Tsekki jälleen suurin odotuksin matkaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Keltanokkavalmentaja Vladimir Ruzicka saa tulikasteensa, kun hän pyrkii palauttamaan Tsekin kultakantaan, eikä tavoite ole ainakaan materiaalista kiinni. Lähes kaikki kovat nimet on saatu jalkeille ja kansa janoaa menestystä.

Tsekki lähtee Itävaltaan luonnollisesti suurten odotusten saattelemana. Tänä vuonna odotukset ovat yhtä kovat kuin kaikkina aiempinakin vuosina, eli ilman MM-titteliä kotiin ei ole tulemista. Ainekset ovat varmasti kohdallaan, mutta saako Ruzicka materiaalistaan kaiken irti? Puolivillainen suorittaminen ei riitä alkuunkaan, kun vastaan tulee Kanadan, Venäjän ja Slovakian tasoisia huippuyhdistelmiä.

Tolppien välissä akilleen kantapää?

Tsekin maalivahtitrio tänä keväänä koostuu kolmikosta Tomas Vokoun, Milan Hnilicka ja Adam Svoboda. Heistä Vokounia kaavaillaan ykkösvahdiksi, mutta noinkohan Vladimir Ruzicka piti silmällä miehen toimia Helsingin IFK:n paidassa, sillä Vokounin maajoukkuevalinnassa vanhat meriitit lienevät kovassa arvossa. Pudotuspeleissä pahasti punanuttujen riveissä flopannut Vokoun ei ole myöskään maajoukkuen harjoitusotteluissa vakuuttanut ja se on nostanut kysymyksiä varsinaisesta ykköstorjujasta.

Hnilickalla on takanaan kausi HC Liberecin riveistä, jossa mies torjui 92.8 prosentin varmuudella 2.32 päästettyjen maalien keskiarvolla. Hnilicka on ollut monivuotinen maajoukkueen luottovahti, mutta Ruzickan aikana mies ei ole vielä maajoukkueessa esiintynyt. Nyt voisi olla paikka tehdä komea paluu maajoukkueen vastuunkantajaksi, sillä mikäli Vokoun jatkaa heikkoja pelejään, täytyy joko Hnilickan tai Svobodan nousta esiin.

Lähtökohtaisesti kuitenkin Vokoun aloittaa joukkueen ykkösvahtina. Mikäli mies ei kuitenkaan pysty hakemaan takaisin sitä tasoa, jota nähtiin SM-liigan runkosarjassa ja Nashvillessa, takana vaanivat Hnilicka ja Svoboda. Svobodan kausi Nürnbergissä ei kuitenkaan ollut miehen parhaita, joten Hnilickalle saattaa tulla yllättävän paljon tehtäviä turnauksen aikana.

Viivalla vaarallinen tykistö

Tsekin peli tänäkin vuonna kulminoituu hyvään ylivoimapelaamiseen, eikä ainakaan osaavien kiekollisten puolustajien puute ole tänä vuonna ohjelmassa. Samettikäsi Tomas Kaberle, Mostin jalkakikka Marek Zidlicky, ylivoimadynamo Frantisek Kaberle ja monipuolinen Pavel Kubina takaavat erinomaisen kiekollisen osaamisen, joka ei häpeä yhdellekään joukkueelle tämän vuoden turnauksessa.

Tsekkiläispuolustuksen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, mutta ilman kiekkoa tuleekin sitten hieman hiljaisempaa. Zidlicky ja Kaberlet ovat usein vaikeuksissa omassa päässä joko huonon merkkaamisen tai heikon vääntövoiman takia. Tätä puutetta kompensoimaan Ruzicka on valinnut joukkueeseen fyysiset Jirit Slegrin ja Fischerin, joiden lisäksi puolustus täydentyi Frantisek Kaberlella ja Moskovan TsSKA:ssa tämän kauden kiekkoillut Jan Hejdan.

Erityisesti fyysisiä joukkueita kuten Kanadaa vastaan puolustuksen hentous saattaa muodostua ongelmaksi. Kokonaisuudessaan kuitenkin Tsekin puolustus on erittäin laadukas, vaikka Roman Hamrlikin kaltaista all-around pakkia tämä pakisto olisi ehdottomasti kaivannut. Hamrlik ei osallistu kisoihin, koska mies lensi takaisin perheensä luoksi New Yorkiin pelattuaan tämän kauden Extraliigssa Zlinin riveissä.

Tähtiä tähtien perään

Tsekkien hyökkäyspäästä ei juuri huomaa, että sieltä puuttuu kolme maailmantähteä. Robert Lang, Milan Hejduk ja Patrik Elias eivät pelaa tämän vuoden MM-kisoissa. Lang piti kiekosta välivuoden, Hejduk kävi leikkauttamassa polvensa ja Elias kärsi maksatulehduksesta, joten koko kolmikko katsoo tämän vuoden kilpailut kotisohvalta.

Kovista poissaoloista huolimatta Tsekki saa jalkeille todella kilpailukykyisen hyökkäystykistön. Jaromir Jagrista lähtien tähdet suostuivat maajoukkuekutsuun. Ainoa ei-NHL-pelaaja Tsekin hyökkääjistössä on Pardubicen Petr Prucha, jolta voi odottaa taitavaa kiekollista osaamista, joka ei kalpene kovimpienkaan nimienkään rinnalla. Kovia tehoja odotetaan erityisesti ykköskentältä, joka on koottu samaan muottiin kuin World Cupissa hyvin toiminut kolmikko Jagr - Vaclav Prospel - Martin Straka.

Tsekin hyökkäysarsenaali ei suuremmin esittelyä tarvitse, sillä nimilista kertoo kaiken oleellisen. Taitoa, taitoa, taitoa ja vielä vähän lisää taitoa löytyy vaikka Suomelle jakaa. Varsinkin pelintekijöitä löytyy enemmän kuin omiksi tarpeiksi, eikä maalintekijöiden puutekaan ole perinteisesti Tsekkiä vaivannut. Tuskin vaivaa tänäkään vuonna, vaikka ykkösmaalitykeistä Hejduk ja Elias ovatkin sivussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle