Torpedo Nižni Novgorod - Tulisilla hiilillä

KHL / Artikkeli
Peteris Skudra on erittäin kuumaverinen päävalmentaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Sääntöjen rajamailla ajoittain pelannut ja likaiseenkin peliin syyllistynyt Torpedo sijoittui runkosarjassa läntisen konferenssin seitsemänneksi. Pudotuspelien avauskierroksella nähtiin pieni yllätys, kun todella kuumaksi nousseessa ottelusarjassa pahasti siipirikkoisen Jokerien kausi päättyi Torpedon käsittelyssä. TsSKA:ta vastaan Torpedo jäi puolestaan jalkoihin läntisen konferenssin välierissä.

Päävalmentaja Peteris Skudra antoi ennen viime kautta haastattelun, jonka mukaan joukkue halusi menestyä pudotuspeleissä - Jokereiden pudottaminen voidaan laskea jo positiiviseksi suoritukseksi. Torpedon pelityyli sisältää paljon koiruuksia, mutta seura puolusti erinomaisesti muun muassa Jokereita vastaan. Hyökkäyksessäkin riitti tulivoimaa. Tulisieluisen päävalmentajan vaatimustaso on todella korkealla.

Välillä Skudralla karkaa mopo täysin käsistä, kuten kävi Neftehimikiä vastaan pelatussa harjoitusottelussa. Skudra otti tuolloin nyrkkeilyottelun Neftehimikin päävalmentaja Jevgeni Popihinin kanssa ottelun päätyttyä. Toisaalta Skudran aikana Torpedo on pelannut KHL-historiansa parasta kiekkoa. Nižni Novgorodissa on tehty viime vuosina hyvää työtä joukkueen kasaamisen kanssa.

Tulevaan kauteen joukkue on hieman vahvistunut. Materiaali alkaa olla sitä tasoa, että jääminen pudotuspelien ulkopuolelle olisi selkeä pettymys. Skudran neljännellä kaudella Torpedo lähtee janoamaan tosissaan menestystä pudotuspeleistä uusien muutosten johdolla.

Maalivahdit:

Ilja Proskurjakov

Ivan Kasutin

Mihail Birjukov lähti hieman yllättäen Metallurg Novokuznetskiin. Siirto ei sinänsä ollut yllätys, mutta seuravalinta kylläkin. Hänen korvaajakseen seura hankki toissa kaudelta tutun Ivan Kasutinin, jolla oli tuolloin ainakin venäläismedian mukaan ongelmia Skudran kanssa. Niin tai näin, Kasutin on hyvä maalivahti. Hän jäi viime kaudella Ladassa pelatessaan latvialaisen Edgars Masalskisin varjoon, mutta sai kuitenkin paljon vastuuta.

Joukkueen ykkösmaalivahdin viittaa pedataan pudotuspeleissä ja runkosarjassa joukkuetta kantaneelle Ilja Proskurjakoville, joka esiintyi pudotuspeleissä hyvällä tasolla. Proskurjakov ei kuitenkaan ole lähellekään sarjan parhaita ykkösmaalivahteja, pikemminkin keskitasoa. Hänen ansioluettolosta löytyy sellainen erikoisuus, että hän teki maalin KHL:n avauskaudella 2008-09. Hänen lisäkseen muista maalivahdeista ainostaan Edgars Masalskis on onnistunut tekemään maalin KHL:n historiassa.

Torpedon 29-vuotiaat veskarit ovat hyvän tason maalivahteja ja erittäin tasaisia. Kumpikaan ei kuitenkaan kuulu missään nimessä sarjan maalivahtien parhaimmistoon.

Ilja Proskurjakovilla on vielä matkaa sarjan huippumaalivahtien joukkoon
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolustus:

Artjom Aljajev - Stanislav Jegoršev

Aleksei Pepeljajev - Sam Lofqvist (USA)

Ivan Višnevski - Maksim Osipov

Puolustuksen loukkaantumisten kanssa painineen seuran takalinjoilla on tapahtunut paljon muutoksia. Kesken kauden hankittu äärimmäisen taitava kiekollinen puolustaja Kirill Koltsov siirtyi Traktoriin. Oleg Piganovitš, Maksim Kondratjev, fyysinen Vadim Homitski ja Juri Sergijenko jättivät myös Nižni Novgorodin taakseen. Vaikka lähteneiden lista on pitkä, ei puolustus ole kuitenkaan juuri heikentynyt, jos kesken kauden tullut Koltsov jätetään pois laskuista.

Nuorista Artjom Aljajev, 21, ja Maksim Osipov, 22, nostivat tasoaan merkittävästi. Molemmat pelaajat olivat pudotuspeleissä avainrooleissa, kun vielä toissa kaudella molempien rooli oli selvästi pienempi. Aljajev oli yksi koko kauden suurimmista sensaatioista. Vahvarakenteinen Osipov on kaksikosta parempi puolustamaan, kun taas Aljajevista on kasvamassa tätä vauhtia aivan sarjan eliittiin kuuluva kiekollinen puolustaja, jota hän ei vielä ole.

Vain 173-senttisessä Aljajevissa on paljon samaa kuin Traktoriin lähteneessä Koltsovissa, tosin Aljajev osaa puolustaa ja on selvästi fyysisempi. 48 peliin 23 pistettä tehneestä pakista kasvoi erinomainen kiekollinen puolustaja, jonka suurimmat vahvuudet ovat erinomainen luistelu, painava laukaus, syöttötaito ja pelikäsitys. Pienestä koostaan huolimatta hän ei karta fyysistä peliä.

Vahvaa kaksinkamppailuvoimaa ja puolustusosaamista tuovat avainpuolustaja Stanislav Jegoršev, 28, Aleksandr Makarov, 26, ja Aleksandr Budkin, 29. Makarov on todella vahva ja ikävä pelaaja vastustajan näkökulmasta. Puutavaraa tulee aivan varmasti, kun Makarov suojelee omaa maaliaan kaikilla mahdollisilla keinoilla. Kolmikosta Jegoršev kantoi selvästi suurinta roolia.

Vuosia Jugrassa loistanut, sulavasti luisteleva kiekollinen puolustaja Aleksei Pepeljajev, 32, on vähemmän tunnettuja sarjan laatupakkeja. Viime kausi puolustajalla meni pilalle, kun hän menetti loukkaantumisen vuoksi puolet kaudesta, eikä ollut täydessä pelikunnossa pudotuspeleissäkään. Hän tukee erinomaisesti hyökkäyksiä, ja tottuikin kantamaan Jugrassa valtavasti vastuuta kaudesta toiseen.

Uudet hankinnat Ivan Višnevski, 28, ja Sam Lofquist, 26, laajentavat erityisesti joukkueen kiekollista osaamista. Sulavasti luisteleva Višnevski on hyökkäävä puolustaja. SaiPassa syyskaudella kovaan tahtiin pisteitä tehneeltä Lofquistilta odotetaan Višnevskin tavoin tehoja. Molemmat pelaajat tuovat mielenkiintoisen lisän Torpedon kovaotteiseen puolustukseen.

Hyökkäys:

Aleksandr Frolov - Dmitri Sjomin - Kaspars Daugavins (LAT)

John Norman (SWE) - Vladimir Galuzin - Fredrik Pettersson (SWE)

Nikolai Žerdev - Kirill Rasskazov - Carter Ashton (CAN)

Daniil Žarkov - Aleksei Potapov - Jevgeni Mozer

Torpedon hyökkäys ei kalvennut yhtään Jokereiden rinnalla pudotuspeleissä, eikä ihme, sillä Torpedolla oli nimekäs hyökkäys. Linus Videll, Carl Klingberg ja Sergei Kostitsin ovat lähteneet uusien nimien tieltä, joiden toivotaan parantavan hyökkäystä. Hyvin pisteitä tehneen Aleksei Sopininkin menetys on mainitsemisen arvoinen. Videll pelasi vahvan kauden, mutta Kostitsinin ja Klingbergin peliesitykset jättivät toivomisen varaa. 

Kesken kauden Dinamo Moskovasta saapunut Latvian maajoukkueen tähtihyökkääjä Kaspars Daugavins, 28, voitti joukkueen sisäisen pistepörssin 44 peliin tekemillään tehoilla 14+21. Hän epäonnistui Moskovassa, mutta nousi Torpedossa joukkueen johtavaksi hyökkääjäksi. Erinomaisesti luisteleva, taitava, luova, voimakas, röyhkeä ja painavalla laukauksella varustettu laitahyökkääjä on nähty muutamia vuosia sitten NHL-kaukaloissa. Häneen kohdistuvat jälleen suurimmat odotukset loistokkaan kauden jälkeen.

Torpedon ja Jokereiden välinen pudotuspelisarja muodostui tulikuumaksi
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Uudet ruotsalaishankinnat Fredrik Pettersson, 29, ja John Norman, 25, ovat pelaajia, joilla on alla pisteiden valossa hienot kaudet. He korvaavat pois lähteneet maanmiehensä, joista Videll pelasi vahvan kauden, mutta joista Klingbergilta odotettiin varmasti enemmän. Toissa kaudella Luganossa NLA:n pistepörssin neljäntoista pisteen erolla voittanut Pettersson oli myös viime kaudella samassa seurassa piste per peli -tahdissa.

Andrei Nazarovin valmentamassa Donbass Donetskissa muutamia vuosia sitten keskinkertaisesti esiintynyt Pettersson on kaikin puolin Torpedon näköinen pelaaja. Hän on erinomainen luistelija, fyysinen, erittäin työteliäs ja ylipäänsä hänen hyökkäyspään ominaisuutensa ovat loistavat. Suukin ruotsalaisella käy, joten hänestä voi hyvin kasvaa Skudran suosikkihyökkääjä.

Viimeiset kolme kautta SHL:n kestomenestyjä Skellefteåssa pelannut Norman syttyi viime kaudella ilmiliekkeihin. Hänen kaksi ensimmäistä kauttaan eivät olleet seurassa kovinkaan erikoisia tulosten valossa, mutta viime kaudella hän oli SHL:n pistepörssissä sijalla kahdeksan. Hyvin kahteen suuntaan pelaavaa ruotsalaista voidaan peluuttaa keskus- tai laitahyökkääjänä, joten se tuo vaihtoehtoja hyökkäykseen. Torpedo tuli tunnetuksi viime kaudella erittäin voimakkaana joukkueena luistimilla, mihin erinomaisesti luistelevat ruotsalaiset sopivat mainiosti.

Jos Normania peluutetaan laidalla, ovat joukkueen kärkisentterit silloin tutut Dmitri Sjomin, 33, ja Vladimir Galuzin, 28. Sjomin on hyvin luisteleva kahden suunnan sentteri, joka kantoi Galuzinin kanssa viime kaudella pääosin kärkisenttereiden tontteja. Sjomin on lisäksi erinomainen aloittaja. Galuzin, joka oli sisäisen pistepörssin neljäs, taitaa myös likaisen pelin. Likaista peliä nähtiin Jokereitakin vastaan pudotuspeleissä. Hänen suurimpia vahvuuksiaan ovat kuitenkin nopeus ja syöttötaito. Hän on edustanut lähes koko uransa synnyinkaupunkinsa seuraa.

NHL:ssä mittavat urat tehneet Aleksandr Frolov, 34, ja Nikolai Žerdev, 31, jatkavat seurassa. Heillä on yhteensä pelejä NHL:ssä yli tuhat ja pisteitäkin 665. Molempien parhaat vuodet ovat jo kaukana takana päin, mutta kaksikolla on edelleen annettavaa Torpedolle. Frolov toimi Avangardin kapteenina kausina 2012-14, kunnes piti tuon jälkeen välivuoden pelaamisesta. Hän oli vielä lähes piste per peli -tahdissa kaudella 2012-13. Kyseessä on taitava ja luisteluvoimainen pelaaja, joka vaikuttaa kuitenkin menettäneen pelistään parhaan terän välivuoden jälkeen.

Sotšissa epäonnistunut Žerdev löysi punaisen langan pelaamiseensa Torpedossa. Äärimmäisen taitava hyökkääjä on parhaimmillaan yksi vastaan yksi -tilanteissa, mutta hän on ollut pahasti hukassa viime vuosina. Žerdevillä on ollut kaukalon ulkopuolisten ongelmien lisäksi ongelmia myös asennepuolella. Skudran alaisuudessa Žerdevistä saatiin kuitenkin jälleen tehoja irti.

Armotonta työmoraalia joukkueeseen tuovat Carter Ashton, 25, Aleksei Potapov, 27, ja Jevgeni Mozer, 23. Ashton on Tampa Bayn ykköskierroksen varaus vuodelta 2009, mutta koskaan häntä ei Lightningin riveissä ole nähty. Torontossa pelejä kertyi sen sijaan 54 kappaletta ilman maaleja.

Potapov on lähes Spartakissa pelaavan veljensä tasoinen armoton työmyyrä, joka tekee kaikkensa joukkueen eteen. Hän on johtaja, joka otti joukot puhutteluun Jokereita vastaan pelatussa ottelusarjassakin. Valtavan työmäärän joukkueen eteen tekevä nopea Mozer on Potapovin tavoin joukkueelleen todella tärkeä alivoimalla.

Yksi joukkueen mielenkiintoisimmista pelaajista on Jugrasta saapunut Omsk-kasvatti Kirill Rasskazov, 24, joka oli Hanti-Mansijskissa erinomainen. Jos kehitys jatkuu, voi hän ottaa jopa ykkössentterin tontin. Niin hyvin hän pelasi pienemmässä seurassa, että häneltä voi ja pitää odottaa kovaa jälkeä.

Yhteenveto:

Nižni Novgorodissa on tehty jo pitempään hyvää työtä, mikä poiki viime kaudella paikan läntisen konferenssin välieriin. TsSKA osoitti kuitenkin tuolloin, että terävimpään kärkeen joukkueella on vielä matkaa. Torpedo on materiaaliltaan suunnilleen viime kauden tasoa. Nälkä kasvaa syödessä, ja Skudran suojatit lähtevät metsästämään entistä suurempaa saalista. Läntisessä konferenssissa on vielä kourallinen materiaaliltaan kovempia joukueita, joten joukkuepelin on toimittava saumattomasti, jos Torpedo aikoo oikeasti tehdä jotain suurta.

Viime kaudella puolustuksen loukkaantumiset heikensivät todellista iskukykyä jonkin verran. Vaikka Jokerit kärsi paljon loukkaantumisista pudotuspeleissä Torpedoa vastaan, niin Torpedollakin oli sivussa miehiä - lähinnä pakkeja.

Torpedo on erittäin luisteluvoimainen ja fyysinen joukkue, jonka pelaajat ovat varmasti tulevalla kaudella taistelutahdoltaan ja voimatasoltaan huippuluokkaa. Ylivoimapelistä uskaltaa odottaa paljon viime kauden tapaan, mutta alivoimapelaamista on parannettava. Yksi asia, jossa Torpedo on erinomainen, on pelaaminen maalien edustoilla. Skudran suojatit ovat todella uhrautuvia pelaajia, jotka lyövät kroppaa surutta kiekon eteen.

Skudra on malliesimerkki päävalmentajasta, joka on oikeasti tulisieluinen. Ei välttämättä mikään herrasmies, mutta hän on saanut joukkueensa hyvään iskuun useamman kauden putkeen. On latvialaisesta mitä mieltä tahansa, ei hänen alaisuudessa ainakaan vapaamatkustajia sallita.

Torpedolla on hyvä pelaajamateriaali, mutta se ei vieläkään kestä vertailussa sarjan parhaiden seurojen kanssa. Kaikki muu kuin paikka pudotuspeleissä olisi kuitenkin suuri pettymys. Sääntöjen rajamailla ajoittain pelaava Torpedo tekee kaikkensa menestyäkseen.

Erinomaisesti viisikkona puolustava Torpedo on todella ikävä vastustaja kenelle tahansa, sillä se pelaa monesti sääntöjen rajamailla ja yrittää parhaansa voittaakseen. Torpedo on kiistatta yksi koko sarjan likaisimmista joukkueista. Torpedo on täysin valmentajansa näköinen ryhmä. Skudran alaisuudessa on olemassa normaalia suurempi "räjähdysvaara" joukkueen sisällä. 

Arvio: Sijoittunut kaksi kertaa peräkkäin läntisen konferenssin seitsemännelle sijalle. Torpedo on vahvasti kiinni pudotuspelipaikassa - jopa kotietu on mahdollinen. Läntisessä konferenssissa sijoille 6-8. 

Perustettu: 1946
Kotikaupunki: Nižni Novgorod
Kotihalli: Konsertti- ja viihdekeskus Nagorni (5600)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 5/8
Menestys: Konferenssin välierät 2012, 2016.
Päävalmentaja: Peteris Skudra (4. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Ulkomaalaisvahvistukset: Carter Ashton, Kaspars Daugavins, Sam Lofqvist, John Norman, Fredrik Pettersson
Viime kausi: Runkosarjassa 7. (läntinen konferenssi). Hävisi konferenssivälierissä TsSKA:lle 1-4.

Hyökkäyksen tähti: Kaspars Daugavins
Puolustuksen tähti: Stanislav Jegoršev
Tutkan alla: Kirill Rasskazov, KH
Nuori talentti (U22): Artjom Aljajev, 21, P

» Lähetä palautetta toimitukselle