ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Turkulaistunnelmia semifinaalin jälkeen

LIIGA / Artikkeli
TPS:n voitettua ensimmäisen semifinaaliottelunsa HPK:ta vastaan Jatkoaika oli kotijoukkueen pukuhuoneen oven takana koputtelemassa ja haistelemassa tunnelmia. Tunteiden tulkkeina toimivat puolustaja Markku Paukkunen ja sentteri Joni Lius.

Tepsin kolmospakkiparin puolustaja Markku Paukkunen näki illan vastustajan pelissä yhtäläisyyksiä puolivälierävastustaja Espoo Bluesin kanssa.

- Niiden keskialueen pelaaminen on hirveän samanlaista – ainakin täällä Turussa. HPK:lla on tuollainen kiekkokontrolli kuitenkin parempaa. Ne koettaa pelata sitä meidän alueelle, eivätkä tyydy pelkästään lyömään kiekkoa päätyyn ja odottaa vastahyökkäyksiä. Kyllä HPK yrittää tulla vastaankin sieltä, kertoi Paukkunen.

Miten tuo sitten vaikuttaa puolustajan hommiin?

- Ne tulee kiekollisena haastamaan, eikä luovuta ja heitä kiekkoa päätyyn ja yritä karvata sitä kautta sitä ainoastaan. Ne tulee todellakin kovalla vauhdilla ja koettaa pitää kiekkoa ja pelata sitä kiekkoa koko ajan sun ohi, Paukkunen selitti.

Ottelun alussa Palloseura oli hätää kärsimässä. HPK painosti sekä liikkui hyvin ja rakensi tilanteita paljon kotijoukkuetta enemmän. Mutta kun Kimmo Peltonen tykitti Tepsin kahden maalin johtoon, kotijoukkueen palaset ikään kuin naksahtivat paikoilleen.

- Tuo ottelun alku oli meiltä aika hermostunutta. Henkilökohtaisestikin oli sellainen hermostunut olo. Sitä kesti oikeastaan koko ensimmäisen erän. Sitten tuli vaan sellainen luottamus omaan tekemiseen ja alkoi se paketti olemaan kasassa vähän paremmin. En mä oikein tiedä, tosi hermostunut oli se alku.

Paukkusen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut huonosta valmistautumisesta illan koetokseen.

- Kyllä valmistautuminen tehtiin ihan kunnolla, mutta kenties se meni ylikin. Siitä tuli sellainen jännitys päälle. Tietty rentous meiltä puuttui.

Joskus juniorina ennen vuotta Jyväskylässä Paukkusta luonnehdittiin kiekolliseksi pakiksi. TPS:n raudanluja pakisto on kuitenkin täynnä kiekollista osaamista, joten Paukkusen rooliksi on langennut puolustavampi rooli.

- Mun rooliin kuuluu ennen kaikkea se että pysyisi plussan puolella tuo +/- - saldo. Maaleja ei kait hirveästi odoteta ja tuurataan alivoimassa, jos noita kahta ensimmäistä paria piiputtaa. Kyllä se rooli selvästi tuollainen puolustusvoittoinen on. Sitä kautta se lähtee, mutta ei ole kiellettykkään hyökkäämästä, luonnehti Paukkunen

Eli kiekko pois alueelta ja vaihtoon?

- Heh, joskus joutuu tekemään näinkin. Kyllä sitä yrittää pelata aina tilanteen mukaan. Se riippuu itse asiassa aika paljon peliajasta. Kun saa pelata paljon, niin siinä on ihan eri tuntuma siihen kiekkoonkin.

Paukkusen rooliksi on langennut Tepsin pakistossa puolustamisen ohella olla turkulaiskannattajien sylkikuppi, jonka virheitä ollaan ruodittu internetin fanipalstoja myöten. Paukkunen on kuitenkin kasvanut tuosta roolista ulos, sillä virheiden määrä on dramaattisesti vähentynyt. Onko joukkue parempi vai onko Markku Paukkunen yksinkertaisesti nykyään parempi puolustaja?

- Toivottavasti olen. Kiitos vaan palautteesta. Olen kuullut tuota saman suuntaista juttua muiltakin. Olen koettanut mennä eteenpäin. Ensi kausi – jos siihen mennään – on toivottavasti vielä parempaa. Mulla meni viime kesäkin vielä sen selän kanssa temppuillessa. Pääsin aika myöhään vasta harjoittelemaan. Sinänsä mä olen aika tyytyväinen tähän kauteen, vaikka alku oli aika rikkonainen. Hyvin on kuitenkin saanut omaa pelaamista petrattua.

Paukkusella loppuu sopimus Tepsin kanssa tähän kevääseen. Uutta sopimusta ollaan hiottu, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon vielä.

- Ei, ei ole vielä allekirjoitusta. Ilman muuta olisin valmis jatkamaan täällä, Paukkunen sanoo vilpittömän kuuloisesti.

Tämä nykyinen rooli puolustuksessa tyydyttää?

- Toistaiseksi, mutta kyllä siitä tietysti lähdetään, että pitää tapella paikkaa ylöspäin. Ei tässä auta jäädä laakereille makaamaan. Sieltä tulee nuorempia takaa.

Nelosketju teki molemmat maalit

Molemmat illan osumat olivat Joni Liuksen johtaman neloskentän käsialaa. Kiekkoprofessori Lius, laidoillaan monessa sopassa keitetty työmuurahainen Jani Kiviharju ja teinisensaatio Arttu Virtanen, ovat nousseet viime peleissä Palloseuran tärkeimmäksi lenkiksi.

- Playoffseissa pyritään siihen, että jokainen tekee maaleja. Se joukkue on paras, joka pystyy tekemään neljällä ketjulla maaleja. Jos vain yksi kenttä tekee maaleja, niin ei se joukkue voi pärjätä pitkään playoffseissa, vähätteli Joni Lius oman kenttänsä roolia.

Tepsin avausmaali oli hienoa näytöstä Joni Liukselta, joka kuljetti kiekon laidasta ylös ja katsoi maltilla koska syöttää ja minne. Tilanteen ollessa täydellinen, Lius heitti kiekon luukulle suoraan Kiviharjun lapaan. Tämän laukauksen paluukiekon iski verkkoon nuori Virtanen, joka oli rauhoitettu tämän illan tiedotusvälineiden kysymyssateelta.

- Sitä varmaan helpotti se, että kaverilla oli siinä lentovaihto. HPK:llä ei ollut miehet oikeilla paikoillaan. Virtanen meni ylös ja sitoi tavallaan omalla luistelullaan pakin pois ja antoi mulle tilaa. Siinä oli paljon sellaisia hyviä pointteja, Lius analysoi tilannetta, josta hän ei kiekon sääntöjen mukaan saanut syöttöpistetä.

Vaikka Lius on kärsinyt paljon loukkaantumisista, niin silti hän ei ole valmis kauden päätteeksi ripustamaan hokkareita naulaan.

- Joo, kyllä mä varmaan pelaamista jatkan. Ollaan Koivun Jukan kanssakin sovittu, että katsotaan sitten kauden jälkeen. Ensin katsotaan nämä pelit ja yleensäkin se miten jalka toimii. Analysoidaan vasta kun kausi on ohitse.

Liuksella on yhä tietojenkäsittelytieteen opinnot kesken Jyväskylän yliopistossa. Niiden aika on vasta peliuran jälkeen.

- Siinä vaiheessa kun se tapahtuu, niin ei enää pelejä ole. Sitten mä aion keskittyä pelkästään opiskeluun, Lius sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle