TPS−SaiPa, taistelupari: Oskari Setänen vastaan Frans Tuohimaa

LIIGA / Artikkeli
Oskari Setäsen on löydettävä otteisiinsa tasaisuutta, kun Turussa janotaan pudotuspelimenestystä
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
TPS:n ja SaiPan välisen puolivälieräsarjan tärkein yksittäinen taistelupari on maalivahtiosastolla. TPS:n Oskari Setänen ei vakuuttanut millään muotoa runkosarjan aikana, kun taas SaiPan Frans Tuohimaa pelasi runkosarjan varsin maistuvalla yli 92:n torjuntaprosentilla.

Maalivahtipelistä puhutaan usein jääkiekkojoukkueen tärkeimpänä osa-alueena.

Oskari Setänen torjui runkosarjassa ailahtelevin ottein 40 ottelua ja sai lopulta yllättävän kovan haasteen Rasmus Tirroselta. Frans Tuohimaa taas oli SaiPan selkeä ykkösmaalivahti ja onnistui runkosarjassa TPS-kollegoitaan paremmin.

SaiPan jatkohaaveiden kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että Tuohimaa peittoaisi oletettavasti TPS:n maalinsuulla esiintyvän Setäsen myös puolivälieräsarjassa.

TPS-toimituksen Joni Tuominen ja SaiPa-toimituksen Joona Klemi taustoittavat puolivälieräsarjan tärkeimmän taisteluparin tilannetta.

Setäsen on löydettävä tasaisuutta otteisiin

Tuominen: TPS:n ennakolta heikoin osa-alue on se osasto, jonka Turussa on totuttu useimmiten olevan hyvällä mallilla. Oskari Setäsen asema TPS:n ykkösmaalivahtina vakiintui kesän aikana entisestään, kun Aleksandar Georgijev lähti hieman yllättäen New York Rangersin organisaatioon. Kauden alussa odotettiin, että Setänen pelaa suurimman osan otteluista ja Espoo Unitedista saapuneelle Rasmus Tirroselle jää rooli pääosin luukkuvahtina.

Setänen pelasi lopulta 40 ottelua ja otteet heilahtelivat sen verran, että Tirronen sai mahdollisuutensa. Lopulta TPS-valmennuksen luotto tuntui ainakin runkosarjan lopun perusteella kuitenkin olevan Setäsessä, jonka otteet paranivat loppukautta kohden. 

Setäsen suurin puute on tasaisuuden puuttuminen. Otteet heilahtelevat yksittäisen ottelun sisällä huomattavan paljon. Otteluun saattaa mahtua läjäpäin huipputorjuntoja ja hyviä koppeja, mutta yhtäkkiä nollakulmasta tai siniviivalta ilman maskia heitetty kiekko yllättää Panelian Raikkaan kasvatin luvattoman helposti.

TPS:n onneksi Setänen näytti viime kauden pudotuspeleissä pystyvänsä pelaamaan riittävällä tasolla menestyvässä joukkueessa. Viime kauden TPS kaatui puolivälierissä muihin asioihin kuin maalivahtipeliin. Turussa takuulla toivotaan, että Setänen löytää pudotuspeleihin viime kevään kaltaisen vireen. Silloin Turussa on mahdollisuudet päästä nauttimaan pitkästä keväästä.

Frans Tuohimaa on SaiPan ylivoimaisesti tärkein yksilö.
Frans Tuohimaa on SaiPan ylivoimaisesti tärkein yksilö.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Tasaisen varman Tuohimaan uhkana on ylikuormitus

Klemi: SaiPan maalilla Frans Tuohimaa urakoi yhtenä harvoista veskareista yli 50 ottelua runkosarjassa. Kuormituksen syynä olivat muun muassa Jussi Markkasen loukkaantumishuolet sekä Tuohimaan erinomaiset otteet. 26-vuotias veräjänvartija piti SaiPaa usein pystyssä jo vaikealla viime kaudella, mutta kuluva kausi on ollut miehen lopullinen läpimurto Liigan valioiden joukkoon.

Tuohimaa torjui runkosarjassa neljä nollapeliä ja piti varsinkin syyskaudella SaiPaa lähes yksin pystyssä. Vähintään 40 ottelua pelanneista veskareista miehen päästettyjen maalien keskiarvo oli neljänneksi pienin ja torjuntaprosentti kolmanneksi paras. Pelicans-sarjassa HIFK:n kasvatti pysäytti kiekkoja 92,59:n torjuntaprosentilla.

Runkosarjan loppupuolella miehen otteista paistoi ajoittain uupumus, ja myös irtokiekkoja putoili aika ajoin runsaasti. SaiPan maalineduspelaaminen on kuitenkin ollut useimpina iltoina hyvällä tasolla, joten pelkät irtokiekot tuskin koituvat keltamustien kohtaloksi.

Silti mahdollinen ylikuormitus on suurin uhka Tuohimaan tason putoamiselle. Ei olisi mikään yllätys, jos Markkanen pelaisi sarjassa yhden tai jopa useamman ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle