Titaanit isännöi Mestis-joukkueita lauantaina

MESTIS / Artikkeli
Karhulan jäähallissa kiekkoillaan lauantaina aamusta iltaan. Titaanien vieraaksi tulevat viimevuotisen turnauksen epävirallisen voittajan KooKoon lisäksi HeKi ja Salamat.

Karhulan jäähallissa kiekkoillaan lauantaina Mestis-tunnelmissa, kun HeKi, KooKoo, Salamat ja Titaanit availevat kausiaan. KooKoo sijoittui viime kaudella Mestiksessä viidenneksi ja Salamat seitsemänneksi. HeKi puolestaan juhli keväällä nousua ja Suomi-sarjassa jatkava isäntäjoukkue Titaanit pääsi sekin karsimaan Mestis-paikasta. Kaikki joukkueet suuntaavat kauteen uuden valmentajan opein.

Kesän aikana koneistoihin kertyneet karstat poltetaan kertarysäyksellä, sillä turnauksen tahti on tiivis. Viime vuoden turnauksesta poiketen kaikki joukkueet kohtaavat tällä kertaa toisensa. Kuntoa kysytään myös katsojilta, sillä pelit pyörivät lähestulkoon non-stoppina. Sekä Salamoille että HeKille luvassa onkin peräkkäiset matsit ilman juuri jäänajoa pidempää taukoa. Ottelut pelataan kahden erän mittaisina, kokonaiskestoltaan korkeintaan tunti ja viisitoista minuuttia.

Otteluohjelma:



klo 11.00 Titaanit - HeKi

klo 12.30 Salamat - KooKoo

klo 14.30 Titaanit - Salamat

klo 16.00 KooKoo - HeKi

klo 18.00 HeKi - Salamat

klo 19.30 Titaanit - KooKoo

HeKi aloittaa harjoitusottelut isolla ryhmällä

Sarjanousija HeKi osallistuu Kotkan turnaukseen laajalla kokoonpanolla. Vaikka joukkueella on kasassa jo 23 pelaajasopimusta, luistelee HeKi-paidassa lauantaina yhdeksän try out –pelaajaa.

– Testaamme sekä uusia että pidempään ringissä olleita pelaajia. Ensi viikolla saatetaan joidenkin kanssa tehdä sopimuksia ja jotkut taas ehkä pudotetaan ringistä, kertoo päävalmentaja Jari Blomberg.

HeKin testissä Kotkassa ovat Pelicansin A-junioreissa viimeksi kiekkoilleet Paavo Johansson, Tomi Kaitarinne, Antti Louhelainen ja Henri Manninen sekä Lukon nuorista tullut Lauri Liewendahl. Lisäksi paikkaa joukkueessa hakevat viime kauden pelaajista Aki Mäkelä, Viktor Pellä ja Tuomas Riutta.

Mielenkiintoinen kokelas on HeKin oma kasvatti, joukkueessa jo kaudella 1997-98 pelannut puolustaja Pekka Saittakari, joka on palannut Heinolaan neljän Pohjois-Amerikan yliopistosarjoissa vietetyn vuoden jälkeen.

Kaikki sopimuspelaajat eivät Kotkaan lähde, sillä loukkaantumiset ovat verottaneet HeKin rivejä. Ikävin tilanne on nuorella hyökkääjällä Esko Seppäsellä, jonka solisluuvamma on siinä määrin paha, että koko kausi on vaarassa. Myös polvileikkaukseen joutuva Petteri Laine ja nilkkavammasta kärsivä Miikka Tölli saattavat olla pitkään sivussa. Kotiin jäänevät myös nivusvaivaiset Hannu Haipus ja Juhani Suomalainen.

Valmentaja Blomberg on tyytyväinen kesäharjoituskauden sujumiseen. Jääharjoituksia joukkueella ei kuitenkaan ole kovin paljon takana, joten pelillisesti turnauksessa painotetaan perusasioita.

– Oman pelitavan perusteita ryhdytään kuitenkin heti käymään läpi. Samoin aloitetaan ketjukoostumusten muodostaminen. Katsotaan, löytyykö toimivia yhdistelmiä.

HeKi pelaa Kotkassa kesän ensimmäiset harjoitusottelunsa. Joukkueen iskukyky on muutenkin suuri arvoitus, sillä sarjataso on uusi, valmentaja on uusi ja ringissä on paljon suoraan A-junioreista tulleita pelaajia.

KooKoo-pelureilla ensimmäinen näyttöpaikka uudelle valmentajalle

Tuleva Mestis-kausi tulee olemaan aiempaa kuukauden päivät lyhyempi, vaikka ottelumäärä samana pysyykin. Tahti siis kiristyy, ja mikäpä olisikaan parempi tapa valmistautua siihen kuin aloittaa harjoituskausi ryminällä. Maanantaina jääharjoitukset aloittanut KooKoo hyppää tositoimiin ensi kertaa perjantaina Mikkelissä ja heti yöunien jälkeen luvassa on kolme pienpeliä.

– Harjoituksissa pojat ovat yrittäneet kovasti ja pelaajille on hyvä, kun pääsevät pelaamaan harjoittelun jälkeen. Vastuuta riittää varmasti kaikille, sillä pelejä on monta, KooKoon uusi päävalmentaja Vladimir Kolek lupailee.

Kajaanin Hokissa hyvää työtä tehnyt Kolek peri pestin Reijo Mansikalta, joka jättäytyi sivuun valmennuspuuhista viiden KooKoo-kautensa päätteeksi. Kauden ensimmäiset harjoituspelit ovatkin hyvä paikka pelaajille näyttää osaamistaan uudelle valmentajalle. Myös Kolek näkee matsit arvokkaana tilaisuutena tutustua paremmin joukkueeseensa.

– Otteluiden tuloksilla ei ole suuremmin väliä, vaan tärkeämpää on nähdä pelaajia tositoimissa. Monet heistä ovat kuitenkin uusia tuttavuuksia minulle.

Uusia tuttavuuksia joukkueesta löytyy myös katsojille. Suurin remontti on tehty puolustuspäässä, jossa miehistä vaihtui puolet. Kolekia Kajaanista seuranneen Teemu Kolehmaisen odotetaan täyttävän Itävaltaan siirtyneen J-P Holopaisen saappaat. Hyökkääjistössä vaihtuvuutta sen sijaan on ollut vain muutaman pelaajan verran: uusina niminä Ville Vimpari ja Miikka Lindholm. Vanhoista pelaajista Timo Nurmberg kerää takuulla katsomon huomion tälläkin kertaa Karhulan jäähallissa.

Joukkue on ollut kasassa käytännössä jo keväästä. Toisen maalivahdin paikka on kuitenkin yhä avoinna. Tulevissa harjoitusotteluissa pestiä tavoittelevat tryout-molarit Antti Ore ja Iiro Tarkki. Tarkki on pelannut urallaan lähinnä Lukon junioreissa, Ore sen sijaan on Suomi-sarjaa seuranneille kotkalaiskatsojiillekin tuttu kaveri Imatran Ketterän paidasta. Ringin kolmas maalivahti on KooKoossa jatkava Esa-Tapio Palmu.

Viikonlopun harjoituspeleistä sivussa on vain leikattua polveaan kuntouttava laitahyökkääjä Jukka Korhonen. Junioreista näyttöpaikkoja on luvassa 18-vuotiaille hyökkääjille Lauri Viantielle ja Matti Nykäselle. Harjoitusringissä mukana oleva puolustaja Simo Miettinen sen sijaan ei ehdi armeijakiireiltään mukaan viikonlopun peleihin.

Salamat katsastaa kokelaitaan

Turnauksen ensikertalainen Kirkkonummen Salamat saapuu Kotkaan vajaan viikon jäätuntumalla. Yhden harjoitusottelun Salamat ehtii ennen Kymenlaaksoon saapumistaan kuitenkin pelata, sillä joukkue kohtaa Jokereiden A-nuoret perjantai-iltana Helsingissä.

– Perjantain ottelussa lähinnä haetaan tuntumaa pelisysteemiin. Kotkassa, jossa vastassa on jo Mestis-joukkueita, tarkoituksena on erityisesti kartoittaa try out -pelaajien tasoa, Salamoiden päävalmentaja Jyrki Tuukkanen kertoo.

Try out -pelaajia kirkkonummelaispaidassa riittääkin, sillä pelaajasopimuksia Salamat on solminut vasta kymmenkunta. Kaikilla tähänastisilla Mestis-kausillaan Salamat on sijoittunut seitsemänneksi, mutta alkava kausi näyttää aiempia haasteellisemmalta.

Osa aiemmista runkopelaajista jatkaa Kirkkonummella, mutta moni on myös poistunut muihin maisemiin, eikä kokoonpanoon ole toistaiseksi kiinnitetty uusia profiilipelaajia. Salamat onkin nuori ryhmä, jolta pitäisi löytyä runsaasti yritystä, mutta rajallisesti taitoa.

Juhani Kaisjoki on toistaiseksi ainoa kokonaan uusi tuttavuus joukkueen sopimuspelaajistossa. Pienikokoinen espoolainen on kuulunut kaikilla kolmella A-juniorikaudellaan SM-sarjan tehokkaimpien puolustajien joukkoon. Harppaus nuorten sarjoista Mestikseen on aina pienoinen arvoitus, mutta Kaisjoen otteitta kannattaa seurata jo kauden alla.

Titaanit satsannut kokemukseen

Myös Kotkassa lähdetään kauteen uusin valmennusmetodein. Mestis-karsintoihin joukkueen keväällä luotsanneen Marko Oksasen pestin päävalmentajana peri paluumuuttaja Jari Helle. Helle valmensi Titaaneita viimeksi kymmenkunta vuotta sitten ykkösdivisioonassa ja on tuttu mies myös KooKoosta – niin pelaaja- kuin valmentajauraltaankin.

Vaihtuvuutta on ollut myös pelaajistossa. Menetyksistä merkittävimpiä ovat tehohyökkääjä Joni Hakonen sekä monivuotinen luottopakki Jukka Siira, mutta myös tulopuolelta löytyy roppakaupalla kokemusta. Johtajuutta boksiin odotetaan eritoten 31-vuotiaalta Aki Korhoselta, jolla on vyöllään peräti 240 SM-liigaotteluakin. KalPassa, Bluesissa ja SaiPassa liigaa pelannut hyökkääjä muistetaan myös KalPan nousijajoukkueen kapteenina kahden kauden takaa. Viime kevään Korhonen kiekkoili kakkosdivarissa Iisalmen Peli-Karhuissa.

Suomi-sarjaan kovia hankintoja ovat myös KooKoosta siirtyneet puolustajat Jani Haapalainen ja Jussi Onnela sekä hyökkääjä Jari Keltanen. 23-vuotias Haapalainen on ehtinyt pelata Mestistä jo viidellä kaudella. Loukkaantumisista urallaan kärsinyt samanikäinen Onnela puolestaan palaa kasvattiseuraansa neljän Mestis-kauden jälkeen. Vammat ovat varjostaneet myös lappeenrantalaislähtöisen Keltasen uraa. Yhteensä kolmikolla on kokemusta Suomen toiseksi korkeimmalta sarjatasolta liki viidensadan ottelun verran.

Ykkösvahti Jaakko Valkama on puolestaan yksi tärkeimmistä Titaaneissa jatkavista pelaajista. Entisellä haukkavahdilla riittää taatusti pelihaluja, sillä viime kausi loppui loukkaantumisten myötä aivan liian lyhyeen. Seurannanarvoinen pelaaja on myös tämän viikon ajan kotkalaisille näyttöjä antava keskushyökkääjä Jaakko Viljanen. Toisen polven jyväskyläläiskiekkoilija debytoi pari vuotta sitten Mestiksessä mallikkaasti Kajaanin Hokissa. Viime kaudella hän pelasi sekä Ruotsissa että Tanskassa.

Turnauksessa kauden ensimmäiset harjoitusottelunsa pelaava Titaanit on ollut jäällä viikon. Se pääsee mittaamaan Mestis-joukkueiden tason täydellä kokoonpanollaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle