Tyynenmeren divisioona: Kings säilytti kärkipaikkansa

NHL / Artikkeli
Asetelmat muuttuivat hieman tyynenmeren divisioonassa. Los Angeles roikkui kynsin hampain kiinni divisioonan kärkipaikassa ja lokakuussa vielä iskuetäisyydellä ollut San Jose romahti divisioonan jumboksi.

Tyynenmeren divisioonan tehokkain joukkue marraskuussa oli Dallas Stars. NHL:n suomalaisin joukkue löysi punaisen langan ja lähestyy tasaisen varmasti läntisen konferenssin kärkeä. Los Angeles Kings ei yltänyt aivan lokakuun suorituksiin, mutta on toistaiseksi vielä divisioonansa kärjessä ja konferenssissa toisena.

San Jose Sharks romahti maaliskuussa totaalisesti. Viimeiset kymmenen ottelua esimerkiksi ovat tuoneet vain yhden voiton. Samaa voi sanoa Anaheimistakin, jossa tappiokierre sai historialliset mittasuhteet. Phoenix Coyotes puolestaan käänsi kurssinsa ja lähestyy hiljalleen divisioonan kärkeä.

Mighty Ducks of Anaheim – Mutta kuka tekee maalit?

Marraskuu ei ollut anaheimilaisittain onnenkuu, sillä joukkue teki uuden kyseenalaisen organisaatioennätyksen häviten kahdeksan kertaa putkeen. Lisäksi Sergei Fedorov vaihdettiin pois, Jean-Sebastien Giguere on loukkaantunut ja joukkueen toimitusjohtaja, Brian Burke, kertoi laituri Petr Sykoran olevan vaihtotavaraa. Hajoaako joukkue käsiin?

Ehkä ei kuitenkaan. Fedorov on ollut täysin näkymätön sekä Anaheimissa että Columbus Blue Jacketsissa, jonne hän siirtyi, eikä Sykorakaan vakuuta. Joukkue tarvitsi ravistelua, ja Burke ryhtyi tuumasta toimeen. Vaikka Fedorovin tilalle tuli tavallaan Blue Jacketsin ylijäämäpelaajia, eli Tyler Wright ja Francois Beauchemin, siirto jätti Burkelle pelivaraa palkkakattoon nähden. Joukkue vahvistuikin Todd Marchantilla pian vaihtokaupan jälkeen, ja pelimerkkejä on siltikin vielä taskussa.

Anaheimin nykyiset ongelmat ovat selkeästi hyökkäyspäässä, joka on maaleissa mitattuna NHL:n neljänneksi heikointa, eikä ylivoimassakaan ole millään tavalla hurraamista. Teemu Selänne on edelleen joukkueen tasaisin maalintekijä, mutta muita varmoja suorittajia ei oikeastaan olekaan, vaikka ”omat pojat” Joffrey Lupul ja Andy McDonald ovat pirteästi pelanneetkin.

Maaleja joukkue päästää liigan seitsemänneksi vähiten, joten puolustus ei ole ongelma. Puolustuspelin onnistuminen näkyy myös selkeästi kohentuneessa alivoimapelissä, sillä siinä kategoriassa joukkue on kymmenen parhaan sakissa, kun lokakuun tilastot osoittivat sijaa 24.

Ilja Bryzgalov joutui maalin suulle juuri pahimman siirtomyllerryksen aikana Gigueren loukatessa nivusensa. Näyttikin jo pitkään siltä, että Anaheim ei pysty voittamaan Bryzgalovin torjuessa, mutta neljä viimeistä ottelua on antanut viitteitä paremmasta, sillä niissä venäläismaalivahti on loistanut ja valittu ottelun tähdistöönkin pari kertaa.

Muutoksia joukkueeseen on edelleen odotettavissa, ja eritoten hyökkäysarsenaaliin, sillä pistenikkaria tarvitaan. Burke uskoo vahvasti roolittamiseen, ja kun muut roolit alkavat olla jo täytettynä, pisterohmun paikka olisi tarjolla.

Tunnetta Anaheimin peleissä on sentään maalien vähyydestä huolimatta ollut ajoittain, ja siitä osoituksena olkoon ottelu Phoenix Coyotesia vastaan, jossa Todd Fedoruk kosti Denis Gauthier'n Lupuliin kohdistuneen kyynärpäätaklauksen kolmen ottelun pelikiellon arvoisesti. Fedoruk vapautuukin pelikiellostaan sopivasti seuraavaa Phoenix-mittelöä varten.

Anaheim elää kriittistä vaihetta pudotuspelikisaa ajatellen, sillä romahdusputkia joukkue ei enää kestä. Suunta on kuitenkin juuri tällä hetkellä oikea, ja hyvä vire jatkunee vastaisuudessakin.


1. Teemu Selänne 25 14+9=23

2. Joffrey Lupul 24 9+8=17

3. Andy McDonald 25 8+8=16

4. Scott Niedermayer 25 3+13=16

5. Rob Niedermayer 25 5+10=15

Dallasissa positiivinen marraskuu

Vaisusti kautensa aloittanut Dallas Stars sai juonen päästä kiinni marraskuussa; 12 ottelusta tuloksena oli yhdeksän voittoa. Edelleen liigan parhaimpiin vierasjoukkueisiin lukeutuvat tähtipaidat, hävisivät menneen kuun aikana vain kerran vieraskentällä. Joukkue lisäsi lihasvoimaa hyökkäykseensä hankkimalla Torontosta kovanaama Nathan Perrotin. Vaihdossa Stars luopui varausvuorosta.

Marty Turco on palannut omalle All-Star –tasolleen ja sen näkee heti Dallasin voittojen määrästä. Kanadalais-vahti pelasi yhtä lukuun ottamatta kaikki marraskuun ottelut hyvällä torjuntaprosentilla. Ruotsalais-vahti Hedbergin ei tarvitse tulevaisuudessakaan haaveilla kuin satunnaisista otteluista.

Puolustuksessa tutut miehet, Sergei Zubov sekä Philippe Boucher, tahkosivat marraskuussakin suuria minuuttimääriä. Anaheimissa ja Coloradossa faninen hampaisiin joutunut Martin Skoula on alkukaudesta vakuuttanut Dallas-johdon sekä American Airlines Centerin fanit kypsillä otteillaan.

Toinen nuori puolustaja, joka on viihtynyt uusien sääntöjen värittämässä NHL:ssä, on Trevor Daley. Sen sijaan tappelija John Erskinen loru Dallas univormussa alkaa lähestyä loppuaan. Hidas ja kankea puolustaja ei ole mahtunut enää Starsin vakiokokoonpanoon.

Marraskuussa Dallas ei ollut enää yhden kentän joukkue, vaan koko hyökkäyskalusto pääsi tasaisesti maalien makuun. Etenkin parin vuoden takaa tuttu ketju Morrow-Arnott-Guerin, ratkaisi monta ottelua Starsille. Myös Dallasin suomalais-hyökkääjien hyvät otteet jatkuivat marraskuussa. Niko Kapasen pelinrakentelu ja Jere Lehtisen maalitehtailu näkyivät tasaisesti myös pistetilastoissa. Lehtinen on joukkueen paras maalintekijä ja Kapanen pelasi marraskuun yli piste per peli –tahdilla.

Suomalaiskatraan vesat, Jussi Jokinen sekä Antti Miettinen, jatkoivat hienosti läpimurtoaan NHL:ään. Dallasin 2000-luvun parhaimmaksi tulokkaaksi jo nyt tituleerattu Jokinen, jatkaa tuhkimotarinaansa pelaten Mike Modanon ja Lehtisen kanssa ykköskentässä.

HPK-kasvatti Miettinen ei ole ehkä niin suureen valokeilaan päässyt kuin Jokinen, mutta vakiopaikka Kapasen ja Stu Barnesin vierellä kolmoskentässä on kuitenkin hyvä saavutus jo sekin. Merkille pantavaa on myös Miettisen kakkostila Dallasin taklaustilastossa.

Dallas Stars pelaa juuri tällä hetkellä erinomaista kiekkoa. Dave Tippett on viimein saanut kurinalaisuutta joukkueeseensa ja tämä näkyy varsinkin päästettyjen maalien vähenemisenä. Marty Turco on tulessa ja lokakuun lähinnä jäähyllä istunut kallispalkkainen Arnott-Guerin –akseli tekee tuhojaan hyökkäyspäässä. Ainoastaan MAG-kenttä ei kuitenkaan tehoista vastaa, vaan Modanon ja Kapasen johdattamat kentät ovat myös ratkaisseet otteluita.

Materiaaliltaan melko ohut puolustus on pysynyt hyvin terveenä ja Dallasissa pitää tämän suhteen ehdottomasti koputtaa puuta. Stars on noussut koko läntisen konferenssin kärjen tuntumaan, käyden samalla Los Angelesin kanssa tiukkaa taistoa divisioonan ykköspaikasta. Marraskuuta voidaan siis pitää erittäin positiivisena Teksasin suunnalla.


1. Jason Arnott 23 10+14=24

2. Brenden Morrow 23 7+14=21

3. Mike Modano 23 7+13=20

4. Jere Lehtinen 23 12+7=19

5. Bill Guerin 22 6+11=17

Los Angeles Kings jatkaa divisioonan kärjessä

Hollywoodin kulmilla lokakuun erinomainen pelivire jatkui lähes yhtä kovana marraskuussa ja Kings-miehistö voitti kahdeksan pelaamistaan 13 ottelusta. Saldo on siinäkin mielessä mainio, että Kings pelasi suurimman osan kuukauden peleistään vierasjoukkueena. Los Angelesissa ei nähty merkittäviä pelaajasiirtoja marraskuun aikana. Ken Belanger ilmoitti kiekkouransa marraskuun puolivälissä ja 23-vuotias Yanick Lehoux käväisi pelailemassa ensimmäiset NHL-ottelunsa Phoenix Coyotesin riveissä waiver-siirtojen avustuksella.

Kings on tehnyt viidenneksi eniten maaleja NHL:ssä. Hyökkäystehoista ovat vastanneet veteraanihyökkääjät Pavol Demitra, Craig Conroy, nuori venäläinen taituri Aleksandr Frolov ja liukas puolustaja Lubomir Visnovsky. Marraskuussa joukkueen tehokkaimmaksi hyökkääjäksi nousi Frolov viimeistellen 13 ottelussa seitsemän maalia ja syöttäen 13 osumaa.

Puolustuksessa pariskunta Visnovsky ja Joe Corvo olivat edelleen suuressa roolissa marraskuun aikana. Visnovskyn hyökkäystehot ovat hiipuneet hieman, mutta hän on edelleen NHL:n puolustajien pistepörssin kakkosena. Pakkipari Corvo puolestaan on puolustajien plus/miinus-tilaston kärjessä lukemalla +20.

Maalivahtien taisto kääntyi marraskuussa päälaelleen. Kauden alussa epätasaisesti pelannut Mathieu Garon pääsi oivaan torjuntavireeseen ja voitti seitsemästä pelaamastaan ottelusta kuusi. Lokakuussa erinomaisesti pelannut Jason LaBarbera puolestaan hävisi suurimman osan starteistaan. Nuori ja lupaava Adam Hauser pääsi luukkumieheksi pariin otteluun, kun LaBarbera poistui vahvuudesta perhesyiden takia marraskuun puolessa välissä.

Taitavista hyökkääjistä huolimatta Kingsillä on vielä runsaasti tekemistä ylivoimapelinsä kanssa. Luc Robitaillen paluu tuonee kuitenkin lisää tulivoimaa ylivoimaan. Samaa toivotaan myös Jeremy Roenickilta, mutta JR:n kadonneiden tehojen etsintä ei tuottanut vielä toivottua tulosta marraskuussakaan. Kingsin alivoimapeli on NHL:n kahdeksanneksi tehokkainta.

Kingsin sairastuvalla on edelleen varsin hiljaista. Viime kuun lopussa jalkansa murtanut Luc Robitaille toipui pelikuntoon marraskuun loppupuolella ja on Chicagoa vastaan tekemänsä maalin ansiosta enää kolmen osuman päässä Kingsin historian tehokkaimman maalintekijän tittelistä. Onnistuneen NHL-debyytin tehnyt George Parros loukkasi nilkkansa puolivälissä kuuta, mutta palannee kaukaloon lähiaikoina. Valeri Buren toipumisennuste on sen sijaan kääntynyt negatiivisempaan suuntaan. Buren selkävammaan ei tunnu löytyvän toimivaa hoitomuotoa ja näillä näkymin 31-vuotiasta venäläishyökkääjää ei tulla näkemään kaukalossa pitkään aikaan.

Marraskuun otteluohjelma oli hyvää harjoitusta Kingsille, sillä joulukuussa vierasrumba jatkuu vieläkin kiivaampana. Joukkue pelaa 15 ottelua ennen vuodenvaihdetta ja näistä peräti 10 vieraskaukalossa. Joulukuu starttaa esimerkiksi välittömästi kolmen ottelun Kanadan kiertueella, jolloin Kings kohtaa Ottawan, Montrealin ja Toronton. Kuukauden rupeama päättyy divisioonavastustajien Phoenixin ja Dallasin vieraana.


1. Pavol Demitra 25 12+22=34

2. Aleksandr Frolov 25 13+18=31

3. Craig Conroy 25 11+16=27

4. Lubomir Visnovsky 25 8+17=25

5. Eric Belanger 25 7+9=16

Phoenix Coyotesilla tapahtumien täytteinen marraskuu

Phoenix Coyotesille marraskuu oli vahvaa aikaa. Joukkue pelasi 12 ottelua, joista se voitti kahdeksan ja hävisi vain neljä. Tappiopeleissäkin joukkue antoi erittäin hyvän vastuksen, sillä kolme tappiota tuli yhden maalin erolla ja yksi näistä jatkoajalla. Phoenixin marraskuun- ja koko kaudenkin kestävästä tasaisuudesta kertoo se, että Coyotes on Ottawan ohella ainoa joukkue, joka ei ole hävinnyt toistaiseksi ainuttakaan peliä yli kahden maalin erolla.

Joukkueen hyvän menestyksen yksi suurimmista avaintekijöistä on ollut onnistunut erikoistilannepelaaminen. Ylivoima toimi marraskuussa noin 20% tehokkuudella ja alivoima puolestaan peräti 88% tehokkuudella. Joukkueen kannalta erityisen hyvää on ollut se, että alivoima on toiminut marraskuun puolesta välistä lähtien koko ajan yhä paremmin. Esimerkkinä tästä se, että joukkue päästi marraskuun puolesta välistä laskettuna vain neljä alivoimamaalia viimeisissä 44 alivoimassaan.

Siirtorintamalla Phoenix on jatkanut jo lokakuulta tuttua aktiivista linjaa. Marraskuun alussa joukkue teki sopimuksen AHL-tasolla mainetta niittäneen hyökkääjän Steve Gaineyn kanssa. Samoihin aikoihin joukkue hankki waivereista hyökkääjä Yanick Lehouxin, joka oli viime kaudella Los Angelesin farmijoukkueen Manchesterin parhaita hyökkääjiä loukkaantumiseensa saakka. Näiden kahden hyökkäyspään hankinnan jälkeen Phoenix laittoi aivotärähdyksistä urallaan kärsineen hyökkääjän Krys Kolanosin waivereihin. Kolanosin uudeksi osoitteeksi löytyi Edmonton.

Lisää siirtoja seurasi marraskuun puolessa välissä Phoenixin hankittua hyvän puolustavan keskushyökkääjän Dave Scatchardin Bostonista, jonne lähetettiin puolustaja David Tanabe. Seuraava kauppa nähtiin marraskuun 26. päivä, kun Phoenix lähetti alkukauden farmijoukkueessa San Antoniossa pelanneen puolustajan Brad Ferencen New Jerseyhin, josta tilalle saatiin kolmikko Pascal Rheaume, Ray Schultz ja Steven Spencer. Keskushyökkääjä Rheaume ja puolustaja Schultz lähetettiin samalla farmijoukkue San Antonioon. Spencer jatkoi uraansa puolestaan ECHL-joukkue South Carolinan riveissä.

Phoenixin marraskuun ja koko alkukaudenkin arvokkain pelaaja on ollut 38-vuotias maalivahti Curtis Joseph. Joseph on pelannut parhaiden vuosiensa tasolla ja tästä osoituksena miehen nimi löytyy niin torjuntaprosenteissa kuin päästettyjen maalien keskiarvossakin NHL:n viiden parhaimman maalivahdin joukosta - melkoinen meriitti Phoenixin melko värittömän puolustuksen takana. Hyvin pitkälle huippukuntoisen veteraanimaalivahdin avulla Phoenix onkin taistellut pelin voitosta ilta illan jälkeen.

Puolustuksessa joukkueen ykköspakki Paul Mara ei ollut marraskuussa niin tehokas hyökkäyssuuntaan kuin vielä lokakuussa, mutta muuten Mara jatkoi vahvaa kauttaan. Toinen luottopuolustaja Derek Morris pelasi hyvän alku-kuukauden, mutta loukkasi kylkensä 22. päivän ottelussa Anaheimia vastaan ja miehen pelaaminen on vielä tällä hetkelläkin epävarmaa.

Nuoret puolustajat Keith Ballard ja Zbynek Michalek ovat puolestaan jatkaneet hyvää kauttaan. Vasta harjoitusleirin kautta paikkansa pelaavasta kokoonpanosta ottanut "Michalekin veljessarjan vanhempi painos" on ollut joukkueen alkuvuoden positiivisin yllätys ja pelannut koko Phoenix-joukkueen toiseksi eniten. Pitkälle nuorten puolustajien onnistumisten vuoksi Phoenixilla olikin varaa kaupata puolustuksestaan David Tanabe pois.

Hyökkäyksessä joukkueen kapteeni Shane Doan nousi marraskuussa hyvin esiin lokakuun laman jälkeen. Toinen onnistuja oli slovakkihyökkääjä Ladislav Nagy, joka teki 12 ottelussa 5+11=16 pistettä. Kokonaisuutena hyökkäys pystyy kuitenkin viime peleissä nähtyä parempaan. Lokakuussa hienosti pelanneet Mike Leclerc ja Oleg Saprykin vaelsivat joidenkin muiden avainhyökkääjien ohella marraskuussa varjojen mailla. Leclerc on pelannut tällä hetkellä seitsemän viime ottelua pisteittä, eivätkä Saprykinin seitsemässä viime ottelussa kirjatut 0+2 tehot nekään liiemmin vakuuta.

Kokonaisuudessaan Phoenix on kuitenkin tällä hetkellä erittäin vaarallinen vastustaja kenelle tahansa ja joukkueen tähtäimessä olevat pudotuspelit kaikkien mahdollisuuksien rajoissa. Hyvällä maalivahtipelillä ja erikoistilannepelaamisella joukkue kääntää myös jatkossa tiukkoja pelejä itselleen. Hyökkäyksestä löytyy hyvin syvyyttä sekä erikoistaitoja ja nuorten puolustajien onnistumisten myötä joukkueen takalinjat ovat paljon paremmat kuin nimet antaisivat ymmärtää.


1. Ladislav Nagy 24 8+16=24

2. Paul Mara 26 4+15=19

3. Mike Comrie 25 8+10=18

4. Shane Doan 26 6+12=18

5. Mike Leclerc 26 8+7=15

San Jose hätää kärsimässä

Heikon ensimmäisen kuukauden jälkeen Sharksin pelin odotettiin kohenevan loukkaantuneiden maalivahtien palattua kokoonpanoon. Toisin kuitenkin kävi, ja joukkue pelaa lyhyen pirteän jakson jälkeen sitäkin huonommin. Valmentaja Ron Wilsonilla on vastattavanaan monta kysymystä, mutta vastauksia onkin huomattavasti vähemmän.

Henkilökohtaisella tasolla joukkueesta ovat epäonnistuneet pahiten Alyn McCauley sekä Nils Ekman, eivätkä Marco Sturmin ja Brad Stuartinkaan kaudet ole menneet aivan mallikkaasti. Tulokkaiden Marcel Goc ja Milan Michalek odotetun hyvät otteet eivät riitä paikkaamaan edelliskauden kakkosketjun täyttä unitilaa. Maalinsuulla Jevgeni Nabokov on ollut totuttuun tasoonsa nähden heikko, eikä ole onnistunut venymään tarvittaviin torjuntoihin kriittisillä hetkillä.

Joukkueen kapteeni ja ykkössentteri Patrick Marleau johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä ja pelaa uransa parasta kautta. Piste per peli tahdilla pelaava Marleau on lunastamassa odotuksia joita häneen on asetettu jo vuosia. NHL:n uusi, vapaampi tyyli sopii hänen nopeille jaloilleen. Jonkinasteisena mielialapelaajana tunnettu Marleau on onnistunut pitämään pisteettömät jaksot lyhyinä ja vastapainoksi nauttinut pitkistäkin pisteputkista.

Toimitusjohtaja Doug Wilsonin kuherruskuukausi joukkueen kanssa on nyt ohi, ja ratkaisuja pitäisi tehdä. Pinnan alla kuhisee, ja Wilson onkin nimennyt joitakin pelaajia jos ei nyt kauppalistalle, niin ainakin siirtänyt pois koskemattomien pelaajien listalta. Jää nähtäväksi mitä loppukausi tuo tullessaan. Se on kuitenkin varmaa, että muutoksia tapahtuu jos tulokset eivät parane.


1. Patrick Marleau 23 10+13=23

2. Marco Sturm 23 6+10=16

3. Jonathan Cheechoo 23 7+8=15

4. Brad Stuart 23 2+10=12

5. Marcel Goc 23 7+4

» Lähetä palautetta toimitukselle