TPS−HIFK: Ripeä kuolinisku tiedossa − "HIFK on kaukana turkulaisten kaatamisesta"

LIIGA / Artikkeli
Oskari Setänen on ennakkoon yksi ottelusarjan viihdyttävimmistä pelaajista.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Perinteikkäät TPS ja HIFK kohtaavat puolivälierissä. Ennakkoon klassikoksikin hehkutettuun sarjaan uhkaa tulla antikliimaksi, sillä Jatkoaika povaa HIFK:n putoavan neljässä ottelussa.

Yksi neljästä puolivälieräsarjasta mitellään runkosarjassa toiseksi sijoittuneen TPS:n ja yhdeksänneltä sijalta ponnistavan HIFK:n välillä. Helsinkiläiset lunastivat paikkansa puolivälieriin pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta, kun Kärpät kaatui otteluvoitoin 2−0.

Kotiedun neljännesfinaaleihin hyvissä ajoin varmistanut TPS pääsee ottelusarjaan levänneenä, sillä joukkue pelasi edellisen ottelunsa yli viikko sitten Turussa. TPS lähtee HIFK:n kaatoon kolmen ottelun voittoputkessa kukistettuaan runkosarjan lopulla Ässät, SaiPan ja Kärpät.

Runkosarjassa TPS ja HIFK ottivat yhteen neljä kertaa. Ensimmäisen kamppailun voitti HIFK Helsingissä 2−1, mutta loput kolme menivät mustavalkoisten nimiin maalein 4−2 Turussa, 4−1 Helsingissä ja 5−3 taas Turussa. CHL:ssä ryhmät kohtasivat pudotuspelien alussa, ja tuolloin HIFK oli vahvempi kaksiosaisessa taistossa.

TÄHTIPAITOJEN YLIVOIMA ON TILASTOLLISESTI LIIGAN SURKEINTA.

Puolivälieräparia ennakoimassa ja ottelusarjaa koskeviin väitteisiin vastaamassa ovat Jatkoajan Helsingin-toimituksen Sami Iilomo ja Turun-toimituksen Vinski Virtanen.

1) TPS:lle ei riitä HIFK:ta vastaan laadukkaampi viisikkopeli. Turkulaisten pitää onnistua ylivoimallakin, sillä ottelusarjat ratkaistaan perinteisesti erikoistilanteissa.

Virtanen: TPS:n vahvuudet ovat koko kauden ajan olleet viidellä viittä vastaan pelattaessa. Joukkue paineistaa aktiivisesti korkealta ja on vahva väännöissä. TPS ei ole koko kaudella ollut mitenkään vakuuttava ylivoimalla, ja voittoja on napsunut tasaiseen tahtiin keskinkertaisesta erikoistilannepelaamisesta huolimatta.

HIFK:ta vastaan erikoistilanteet eivät korostu millään lailla. Vaikka turkulaisten ylivoimaa ei voi hehkuttaa, voittaa se vertailussa HIFK:n vastaavan. Tähtipaitojen ylivoima on tilastollisesti Liigan surkeinta. Selkeää pelitapaa ei ole ollut koko kautena, ja valmennuksella on ollut puoli vuotta aikaa laittaa kuviot kuosiin. Mitään ei ole tapahtunut.

Murskavoitto runkosarjan lopulla alavireisestä Ässistä ja pari jatkoaikanipistystä suhteellisen organisoimattomasta Kärpistä eivät muuta asiaa miksikään. Punaisten alisuorittamista materiaaliin nähden on ihmetelty 60 peliä, ja joukkue julistettiin tuhoon tuomituksi vain muutamia päiviä sitten.

Nytkö asiat olisivat muka muuttuneet niin radikaalisti, että HIFK porhaltaisi koko kauden vakuuttaneen TPS:n ohi välieriin? TPS:n ei tarvitse tehdä ylivoimamaaleja. Ne olisivat tietysti turkulaisten kannalta kiva lisä, mutta välieräpaikkaan riittää nähty peruspelaamisen taso tasaviisikoinkin.

HIFK tarvitsee Juhamatti Aaltoselta kompuroinnin sijaan ihmetekoja.
Kuva © Timo Savela

2) HIFK:n maalivahtitandemi kalpenee TPS:n vastaavaan vertailtaessa. TPS pudottaa HIFK:n vaikka juniorivahdilla.

Iilomo: Oikeastaan koko maalivahtiosaston nostaminen esille on täysi sivuseikka tässä otteluparissa, sillä ratkaisut nähdään kenttäpelaajien taistossa. Tilastojen valossa TPS on kieltämättä edellä, mutta ilman Kevin Lankisen ja Niklas Bäckströmin esityksiä koko pudotuspelipaikka olisi karannut HIFK:lta kauden synkillä hetkillä.

Lankinen oli runkosarjassa mahdottomassa tilanteessa. Maalipaikkojen määrissä HIFK:lla ei ollut välttämättä suuria eroja vastustajiin, mutta laadussa oli. Vastustajille tarjottiin toistuvasti ylivoimahyökkäyksiä tai kiekonriiston jälkeisiä laatupaikkoja. 

Vaikka Bäckström on edelleen laadukas maalivahti, loukkaantumishistorian vuoksi Lankisen sulaminen tai loukkaantuminen olisi helsinkiläisille katastrofi. TPS:llä toisen vahdin loukkaantumisen merkitys olisi huomattavasti pienempi. Bäckströmin suoritustason kestäminen kovassa rasituksessa olisi kysymysmerkki, mutta yksittäisissä otteluissa kokeneen konkarin käyttäminen saattaisi toimia herätyskeinona HIFK:n puolustukselle.

Mikäli HIFK haluaa sarjaan mukaan, siihen vaaditaan maalivahtien seisomista päällään. TPS:n tapauksessa viisikkopelaaminen vahvistaa maalivahtien pelaamista, HIFK:lla maalivahdin tehtävä on puolestaan tilkitä oman alueen puolustuspelin nukahteluita. Siinä mielessä jopa väite juniorivahdista saattaisi pitää paikkansa.

LANKISEN SULAMINEN TAI LOUKKAANTUMINEN OLISI HELSINKILÄISILLE KATASTROFI.

3) TPS:n suurin etu sarjassa on joukkueen kokenut kaarti. Eric Perrin, Tomi Kallio ja Henrik Tallinder ovat sarjan ja koko Liigan suurimpia johtajia.

Virtanen: Totta. Liigassa millään joukkueella ei ole vastata tähän kolmikkoon, kun puhutaan esimerkillisyydestä ja kokemuksesta. Puolivälierävastustajaan vertailtaessa johtajaosaston merkitys korostuu. Kaikki kunnia Corey Elkinsille ja kumppaneille, mutta ei HIFK kestä vertailua tällä sektorilla.

Tomi Kallio on Liigan uskottavin kapteeni. TPS-ikoni johtaa joukkojaan edestä kokemuksensa lisäksi myös pelillisesti. Kallio äityi runkosarjan lopulla uskomattomaan vireeseen rikkoen 50 pisteen rajan. Henrik Tallinderia pidän koko Liigan parhaana puolustajana, ja Stanley Cupin ja suomenmestaruuden voittaneen Eric Perrinin peliäly ja pudotuspelikokemus ovat mittaamattoman arvokkaita.

Näiden miesten ansiosta Palloseura ei lipsu päivittäisessä tekemisessä piiruakaan. HIFK:ssa asia on päinvastainen, sillä Helsingistä kantautuneiden raporttien perusteella vaatimustasossa olisi ollut koko kauden parantamisen varaa.

Puolivälierissä kohtaavat ääriään myöten yhteen hiottu kollektiivi ja pitkin kautta enemmänkin tivolitoimintaa kuin jääkiekkoa harjoittanut hokipoppoo, johon on ripoteltu nimekästä materiaa vailla yhteistä päämäärää. HIFK:ssa asiat ovat päässeet tähän pisteeseen, koska joukkueessa ei ole yhtään tomikalliota.

TPS:n kapteeni ja kultakypärä Tomi Kallio pelasi 50 pisteen runkosarjan.
Kuva © Timo Savela

4) HIFK on pelannut heikon kauden, mutta on juuri nyt nosteessa. Stadilaiset laittavatkin TPS:lle tosissaan kampoihin vahvan vireensä siivittämänä.

Iilomo: Kyllä, HIFK on sekä pelillisessä että tuloksellisessa nosteessa, mutta silti kaukana turkulaisten kaatamisesta. 

Punapaidat kaivoivat viimeisestä kymmenestä ottelustaan kiitettävät kuusi varsinaisen peliajan voittoa. Kuitenkin lähemmässä tarkastelussa voitetuista joukkueista yksikään ei kuulunut runkosarjan kärkiviisikkoon ja joukkueista peräti kolme jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella HIFK pudotti Kärpät tyylipuhtaasti voitoin 2−0. Tyylipuhdasta ottelusarjassa olivat ainoastaan ottelusarjan voittolukemat. Kärpät kuului nosteestaan huolimatta edelleen kriisijoukkueisiin, ja silti helsinkiläiset joutuivat hakemaan molemmissa otteluissa voittoa jatkoajalta asti. 

Sitä en epäile, etteikö HIFK laittaisi kampoihin turkulaisille, mutta se ei vain riitä. Materiaalin puolesta HIFK:lla pitäisi olla saumat ottelusarjan voittoon, mutta mistä joukkue löytäisi näin nopeasti sen vireen, jolla kampoihin laittaminen vaihtuisi otteluvoittoihin? Koko kauden aikana joukkue on esittänyt parasta osaamistaan vain yksittäisissä erissä, ei edes kokonaisissa otteluissa. 

Arvio:

Jännittäväksi klassikoksi hekumoidusta puolivälieräsarjasta muodostuu antikliimaksi. HIFK:n vahva vire on vain illuusio, ja TPS puhkaisee harhakuvitelmat HIFK:n jatkomahdollisuuksista jo varhaisessa vaiheessa. HIFK voi taitavine yksilöineen maksimissaan yhden voiton ottaa, mutta realismi iskee nopeasti kuin keväinen vastatuuli. TPS etenee välieriin voitoin 4−0.

» Lähetä palautetta toimitukselle