TPS:n pelaaja-arviot 2015-2016: Paluumuuttajien mukana palasi kunnia

LIIGA / Artikkeli
Tomi Kallio (vas.) ja Henrik Tallinder ansaitsevat kaudestaan täyden kympin.
Kuva © Timo Savela
TPS palasi Liigan puolivälieriin kuuden vuoden tauon jälkeen. Palloseura saavutti tavoitteensa Tomi Kallion ja Henrik Tallinderin näyttäessä esimerkkiä. Jatkoaika arvioi kaikkien TPS-pelaajien onnistumisen päättyneeltä kaudelta.

Maalivahdit

7,5
Aleksandar Georgijev

Aloitti kauden Teemu Lassilan aisaparina, mutta ajautui nokkimisjärjestyksessä kolmanneksi. Haki vauhtia Mestiksestä, ja loppukaudella tulleen Oskari Setäsen loukkaantumisen vuoksi sai myös pudotuspeleissä jonkin verran peliminuutteja. Torjui Venäjän alle 20-vuotiaat MM-hopealle. Jakaa ensi kaudella torjuntavastuun Setäsen kanssa.

7,5
Teemu Lassila

Menetti ykkösmaalivahdin paikkansa Setäselle kärsittyään seitsemän ottelun pelikiellon viikateiskustaan Ässien Josh Grattoniin. Setänen kuitenkin loukkaantui, ja Lassila palasi tolppien väliin pudotuspelien kynnyksellä. Torjui kevään ratkaisupeleissä hyvin, mutta jatkaa uraansa muualla.

8
Oskari Setänen

Kausi alkoi Mestiksessä, kun joutui kolmosvahdin roolinsa takia hakemaan peliaikaa muualta. Kiersi monissa seuroissa, mutta sai tilaisuutensa Liigassa, kun Lassilalle tuomittiin pelikieltoa. Setänen käytti mahdollisuuden Georgijevin nenän edestä ottaen ykkösvahdin paikan, mutta loukkaantui juuri ennen pudotuspelejä. Ensi kaudella taistelee vastuutorjujan viitasta Georgijevin kanssa.

Puolustajat

9
Elmeri Eronen

Pelasi läpi kauden ykkösparissa Henrik Tallinderin vierellä. Kehittyi valtavin harppauksin jopa kauden aikana ja oli Tallinderin jälkeen TPS:n takalinjojen parhaita. Antoi laadukkaita syöttöjä, sijoittui hyvin ja erityisesti mailalla puolustaminen oli esimerkillistä. Ensi kaudella lisää kiekollista vastuuta?

8,5
Jani Forsström

Keräsi runsaasti kiitosta otteistaan. Blokkasi laukauksia, taisteli ja puolusti sydämellä. Nostettiin kesken kauden ylivoimaan maskipelaajaksi, ja oli roolissaan yksi sarjan parhaista. Sopimuksessa optio ensi kaudesta, ja kaiken järjen mukaan TPS näkee Forsströmille käyttöä jatkossakin.

6
Niklas Friman

Pystyy pelaamaan sekä puolustajana että hyökkääjänä. Puolustajana oli usein vaikeuksissa, mutta nelosketjun energisenä laitahyökkääjänä oli varsin käyttökelpoinen. Koohottaa välillä liikaa, kaipaa peliinsä rauhallisuutta. Pelasi neljännen kautensa edustuksessa, nyt sopimus on katkolla. Saako rotaatiopelaaja vielä jatkopaperin?

7
Kalle Kaijomaa

Tuli Bluesista ennen siirtotakarajaa loppukauden mittaisella lainalla. Aloitti nihkeästi, mutta paransi otteitaan kevään edetessä. Teki tärkeän jatkoaikamaalin pudotuspeleissä Kärppiä vastaan. Oli ajoittain hyvä lisä puolustukseen, mutta myös heikompia iltoja tuli monta.

8
Miro Keskitalo

Nuorten maailmanmestaruuden vuodenvaihteessa voittanut Keskitalo pelasi lopulta 22 ottelua. Oli pelaamissaan otteluissa yleensä vakuuttava, ja väläytteli silloin tällöin kiekollista potentiaaliaan. TPS:n onneksi Keskitalolla on sopimus myös ensi kaudesta. Nuori puolustaja saattaa ottaa isoja kehitysaskeleita.

6
Markus Kojo

Pelasi puolet kaudesta Mestiksessä ja puolet Liigassa. Peruspakki hoiti tonttinsa ja pelasi hyvin pienellä vastuulla. Kevättä kohden vastuu kasvoi loukkaantumissuman vuoksi, mutta tehtävä oli edelleen lähinnä varjella omaa maalia. Kookkaan pakin optio ensi kaudesta käytettäneen.

5
Olli Malmivaara

Kauden alussa tehty hutihankinta. Ei pysynyt vauhdissa, ja pelaaminen oli illasta toiseen todella kömpelöä. Hidastunut puolustaja ei käyttänyt kokoaan juuri hyödyksi ja pelasi säyseästi. Kun ei pysynyt kyydissä, joutui ottamaan kampitus- ja koukkaamisrangaistuksia. Ei jatka Palloseurassa.

7,5
Petteri Nummelin

Jätti jäähyväiset kauden päättäneessä kotipelissä Kärppiä vastaan. Kokenut puolustaja pelasi suurimmalta osin vain Turussa pelatuissa otteluissa. Puolustamisessa oli isoja puutteita, mutta ylivoimalla juonikas Nummelin oli edelleen huippuvaarallinen.

10
Henrik Tallinder

Käsittämättömän hyvä kausi. Osoitti olevansa 37-vuotiaana jopa koko Liigan paras puolustaja. Pelasi uskomattomia minuutteja, mutta valtava kuormitus ei haitannut pelaamista. Sulava ja virheetön ruotsalainen hallitsi kaukaloa jokaisella osa-alueella. Johtajahahmo, jota ilman TPS ei olisi päässyt pudotuspeleihin.

7
Harri Tikkanen

Tikkanen sai pelattua itsensä usein vastustajan paineen alta, mutta ratkaisut olivat toisinaan epävarmoja. Virheitä koitui, mutta teki vastapainoksi myös älykkäitä oivalluksia. Kaiken kaikkiaan vaihteleva kausi. Laukauksessa saisi olla enemmän ruutia. Tikkasen sopimus kattaa ensi kauden.

Hyökkääjät

7
Jerry Ahtola

Ahtola ei löytänyt tehojaan oikein missään vaiheessa kautta. Sai mahdollisuuksia kärkiketjuissa, mutta jäi lopulta 17 pisteeseen. Oli kuitenkin puolustussuuntaan vastuuntuntoinen ja teki hartiavoimin töitä. TPS:ssä jatkava laitahyökkääjä pelasi kauden jokaisessa ottelussa.

10
Tomi Kallio

Todellinen kapteeni, joka näytti joukkueelle esimerkkiä kaukalossa ja sen ulkopuolella. Harva osasi odottaa 44 pisteen runkosarjaa. Pelasi kauden kaikki pelit, ja pelasi ne suurella tunteella logon puolesta. Esimerkillinen ja nöyrä tähtipelaaja tuli palauttamaan TPS:n pudotuspeleihin.

8
Elias Karvonen

Karvonen oli nuorista TPS-hyökkääjistä ehkä kehittynein. Luistelu kaipaa parannusta, mutta kausi oli kokonaisuudessaan oikein hyvä. Karvonen pelasi paljon alemmissa ketjuissa, mutta peli kulki sen verran hyvin, että pääsi ottamaan myös isompaa vastuuta. Jatkaa TPS:ssä.

8
Tadas Kumeliauskas

Liettualaissentteri oli ottanut taas kokonaisvaltaisesti isoja askeleita pelaajana. Taso riitti hienosti jopa kakkosketjun keskelle, mutta Kumeliauskasille tyypillisesti loukkaantumiset pilasivat kauden taas kerran. Loistavalla aloittajalla on pehmeät kädet ja voimakas rannelaukaus. Teki 37 peliin komeat 25 pistettä.

7
Teemu Lämsä

Lämsä pelasi runkosarjassa ennakkoluulottomasti 13 ottelua, ja sai kokeilla myös pudotuspeleissä neljässä ottelussa. Teki myös liigauransa avausmaalin. Pääosin kausi sujui Mestiksessä, ja erityisesti SaPKossa peli kulki. Sopimus TPS:n kanssa ulottuu kevääseen 2018.

7,5
Jussi Makkonen

Tuli yhdessä Kaijomaan kanssa Bluesista siirtotakarajalla. Aloitti erinomaisesti, kun runkosarjan viimeisellä kolmanneksella pisteitä syntyi kovaan tahtiin. Pudotuspeleissä taso laski hieman, mutta erityisesti 20 pelin runkosarjavisiitin voi sanoa olleen onnistunut.

6
Patrik Moisio

Moision pelaamisesta voi olla montaa mieltä. Joskus oikea-aikaiset taklaukset toivat virtaa TPS:n peliin, mutta vastapainoksi Moisio hämmensi joskus enemmän oman joukkueen pelaamista kuin vastustajan. Pelasi pieniä minuutteja nelosketjun laidassa. Kiekon saadessaan hyödytön.

8
Otto Nieminen

Pelasi alkukauden A-junioreissa, joissa teki vakuuttavaa jälkeä. Vakiinnutti lopulta paikkansa liigaryhmän alemmista ketjuista. Hyvä luistelija ja energinen laitahyökkääjä. Osoitti myös kuuden pelin SaPKo-käynnillään, että taso riittää jo aivan hyvin miesten sarjoihin.

9
Francis Paré

Quebeciläinen palasi siirtotakarajalla KHL:stä Turkuun parin kauden tauon jälkeen. Oli yhä suuri offensiivinen uhka vastustajille. Paukutti runkosarjassa 18 peliin peräti kymmenen maalia, ja toi mustavalkoisten hyökkäykseen roppakaupalla taitoa ja leveyttä. Puolustikin, vaikka tehotilasto jäi pakkasen puolelle.

8,5
Eric Perrin

Pelasi kiitettävän syyskauden ykkösketjun keskellä. Joutui vuodenvaihteessa yli kuukauden kestäneelle sairaslomalle, eikä ollut kevään peleissä enää syksyisen Perrinin tasolla. Pelasi selvästi puolikuntoisena. Kokemus ja johtajuus olivat silti tärkeitä ominaisuuksia, ja 40-vuotias kanadalainen osoitti olevansa terveenä yhä laatusentteri.

8,5
Ilkka Pikkarainen

Pelasi liki täydellisen syyskauden, kun tehoja syntyi ja keskittyi pelaamiseen. Kevätkaudella pistetahti hieman hyytyi ja tuli pari pelikieltoa, mutta joka tapauksessa Pikkaraiselle kausi oli erittäin onnistunut. Ansaitsi kesken kauden tehdyn jatkosopimuksensa, joka päättyy vasta keväällä 2018.

6
Niklas Salo

21-vuotias hyökkääjä teki uransa ensimmäisen liigamaalin. Pelasi 20 ottelua, mutta vastuu oli marginaalinen. Kärsii pienestä koostaan, vaikka on yritteliäs. Tarvitsisi peliinsä jonkin erityisaseen, jotta olisi hyödyllinen tulevaisuudessa. Tällä hetkellä oikeastaan tehotonta pörräystä vailla erikoisominaisuuksia.

8,5
Dave Spina

Raketti luistimilla. Kenties Liigan nopein hyökkääjä pelasi maalittoman alkukauden, mutta sitten alkoi tulla tulosta. Loukkaantuminen verotti osan peleistä, ja pelasi pudotuspeleissä vain kaksi ottelua Sportia vastaan. Väkevän kauden pelanneen ja 39 pistettä tehneen Spinan jatko TPS:ssä on arvoitus, vaikka ensi kaudesta sopimus onkin.

10
Lauri Tukonen

Pelasi hurjalla tasolla Kallion ja Perrinin kanssa ykkösketjussa, kunnes paha taklaus selkään päätti koko kauden. Tukosen aikana TPS:n ykkösketju oli koko sarjan vaarallisin, ja loukkaantumishetkellä laitahyökkääjä oli pistepörssin kärjessä. Oli todella epäonnista, että vakava loukkaantuminen osui paljon hajalla olleen Tukosen kohdalle.

6,5
Ville-Vesa Vainiola

Vainiolan rooliksi kaavailtiin kakkos- tai kolmosketjun keskushyökkääjän vastuuta. Älykäs sentteri hoiti puolustusvelvoitteensa, mutta hyökkäyssuuntaan lähdettäessä vauhti ja nopeus ratkaisuissa eivät enää riittäneet. Näki syöttöväylät ja pelasi fiksusti, mutta luistelu ja reaktiot eivät olleet ajatusten tasolla.

Vainiola oli Jatkoajan kausiennakossa vedenjakajalla. Miehellä on sopimuksessaan optio, mutta nyt näyttää hivenen kyseenalaiselta, kannattaako TPS:n hänet pitää. Nopeus ei riitä liigatasolle, mutta mikäli parempia vaihtoehtoja kolmossentteriksi ei löydy, Vainiola menettelee.

6
Patrik Virta

HPK:sta täksi kaudeksi Turkuun siirtynyt Virta oli mukana 33 ottelussa, joissa 20-vuotias hyökkääjä teki kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä. Pelasi pieniä minuutteja, ja ensi kaudella Virran on napattava pelipaikka joltakulta toiselta.

8
Jonne Virtanen

Kookas sentteri rehki erityisesti alivoimalla isoja minuutteja. Jakeli painavia taklauksia ja oli tunnollinen puolustuspäässä. TPS-valmennus luotti Virtaseen, sillä hän pelasi kauden kaikissa otteluissa. Kellotti yllättävän paljon peliaikaa siihen nähden, että pelasi koko kauden pääosin nelosketjun keskellä.

7
Julius Vähätalo

Vähätalon kausi alkoi vahvasti, ja maaliputkessa ehti näyttää hetkittäin siltä, että lähes kaksimetrinen hyökkääjä olisi ottamassa paikkansa kakkosketjun laidasta. Vähätalo kuitenkin taantui kevätkaudella rivipelaajaksi harmaaseen massaan, eikä miestä pahemmin kentältä erottanut. Teki melkein kaikki osumansa maalivahdin jalkojen välistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle