TPS−SaiPa: TPS on suosikki, SaiPa paineeton haastaja: "Joukkue on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa"

LIIGA / Artikkeli
Runkosarjakohtaamisia hallinnut SaiPa lähtee haastajana TPS-sarjaan.
Kuva © Timo Savela
Liigan runkosarjan toiselle sijalle viime kauden tapaan päätynyt TPS saa vastaansa puolivälierissä SaiPan, joka pudotti pudotuspelien avauskierroksella Pelicansin voitoin 2−1. SaiPa pelasi Tero Lehterän johdolla odotettua paremman runkosarjan, kun se päätyi seitsemännelle sijalle.

TPS:n ja SaiPan keskinäiset runkosarjaottelut olivat lappeenrantalaisten hallintaa, kun pisteet näistä jaettiin 8−4 SaiPan hyväksi. Keskinäisiin kamppailuihin mahtui esimerkiksi TPS:lle tämän kauden runkosarjaan tyypillinen kotipelin konttaus, kun SaiPa haki kertaalleen pisteet Turusta 6−1-lukemin.

TPS-toimituksen Joni Tuominen ja SaiPa-toimituksen Joona Klemi ennakoivat tulevaa sarjaa ja pohdiskelivat ratkaisukohtia.

Runkosarjan keskinäisten ottelujen tuloksia on turha korostaa

Tuominen: Runkosarjan keskinäisistä kamppailuista huolimatta on vaikea nähdä, että SaiPa onnistuisi kaatamaan kauden aikana vahvistunutta turkulaisjoukkuetta neljää kertaa.

TPS näytti välillä pelailevan runkosarjassa osan otteluista suhteellisen puolivaloilla ja väitän, että SaiPa ei ole ollut esimerkiksi kaiken nähneille konkareille se sytyttävin kiihoke runkosarjan kamppailuissa.

Klemi: Runkosarjavoitot eivät tosiaan takaa mitään, kun pelataan paikasta mitalipeleihin. Hyödyt ovat lähinnä mentaalisella puolella. Pelicans-sarjan ratkaisu antoi valtavasti lisää itseluottamusta, ja myös runkosarjan keskinäiset ottelut luovat uskoa siihen että TPS on voitettavissa.

runkosarjan keskinäiset ottelut luovat uskoa siihen että TPS on voitettavissa.

Lisäksi kaikki paineet ovat turkulaisilla, joiden kokeneilla kärkipelaajilla on vaikeuksia pysyä vikkeläjalkaisten Sputnik-hyökkääjien perässä.

TPS on selvä suosikki, SaiPa paineeton haastaja

Tuominen: On kiistämätön fakta, että paineet ovat TPS:n leirissä. TPS:n kokeneet kärkipelaajat saivat kuitenkin siirtorajalla kaivattua taustatukea, kun Oula Palve ja Zach Budish liittyivät turkulaisten miehistöön. Lisäksi TPS:n sairastuvalla on tällä hetkellä ainoastaan Elias Karvonen.

TPS pääsee siis sarjaan lähes terveellä miehistöllä, joten Kalle Kaskisen valmennustiimillä ei ole enää mitään syytä ylipeluuttaa Tomi Kalliota ja Eric Perriniä, kuten viime kauden puolivälierissä kävi.

SaiPa sai toki Pelicans-sarjan voitostaan varmasti itseluottamusta, mutta ei ilmeisesti selvinnyt ilman kolhuja. Väitänkin, että TPS:n laaja pelaajamateriaali hyydyttää lopulta SaiPan, jolla loukkaantumishuolia on turkulaisia enemmän.

Klemi: Kolhuja tuli ja niiltä tuskin vältytään jatkossakaan puolin tai toisin. Pudotuspeleissä pelaajien kipukynnys tunnetusti kasvaa, joten Brett Carson ja Jere Sneck voivat hyvin olla mukana jo sarjan alkuvaiheessa. SaiPalla ei ole yhtä laajaa pelaajapakkaa kuin TPS:llä, mutta useita jo pitkään kasassa olleita toimivia ketjuja sekä tutkapareja riittää. 

Nämä yhdistettynä uhrautuvasti puolustaviin viisikoihin ja huomattavasti Palloseuran veräjänvartijoita varmempaan Frans Tuohimaahan takaavat, että SaiPa laittaa TPS:n tiukoille jokaisessa ottelussa.

Mahdolliseen keltapaitojen hyytymiseen on myös vaikea uskoa, sillä jo runkosarjassa nähtiin ajoittain voimavarojen säästelemiseksi pelitapaansa säätänyt SaiPa, minkä myös Tero Lehterä myönsi.

Maalivahtipeli ja erikoistilanteet näyttelevät suurta roolia

Tuominen: Nostitkin esiin TPS:n etukäteen heikoimman lenkin, eli maalivahdit. Sen paremmin Oskari Setänen kuin Rasmus Tirronenkaan eivät ole onnistuneet tällä kaudella vakiinnuttamaan tasoaan riittävän korkeaksi.  TPS:n viisikkopuolustus ei runkosarjan aikana ollut parhaimmillaan, joten sitä TPS:n olisi hyvä onnistua parantamaan, jotta maalivahdeille saadaan tukea ja turvaa.

Lopuksi nostan esiin asian, johon uskon sarjan viimeistään ratkeavan. TPS oli runkosarjan toiseksi paras joukkue ylivoimalla, SaiPa vasta kymmenes. Alivoimalla TPS oli neljänneksi paras ja SaiPa yhdestoista. TPS sai vielä runkosarjan lopulla riveihinsä todellisen ylivoimaneron Oula Palven.

viimeistään erikoistilannepelaa-minen kääntää sarjan TPS:lle

Näihin faktoihin nojaten on helppo väittää, että viimeistään erikoistilannepelaaminen kääntää sarjan TPS:lle, vai mitä mieltä olet?

Klemi: SaiPan erikoistilanteet olivat kieltämättä alkukaudesta iso murheenkryyni. Nämäkin osa-alueet paranivat kuitenkin rutkasti kevättä kohden. Runkosarjan viimeisellä kolmanneksella SaiPan ylivoima oli koko sarjan toiseksi tehokkainta. Myös alivoima toimi samalla otannalla TPS:ää paremmin ollen Liigan neljänneksi parasta.

Erikoistilanteiden osalta ollaan siis melko tasoissa, vaikka Pelicans-sarjassa nekään eivät olleet SaiPalla runkosarjan tasolla. Joukkue on kuitenkin osoittanut olevansa parhaimmillaan tiukoissa paikoissa, joten ei ole mitään syytä epäillä, etteikö venyminen onnistuisi myös nyt. 

Lopputulosveikkaukset:

Tuominen: TPS vie sarjan 4−1.

Klemi: SaiPa vie sarjan 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle