Tulevaisuuden tukipilarit

NHL / Artikkeli
Ville Pokka kuuluu Islandersin hyvään lupauskaartiin.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
New York Islandersin menestyksessä 2000-luvulla ei juuri mainitsemisen arvoisia tapahtumia historiankirjoihin jää. Joukkueen surkea menestys on kuitenkin antanut mahdollisuuden vuosittain varhaisiin varausvuoroihin. John Tavares on ykkösvarauksena kaikkien tiedossa, mutta tulevaisuutta rakennetaan Islandersissa vahvasti puolustuksen kautta.

New York Islandersin joukkue on ollut niin sanotusti uudelleenrakennusvaiheessa jo useamman kauden. Pitkän odotuksen jälkeen viime kevät antoi hieman esimerkkiä siitä, mihin seuralla on potentiaalia. Hienon kevään parhaat suoritukset nähtiin nuorilta omilta varauksilta. John Tavaresin ohella mallia näyttivät Travis Hamonic, Josh Bailey ja Kyle Okposo.

Lisää nuorta voimaa on kuitenkin vielä tulossa. Islandersin puolustukseen on nimittäin jonottamassa poikkeuksellisen iso joukko lahjakkaita nuorukaisia. Viime kesän varaustilaisuudessa tuohon jonoon lisättiin vielä Ryan Pulockin nimi. Ensimmäisellä kierroksella viidentenätoista varattu Pulock on kovaa laukova isokokoinen puolustajalupaus.

Toisen polven tähti?

Vuoden 2012 kesällä koko varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana Islandersin toimesta huudettu Griffin Reinhart on esiintynyt syksyn harjoitusotteluissa mainiosti. Pelaajatyyppinä Reinhart on isokokoinen ja kokonaisvaltainen puolustaja, joka vakuuttaa otteillaan kaukalon molemmissa päissä.

Reinhart on tällä hetkellä erittäin lähellä paikkaa Islandersin kokoonpanossa jo heti kauden alusta saakka. Vielä juniori-ikäisellä Reinhartilla on mahdollisuus näyttää osaamistaan yhdeksässä ottelussa, jonka jälkeen hänet on sääntöjen mukaan pidettävä Islandersin kokoonpanossa, tai lähetettävä takaisin juniorisarjaan pelaamaan.

Griffinin isä Paul Reinhart oli aikoinaan Atlanta Flamesin ykköskierroksen varaus vuodelta 1979, ja Griffinin vanhempi veli Max Reinhart, puolestaan Calgary Flamesin vuoden 2010 kakkoskierroksen varaus. Sam Reinhart on kiekkoperheen veljeksistä nuorin ja varauskelpoinen vasta ensi kesän draftissa. Sam kiekkoilee neljättä kautta WHL-seura Kootenay Icen riveissä.

Perheen isä Paul varattiin aikoinaan numerolla 12, joten Griffin on urallaan sillä mittarilla isäänsä tässä vaiheessa edellä. Se onkin mittareista sitten ainoa, jossa poika on isää edellä, sillä monipuolisena pelaajana tunnetun Paulin saavutuksiin on pojilla vielä pitkä matka. Pääosin puolustuksessa viihtyneellä, mutta myös hyökkääjänä pelanneella isä-Reinhartilla on nimittäin tilillään 648 pelattua runkosarjaottelua, joissa hän iski vakuuttavat tehot 133+426.

Nopeaa ja taitavasti peliä rakentanutta Paul Reinhartia pidettiin jopa yhtenä koko 80-luvun parhaista puolustajista. Ikävistä selkävaivoista koko uransa kärsinyt Paul joutui lopettamaan uransa kuitenkin jo 30-vuotiaana.

Griffin Reinhartin kohdalla ei siis ainakaan ole geeneistä kiinni mahdollinen nousu NHL:n huippupuolustajien joukkoon.

Pohjoisen poika

Torniolaisen kiekkokoulun kasvatti Ville Pokka on Islandersin toisen kierroksen varaus kesältä 2012. Vasta 19-vuotias Pokka on kuulunut jo kaksi edellistä kautta Oulun Kärppien vakiokokoonpanoon ja hän iski viime kaudella erittäin lupaavat tehot 6+6 pelaamissaan 48:ssa ottelussa.

Kykyjenetsijöiden kirjoissa Pokan kohdalla käyttämätöntä potentiaalia uskotaan olevan reilusti varsinkin hyökkäyspelin osalta. Islanders odottaakin Pokan kehittyvän tulevaisuudessa jopa top-4 puolustajan rooliin seurassa. Pokka on esiintynyt aiemmin erinomaisesti nuorten MM-kisoissa ja tänä vuonna hänen pitää näyttää olevansa odotusten arvoinen ottaen isompaa roolia Kärpissä, sekä toimia johtavana pelaajana nuorten MM-kisoissa.

Kehitystä pitääkin tulla, sillä vastuuta on tiedossa. Lauri Marjamäki Kärppien valmennuksessa tuntee Pokan ja hänen kykynsä hyvin ja sen myötä luottaa nuoreen pelaajaan.

Takaa ohi

Juniorivuosinaan USHL:ssä kiekkoillut Matt Donovan on Islandersin neloskierroksen varaus kesältä 2008. Ainoastaan kaksi kautta Yliopistosarjassa Denverin riveissä viihtynyt Donovan on kehittynyt kaikessa hiljaisuudessa läpimurron kynnykselle. Donovan on iskenyt kahdella edellisellä kaudella yli 40 pistettä farmijoukkue Bridgeport Sound Tigersin riveissä.

Donovanin vahvin ase on järjettömän kova lyöntilaukaus. Erinomaisesti hyökkäyksiä tukeva vahva puolustaja ei yleensä jää kakkoseksi fyysisessäkään pelissä. Donovan on osoittanut syksyn harjoituspeleissä olevansa valmis pelaamaan NHL:ssä.

23-vuotiaalla Donovanilla on menossa jo tulokassopimuksensa viimeinen vuosi, joten näyttöpaikkoja ison liigan puolella on taatusti tulossa.

Kamppailua vammoja vastaan

Calvin de Haan on Islandersin ensimmäisen kierroksen varaus numerolla 12 vuoden 2009 varaustilaisuudesta. De Haan on erinomainen luistelija ja todella älykäs pelaaja. Harmillista kyllä de Haanin ura on jäänyt hieman junnaamaan paikalleen todella ikävien loukkaantumisten vuoksi.

De Haan loukkasi olkapäänsä ensimmäisen kerran tammikuussa 2010, joutuen silloin leikkaukseen, joka piti hänet toipilaana lähes puoli vuotta. Viime syksynä de Haan loukkasi olkapäänsä uudelleen ja pelasi ainoastaan kolme ottelua koko kaudella.

22-vuotias de Haan pelaa tulokassopimuksensa viimeistä kautta ja on nyt haastatteluissa vakuutellut olevansa täysin kunnossa. Terveenä ollessaan de Haan on varteenotettava tekijä, kun toimitusjohtaja Garth Snow rakentaa joukkueen tulevaisuutta. Valitettavasti näin isot loukkaantumiset jättävät usein pitkä varjon urakehityksen ylle.

 

 

 

 

» Lähetä palautetta toimitukselle