Tunnelmia Edmontonista

NHL / Artikkeli
Jatkoajan toimittaja Jouni Nieminen oli paikalla Edmonton-Detroit -ottelussa ja kuulostelemassa jälkipelitunnelmia taiston tauottua.

Detroitin Niklas Lidströmin playoff-esityksiä on koko Edmonton-pelisarjan ajan verrattu Oilersin ykköspakin
Chris Prongerin esityksiin. Neljännessä ottelussa Lidström otti ensimmäistä kertaa superpakkien kaksintaistelussa ykköstilan tekemällä kolmannessa erässä ylivoimalla keskustelua aiheuttaneen tilanteen päätteeksi komean voittomaalin.

- Tähän otteluun saakka erikoistilannepelaamisemme on ollut ailahtelevaa. Meidän on pelattava jatkossa juuri niin määrätietoisesti kuin teimme tänään. Pysyimme kärsivällisinä tilanteessa, jossa peli oli tasan. Nyt meidän on voitettava kaksi seuraavista kolmesta pelistä, Lidström totesi.

-Vaihdoimme paikkaa Schneidsin (Mathieu Schneider) kanssa järjestääksemme minulle laukaisupaikan. Tunsin Jarrett Stollin mailan, mutta omasta mielestäni en tehnyt mitään jäähyn arvoista. En tosin ole vielä nähnyt uusintaa tilanteesta kunnolla, kommentoi Lidström tapahtumia ennen voittomaalin tekoa.

Toinen Detroit-veteraani Brendan Shanahan kertoi myös tunnelmiaan ottelun jälkeen.

- Pelasimme nyt "epätoivoisempaa" jääkiekkoa kuin aikaisemmin ja se toi tulosta. Tämä ottelu oli kovaa taistelua molemmin puolin - paljon ylivoimapelimahdollisuuksia molemmille joukkueille - mutta myös me olimme turhautuneita jäähyjen paljouteen, Shanahan viittasi kahteen ensimmäiseen erään, jotka olivat niin rikkonaisia jäähyjen takia, että pisin aika täysin kentällisin kesti vain 3 minuuttia 37 sekuntia.

- Saimme peluutettua kaikkia neljää ketjuamme ja meillä oli yritystä molemmissa päissä kaukaloa. Nyt pelisarja on kaksi kolmesta, olemme menossa kotiin ja meidän on rakenettava pelimme tästä voitosta.

- Puhuimme ennen peliä hyvän alun tärkeydestä ja nyt saimme tehtyä ensimmäisen maalin ja pelasimme hyvän ensimmäisen erän. Tämä oli ensimmäinen peli tässä sarjassa, jossa onnistuimme järjestelemään paljon hyviä maalintekopaikkoja, Shanahan analysoi.

- Tottakai joukkueella oli Stevien kaltaista pelaajaa ikävä, mutta hän oli silti joukkueen mukana. Näimme
häntä erätauoilla pukukopissa, kertoi Shanahan sivussa olevan kapteenin Steve Yzermanin roolista.

Oilers-leirin mietteitä

Edmontonin pukukopissa ei ymmärrettävästi oltu tyytyväisiä ottelun jälkeen.

- Meillä oli paljon hyviä maalipaikkoja ja peli olisi voinut mennä toiseenkin suuntaan. Nyt meidän on taas
koottava itsemme ja lähdettävä Detroitiin. Meidän on voitettava siellä pelaamalla kovaa ja järkevästi.
Itseluottamuksemme on edelleen kova, vakuutti Oilers-hyökkääjä Jarrett Stoll tappiosta huolimatta.

- Oli hankalaa yrittää arvioida, mistä saa jäähyn ja mistä ei tässä pelissä, mutta se on tuomareitten tehtävä päättää. Tänään opimme läksymme. Detroit teki kaksi maalia 5-3 -tilanteista. Kun Detroit menee kahden maalin johtoon heitä on todella vaikeaa saada kiinni, analysoi puolestaan Jaroslav Spacek.

Valmentajien lehdistötilaisuudet ottelun jälkeen olivat hyvin erilaisia. Häviävän joukkueen valmentaja ilmestyy median eteen aina ensiksi. Craig MacTavish yritti olla diplomaattinen kysyttäessä tuomarilinjasta, mutta onnistui lopulta sanomaan sanottavansa pitäen sanamuodot juuri ja juuri turvallisen neutraaleina. NHL pitää erittäin kovaa linjaa tuomareiden arvostelussa - 15 vuotta sitten valmentaja olisi varmasti sanonut suoraan, mitä ajattelee vastaavanlaisen ottelun jälkeen.

- Saimme paljon jäähyjä, koska emme osanneet hallita mailojemme käyttöä. On selvää, ettemme olisi halunneet pelata näin rikkonaista peliä. Tuomarit saavat nykyisin kunniaa siitä, jos heillä on rohkeutta viheltää kaikki jäähytilanteet, myös epävarmat. Tämä on ilmeisesti liigan haluama linja, MacTavish puhisi.

- Mielestäni Lidström-Stoll -tilanteesta olisi helposti voinut antaa jäähyn estämisestä Lidströmille.

Dick Tärnströmin tilalle peliin tuotu isokokoinen Matt Greene sai kolme jäähyä otteistaan. Myös Oilersin toinen nuori pelaaja Brad Winchester tuomittiin jäähylle kaksi kertaa heppoisen tuntuisista tilanteista. Tämä toi esille kysymyksen tuomariston kaksinaismoralistisesta linjasta nuorten pelaajien otteisiin verrattuna veteraanipelaajien otteisiin. Vaihtelevasta vihellyslinjasta on hyötyä kokeneelle Detroit Red Wingsille.

- Matt yritti tuoda fyysistä ulottuvuutta peliimme iltana, jolloin se ei ollut kannattava vaihtoehto, Oilers-luotsi totesi.

- On selvää, että Detroitin veteraanipelaajat hyötyivät tuomarilinjasta ja käyttivät sitä hyväkseen.
Toki meidän kokemattomuutemme on ilmeistä, mutta tuomarilinja on Detroitin etu. Jotkut jäähyt
olivat mielestämme todella huonoja päätöksiä tuomareilta.

- Vaikutimme itse omaan kohtaloomme. Tuomarilinja oli pettymys kaikille. Peli johdettiin alusta lähtien siihen suuntaan tuomareiden taholta. Tulemme todennäköisesti saamaan samanlaista tuomarointia jatkossakin. Minulla on ollut ongelmia samojen tuomareitten kanssa aikaisemminkin.
En tiedä onko heidän suhtautumisensa minuun henkilökohtaista, mutta valitettavasti heidän linjansa oli ennakkoon ennustettavissa, MacTavish summasi.

Babcock tyytyväisempänä

Voittajajoukkueen valmentaja Mike Babcock sai medialta alkajaisiksi saman kysymyksen tuomarilinjasta kuin kollegansa:

- Minä näen tämän asian sillä tavalla, että valmentajalla on käytössään erikoistilannejoukkueensa ja tulevat tuomiot sitten puolesta tai vastaan tilanteeseen on vain valmistauduttava ja sen kanssa on toimittava. Meillä oli kuusi kahden minuutin jäähyä ensimmäisessä erässä edellisessä pelissä pari päivää sitten. En puhunut tuomareista mitään silloin, enkä aio puhua tuomareista mitään nyt.

- Olemme pelanneet peli peliltä paremmin ja tulemme paremmiksi koko ajan. Lidström pelasi todella hyvin
tänään, hän oli tosi terävä kiekon kanssa. Datsyuk ja Schneider ovat parantaneet tehtyään paluut loukkaantumisten jälkeen. Parannamme koko ajan.

-Pavel (Datsyuk) on saamassa luistinnopeutensa takaisin ja sen vuoksi koko joukkueemme oli samantien nopeampi. Manny (Legacy) pelasi hyvin ensimmäisen erän jälkeen mielestäni, Babcock nosti esiin kaksi onnistujaa omasta ryhmästään.

Babcockilla oli myös selvä käsitys ottelusarjan luonteesta ja kehittymisestä.

- Pelit olivat tasaisempia pelisarjan alussa, mutta kahdessa viimeisessä pelissä Oilersin vastakarva ei ole ollut yhtä tehokasta kuin alussa. Nyt olemme päässeet hyökkäämään enemmän ja olemme päässeet heidän pakkeihinsa kiinni. Ehkä pelimme eivät runkosarjan lopussa olleet niin tärkeitä
kuin vastustajan, ja vaikka luulimme olleemme hyvin valmistautuneita heti playoffsien alussa emme
sitä olleet.

» Lähetä palautetta toimitukselle