Top 10: Liigahistorian yllättävät jatkoaikaratkaisijat

LIIGA / Artikkeli
Sebastian Aho aloitti Kärppien mestaruusjuhlat viime keväänä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Pudotuspelien suurinta jännitystä tarjoavat ottelut, jotka etenevät jatkoajalle. Silloin jokainen vastustajan laukaus pelottaa ja jokainen oma laukaus on mahdollisuus. Useat jatkoaikapelit ratkeavat huippupelaajien loistaviin suorituksiin, mutta joskus ratkaisijat löytyvät sellaisista pelaajista, joilta ei sitä odoteta. Seuraavassa esittelyssä ratkaisijoista yllättävimpiä.

Kunniamaininta Henrik Juntunen

Ottelu: Kärpät-Jokerit, 4. välierä 30.3.2003
Aika: 90.57

Vuoden 2003 välieräsarja Kärppien ja Jokerien kesken oli tasainen. Jokerit johti sarjaa 2-1, kun Oulussa pelattiin toista jatkoerää. Siinä nähtiin tunteita kuohuttanut tapaus, kun Pekka Saarenheimo nappasi kiekon kädellä jäästä ja siirsi sen maaliin. Osuma hyväksyttiin kaikesta huolimatta videotarkastuksen jälkeenkin. Maali merkittiin kuitenkin toiselle hyökkääjälle, Henrik Juntuselle. Nimenä hän voisi kuulua listalle, mutta koska maali merkittiin väärälle pelaajalle, Juntunen saa tyytyä kunniamainintaan.

10. Sebastian Aho

Ottelu: Kärpät-Tappara, 7. loppuottelu 25.4.2015
Aika: 81.00

Sebastian Aho on noussut tällä kaudella Liigan suurimpien tähtien joukkoon. Vuosi sitten tilanne oli kuitenkin toinen, kun 17-vuotias Aho pelasi uransa ensimmäisiä miesten pudotuspelejä. Hyvin aavistettu tilanne johti läpiajoon, josta hän lirutti kiekon Juha Metsolan längeistä maaliin ja pääsi siten aloittamaan Kärppien mestaruusjuhlat toisena vuonna peräkkäin.

9. Timo Seppänen

Ottelu: KalPa-HPK, 4. puolivälierä 19.3.2009
Aika: 74.05

Timo Seppänen oli nuorten maajoukkueissa vakiokasvoja, mutta aikuisten tasolla ura päättyi jo 26 vuoden iässä. Seppänen ei juurikaan maaleilla juhlinut, sillä maaleja kertyi liigan runkosarjassa noin yksi jokaista 20 ottelua kohti. Jatkoajalla syntynyt ylivoimamaali vei KalPan ottelusarjassa 3-1-johtoon, ja lopulta kuopiolaiset etenivätkin aina pronssimitalille asti.

8. Harry Nikander

Ottelu: Tappara-Ässät, 1. loppuottelu 8.4.1984
Aika: 65.37

Maalimäärien pudotessa vuosien saatossa jatkoaikaottelujen määrä on noussut, joten lista on senkin takia painottunut viimeisille vuosikymmenille. Jo edesmennyt ässäikoni Harry Nikander tunnettiin puolustavana puolustajana, joka iski koko pudotuspeliurallaan 67 ottelussa neljä maalia. Yksi niistä toi Ässille ensimmäisen finaalin voiton, mutta Tappara vei kolme seuraavaa ja sitä myöten vuoden 1984 mestaruuden.

7. Matias Metsäranta

Ottelu: HPK-TPS, 2. välierä 29.3.2004
Aika: 65.49

TPS:n oma kasvatti Matias Metsäranta murtautui liigakokoonpanoon juniorivuosiensa jälkeen, mutta meriitit jäivät vähäisiksi. Liigauran molemmat pudotuspeliosumat syntyivät samassa ottelussa. Ratkaisuosuman myötä runkosarjan voittanut TPS nousi voiton päähän finaalipaikasta, jonka se myös seuraavassa pelissä otti.

Jesse Saarinen auttoi Ässät finaalivoittoon.
Kuva © Joonas Häkkinen

6. Jussi Timonen

Ottelu: Tappara-KalPa, 6. puolivälierä 7.4.2010
Aika: 71.01

Jussi Timosen ura jatkuu edelleen, mutta rooli on ollut vuodesta vuoteen puolustava, eikä Timonen ole onnistunut tekemään runkosarjassa kahta maalia enempää yhdelläkään pääsarjakaudella. Pudotuspeleissä Timonen onnistui, kun edeltävä laukaus kimposi tolpasta hänelle maalintekosektoriin. KalPa eteni voitolla välierään ja samalla päättyi myös iso pala suomalaista kiekkohistoriaa, sillä Tapparan putoamisen myötä Janne Ojasen komea ura tuli päätepisteeseen.

5. Matti Järvinen

Ottelu: Lukko-Blues, 1. puolivälierä 21.3.2014
Aika: 75.50

Bluesin Siim Liivik sai runkosarjan viimeisellä kierroksella kymppitilin täyteen, joten hän joutui huilaamaan pudotuspeliavauksen. Tilalle kokoonpanoon nousi Matti Järvinen, joka kiittikin luottamuksesta tekemällä jatkoaikaosuman. Seuraavaan otteluun Liivik palasi kokoonpanoon ja Järvinen joutui kaikesta huolimatta sivuun. Voitto ei auttanut lopulta Bluesia, vaan Lukko eteni seitsemännessä ottelussa välieriin.

4. Jesse Saarinen

Ottelu: Ässät-HPK, 2. loppuottelu 18.4.2006
Aika: 62.03

Nimi Jesse Saarinen yhdistyy lähinnä tällä kaudella KHL:ää pelanneeseen lahtelaiskasvattiin, joka on edustanut SM-liigassa myös HPK:ta ja SaiPaa. Viime vuosikymmenen loppupuolella liigakaukaloissa esiintyi myös samanniminen puolustaja, joka onnistui ratkaisemaan dramaattisen toisen ottelun Porissa. Hän hyödynsi nousunsa laukomalla rystypuolelta kiekon ohi Miika Wiikmanin.

3. Pasi Nielikäinen

Ottelu: HPK-HIFK, 2. välierä 7.4.2006
Aika: 72.37

37 ottelua, yksi maali. Siinä lähinnä muista ansioistaan kiekkokaukaloissa tunnetun Pasi Nielikäisen saldo SM-liigan pudotuspeleistä. HPK:n mestaruuskeväänä vuonna 2006 joukkue oli hävinnyt ensimmäisen välieräottelun, ja toisessa mentiin jatkoajalle. Nielikäinen iski tahtomaalillaan sarjan tasoihin.

2. Matt Generous

Ottelu: Kärpät-Lukko, 3. 1. kierroksen ottelu 17.3.2013
Aika: 70.58

Ennen nykyistä menestysputkeaan Kärpät pelasi neljästi peräkkäin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kaksi ottelupareista Kärpät onnistui voittamaan, mutta vuosina 2011 Bluesia ja 2013 Lukkoa vastaan sarja päättyi tappioon kolmannen ottelun jatkoajalla. Tässä ottelussa Toni Kähkösellä oli tilaisuus yrittää jatkoaikaratkaisua rangaistuslaukauksesta, mutta yritys päättyi tolppaan. Myöhemmin Matt Generous laukoi maskin takaa tarkan laukauksen Kärppien maaliin ja Lukko vei ottelusarjan edeten lopulta välieriin asti.

Antti Ylösen liigauran ensimmäinen maali osui poikkeuksellisen hienoon paikkaan.
Kuva © Tommy Peltonen

1. Antti Ylönen

Ottelu: Blues-Kärpät, 2. loppuottelu 7.4.2008
Aika: 90.44

Blues oli hallitseva osapuoli toisessa loppuottelussa, mutta ilman takaiskuja se ei ollut selvinnyt, sillä joukkueelta oli ajettu kaksi miestä suihkuun, joista Toni Kähkösen viisiminuuttinen tuli ensimmäisen jatkoerän lopussa. Nämä joukkue oli selvittänyt, mutta Antti Ylösen siniviivalaukaus lirahti kainalosta maaliin. Kärpät otti henkisesti tärkeän voiton matkalla mestaruuteen. Ylösellä oli ennen tuota ottelua takanaan 121 ottelua runkosarjassa ja 14 pudotuspeleissä ilman ainoatakaan maalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle