Tilastot saavat Golden Knightsin tulevaisuuden näyttämään synkältä

NHL / Artikkeli
Vegas Golden Knights nauttii alkukauden huumasta ja paistattelee voittoputkessa.
Kuva © Getty Images
Vegas Golden Knights on aloittanut ensimmäisen kautensa paremmin, kuin mikään muu laajennusjoukkue NHL:n historiassa. Voitettuaan kahdeksan peliä yhdeksästä voi joukkue taas juhlia historiaa.

Ennen kauden alkua valtaosa mediasta, kannattajista ja lajin seuraajista odottivat, että Vegas Golden Knights jäisi pahnan pohjimmaiseksi ja tekisi historiaa mahdollisesti vain huonoudellaan. Jo tässä vaiheessa lienee turvallista sanoa, että tästä ei ole kyse.

Toisaalta ei kuitenkaan kannata hypätä myöskään päinvastaiseen junaan − takana on vasta yhdeksän peliä. Yhdeksän peliä ei ole tarpeeksi näyttämään, mihin joukkueesta on.

Voittoputkia näkyy NHL:ssä jatkuvasti, eikä kyse ole niin uniikista tapahtumasta, kuin nyt voisi puheiden perusteella kuvitella. Kun voittoja onnistutaan ketjuttamaan heti kauden alussa, se kiinnittää enemmän huomiota kuin keskellä kautta. Kun se tapahtuu laajennusjoukkueelle, se tuntuu yhtäkkiä takaavan paikan Stanley Cup -finaaleissa.

Yhdeksän peliä ei ole tarpeeksi näyttämään, mihin joukkueesta on.

Mikäli Golden Knights jatkaa samalla mallilla, voidaan pudotuspelejä ruveta hyvin mielin miettimään 20-25 pelin tienoilla, mutta ennen sitä on vaikea sanoa, missä todellisuudessa mennään ja mistä joukkueessa on kyse.

Monet ennen Golden Knightsia ovat aloittaneet kauden äärettömän vahvasti ja vaikuttaneet ykkössuosikeilta, vain missatakseen lopulta pudotuspelit kokonaan. Detroit Red Wings aloitti viime vuonna kuudella voitolla kahdeksasta. Montreal Canadiens voitti sitä edeltävänä vuonna kahdeksan kahdeksasta − ja silti kauden lopputulokseksi jäi lopulta 38-38-6 ja 82 pistettä. Vastaava kuuman alun saanut ja sittemmin hyytynyt joukkue voidaan löytää lähes joka kaudelta.

Golden Knightsin alkukauden menestykseen on vaikuttanut useita eri tekijöitä, joista onni ja erityisen otolliset aikataulut ovat varmasti yksi: joukkue on pelannut seitsemän yhdeksästä pelistään kotona. Edessä on eittämättä jakso, jossa vastassa on aiempaa kovempia joukkueita ja enemmän matkustelua.

Saman tahdin säilyttäminen on äärettömän vaikeaa ilman kotikenttäetua, etenkin kun otetaan huomioon maalivahtitilanne ja viimeaikaiset loukkaantumiset. Epäotollisissa, loppukauden kannalta realistisemmissa olosuhteissa päästään mittaamaan joukkueen taso aivan uudella tavalla.

Tuuria tai ei, yhdeksän pelin jälkeen Golden Knightsilla on kuitenkin liigan parhaita pistekeskiarvoja, 3.78 per peli. Myös alivoima (86.2%) sijoittuu liigassa kuudenneksi, kun arvioidaan joukkuetta vastaan tehtyjä syöttöjä ja odotettuja maaleja.

Nämä numerot eivät tue sitä ajatusta, että koko loppukausi olisi yhtä voittoa ja juhlaa.

Numeroiden kannalta ongelma on nähtävissä viidellä viittä vastaan -pelaamisessa. Golden Knights on jatkuvasti pohjimmaisen kymmenen joukkueen joukossa, kun katsotaan niitä kahta yksikköä, joilla perinteisesti arvioidaan tulevaisuuden menestystä: Corsia (laukausmäärän keskiarvo) ja PDO:ta (laukausten onnistumisprosentti + maalivahtien torjuntaprosentti).

Golden Knights on laukausten määrää tarkastellessa tällä hetkellä sijalla 31, eli viimeisenä. Pohjalle joukkue sijoittuu myös odotetuissa maaleissa sekä kiekonhallinnassa. Nämä numerot eivät tue sitä ajatusta, että koko loppukausi olisi yhtä voittoa ja juhlaa. Ne eivät kuitenkaan myöskään tarkoita, että menestyminen olisi mahdotonta.

Oli miten oli, Vegas Golden Knights on tullut rytinällä ja tehnyt vaikutuksen. Kasassa on hyvä joukkue, joka on päässyt voittamisen makuun. Kuten Las Vegasissa hyvin tiedetään, onni voi kuitenkin kääntyä koska tahansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle