Tsekin ja Ruotsin nuoret nuhjaisivat Vaasassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nuorten ottelut ovat usein täynnä vauhtia ja vielä enemmän vauhtia. Ruotsin ja Tsekin ottelu oli välillä kaikkea muuta.

Tsekki oli ensimmäisessä ottelussaan jäänyt Suomen jyrän alle luvuin 4-0 ja Ruotsi oli hävinnyt Venäjälle 3-0. Kumpikin joukkue etsi vielä turnauksessa avausmaaliaan ja tänään siinä molemmat onnistuivatkin.

I erä

Ottelun alku oli väritöntä tunnustelua. Molemmat joukkueet välttivät virheitä ja pelaisivat varman päälle oman pään kautta. Kuusi minuuttia molemmat kyttäsivät vastustajan heikkouksia. Ensimmäinen pelikatkokin puhallettiin vasta kolmen minuutin kohdalla. Kuuden minuutin kohdalla Tsekkien Miroslav Blaták sai kahden minuutin istunnon ja Ruotsi pääsi pelaamaan ylivoimalla. Ruotsi pyörittikin peliä välillä varsin mallikkaasti mutta kovin vaarallisiin paikkoihin Tre Kronor ei onnistunut kiekkoa toimittamaan. Maalipaikat tulivat lähinnä puolustajille mutta ilman maskia tai suoraan päin maalivahtia lannistuivat pari muuten hyvää vetoa. Vain hetki jäähyn jälkeen lähti jäähylle Ruotsin Yared Hagos. Tsekin ylivoima oli puolestaan huonompaa kuin Ruotsin. Syynä tähän oli Ruotsin aggressiivinen alivoimapeli. Timatti-muodostelmalla pelatessaan viivamiehet saatiin hyvin kuriin ja laidalta päästiin heti kiinni kaarella peliä pyörittäneisiin Tsekkeihin. Tsekki sai heti perään kokeilla uudelleen kun polvitaklaus lähetti Tsekin pelaajan ilmojen halki ja Ruotsin Per Helmerssonin jäähyboksiin. Jos tämäkään ei takatukkamaan pojille riittänyt maalintekoa helpottamaan niin vielä Helmerssonin ollessa kakkosella hän sai seuraa Martin Samuelssonista. Tsekki ei kuitenkaan päässyt puusta pitkälle sillä 5-3 ylivoima oli vielä astetta heikompaa. Kun Ruotsi oli jäähynsä saanut tapettua siirtyi pelin painopiste taas enemmän kohti Tsekkipäätyä. Erän lopulla länsinaapurin pojat saivat etsikkohetkensä kun kaksi Tsekkiä passitettiin vuorostaan jäähylle. Ensin Petr Vampola huitomisesta ja minuutin päästä Tsekki laittoi vahingossa ylimääräisen miehen kentälle. Tuomaristo laski punapaidat oikein ja Tsekki 5-3 alivoimalle. Kun Vampola oli päässyt kentälle iski Ruotsi ensi kerran. Irtokiekosta maalin edestä ammuttu laukaus kuitenkin kilahti tolppaan. Hetkeä myöhemmin saman ylivoiman aikana Yared Hagos haki kiekon kulmasta, syötti viivalle Lars Jonssonille jonka poikittaissyöttö viivalla löysi Adam Anderssonin rightin lavan ja kiekko suoraan syötöstä maaliin hyvän maskin avustamana. Erän loppusekunnit menivät pelaillessa ja erätauolle Ruotsin johdossa 0-1.

II erä

Toinen erä alkoi tahmeasti. Ruotsi pelasi tavoilleen uskollisesti johtoasemassa erittäin passiivista puolustusta. Tsekki sai koko keskialueen itselleen ja siniviivalla oli odottamassa neljä keltapaitaa. Toinen erä oli klassinen esimerkki kuinka tylsää voi jääkiekko pahimmillaan olla. Ruotsi peruutteli ja Tsekki kerta toisensa jälkeen hakkasi päätään sini-keltaiseen muuriin. Ruotsi lähti hyökkäämään varsin varovasti. Kaikki viisi pelaajaa omalle alueelle ja vasta tämän jälkeen tuodaan kiekkoa ylös. Toinen erä pelattiin kokonaisuudessaan viittä ylivoimaa lukuunottamatta samalla tavalla. Vain pari kertaa nähtiin läheltä piti-tilanteita. 23 minuutin kohdalla Tsekin Jan Svík kiersi puolittain Ruotsin puolustuksen mutta kunnon laukausta rystyltä Svík ei saanut aikaan ja Ruotsin veräjänvartija Jimmy Danielsson ohjasi kiekon kulmaan.

III erä

Kolmas erä näytti alkavan samoissa merkeissä mihin toinen päättyi. Ottelun mielenkiinnon kannalta olikin hyvä asia että Tsekki tasoitti ottelun. Ylivoimalla jäähysankari Petr Vampola toi kiekon maalin takaa ja rystyltä lirutti kiekon vanhanaikaisella takakulmaan. Ottelun luonne muuttui hetkessä. Ruotsi nosti itsensä pois kilpikonnapuolustuksesta ja ryhtyi jälleen luistelemaan myös ylöspäin. Äkillinen temmonvaihto aiheutti Tsekeille ongelmia ja minuutti maalista Tsekkiläispelaajista Petr Vampola teki jälleen tuttavuutta jäähyaition toimitsijoiden kanssa. Kauaa ei Vampola boksissa istunut, itse asiassa hän seisoi koko ajan, kun Ruotsi siirtyi jälleen johtoon. Jörgen Sundqvist ampui pakin paikalta taululle 2-1. Ja kuten toinen erä osoitti teki Ruotsi jälleen temppunsa. Pelistä vauhti pois ja jarru päälle. Tsekki joutui jälleen turhautumaan kerta toisensa jälkeen siniviivalla odottavien svenskien kanssa. Erän lopulla Tsekki sai etsikkoaikansa kun Ruotsin Jens Karlsson tarjoili sääntöjen vastaisesti kyynärvartta Tsekkien pakille ja Tsekki ylivoimalle. Upporikas tai rutiköyhä oli Tsekkien meno. Reilu kolme minuuttia peliaikaa jäljellä ja kaksi maalia tappoilla. Mitä tekee Tsekkien valmennus? Malivahti pois ja ylivoima kuudella neljää vastaan pyörimään. Riskit olivat kovat ja varsin mallikkaasti Tsekit tilanteita rakensivat mutta sotkeutuivat lopulta omiin kuvioihinsa. Hieman huolimaton syöttö siniviivalle ajautui keskialueelle pakkien välistä. Toinen pakki syöksyen koittaa katkaista syöttöä hyökkäysalueella ja toinen pakki ei lähde alas varmistamaan. Keskeltä karkaa läpi kohti tyhjää maalia Andreas Jämtén ja kaikkien odotusten mukaisesti tekee metrin päästä Ruotsin kolmannen maalin. Selkeä ajatuskatko Tsekkien pakkiparilta. Mutta Tsekkien ylivoima jatkuu. Jäähyn loputtua Tsekki ottaa maalivahdin pois ja saa vielä paikan kaventaa kun maalin kulmalle ajanut pelaaja kaadetaan ja Jonas Nordqvist kakkoselle. Tsekki saa vielä tilanteen aikaan kun puoli minuuttia ennen loppua Peter Öberg huitaisee Tsekkien pelaajaa käsille maalin takana ja pelin linjan mukaisesti rangaistus oli ainoa oikea tuomio. Tsekki kaventaa vielä 21 sekuntia ennen loppua Miroslav Blaták:n toimesta kovalla siniviivalämärillä mutta tämän lähemmäs Tsekki ei päässyt ja ottelun voitto Ruotsiin. Vampola tekee vielä ottelun loputtua hat-trickin ja ottaa kolmannen kakkosensa tässä ottelussa.