positiivisesti Starsin kakkoskentän peliin, sillä Tippett nosti Stu Barnesin Guerinin tilalle. Ketjun (Morrow-Arnott-Barnes) peli alkoikin heti sujua samaan erinomaiseen malliin kuin pari vuotta sitten.

Tulokas-sensaatio Jussi Jokinen erehtyi viimeinkin rangaistuslaukauksessa, kun laukaus viuhahti San Jose –ottelun loppuhuipennuksessa Vesa Toskalan vartioiman maalin ohi päätylaudoitukseen. Muuten maaliskuu oli positiivinen Kärppä-kasvatille tämän taottua tehoja piste per peli –tahdilla.

Dallasilla on pullat hyvin uunissa ja tyynenmeren divisioonan voitto näyttäisi jo käytännössä varmalta. Joukkue majailee tukevasti läntisen konferenssin kakkospaikalla Detroitin perässä ja katseet ovatkin jo suunnattu kohti pudotuspelejä. Hyvin roolitettu teksasilaisjoukkue on jo valmis kevään odotettuun huipennukseen.


1. Mike Modano 73 27+45=72

2. Jason Arnott 73 29+41=70

3. Sergei Zubov 70 12+52=64

4. Brenden Morrow 73 21+38=59

5. Jussi Jokinen 72 16+35=51

Los Angeles Kings - valmentajat ja pelaajat vaihtoon

Ennen maaliskuista siirtoikkunan sulkeutumista tehtiin Los Angelesissa tuntuvat pelaajamuutokset taisteluun pudotuspelipaikasta. New York Islandersin kanssa tehdyssä kaupassa Kaliforniaan matkasivat puolustaja Brent Sopel ja hyökkääjä Mark Parrish, toiseen suuntaan matkasivat kaksi nuorta tulevaisuuden nimeä puolustaja Denis Grebeshkov ja hyökkääjä Jeff Tambellini.

Suurin Kings-siirtouutinen koettiin kuitenkin vasta siirtorajan jälkeen, kun seura ilmoitti erottaneensa pitkäaikaisen päävalmentajansa Andy Murrayn. Samalla myös apuvalmentaja John Van Boxmeer sai lähteä joukkueesta. Loppukauden seuran peluuttamisesta vastaa John Torchetti, jolla on aikasempaa päävalmentajakokemusta Florida Panthersista 27 ottelun verran ja Tampa Bay Lightningista neljän kauden verran apuvalmentajan tehtävistä.

Pelaajarintamalla olympialaisissa loukkaantuneet ykkösketjun hyökkääjät Aleksandr Frolov ja Pavol Demitra tekivät ison loven Kingsin hyökkykseen, Frolov pääsi kuukauden puolen välin jälkeen mukaan takaisin kaukaloon, mutta joukkueen ykköshyökkääjä Demitraa ei sen sijaan nähty laisinkaan maaliskuussa jäällä. Lisäharmia Kings-leiriin loukkaantumisten muodossa tuli 25. päivä pelattussa Nashville-ottelussa, kun pahasti alle odotusten pelanneen Jeremy Roenickin nilkasta löytyi murtuma. Vamman luultiin pitävän miehen loppukauden sivussa, mutta veteraanihyökkääjä pystyi tekemään kuin ihmepaluun kentille. Loukkaantumisten vuoksi myös puolustaja Aaron Miller ja hyökkääjä Derek Armstrog joutuivat olemaan sivussa muutamia otteluita.

Puolustuksessa on joukkueen koko kauden suurin ilon aihe Lubomir Visnovsky, joka on säilyttänyt tasonsa läpi kauden, muun joukkueen ailahtelevista otteista huolimatta. Maaliskuussa tämä slovakkipuolustaja kipusi joukkueen sisäisen pistepörssin piikkipaikalle, joka tavallaan myöskin kuvastaa joukkueen hyökkäyksen tilannetta. Muita maaliskuussa onnistuineita pelaajia ovat Michael Cammalleri ja ehkä vähän yllättäen maalinteossa väläytellyt piskuinen rääväsuu Sean Avery.

Vaisun kuningasryhmän suurimmat pettymykset seisovat maalinsuulla. Herrat Mathieu Garon ja Jason Labarbera ovat viime aikoina olleet vain muisto hyvin sujuneesta alkukaudesta. Mikäli joukkue mielii pudotuspeleihin, tällä osastolla on petrattavaa runsaasti.

Maaliskuun odotettiin olevan Kingsin vedenjakajakuukausi pudotuspelitaistelun osalta. Joukkue aloittikin vahvasti ottamalla kolme yhden maalin taisteluvoittoa putkeen, mutta näiden otteluiden jälkeen peliesitykset ailahtelivat liikaa - tuloksena täysin turhia pistemenetyksiä. Maaliskuun saldoksi tuli 14 ottelusta 12 pistettä.

Mikäli joukkue mielii kevään pudotuspeleihin, joukkueen viisikkopelin on palauduttava uomiinsa ja avainpelaajien ylitettävä itsensä. Enää ei ole varaa pistemenetyksiin. Torchettilla onkin nyt elämänsä näytönpaikka. Joukkueessa on potentiaalia, nyt se pitää vain kaivaa esiin.


1. Lubomir Visnovsky 71 17+48=65

2. Craig Conroy 70 20+44=64

3. Pavol Demitra 51 22+35=57

4. Michael Cammalleri 71 25+27=52

5. Aleksandr Frolov 60 21+31=52

Phoenixilla pirteä maaliskuu

Helmikuussa playoff-asemiaan ratkaisevan tuntuisesti menettänyt Phoenix pelasi maaliskuussa kokonaisuudessaan varsin pirteän kuukauden, näyttäen pirteätä peliä etenkin kuukauden lopussa. Joukkue aloitti maaliskuun kaatamalla Dallasin kotonaan ja iskemällä peräti kuusi osumaa Starsin verkkoon. Tämän jälkeen kojoottijoukkue hävisi Detroitille kotipelinsä, mutta otti revanssin Detroitista vieraissa heti seuraavassa pelissä. Hienoa Wings-voittoa seurasi kolmen tappion putki Columbukselle ja kaksi kertaa Anaheimille.

Maaliskuun puolenvälin jälkeen Phoenixin voittosarakkeeseen kirjattiin lähes pelkkiä voittoja. Ensin Phoenix kaatoi vieraissa Los Angelesin, hävisi sitten tämän jälkeen Nashvillelle, mutta otti kolme peräkkäistä voittoa kukistamalla kaksi kertaa Chicagon ja kerran Columbuksen. Maaliskuun lopussa tuli vielä tappio Anaheimille, mutta kuun päätti kaksi perättäistä voittoa Nashvillesta ja San Josesta. Kokonaisuudessaan Phoenix voitti siis maaliskuussa kahdeksan ottelua ja hävisi kuusi - positiivinen saldo tasaisesti pelaavalta joukkueelta.

Siirtorintamalla Phoenix oli maaliskuussakin ahkera. Joukkue hankki siirtotakarajalla NY Islandersista isokokoisen venäläishyökkääjä Oleg Kvashan vaihdossa ensi kesän kolmannen kierroksen varaukseen. Joukkueen toinen hyökkääjähankinta oli Anaheimista tullut entinen Quebecin juniorisarjan tähtihyökkääjä Joel Perreault, josta annettiin kokenut ja fyysinen, mutta suhteellisen ison palkan omaava puolustaja Sean O'Donnell. Joukkue hankki lisäksi farmijoukkueensa San Antonio Rampegeen lisää hyökkäystehoja Los Angelesista, josta tuli entinen kojoottipelaaja Yanick Lehoux. Lehouxista maksettiin Los Angelesille pääasiassa farmissa pelannut hyökkääjä Tim Jackman.

Puolustukseen kojootit hankkivat Detroitista kokeneen puolustajan Jamie Riversin, josta joukkue maksoi ensi kesän Draftin seitsemännen kierroksen varauksen. Joukkueen puolustajamuutokset saivat vielä lisäystä, kun Phoenix kauppasi siirtotakarajalla joukkueen toisen isokokoisen ja kokeneen puolustajan Denis Gauthierin Philadelphiaan, josta annettiin kojooteille kokenut farmihyökkääjä Josh Gratton sekä ensi kesän kaksi toisen kierroksen varausta. Toisen kierrosten varausten lisäksi joukkue hankki ensi kesän Draftiin vielä yhden neljännen kierroksen varauksen, kun joukkue kauppasi hyökkääjä Jamie Lundmarkin Calgarylle.

Ehkä merkittävin Phoenixin maaliskuun tekemä sijoitus oli kuitenkin joukkueen tekemät kolmen vuoden jatkosopimukset puolustaja Derek Morrisin ja hyökkääjä Steven Reinprechtin kanssa. Puolustaja Morrisista olisi tullut kauden jälkeen rajoittamaton vapaa agentti ensi kesän nuorimpana vapaa agentti puolustajana. Reinprecht on puolestaan pelannut Calgarysta tulonsa jälkeen hienosti yhdessä kojoottikapteeni Shane Doanin kanssa ja kaksikon onnistumisella oli varsin merkittävä osuus koko joukkueen maaliskuun lopun hyvässä pelissä. Jatkoa ajatellen Reinprechtin kiinnittäminen kolmeksi vuodeksi oli joukkueelta hyvä veto.

Maalilla Phoenix peluutti maaliskuussakin paljon kokenutta Curtis Josephia, jota ei sitten kuitenkaan joistakin odotuksista huolimatta kaupattu siirtotakaralla. Joseph pelasi kuukauden 14 ottelusta 11 ja voitti näistä peleistä seitsemän. Calgarysta Steven Reinprechtin kanssa tullut maalivahti Philippe Sauve petti Phoenixin joukkueen odotuksia ja kojootit nostivat farmista nuoren tulevaisuuden maalivahtinsa David LeNeveun. LeNeveu pelasi maaliskuussa kaksi ottelua (Chicago ja Anaheim) voittaen näistä toisen. Yhteensä LeNeveun taakse ladottiin kahdessa pelissä yhdeksän kiekkoa.

Puolustuksessa tämän kauden Phoenixin kohupuolustaja Zbynek Michalek on noussut ehkä joukkueen arvokkaimmaksi puolustajaksi. Michalek johtaa Phoenixin jääaikatilastoja ja miehellä on lisäksi joukkueen puolustuksen paras tehopörssimerkintä (+6). Kun kärkipaikka on lisäksi hallussa muun muassa laukausten blokkaamisessa ja kiekonriistoissa, voidaan todeta Michalekin merkityksen olevan kojooteille varsin suuri. Michalekin lisäksi joukkueen puolustuksen suurimpina onnistujina olivat maaliskuussa oman piste-ennätyksensä jo nyt tehnyt Paul Mara sekä kuun alussa paluun pitkän loukkaantumisen jälkeen tehnyt Derek Morris.

Hyökkäyspäässä joukkueen kapteeni Shane Doan oli maaliskuussa erittäin hyvä ja iski tehoja paremmalla pistekeskiarvolla kuin kertaakaan tällä kaudella. Ikitaistelija Doanin lavasta lähti 14 ottelussa 19 (10+9) pistettä. Doanin ketjukaverina pelannut Calgary-hankinta Steven Reinprecht toi joukkueen hyökkäykseen hienosti lisää tehoja, tehden maaliskuun aikana 14 ottelussa 14 (5+9) pistettä. Joukkueen kuukauden avainhyökkääjäksi pitää myös laskea 17 (8+9) pistettä 14 ottelussa iskenyt pieni, mutta taitava Mike Comrie. Kokonaisuudessaan joukkueen hyökkäys toimi maaliskuussa hienosti. Phoenixin kannattajat haaveilevat vain siitä, että kunpa tämän rungon lisäksi joukkueella olisi vielä käytössään loukkaantunut slovakkihyökkääjä Ladislav Nagy.

Phoenixin menestykselle siirtotakaralla menetetyt puolustajat O'Donnell ja Gauthier eivät tehneet oikeastaan minkäänlaista vaikutusta ja jos tekivät, niin itse asiassa joukkue vain paransi peliään sen jälkeen, kun kokenut kaksikko kaupattiin pois. Tämä kertoo hyvin Phoenixin hyvästä nuorten puolustajien tilasta. Kuitenkin siirtotakaraja kertoi oleellista kieltään siitä, että joukkueen johto ei itsekään tainnut enää uskoa tosissaan playoff-paikkaansa ja tilalle piti hankkia tulevaisuutta varausvuorojen kautta. Tämä olikin pitkällä tähtäimellä järkevää. Joukkueella on kautta jäljellä enää yhdeksän ottelua ja mahdollisuudet playoff-paikkaan ovat käytännössä jo menneet.


1. Shane Doan 73 27+33=60

2. Ladislav Nagy 51 15+41=56

3. Mike Comrie 71 27+28=55

4. Mike Johnson 71 15+34=49

5. Paul Mara 69 15+29=44

San Jose tuhoamassa hyvää loppukiriään

Piilaakson joukkue pelasi jälleen samanlaisen kuukauden kuin aiemminkin. Kaksikko Joe Thornton, Jonathan Cheechoo kannattelee joukkuetta pitkälti Vesa Toskalan hyvien torjuntojen avulla Cheechoo rikkoi Owen Nolanin kaudella 1999-2000 asettaman maaliennätyksen ja on ylittämässä 50 maalin rajapyykin. Joe Thornton jatkaa liigan pistepörssin kakkossijalla.

Joukkue siis pelasi maaliskuun, kuten se on pelannut koko kauden. Jokaista voittoputkea seuraa tappioputki joka pudottaa joukkueen jälleen pudotuspeliviivan alapuolelle ja tekee voittoputkesta turhaa työtä. Kauppatakarajalla hankittu Ville Nieminenkään ei ole onnistunut kääntämään trendiä, vaan hienon jakson jälkeen Sharksilla on tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputki käsissään. Mikä oli pudotuspelipaikka, on jälleen armoton taistelu pisteistä.

Joukkueen uumoiltiin hankkivan kauppatakarajalla kokeneen puolustajan sekä kenties kakkosketjun hyökkääjän. Vastaus ongelmiin oli Ville Nieminen. Toskalan kokkikoulukaveri on pelannut odotetussa roolissa ja onkin saanut kiitettävästi vastuuta alivoimalla. Lisäksi joukkueeseen liittyi suoraan juniorisarjoista Hobey Baker-ehdokas Matt Carle, joka onkin pelannut ihan pirteästi tehden kolmessa ottelussa kaksi maalia.

Vaikka tämä kausi onkin mennyt penkin alle, on Sharks-faneilla ympäri maailman syytä suureen riemuun ja aurinkoisempiin odotuksiin tulevaisuuden suhteen. Nimittäin Steve Bernier, jota jotkut jo ehtivät pilkata epäonnistuneeksi varaukseksi, on pelannut loistavasti. Ottelussa St. Louisia vastaan nähtiin todellinen näyte tämän nuoren voimahyökkääjän taidoista hänen vietyä kiekon lähes väkisin erinomaisella suojauksella ja loistavalla maalineduskiepautuksella maaliin. Bernier on pelannut Patrick Marleaun laidalla, Milan Michalekin hääriessä ketjun kolmantena lenkkinä. Tässä on kokonaisuus, joka vain paranee seuraavien vuosien aikana.

Jos Sharks pääsee pudotuspeleihin, on sillä ratkottavana vielä yksi ongelma. Kumpi maalivahti aloittaa? Toskala on ollut terävämpi viime aikoina, voittaen otteluita erinomaisilla otteillaan. Jevgeni Nabokov on ollut hieman hukassa, mutta on toisaalta kokeneempi maalivahti. Nabokovilla on myös kokemusta pudotuspelisarjojen voittamisesta, kun taas Toskala ei ole pelannut yhtään Stanley Cup-ottelua. Nabokov oli myös loistava olympiakisoissa, joissa Venäjän joukkue ei missään nimessä kaatunut hänen esityksiin.


1. Joe Thornton 72 25+81 = 106

2. Patrick Marleau 73 32+48 = 80

3. Jonathan Cheechoo 73 46+31 = 77

4. Nils Ekman 68 17+32 = 49

5. Tom Preissing 65 11+24 = 35

» Lähetä palautetta toimitukselle