Traktor Tšeljabinsk - Kiekkohullun kaupungin nuoret vakuuttavat jälleen

KHL / Artikkeli
Maksim Jakutsenja johdatti seuran kaudella 2012-13 finaaleihin asti.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Seura tunnetaan loistavasta juniorituotannostaan - kenties koko maan parhaasta. Traktor on nähty kertaalleen KHL:n finaaleissa kaudella 2012-13. Vuotta aiemmin se onnistui voittamaan runkosarjan. Viime kaudella irtosi muutaman laihemman vuoden jälkeen itäisen konferenssin neljännellä sijalla kotietu pudotuspeleihin, mutta Barys osoittautui liian isoksi haasteeksi heti avauskierroksella.

Aleksei Krutšinin - Paul Szczechura (CAN) - Maksim Jakutsenja
Linus Videll (SWE) - Igor Poligalov - Gilbert Brule (CAN)
Artjom Penkovski - Aleksandr Ribakov - Vitali Kravtsov
Aleksandr Tšernikov - Juri Petrov - Aleksandr P. Šarov

Kirill Koltsov - Artjom Borodkin
Nick Bailen (USA) - Ivan Višnevski
Aleksei Petrov - Aleksandr Šinin

Pavel Francouz (CZE)
Vasili Demtšenko

Päävalmentaja: Anvar Gatijatulin

Traktor on löytänyt tekemiseensä punaisen langan. Pelaajamuutokset ovat pysyneet maltillisina. Päävalmentajana jatkaa mainiota työtä avauskaudellaan tehnyt Anvar Gatijatulin.

Seuran omasta juniorituotannosta nousee tasaisesti lahjakkuuksia edustusryhmään. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä on vasta 17-vuotias hyökkääjä Vitali Kravtsov, joka voi taistella NHL:n ykköskierroksen varauksen paikasta, erityisesti jos hän saa säännöllisesti vastuuta KHL:ssä.

Gatijatulinin Traktor puolusti todella tiiviisti, mistä kertoo jotain myös itäisen konferenssin pienin päästettyjen maalien lukumäärä (120). Koko KHL:ssä vain läntisen konferenssin kärkikolmikko TsSKA, SKA ja Dynamo Moskova päästivät vähemmän maaleja. Toisaalta maalinteko oli varsin nihkeää.

Maalivahtikaksikkona jatkavat tasaisesti vastuun jakaneet Pavel Francouz ja Vasili Demtšenko. Keväällä 2015 kaikki mahdolliset pokaalit Tšekin Extraliigasta pokannut, ja sen jälkeen Traktoriin siirtyneen Francouzin ensimmäinen kausi päättyi 18 ottelun kohdalla loukkaantumiseen.

Menneellä kaudella hän jatkoi KHL:ssä siitä, mihin kotimaassaan jäi - saavutuksena 30 ottelussa sarjan paras torjuntaprosentti 95,3. Hän oli maansa paras maalivahti kevään MM-kisoissa. 23-vuotias Demtšenko on seuran oman juniorituotannon helmiä, joka on kehittynyt tasaisesti vuodesta toiseen. Hänen torjuntaprosenttinsa oli kiitettävä 93,3.

Puolustuksesta on lähtenyt kaksi kärkipuolustajaa: sarjan ahkerimpiin taklaajiin kuuluva Vladimir Denisov siirtyi Dinamo Minskiin, eniten peliaikaa saaneen Anton Belovin uusi seura ei ole vielä tiedossa. Muut muutokset ovat marginaalisia, jotka eivät vaikuta juurikaan kokonaisuuteen.

Yksi asia on varma, puolustuksen kiekollinen osaaminen on noussut uudelle tasolle. Kesken kauden Dinamo Minskistä SHL:ään siirtynyt Nick Bailen tarttui kesällä Traktorin syöttiin. Pienikokoinen Bailen on erinomainen luistelija, taitava, erinomainen syöttelijä ja koko sarjan tehokkaimpia puolustajia. Bailenin lisäksi toinen kärkihankinta oli Torpedosta saapunut Ivan Višnevski, joka tunnetaan sulavasti luistelevana hyökkäävänä puolustajana.

Joukkueessa jatkaa äärimmäisen taitava Kirill Koltsov, 34. Hän pystyy kiekon kanssa ilmiömäisiin suorituksiin, toisaalta asenteeltaan vajavaisella pelaajalla on suuria ongelmia puolustuspelin kanssa. Tehot 12+17=29 tehnyt Koltsov on aivan poikkeuksellinen puolustaja. Koltsovin lisäksi puolustuksessa on peräti neljä omaa kasvattia, joista isointa ruutua pitäisi olla tarjolla joukkueesta eniten kiekkoja blokanneelle yleispuolustaja Artjom Borodkinille, 25.

Hyökkäyksen muutokset ovat varsin pieniä. Seitsemästä parhaasta pistemiehestä jatkavat sentteri Dmitri Pestunovia lukuun ottamatta kaikki. Iso menetys oli toki vain 21 ottelua loukkaantumisen vuoksi pelaamaan pystynyt Tšekin monivuotinen maajoukkuesentteri Jiri Novotny. Kesken kauden Avangardista hankittu Derek Roy floppasi pahasti.

Seura onnistui pitämään sisäisen pistepörssin kärkipaikat miehittäneen tehokkaan tutkaparin Paul Szczechura - Maksim Jakutsenja. Szczechura on hyvin luisteleva monipuolinen kahden suunnan sentteri. Hän teki tehot 14+27=41. Nopea ja taiturimainen 36-vuotias konkarihyökkääjä Jakutsenja oli joukkueensa tähtiä jo finaalikaudella 2012-13. Hän oli joukkueen paras maalintekijä menneellä kaudella tehoilla 15+23=38.

Uusia merkittäviä hankintoja hyökkäykseen on tehty neljä, joiden pitäisi nostaa hyökkäyksen tasoa. Nelikosta jokainen voi pelata sentterinä. Vuosia kovaa jälkeä sarjan pienemmissä seuroissa tehnyt Linus Videll saapui Kiinan seikkailultaan Kunlunista. 

Entinen NHL:n ykköskierroksen varaus (6.) Gilbert Brule ja Igor Poligalov olivat Neftehimikissä isossa roolissa keskikaistalla. Lähes piste per peli -tahtia pelannut Brule on nähty usein myös laidalla. Dynamo Moskovan tyhjennysmyynnistä tarttui ovela sentteri Aleksandr Ribakov. Hän on oli Traktorin toissa kauden paras pistemies 27 pisteellään. 

Todella taitava kiekonkäsittelijä ja mainiolla rannelaukauksella varustettu Aleksei Krutšinin, 26, muistetaan kymmenen vuoden takaa RoKin C-junioreista. Hän on hyökkäyksen terävintä kärkeä. Samassa paketissa seurasta toiseen KHL:ssä monta kertaa liikkuneet Toljattin pojat Juri Petrov ja Aleksandr Tšernikov tunnetaan kovasta työmoraalista ja erinomaisesta alivoimaosaamisesta. He ovat loistavia joukkuepelaajia.

Yhteenveto:

Maalivahtipeliin joukkue ei kaadu, sillä heillä on erinomainen ykkösvahti ja yksi sarjan parhaista kakkosmaalivahdeista. Francouz nousi otteillaan sarjan huippuvahtien joukkoon. Gatijatulin osoittautui mainioksi päävalmentajaksi, joka löysi nopeasti joukkueelle toimivan pelitavan.

Erinomainen viisikkopuolustaminen on varmasti joukkueen tavaramerkki jatkossakin. Puolustuksen avauspelaamisen voi olettaa paranevan uusien hankintojen myötä. Sentteritarjonta on niin laajaa, että joku puhdas sentteri voi joutua laidalle. Ainakin tuollaiset kokeilut ovat hyvin mahdollisia.

Tökkineeseen, sarjan seitsemänneksi huonoimpaan ylivoimapeliin pitäisi tulla aivan uudenlaista ulottuvuutta Bailenin ja Višnevskin hankintojen ansiosta. Fyysisyyttä ja vakuuttavaa oman maalin suojelua lähti puolestaan roppakaupalla Denisovin mukana. Alivoimalla Traktorin peli oli esimerkillistä - mistä kertoo sarjan toiseksi paras alivoimaprosenttikin.

Tšeljabinsk on kiekkohullu kaupunki, joka tunnetaan fanaattisista kannattajistaan. Kaupungissa jääkiekko on selvä ykköslaji. Jalkeilla on yllätysvalmis joukkue, jolta voidaan odottaa menestystä. Joukkueen nuorisokaartista nousee aivan varmasti jälleen uusia lahjakkuuksia pinnalle, sillä sen verran lupaavia pelaajia rosterista löytyy.

Arvio: Taistelee jälleen jopa kotiedusta. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi valtava pettymys.

» Lähetä palautetta toimitukselle