Toistuuko vuoden 1993 ihme? - Britit virittäneet sotakirveet 24 vuoden tauon jälkeen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Iso-Britannian joukkueelle sekä faneille turnaus on ollut yhtä juhlaa.
Kuva © Olli Tiihonen

MM-kisojen historia alkaa vuonna 1930, kun parhaan jääkiekkomaan valtikasta kilpailtiin Chamonixissa Ranskassa, Wienissä sekä Berliinissä. Ensimmäisissä maailmanmestaruuskisoissa mukana oli myös muuan 30-luvun suurkiekkomaa Iso-Britannia.

30-luvun aikana siirtomaavalta sijoittui avauskisoissa kymmenenneksi, kolme kertaa kahdeksanneksi ja kolmesti he eivät osallistuneet kisoihin lainkaan. Lisäksi britit nappasivat kaksi hopeaa vuosina 1937 ja 1938, sekä pronssia 1935.

Toisen maailmansodan jälkeen saarivaltio osallistui hyvin satunnaisesti MM-kilpailuihin. 1950 ja -51 he sijoittuivat neljänneksi ja viidenneksi, mutta tämän menestyksen jälkeen saarivaltio pelasi lähinnä B-sarjassa tai ei ollenkaan.

Vuosina 1947-1987 pidettiin 35:t MM-mittelöt, joista Britannia oli poissa 20 kertaa. 1989 Britannia joutui aloittamaan nousun D-sarjasta, ja tulosta syntyikin nopeasti. 1990-kisoissa kuningattaren suojatit nousivat C-sarjaan ja 1992 jo B-sarjaan. Vuotta myöhemmin britit nousivat jo A-sarjaan 15 kahden passin miehen voimin. A-sarjan kisoissa kohtalona oli kuitenkin tippuminen takaisin B-sarjaan, jonne Britannia jäi kellumaan vuosiksi.

Nyt tilanne on sama kuin 90-luvulla. Britit nousivat viime vuoden kisoissa IB-divisioonasta IA-divisioonaan, ja ovat nyt todella lähellä nousua päätasolle. Saarivaltiolle riittää yksi piste ottelusta Unkaria vastaan varmistaakseen paikan ensi kevään Bratislavan MM-kisoissa. Myös nykyiset yhdeksän pistettä voi riittää kisalippuun, jos päivän aiemmat pelit päättyvät vasta jatkoajalla.

Saarivaltion joukkue koostuu Britannian pääsarja EIHL:n pelureista, joista yksikään ei ole suurelle yleisölle tuttu. Briteillä on kuusi kahden passin pelaajaa, mutta he ovat joko asuneet pitkään Britanniassa tai syntyneet maassa.

Turnauksen aikana on noussut esiin aiemmin tuntemattomia positiivisia yllätyksiä. Puolustaja Ben O'Connor on hallinnoinut brittien peräpäätä varmoin ja vahvoin ottein. Sheffield Steelersin pelaaja iski menneellä kaudella EIHL:ssä 53 pistettä 55 pelissä. Tässä turnauksessa O'Connor on tehtaillut tehot 3+2 neljässä ottelussa ja jääaikaa keskiarvolta on siunautunut noin 23 minuuttia peliä kohden.

Toinen brittien hahmoista on ollut veräjänvartija Ben Bowns, joka on antanut joukkueelle mahdollisuuden voittaa jokaisessa pelissä. Edes Kazakstanille tullutta 6-1-tappiota ei voi laittaa hänen piikkiin. Torjuntaprosentti 91,43 ei kerro kaikkea Bownsin pelistä, sillä Kazakstan-tappio laski prosenttia huomattavasti.

Saarivaltion rosterille ei pitäisi minkään järjen mukaan taistella paikasta pääsarjatason MM-kisoihin. Brittien valmentaja Peter Russel peluuttaa joukkueellansa kuitenkin niin yksinkertaista kiekkoa, että pelaajien taitotaso pysyy mukana. Lisäksi brittipelurit ovat uhrautuvasti peittäneet kymmeniä laukauksia ja iskeneet tehokkaasti ylivoimalla kiekot reppuun. Lisäksi Budapestin jään kunto ei mahdollista erityisen kiekollista peliä, mikä on saarivaltion etu.

Illalla vastassa on Jarmo Tolvasen valmentama isäntämaa Unkari, joka varmasti hamuaa raivokkaasti voittoa. Unkarillakin on mahdollisuudet vielä nousta pääsarjaan, mutta Briteillä asia on omissa käsissä. Vuosisadan kovin kiekkotarina on valmiina kirjoitettavaksi.

Kiekko tippuu jäähän klo 20.30 Suomen aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle