Tutut nimet Valko-Venäjän joukkueen kannatinpuina

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vladimir Kopat. Niin kovin tuttu nimi, mutta mistä? No Tommy Salosta ja olkapään yli maaliin menneestä kudista tietysti. Salt Lake Cityn 2002 valkovenäläissankari on jälleen kerran maansa edustusmiehistön tukipilareita. Valko-Venäjä osallistuu MM-turnaukseen kokeneella, tutulla miehistöllä.

Viime vuoden MM-turnauksessa kymmenenneksi sijoittunut Valko-Venäjä luottaa kokemukseen tämän kevään koitoksissa - viimevuotisesta ryhmästä on mukana peräti 18 pelaajaa. Lisäksi yksi pelaaja, uransa lopettanut NHL-veteraani Vladimir Tsyplakov on vaihtanut roolia ja siirtynyt joukkueen apuvalmentajaksi yhdessä HIFK:n ja SaiPan riveistä tutun Eduard Zankovetsin kanssa. Maajoukkueen päävalmentajana jatkaa viime vuonna ruoriin hypännyt Washington Capitalsin päävalmentaja Glen Hanlon.

Maalivahtiosastolla Valko-Venäjä on pelannut jo vuosikaudet samalla kaksikolla, eikä muutoksia nähdä tänäkään vuonna. Ykköstorjujan vastuun kantaa erittäin kokenut maajoukkuetorjuja, Salavat Julajev Ufaa edustava Andrei Mezin, joka voitti viime kevään MM-turnauksen maalivahtitilaston. Toinen pelaava maalivahti on Pietarin SKA:n Sergei Shabanov ja kolmantena maalivahtina joukkueeseen on nimetty viime vuoden tapaan nuori Junost Minskin Stepan Gorjatshevskih.

Puolustuspään johtajaksi Hanlon odottaa niinikään kokenutta maajoukkuemiestä, yli 500 NHL-ottelua pelannutta Ruslan Saleita, jonka osallistuminen kisoihin riippuu Anaheiin seitsemännen pudotuspeliottelun tuloksesta. Muilta osin puolustus nojaa pitkälti jokakeväisiin hahmoihin, tärkeimpinä Dinamo Minskiä edustava järkäle Aleksandr Zhurik ja viime kevään tehokkain valkovenäläispuolustaja, TPS:sta tuttu Sergei Jerkovitsh. Kokenut, keski-iältään lähes kolmekymppinen valkovenäläispuolustus ei tänäkään vuonna taidoillaan häikäisse, joten Mezinin harteille ladataan kovat paineet.

Grabovski ylivoimainen tähti

Hyökkääjistä valkovenäläisodotukset kohdistunevat viime kevään kisoissa hienosti pelanneeseen nuoreen Dinamo Moskovan Mihail Grabovskiin. Rinnalta puuttuvat vuoden takaiset Tsyplakov ja Konstantin Koltsov, mutta luisteluvoimaa ja taitoa tällä 22-vuotiaalla nuorukaisella on riittämiin. Myös toista nuorta ja lupaavaa hyökkääjää, Montreal Canadiensin Andrei Kostitsynia odotetaan kisajoukkueeseen.

Valko-Venäjän hyökkäys on pienikokoinen, eikä siltä kokonaisuudessaan sankaritekoja ole odottaman; muutamat kokeneet, taitavat pelaajat kuten Andrei Skabelka, Oleg Antonenko ja Dmitri Dudik voivat kuitenkin pystyä komeisiin suorituksiin.

Vaikea turnaus tulossa - yllätys kuitenkin mahdollinen

Valko-Venäjä on vuosien varrella näyttänyt mm. legendaariseksi nousseella Salt Lake Cityn puolivälierävoitollaan, että se osaa yllättää kaikki joukkueet silloin tällöin. Joukkueen turnauksesta tulee kuitenkin vaikea, sillä lohko Venäjän, Slovakian ja Kazakstanin kanssa on melkoisen kovatasoinen. Kisojen alla pelatussa viimeisessä harjoitusottelussa Minskissä Valko-Venäjä kuitenkin voitti yllättäen Kanadan, joten kaikki on mahdollista. Todennäköisesti joukkue kuitenkin pelaa lohkon kolmossijasta alkusarjan päätösottelussaan Kazakstania vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle