TPS 2016-17: Kotihallista tuli sentteri, mutta vielä kaivattaisiin yhtä

LIIGA / Artikkeli
Tadas Kumeliauskas on liigatasolle pätevä kakkossentteri, mutta pysyykö liettualainen ehjänä?
Kuva © Timo Savela
Turussa on tehty kuluvalla vuosikymmenellä tuntuvasti muutoksia sekä pelaajistoon että taustoihin. TPS:n onni on, että nyt lähinnä vain hallin nimi ei edusta jatkuvuutta viime kaudesta.

TPS:n organisaatio on ollut tuulinen paikka niin pelaajille, valmentajille kuin johtoportaallekin viimeisten vuosien aikana. Palloseuraa on kritisoitu pitkäjänteisyyden puutteesta ja siitä, että pelaajia ja valmentajia lappaa ovesta molempiin suuntiin sellaista tahtia, että heikompaa hirvittää.

Alkavaan kauteen lähdettäessä tilanne on kuitenkin toinen. TPS karisti pohjakerroksen tomut jaloistaan ja nousi pitkästä aikaa puolivälieräjoukkueeksi. Seuraavaan sesonkiin mustavalkoiset pääsevät lähtökohdasta, jossa urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki on saanut koota likimain täysin mieleisensä joukkueen.

Lähtijäpuolella TPS ei kokenut kriittisiä menetyksiä. Kuona siivottiin pois ja tilalle tehtiin täsmähankintoja niille sektoreille, joihin Ari-Pekka Selinin miehistö tarvitsi kipeimmin vahvistusta. Lisäksi materiaalia on laajennettu, mikä tarkoittaa sitä, että pelipaikoista on kilpailua entistä enemmän.

Muualle siirtyneistä Francis Parén ja Lauri Tukosen jättämää aukkoa paikattiin Ruotsin Allsvenskanissa kovia tehoja mättäneellä Erik Thorellilla. Toinen merkittävä vahvistus tehtiin puolustuspäähän, kun ulkomaita kiertänyt Ilkka Heikkinen saapui Turkuun offensiiviseksi pelotteeksi.

Pelaajakartta TPS:n pelaajakartta

VLH

Erik Thorell
Ilkka Pikkarainen
Jerry Ahtola
Topi Taavitsainen
Julius Vähätalo

KH

Éric Perrin
Tadas Kumeliauskas
Jonne Virtanen
Patrik Virta
Teemu Lämsä

OLH

Tomi Kallio
Dave Spina
Elias Karvonen
Jasper Lindsten
Otto Nieminen

P

Henrik Tallinder
Ilkka Heikkinen
Elmeri Eronen
Harri Tikkanen
Jani Forsström
Miro Keskitalo
Markus Kojo
Tarmo Reunanen

MV

Oskari Setänen
Aleksandar Georgijev

Valmentaja

Ari-Pekka Selin

Laidoille on runsaasti tunkua

Hankinnoista jo mainittu Thorell on pelannut CHL- ja harjoituspeleissä ykkösketjussa Tomi Kallion ja Éric Perrinin kanssa. Kolmikon yhteispeli on toiminut mallikkaasti, ja Thorell on päässyt nopeasti samalle aaltopituudelle ketjun konkarihyökkääjien kanssa. Näppärältä ja liukasliikkeiseltä ruotsalaiselta on syytä odottaa tehokasta kautta.

Kallio näytti paluukaudellaan olevansa Liigassa edelleen huipputasoa. Joukkueen kapteeni on taas isossa vastuussa, sillä vaikka TPS:n pelaajamateriaali on sinällään kärjeltään nimekäs, ei siinä ole johtotähtien taustatukena varmoja parinkymmenen pisteen suorittajia edes nimeksi.

Tulosyksiköiden laitahyökkääjiä ovat Kallion ja Thorellin lisäksi temperamenttinen Ilkka Pikkarainen ja Dave Spina, joka on Liigan nopeimpia luistelijoita. Spinaan nähden täysin erilaisen vaihtoehdon kakkosketjuun tarjoavat kehitysaskeleita ottanut, joskin yhä huonosti luisteleva Elias Karvonen ja tehottomuuttaan tuskaillut Jerry Ahtola.

TPS kiinnitti riveihinsä myös kaksi päättyneen kauden Aurajoen toisella puolen pelannutta entistä junioriaan: Mestiksessä TUTOssa hyvän kauden pelanneet taitava Jasper Lindsten ja maaliahne Topi Taavitsainen tuovat TPS-valmennukselle uusia vaihtoehtoja. Kokoonpanosta pelipaikkoja kärkkyvät myös A-nuorten SM-kultaa 2015 voittaneet Otto Nieminen, Oskari Siiki ja Julius Vähätalo.

Joutuuko TPS kauden aikana sentteriostoksille?

Ennen kautta 2015-2016 TPS:llä vaikutti olevan jopa ylitarjontaa keskushyökkääjistä. Tällä kertaa Turussa kauteen lähdetään tilanteesta, jossa Palloseuran tulee varmuuden vuoksi pitää aistinsa valppaina ja tarkkailla keskushyökkääjämarkkinoita pahan päivän varalle. Sentteriosasto on samanaikaisesti hyvä mutta ohkainen.

Ykkössentteri Perrin on lähes 41 vuoden iässään yhä sarjan eliittiä, mutta joutui kevään korvalla sivuun pitkäksi toviksi ristisidevamman takia. Puolikuntoisena pelannut kanadalainen piiputti kauden ratkaisupelien kynnyksellä, joten Turussa toivotaan hartaasti Perrinille ehjää kautta.

Tadas Kumeliauskas aloittaa Turussa neljännen kautensa, mutta liettualainen ei ole vielä Liigassa pelatessaan tervettä kevättä nähnyt. Huolestuttavaan vammakierteeseen ajautunut kookas sentteri on loistava aloittaja ja taitava kiekonkäsittelijä, mutta sairastuvalla näistä ominaisuuksista ei hyötyä ole. Terveen kauden saadessaan Kumeliauskas voisi takoa kovat tehopisteet.

Kolmas TPS:n kannalta elintärkeä keskushyökkääjä on Jonne Virtanen. Viime kaudella kaikki ottelut pelannut jässikkä ahkeroi alivoimalla valtavia minuutteja. Mojovia taklauksia jakava Virtanen on noussut valmennuksen luottomieheksi.

Jokerikortti voi puolestaan olla liigakautta alustavissa peleissä edukseen esiintynyt pienikokoinen Patrik Virta. CHL:ssä kädet kävivät taidokkaasti, mutta lujia liigapakistoja vastaan kamppailupelaaminen korostuu ajan ja tilan ollessa tiukemmassa. Virtaa selvästi isokokoisempi Teemu Lämsä on hierarkiassa rotaatiopelaaja.

Éric Perrin on TPS:n itseoikeutettu ykkösketjun keskushyökkääjä.
Kuva © Jarno Hietanen

Katseet nuoriin puolustajiin

Puolustuksen suhteen TPS:n tilanne näyttää viime kautta paremmalta. Nuorista puolustajista Elmeri Erosen ja Miro Keskitalon kehitykseen odotetaan suuria loikkia, ja Ilkka Heikkisen tulon myötä mustavalkoisilla on nyt kaksi Liigan ehdottomaan kärkeen kuuluvaa puolustajaa.

Toinen huippupuolustajista on tietysti valtavia minuutteja urakoinut Henrik Tallinder, joka oli − liigaseuraajien subjektiivisista näkemyksistä ja mieltymyksistä riippuen tai niistä huolimatta − koko sarjan ykköspuolustaja. Ilman ruotsalaispakkia TPS ei olisi todennäköisesti ollut puolivälierissä eikä nuori Eronen ehkä vakiinnuttanut liigapaikkaansa niin jouhevasti.

Tallinderin vierellä on treenikaudella pelannut Keskitalo, jonka TPS-valmennus toivoo ottavan Erosen tavoin isoja kehitysaskelia. Sekä Erosella että Keskitalolla on edellytyksiä valtaviin harppauksiin: Erosen seuraava askel on ottaa aiempaa kiekollisempi rooli, ja Keskitalon tähtäimessä on pelata täysi kausi Liigaa kehittyen kokonaisvaltaisesti eri osa-alueilla.

Pakiston nimekkäitä maestroja ja nuoria lupauksia säestävät luotettavat Jani Forsström ja Harri Tikkanen. Forsström on korvaamaton pelaaja erikoistilanneosaamisensa takia, sillä kiekkoja blokkaava peruspakki on myös ylivoimalla käyttökelpoinen maskipelaaja. Jämäminuuteilla loukkaantumisia paikkaa jykevä mutta verkkainen Markus Kojo.

Eräänlaiseksi kannattajien kulttipelaajaksi oli nousemassa Unkarin maajoukkuepuolustaja Jesse Dudas, joka kuitenkin joutui kahden hyvin pelatun CHL-erän jälkeen telakalle puoleksi vuodeksi leikkaushoitoa vaativan vamman vuoksi. Junioreista lupaava Tarmo Reunanen pelaa kauden lainalla Mestiksessä, mutta on kutsuttavissa Liigaan, mikäli sikseen tulee.

Setänen vai Georgijev?

Tolppien välissä asetelma on todella mielenkiintoinen. Keväällä ykkösvahdin paikan pelikieltonsa aikana Oskari Setäselle menettäneelle Teemu Lassilalle ei nähty enää käyttöä, joten kokenut maalivahti pakkasi kamppeensa ja siirtyi Tapparaan. TPS ei hankkinut Lassilan tilalle korvaajaa.

Maalivahtihankinnan sijaan Palloseura luottaa kelpo otteita väläytelleisiin nuoriin maalivahteihin. Setänen on viime kauden näyttöjensä pohjalta pienessä etulyöntiasemassa Aleksandar Georgijeviin nähden. Venäjän alle 20-vuotiaat hopealle torjunut Georgijev saanee kuitenkin kosolti tilaisuuksia näyttää osaamistaan.

Molemmat torjujat ovat Liigan ykkösvahdeista suurimpaan osaan verrattaessa todella kokemattomia. TPS tiedostaa ottavansa maalivahtien suhteen pienen riskin, mutta kaiken mennessä nappiin turkulaisilla on kaksi peliminuutteja hamuavaa kehityskelpoista maalivahtia, ja ennen kaikkea terve kilpailuasetelma − aivan kuten muillakin pelipaikoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle