FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Tim Thomas ja 15 nollapeliä

LIIGA / Artikkeli
Jokerivahti Tim Thomas saavutti kuluneella kaudella runkosarjan nollapeliennätyksen. Vaikka valmennusjohdon luoma pelitapa ja valppaat puolustajat auttoivatkin Thomasia, teki tämä itse suurimman työn ennätyksensä eteen. Mutta kuinka käsittämätön ennätys syntyi - Jatkoaika tarjoilee tunnelmapaloja kauden varrelta.

#1 17.9.2004 Jokerit-Lukko 2-0

Ensimmäisen nollapelinsä Thomas pelasi jo kauden toisessa liigapelissä. Jatkoajan otteluraportissa Thomasin suoritus arvioitiin kahden tähden arvoiseksi. Ensimmäistä erää koskeneessa kappaleessa Thomas sai kehuja.

"Vaikka Lukko veikin kaksinkamppailutilanteet järjestään, sai se aikaan vain vähän vaarallisia tekopaikkoja. Nekin hyvin pelannut jokerimaalivahti Tim Thomas pystyi torjumaan."

#2 21.9.2004 Pelicans-Jokerit 0-6

Yhden kauden helpommista nollapeleistään Thomas pelasi heti seuraavassa ottelussa. Pelicans oli selvä vastaantulija, mutta Thomas palkittiin otteluraportissa nollapelistään yhdellä tähdellä.

#3 24.9.2004 TPS-Jokerit 0-1

Syyskuun aikana jokerivahdin nollasaldo komistui vielä yhdellä, kun TPS jäi kotonaan maaleitta. Päävalmentaja Hannu Jortikka suitsutti maalivahtiaan.

- Olikos tämä nyt viides peli ja neljä maalia on mennyt? Kyllä se kertoo, että hän on huippukaveri. Se on selvää, että pakkienkin pelaaminen on rennompaa kun he tietävät, että virheen sattuessa ei tarvitse laskea löysiä housuun. He tietävät, että takana voi joku vielä paikata.

Jatkoajan otteluraportissa Thomas palkittiin jälleen yhdellä tähdellä. Kolmella nollapelillään Thomas pokkasi myös liigan syyskuun pelaajan tittelin.

#4 1.10.2004 Jokerit-Blues 3-0

Lokakuukin alkoi Thomasin osalta mainiosti. Blues pysyi Helsingin Areenalla nollassa. Jatkoajan raportissa nostettiin esiin Thomasin hieno torjuntatilasto.

"Jokerit on voinut tällä kaudella luottaa Tim Thomasiin. Seitsemässä ottelussa amerikkalaismaalivahti on pelannut jo neljä nollapeliä ja päästänyt vain neljä maalia. Tänään Thomas pääsi suhteellisen helpolla, vaikka Bluesillakin paikkansa oli."

Lisäksi tähtisarja sai jatkoa kahden JA-tähden muodossa.

#5 5.10.2004 Jokerit-SaiPa

Muutamaa päivää myöhemmin oli SaiPan vuoro käydä hakkaamassa päätään Thomas-muuriin. Otteluraportin sävy oli jälleen ylistävä. Kolmen JA-tähden lisäksi Thomasia hehkutettiin seuraavalla sanallisella arviolla:

"Jokeripuolustus tarjoili tänään tavallista enemmän paikkoja vieraille. Tim Thomas kuitenkin näytti pystyvänsä tarvittaessa perustorjuntojen lisäksi myös huippupelastuksiin."

#6 10.12.2004 Pelicans-Jokerit 0-4

Alkuhuuman laannuttua Thomaskin taantui tavalliseksi kuolevaiseksi. Peliesitykset pysyivät kuitenkin huikeina. Joulukuun puolivälissä Pelicans hävisi puhtaasti nollille toisenkin kotiottelunsa Jokereita vastaan. Tällä kertaa suoritus oli niin helppo, ettei tähtiä raportoijalta herunut. Syykin oli selvä:

"Lahtelaiset saivatkin aikaiseksi vain 16 laukausta kohti Tim Thomasia. Näistäkin puolet tulivat siniviivan takaa tai purkukiekoista."

#7 11.12.2004 Jokerit-Ilves 3-0

Ennen joulutaukoa Thomas ehti kirjauttaa vielä seitsemännenkin merkinnän nollapelisarakkeeseensa. Tällä kertaa kehuja pääsi jälleen jakamaan päävalmentaja Hannu Jortikka, joka selitteli huolestumattomuuttaan.

- Tim on niin hyvässä vedossa, eikä Ilveksellä nyt niin kovin merkillisiä paikkoja ollut kolmannessa erässä.

#8 2.1.2005 Jokerit-Lukko 2-0

Uusi vuosi ei muuttanut mitään. Vuoden 2005 ensimmäisessä ottelussa Thomas piti jälleen kerran maalinsa puhtaana. Sankari itse äityi ottelun jälkeen filosofiseksi.

- Torstaina tiesin, että minulla olisi hyvä mahdollisuus nollapeliin ja silloin sitä ei tullut. Tänään sitten ajattelin vain voittoa. Pelasimme todella hyvin joukkueena ja tuli nollapeli. Sellaista se on.

#9 5.1.2005 Jokerit-Blues 4-0

Kun on kerran vauhtiin päässyt, niin mitäs sitä turhaan pysähtymään. Uuden vuoden toisessakin ottelussa Thomas jätti vastustajan nuolemaan näppejään. Tähtivahdin oma kommentti kertoi pelistä kaiken.

- Kauden helpoin nollapeli tähän mennessä, se tuntui vähän huijaamiselta.

Yhdeksännellä nollapelillään Thomas sivusi jo aiempaa, Jussi Markkasen ja Tom Draperin nimissä ollutta yhden kauden nollapeliennätystä.

- Kaikki kaverit taisivat liikaakin varoa, että saisin sen nollapelin ja sitten tuli vähän sählättyä siinä lopussa.

Uusi ennätys oli syntyä jo Tapparaa vastaan 8.1., mutta silloin puolustajat tunaroivat Thomasin nollapelin viimeisellä minuutilla. Jenkkivahti itse kommentoi puolustajien nukahdusta kiivassanaisesti.

- Katsoin kelloa ennen sitä aloitusta - 44 sekuntia jäljellä. Sanoin kyllä itselleni, että mikään ei ole varmaa ennen kuin summeri soi, mutta kuvittelin joukkueen pelaavan lopun varman päälle.

#10 13.1.2005 TPS-Jokerit 0-1

Jokerit pelasi Turussa taktisesti kypsän pelin, jonka viimeisenä lukkona urakoi hyvässä vireessä ollut Thomas. Runkosarjan aikana juuri TPS löi eniten päätään Thomasin suojiin. Turkulaiset kasvattivat nollapeliennätystä kolmen ottelun verran. Kaksi kertaa Turkuhallissa ja kerran Helsingissä. Jälkimmäisellä Turun vierailulla Thomas rikkoi siis aiemman ennätyksen.

- Olen yrittänyt ennätystä jo jonkin aikaa ja nyt sain apinan ravistettua selästäni, oli Thomasin kommentti ottelun jälkeen.

#11 14.1.2005 Jokerit-JYP 3-0

Heti seuraavana päivänä syntyi kaksikin uutta ennätystä. Thomas kaunisteli lukemiaan jo yhteentoista, toisaalta JYP teki liigahistoriaa jäämällä jo neljännessä peräkkäisessä ottelussa maaleitta.

#12 18.1.2005 Jokerit-SaiPa 4-0

SaiPan valmentaja Heikki Mälkiä äityi kehumaan vastustajan maalivahtia.

- Kyllä tänään joukkue taisteli sen minkä pystyi. Tässä näkyy sellainen taitoero näissä joukkueissa - ja Thomasin loistava peli tietysti toisessa päässä, että ei saatu sitten mistään sisään.

#13 22.1.2005 Jokerit-HIFK 3-0

22. tammikuuta kohtasivat Tim ja Tomas. Siis Thomas ja Vokoun. Jatkoajassakin käsiteltiin liigan kuumimman ja nimekkäimmän maalivahdin kohtaamista. Tuolloin HIFK:n valmentaja Sakari Lindfors paljasti salaisuuksia vastustajan maalivahdista.

- Kyllähän se on Jokerien viisikkopelaamisestakin kiinni. Ei sinne tule paljoa ylivoimahyökkäyksiä ja puolustus on muutenkin hyvä. Thomas on pelannut tietysti hyvin, mutta Jokerien pelitapa suosii maalivahtia.

Tammikuussa Thomas piti kuusi kertaa maalinsa tyhjänä. Yhdessä kuukaudessa hän teki sen, mikä jää monille maalivahdeille koko kauden aikana vain haaveeksi. Ansaitusti hänet valittiin jälleen kuukauden pelaajaksi.

Maaottelutauon jälkeisestä kymmenestä pelistä Jokerit voitti ainoastaan kolme. Näistä kaksi kasvattivat nollapelisaldon tuohon huimaan lukuun, jonka rikkomisessa tulevaisuuden maalivahtilupauksilla on haastetta.

#14 15.2.2005 Jokerit-TPS 1-0

Kolmas kerta toden sanoo - jälleen Jokerit 1, TPS 0. Thomas joutui toden teolla töihin, kun joukkue pelasi heikosti.

"Paraatipelastuksiin sai venyä myös jokerivahti Thomas, jonka kauden neljästoista nollapeli ei tullut helpolla."

#15 1.3.2005 Jokerit-Ilves 3-0

Ilves liittyi Lukon ja SaiPan kanssa siihen kerhoon, joka ei saanut kiekkoa kertaakaan Thomasin taakse Helsingin vierailuillaan. Otteluraportin lopussa muistettiin jälleen mainita uusista ennätysluvuista.

"Tim Thomasin 15 nollapeliä on sen luokan ennätys, että sitä tuskin koskaan tullaan rikkomaan, ellei jääkiekkopeli muuta kokonaan muotoaan siihen suuntaan, johon se ikävällä tavalla on Suomessa menossa."

Tripin huippu katki

Pudotuspeleissä Thomas ei loistanut kirkkaimman tähden lailla ja kauden huipennus jäi saavuttamatta. Vastapainoksi runkosarjan viidelletoista nollapelille Thomasin heikoin kohta nousi finaaleissa arvoon arvaamattomaan. Ensimmäinen ottelu päättyi Oulussa jatkoajalla ottelun kuvaan sopivalla tavalla: kiekko löysi tiensä maaliin Thomasin längistä, kuten kaikki muutkin kiekot tuona iltana. Loistava kausi sai nolon lopun.

Palkintokaappiin jäi kuulemma tilaa muutamalle saavutukselle. Aika näyttää, avautuuko Thomasille tilaisuus rikkoa oma ennätyksensä. Kaikki oikeat jääkiekon ystävät toivovat, että näin ei tapahdu, vaan Thomas pääsee näyttämään taitojaan NHL:ssä.

» Lähetä palautetta toimitukselle