Toisen kauden kirous

LIIGA / Artikkeli
Säilyykö sädekehä pään päällä toisellakin Liiga-kaudella?
Kuva © Tomi Hänninen, Yleisradio
Jatkoajan Liiga-toimitus käy seuroittain läpi pelaajia, jotka lähtevät uuteen kauteen debyyttinsä tai selkeän onnistumisensa jälkeen. Onko toinen kausi aina vaikein?

Otteluennakot sisältävät totuttuun tyyliin Seuraa heitä -pelaajat. Tässä artikkelissa on seurattavaa koko kauden ajaksi.

Liiga-toimituksen esittelemien pelaajien otteisiin palataan vielä talven ja kevään aikana. Pelaajien nimen alla kerrotaan ikä sekä ottelut ja tehopisteet runkosarjassa, maalivahtien kohdalla mainitaan päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti.

Mukana on paljon nuoria, mutta myös jokunen rutinoitunut pelimies. Ikä ei siis ole ainoa kriteeri.

Blues: Jere Seppälä, puolustaja

21 vuotta | 43 | 3+6=9

Kaudella 2009-2010 Bluesissa numerolla neljä pelannut puolustaja esiintyi vahvasti hyökkäyspäässä. Puolustuspäässä nuori puolustaja ei ollut vahvimmillaan, mutta siitä huolimatta hän pysyi kokoonpanossa suurimman osan kaudesta. Seuraavalle kaudelle Bluesin puolustus vahvistui ja pelaaja jäi sivuraiteelle parin seuraavan kauden ajaksi ennen seurasiirtoa.

Kun mennään ajassa neljä vuotta eteenpäin, sama on toistunut aina seuraavan kesän puolustuksen vahvistumista myöten. Jere Seppällällä onkin nyt iso näytön paikka, että hän pystyy ottamaan seuraavan askeleen urallaan Blues-paidassa. Jos näin ei tapahdu, kaikki ei ole vielä menetetty, kuten edellä kerrottu, Aleksi Laakson esimerkki osoittaa.

Riittääkö Jere Seppälän vääntövoima puolustuspäässä?
Riittääkö Jere Seppälän vääntövoima puolustuspäässä?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

HIFK: Ville Husso, maalivahti

19 vuotta | 1,99 ka | 92,30 %

Vuosi sitten HIFK:lla oli kokenut maalivahtikaksikko Brad Thiessen - Antti Ore, jonka taustalla 18-vuotiaan Ville Husson piti hakea kokemusta yhteistyöseura HCK:n riveistä. Toisin kävi. Thiessen epäonnistui ja Husso sai tilaisuuden, jota hän ei jättänyt käyttämättä.

Husso esiintyi helsinkiläisten maalin suulla 43 kertaa. Runkosarjassa torjuntaprosentti oli kunnioitettava 92,34% ja päästettyjen maalien keskiarvo alle kaksi. Palkintokaappia koristaa myös nuorten Maailmanmestaruus viime vuoden vaihteesta joukkueen kakkosmaalivahtina. Loistokkailla otteillaan nuorukainen ansaitsi seurajohdon luottamuksen ja lähtee tulevaan kauteen ykkösmaalivahtina.

HIFK:ssa ykkösvahdin pestiin kuuluu valtavat paineet, varsinkin kun kakkosmaalivahtina toimii vajaan liigaottelun kokemuksella Kevin Lankinen tai viime kaudella Husson ohittama Ore. Husso osoitti kuitenkin jo viime kaudella vaikeassa paikassa pystyvänsä nousemaan torjujaksi, joka tarjoaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Ilves huutaisi kipeästi Savilahden läpimurron toteutumista.

HPK: Petteri Nikkilä, puolustaja

22 vuotta | 36 | 2+5=7

Pallokerhon oma kasvatti Petteri Nikkilä oli kauden 2013-2014 yllättävin Kerho-onnistuja. Leveän puolustusmateriaalin takapenkiltä rotaatioon noussut Nikkilä otti paikkansa joukkueessa ja piti sen komeasti. Ennakkoluuloton pelaaja kiusasi vastustajaa niin hyökkäyspelin ratkaisuilla kuin sääntöjen rajamailla menneellä fyysisellä pelillä. Nikkilää voidaan luonnehtia melko pohjoisamerikkalaiseksi pelaajaksi.

Kolikon kääntöpuoli olivat ajoittaiset tilanteista ulosajautumiset sekä harhasyötöt, mutta kokonaisuutena ilme oli pelkästään positiivinen. Tulevalla kaudella tilanne on toinen, sillä Nikkilältä odotetaan nyt samaa ja vielä enemmän. Craig Schiran rinnalla pitää olla ekstraa, sillä Kerhon puolustusmateriaali ei pursuile etenkään hyökkäyspään osaamista.

Nikkilällä riittää työtä eniten siinä, että ajoitukset ja ratkaisut hioutuvat virhealttiudesta pois, kuitenkaan vähentämättä hyökkäystehoja. Täydellinen onnistuminen tietää puolestaan isoja minuutteja, ylivoima-aikaa ja vakituista pelaamista jopa ykkösparissa.

Petteri Nikkilä ei aristele itseään kokeneempienkaan pelaajien kahinoissa.
Petteri Nikkilä ei aristele itseään kokeneempienkaan pelaajien kahinoissa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ilves: Eero Savilahti, hyökkääjä

22 vuotta | 22 | 3+3=6

22-vuotias Ilves-kasvatti lähtee toiseen Liiga-kauteensa herkullisista asetelmista. Monipuolinen laituri on osoittanut sekä A-nuorissa että Mestiksessä kiekollisen potentiaalinsa ja Ilveksen ohut hyökkäys kaipaa läpimurtoja nuorilta pelaajiltaan. Kiekollinen peli yhdistettynä hyviin raameihin ja kahden suunnan pelaamiseen antavat erinomaiset työkalut.

Eero Savilahdella on parhaimmillaan saumat nousta aina kärkiketjuihin asti, mutta myös kokeneempien duunareiden Tommi Välimaan ja Jiri Veistolan taakse ja aina LeKiin asti putoaminen on aivan yhtä mahdollinen suunta Savilahdelle. Ilves huutaisi kipeästi läpimurron ja ensimmäisen vaihtoehdon toteutumista.

Toisaalta Pekka Virran miehistössä on tie auki myös ylöspäin.

JYP: Valtteri Hietanen, puolustaja

21 vuotta | 57 | 1+4=5

Valtteri Hietanen nousi kaikkien yllätykseksi kaudella 2013-2014 JYPin runkopuolustajaksi. Loukkaantumisten runtelema jyväskyläläispuolustus joutui olosuhteidenkin pakottamana antamaan nuorelle kasvatilleen mahdollisuuden, ja Hietanen käytti sen komeasti. Vahvana oman pään luutijana hän oli viime kaudella iso palanen JYPin alivoimaa, ja pelasikin lähes täyden kauden Liigan mukana.

Ilkeästi ja usein sääntöjen rajamailla omassa päässä pelaavalle Hietaselle on varmasti käyttöä Marko Virtasen papereissa. Suurin kysymysmerkki Hietasen kohdalla on se, pystyykö hän pitämään kovassa kilpailutilanteessa tasonsa korkeana illasta toiseen. Tasapaksuksikin pelaajatyypiltään luonnehdittu Hietanen joutuu tiukasti kamppailemaan pelipaikasta hyökkäyspäähän käyttökelpoisempien Valtteri Kemiläisen sekä Aleksi Salosen kanssa.

Jos Hietanen pystyy pelaamaan peruspeliään hyvällä tasolla joka ilta, hän saa varmasti paljon vastuuta varsinkin alivoimilla. Jos taas otteiden tasaisuus ei ole riitävää, pelipaikka saattaa olla JYP-Akatemian puolella.

KalPa: Saku Kinnunen, hyökkääjä

19 vuotta | 51 | 7+8=15

Vuosi sitten vain junioripelejä seuranneet tunnistivat nimen Saku Kinnunen. Kuhmosta lähtöisin oleva Kinnunen murtautui yllättäen heti syksyllä KalPan liigarinkiin. Tulokaskausi tuotti jumbo-KalPassa 15 (7+8) pistettä, mutta pisteitä enemmän kunnioitusta herätti Kinnusen tehotilasto (+3), joka oli joukkueen paras.

Kinnunen on ikäisekseen erittäin kypsä ja järkevä pelaaja, jonka suoritustaso pysyy vakaana illasta toiseen. Parhaimmillaan Kinnunen on ketjua tasapainoittava pelaaja, jonka arvoa ei mitata pelkästään tehopisteillä. Varma perustaso toi vuodenvaihteessa paikan myös nuorten MM-kisoihin, joista tuliaisena oli ikimuistoinen kultamitali.

Vahva debyyttikausi nostaa aina odotuksia. Suurin kysymys näissä tilanteissa on, pystyykö pelaaja käsittelemään lähinnä omat odotukset ja pelaamaan rennosti vahvuuksien mukaan. Sentteriosastolle KalPalla on laittaa useampi vaihtoehto, joten pelipaikka ei tule ilmaiseksi. Toisaalta Pekka Virran miehistössä on tie auki myös ylöspäin.

Saku Kinnunen oli kaudella 2013-2014 alisuorittaneen KalPan valopilkkuja.
Saku Kinnunen oli kaudella 2013-2014 alisuorittaneen KalPan valopilkkuja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Kärpät: Tomi Karhunen, maalivahti

24 vuotta | 67 | 2,30 ka | 91,81 %

Tomi Karhunen ehti availla luukkua useamman kauden ajan, mutta viime kaudella hän viimein sai napattua ykkösvahdin tontin. Vielä alkukaudesta Jussi Rynnäs piti vakuuttavilla otteillaan tonttia hallussaan, mutta lopulta Karhunen sai tilaisuutensa Rynnäksen ollessa sivussa. 24-vuotias Karhunen torjui Kärpät aina mestaruuteen saakka.

Tähän kauteen lähdettäessä Karhunen on lähtökohtaisesti ykkösvahti, mutta kesällä Ouluun saapunut Iiro Tarkki hengittää niskaan. Karhunen ei ole koskaan torjunut runkosarjassa isoa pelimäärää, joten sekä fyysisen että henkisen rasituksen kestämiseksi lepoaikakin on tarpeen.

Nykyvahdiksi pienikokoinen Karhunen on liikkeissään nopea, mutta joutuu kompensoimaan kokoaan fyysisellä työllä, mikä lisää rasitusta. Aktiivinen liikkuminen johtaa välillä myös siihen, että hän pelaa itsensä ulos tilanteesta. Ykkösvahdin paikan vakiinnuttaakseen hänen pitää pystyä torjumaan illasta toiseen kovalla tasolla.

Lukko: Eetu Koski, hyökkääjä

22 vuotta | 15 | 0+0=0

Sinikeltaisten 22-vuotias keskushyökkääjä Eetu Koski lähtee toiseen liigakauteensa haastavasta tilanteesta. Kaudella 2013-2014 Koski pääsi pelaamaan Liigassa liian vähän vailla omaa syytään. Potentiaalia hyväksi keskushyökkääjäksi on olemassa, mutta kokeneempi sentteriosasto vesitti Kosken peliajan.

Uran avauspiste Liigan tehotilastoissa odottaa vielä onnistumistaan, mutta pelaamaan päästessään Kosken pitää pystyä näyttämään valmennukselle parhaita puoliaan. Paineita avauspisteestä ei kannata ottaa, vaan rennolla otteella saalistaa itselleen vakiopaikka pelaavasta kokoonpanosta.

Onnistuuko Eetu Kosken pelipaikan valloitus toisella Liiga-kaudella?
Onnistuuko Eetu Kosken pelipaikan valloitus toisella Liiga-kaudella?
Kuva © Timo Savela

Pelicans: Joel Mustonen, hyökkääjä

21 vuotta | 28 | 8+4=12

Pian 22-vuotias Pelicans-hyökkääjä Joel Mustonen teki liigadebyyttinsä joulukuussa 2013. Viime kausi oli Mustosella vajaa, sillä mykoplasma nujersi nuoren pelaajan kehoa useamman vuoden ajan.

Mustosen fyysinen kunto on kysymysmerkki, vaikka hän onkin sairautensa jälkeen ahkeroinut fysiikkansa eteen. Alkava kausi on Mustoselle kuitenkin ensimmäinen kokonainen Liigassa, joten on selvää, että kroppa on koetuksella.

Mustosen loppukausi lupaa kuitenkin seuraavalle hyvää. Kysymyksiä herättää, kuinka hyvin Mustonen löytää pelinsä uoman alkukaudesta ja säilyttää tasonsa, mikäli pysyy terveenä. Maalintekijänäkin kunnostautuneelta hyökkääjälupaukselta odotetaan samanlaisia suorituksia kuin aiemmalla kaudella.

SaiPa: Rony Ahonen, puolustaja

27 vuotta | 51 | 2+10=12

Järvenpään Haukkojen kasvatti saapui SaiPaan kahden onnistuneen Mestis-kauden jälkeen. Jälkimmäisenä vuonna Mestiksen parhaan puolustajan pokaalin napannut Rony Ahonen osoitti ensimmäisenä vuonnaan olevansa valmis liigapuolustaja, vaikka kokemusta tuolloin 25-vuotiaalla Ahosella ei liigasta ollut kuin 28 ottelun verran.

Ahosen vahvuuksiin kuuluu varma peruspelaaminen. Avaavat syötöt, tarkka pelaaminen puolustussuuntaan ja tarvittaessa fyysisyyskin kuuluvat miehen repertuaariin, mutta alkava toinen kausi näyttää Ahosen suunnan.

Viime kauden puolivälissä kauden päättänyt jalkavamma on historiaa, mutta tuleva kausi näyttää, onko Ahonen valmis ottamaan sen seuraavan askeleen, jos tarkoituksena on lyödä itsensä läpi nyt puolestaan Liigassa.

Sport: Teemu Tallberg, hyökkääjä

23 vuotta | 53 | 3+2=5

Heino aloittaa käytännössä kolmannen kautensa Ässissä, sillä syksy 2013 ja kevät 2014 menivät aivan eri tahtiin.

Keväällä 2014 Sportin haaviin jääneen Teemu Tallbergin uran 53 Liiga-ottelua jakautuvat kausille 2010-2012, mutta käytännössä niistä ensimmäisellä jäi vastuu HIFK:ssa melko vähäiseksi. Alkamassa on siis teknisesti ottaen toinen kausi pääsarjatasolla.

Tallberg osoitti juniorivuosina potentiaaliaan ihan kelpo pistetehtailuun ja pääsi eri ikäluokkien MM-kisoihinkin. Mestiksessä Tallberg on nakutellut tässä liigapelien välissä pari noin 30 pisteen kautta, ja hän oli mukana KooKoon kevään 2014 mestarijoukkueessakin. 23-vuotias laitahyökkääjä tunnetaan myös räväkästä taklauspelistään.

Tallbergin kaltaisten nuorten pelaajien onnistuminen olisi nousijajoukkueelle kultaakin kalliimpaa. Hänellä on kuitenkin jo hieman tuntumaa Liigan vauhdista ja vaatimustasosta.

Tappara: Jan-Mikael Järvinen, hyökkääjä

26 vuotta | 114 | 13+38=51

Jan-Mikael Järvinen nousi ryminällä suomalaisen kiekkokansan tietoisuuteen, kun hän johti yhtä koko kauden 2013-2014 kuumimmista hyökkäysketjuista. Järvinen keräsi yhteensä 38 tehopistettä, joka on noin 75 prosenttia hänen koko Liiga-uransa pistesaldosta. Hyvistä otteistaan huolimatta Järvinen jäi usein ketjukavereidensa varjoon, vaikka varsin moni esimerkiksi Olli Palolan maaleista syntyi Järvisen syötöstä.

Alkavaan kauteen Järvinen lähtee ensimmäistä kertaa urallaan siitä tilanteesta, että pelipaikka ja rooli on jo vakiinnutettu. Nyt Järviseltä odotetaan tuloksia. Eikä pienikokoinen sentteri pääse enää iskemään puskista. Vastustajat osaavat varmasti jo varautua Järvisen millimetrin tarkkoihin lättysyöttöihin ja röyhkeisiin nousuihin maalille.

Vastaavassa tilanteessa on ura lähtenyt laskusuuntaan muun muassa Tapparassakin pelanneella Jussi Makkosella. Korkeisiin odotuksiin vastaaminen kysyy henkistä kanttia. Riittävästi Järvisen henkisestä kantista kertonee nimittäminen alkavalle kaudelle joukkueen varakapteeniksi.

Juhlan pitäisi jatkua, vaikka kaverit ovat jo muualla.
Juhlan pitäisi jatkua, vaikka kaverit ovat jo muualla.
Kuva © Jarno Hietanen

TPS: Steven Seigo, puolustaja

24 vuotta | 60 | 6+17=23

Steven Seigon ensimmäinen ammattilaiskausi oli varsin menestyksekäs, vaikka TPS:n esitys oli muutoin lähes täysin miinusmerkkinen. Kiekollinen puolustaja kuuluu vahvistuksista huolimatta Palloseuran parhaimmistoon, mutta kauden alla sattunut loukkaantuminen ja sen myötä mahdollinen roolin pieneneminen saattavat viedä tuulta Seigon purjeista.

Toisen ammattilaiskauden ongelmaksi muodostuu monta kertaa se, että pelaajalta odotetaan ensimmäistä kertaa tuloksentekoa. Viime kaudella Seigo pääsi tulemaan täysin puskista, mutta nyt pitäisi ottaa askel eteenpäin joukkueessa, joka pelaa kärkisijoista.

Pystyykö Seigo lyömään isompaa vaihdetta silmään, vai menevätkö nimekkäämmät miehet hänestä ohi?

Ässät: Henri Heino, hyökkääjä

28 vuotta | 503 | 60+70=130

Henri Heino aloittaa käytännössä kolmannen kautensa Ässissä, sillä syksy 2013 ja kevät 2014 menivät aivan eri tahtiin. Porista nostetta uralleen hakenut keskushyökkääjä joutui syyskaudella vaikeaan paikkaan, kun lähes koko joukkue epäonnistui kaikessa, mitä yritti.

Kevätpuolella Heino kuitenkin siirrettiin Niklas Hagmanin ja Dragan Umicevicin keskelle, ja siitä oli seurauksena hänen uransa ennätyspisteet. Kaiken julkisuuskohun ulkopuolella. Ketjukaverit olivat toki hyvät, mutta se ei vähennä ollenkaan Heinon suorituksen arvoa.

Tällä kerralla Heinolta on siis lupa odottaa tunnollisen sentterin roolin lisäksi myös onnistumisia hyökkäyspäässä. Rauhallinen, jalat maassa etenevä Heino voi hyvinkin olla juuri omassa paikassaan tässä tilanteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle