TPS-Pelicans, selvääkin selvempää?

LIIGA / Artikkeli
Kun vastakkain on kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut joukkue sekä ryhmä, joka on edellisen kerran pelannut pudotuspeleissä 19 vuotta sitten, ei ennakkosuosikin asemasta ole epäselvyyttä. Pelicans lähtee tavoittelemaan yhtä voittoa ja hienoa päätöstä jo nyt loistavalle kaudelle, TPS:llä on vielä tässä vaiheessa vain hävittävää.

Aiemmat kohtaamiset

TPS oli odotetusti kauden kohtaamisissa niskan päällä. Turussa TPS oli parempi lukemin 5-1 ja 3-1, vaikka ensimmäisessä kohtaamisessa Pelicansin maalia vartioineelle Sami Lehtiselle kertyi tilastoihin vain kuusi torjuntaa. Lahden otteluissa oli tasaisempaa: Ensimmäinen kääntyi maalin erolla TPS:lle ja jälkimmäisessä ottelussa puolitoista viikkoa sitten marginaali oli saman verran kotijoukkueen hyväksi.

TPS

TPS oli koko runkosarjan ajan odotetun tasainen, vaikka pienen miinuksen tililleen ottikin siitä, että muutama kierros ennen sarjan loppua lähes varmalta näyttänyt runkosarjavoitto lipsahti pisteen erolla Helsingin Jokereille. TPS:n perusvarmaa otetta kuvaa hyvin se, että vain kahdesti joukkue hävisi kaksi ottelua peräkkäin. Toistaiseksi viimeisin "tappioputki" on tammikuun alusta, jolloin Kärpät ja Ilves veivät turkulaisten päänahan.

Maalivahdit

TPS:n maalin sulla peliajasta taistelee sarjan tasaisin ja tasokkain maalivahtikaksikko, jossa viime kevään pudotuspeleissä paitsioon jäänyt Fredrik Norrena valtasi kauden aikana ykkösvahdin paikan takaisin Antero Niittymäeltä. Kevään 1995 sankarilla on kova halu näyttää, että viime kevään vaikeudet olivat pelkkä työtapaturma. Norrenan päästettyjen maalien keskiarvo oli liigan alhaisin, keskimäärin 1,75 kiekkoa omiin ottelua kohden.

Puolustus

Marko Kiprusoffin lähdön jälkeen TPS:n puolustuksen johtajaksi nousi Jouni Loponen, joka voitti SM-liigan tehotilaston lukemalla +28. Hyvää taustatukea Loposelle antoi Tukholman AIK:sta hankittu nuori ruotsalainen Henrik Tallinder, joka paransi otteitaan kauden edetessä huomattavasti. Sen sijaan Ilveksestä tulleen Martti Järventien panosta runkosarjassa voidaan pitää pienoisena pettymyksenä. Turkulaisten puolustuspää on kärsinyt viime aikoina pikkuvammoista, mutta niin puujaloista kärsivien Ilkka Mikkolan ja Järventien kuin myös rannevammasta toipuvan Mika Lehtisen pelaaminen on mahdollisuuksien rajoissa.

Hyökkäys

Kimmo Rintanen, Tony Virta, Kalle Sahlstedt, Joni Lius.. TPS:llä on arsenaalia, mistä kaivaa tarvittavat tehot. Tony Virta palkittiin SM-liigan runkosarjan parhaalle pelaajalle myönnettävällä Lasse Oksanen-palkinnolla. Toisaalta Niko Kapanen ei ainakaan toistaiseksi ole yltänyt parhaimpaansa ja Jarkko Varvio on tehokaan alkukauden vaipunut hieman varjojen maille. TPS:n hyökkääjistä seitsemän teki kymmenen tai enemmän maalia runkosarjan aikana.

Valmennus

Kuningas Midas Hannu Jortikka tulevien perintöprinssiensä (Kari Jalonen, Hannu Virta) kanssa on tehnyt vakuuttavaa työtä TPS:n peräsimessä koko tämänkertaisen rupeamansa ajan. Jortikka on luvannut tehdä kaiken mahdollisen, että tämänkertainen rupeama ei pääty samalla tavalla karsiutumiseen ensimmäisellä kierroksella kuin keväällä 1992.

Pelicans

Helsingin IFK:n ohella Pelicans pelasi ehkä kaksijakoisimman kauden kaikista liigajoukkueista. Marraskuun loppupuolella tilillä oli 14 pistettä 23 ottelusta. Sen jälkeen tilille kertyi lopuista otteluista 41 pistettä ja runkosarjan kahdestoista sija vain kolme pistettä Ässiä edellä vaihtui paikkaan pudotuspeliviivan yläpuolella. Viimeisessä viidessätoista kotiottelussa Pelicans oli häviävänä osapuolena vain kerran, kun SaiPa voitti 1. maaliskuuta Lahdessa maalein 4-0.

Maalivahdit

Pelicansin tärkein mies seisoo maalinsuulla. Pasi Kuivalainen näytti runkosarjan aikana olevansa kaikkea muuta kuin se entinen pelimies, minkä leiman kanssa mies saapui Lahteen. Vielä alkukaudella tositoimiin suhteelisen usein päässyt Sami Lehtinen pelasi kevätkaudella vain kaksi kertaa täyden ottelun.

Puolustajat

Pelicans-puolustuksen kiekkollinen johtohahmo runkosarjassa oli Jan Latvala, jonka 35 tehopistettä oikeuttivat puolustajien pistepörssissä kolmannelle sijalle parhaana suomalaisena. Toinen tehokas pakkikaluston edustaja oli 10 maalia ja yhden hattutempunkin tehnyt Mika Niskanen. Toinen luottokaksikko peräpäässä on Veli-Pekka Laitinen - Kalle Koskinen, joiden plus/miinus-lukemat olivat koko joukkueen parhaat.

Hyökkääjät

Pääteho lepää runkosarjassa 149 tehopistettä keräneen Turunen-Peltola-Jämsen- kolmikon ympärillä. Kakkosketjun tsekkikaksikko Roman Vopat-Ales Kratoska on pystynyt satunnaisesti antamaan kelvollista taustatukea, mutta ratkaisuihin pystyvät yksilöt ykkösketjun takana ovat vähissä.

Valmennus

Vuoden valmentajaksikin ehdoteltu Kari Eloranta sai joukkueen takaisin raiteilleen marraskuun syöksykierteen jälkeen. Perusvarma pelityyli on saatu hyvin iskostettua pelaajien selkäytimiin asti. Pelin johtaminen otteluiden aikana ei ole kaikkein aktiivisimmasta päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle