Tilastoanalyysi: Predators ja Jets lännen hallitsijat, Golden Knightsin eteneminen jatkoon ei olisi yllätys

NHL / Artikkeli
Nashville Predators ja Vegas Golden Knights − mestarisuosikki ja musta hevonen.
Kuva © Getty Images

NHL:n tulokasjoukkue Vegas Golden Knights yllätti runkosarjassa kaikki − ja se voi tehdä saman pudotuspeleissä. Golden Knightsin lento kesti koko runkosarjan ajan, eikä odotettua notkahdusta tullut. Los Angeles Kings tarjoaa laajennusjoukkueelle tiukan vastuksen, vaikka runkosarjan perusteella vaaka kääntyykin hieman Golden Knightsille.

Läntisen konferenssin kaikista vahvimmat mestarisuosikit ovat Nashville Predators ja Winnipeg Jets, joiden pelaajamateriaali on koko NHL:n kärkeä. Viime metreillä pudotuspeleihin päässyt Colorado Avalanche onkin Predatorsia vastaan iso altavastaaja.

Minnesota Wildilla on vaara jäädä Jetsiä vastaan sivuosaan. Voittajaa kalifornialaisjoukkueiden Anaheim Ducksin ja San Jose Sharksin välistä ottelusarjasta on vaikea nostaa etukäteen, ja kumpikin on haaste toisella kierroksella vastaan asettuvalle joukkueelle.

Nashville Predators − Colorado Avalanche

Tilastot runkosarjassa tasaviisikoin
Tilasto Predators Avalanche
CF% 51,52 47,57
CF/60 59,98 54,67
CA/60 56,44 60,26
GF% 56,62 52,07
GF/60 2,6 2,37
GA/60 1,99 2,18
xGF% 50,93 46,29
xGF/60 2,4 1,98
xGA/60 2,31 2,29

Predatorsin asema Läntisen konferenssin yhtenä vahvimmista joukkueista on ansaittu. Avalanche onkin monella ohessa olevalla mittarilla Predatorsia selvästi heikompi joukkue.

Nashvilleläiset ovat olleet hyökkäyspelillisesti vahvoja ja tilkinneet samalla oman päänsä. Laukauksia Predators on tuottanut 60 minuutta kohden korkealla tasolla, ja maaleja joukkue on tehnyt tehokkaalla tahdilla. Avalanche jää kummassakin tilastossa Predatorsia selvästi jälkeen.

Predatorsilla on tällä kaudella ollut vahva maalivahtiosasto ja puolustus, ja maaleja se on päästänyt 60 minuuttia kohden erittäin vähän. Viime kauden finaalijoukkue on puolustanut myös vastustajien hyökkäykset suhteellisen hyvin, sillä joukkueen päästetty maaliodottama on liigan keskitasoa parempi.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että myös Avalanche on päästänyt 60 minuuttia kohden vähän maaleja. Lukema päästetyn maaliodottaman suhteen on Avalanchella Predatorsiakin parempi, vaikka joukkue on päästänyt laukauksia viidenneksi eniten 60 minuuttia kohden.

Semjon Varlamov on siis pelastanut coloradolaisten kohdalla paljon. Myös oman maalinsa läheisyydessä joukkue on onnistunut pitämään vastustajien maalipaikkojen laadun matalalla tasolla keskitasoa selvästi paremmin.

Ero joukkueiden välillä ilmenee hyökkäyspelillisestikin. Predators on tuottanut maaliodottamaa Läntisen konferenssin pudotuspelijoukkueista kolmanneksi eniten 60 minuuttia kohden. Avalanche ei ole puolestaan kyennyt tuottamaan laadukkaita maalipaikkoja riittävästi: joukkueen lukema suhteutetun maaliodottaman kohdalla oli koko liigan toiseksi heikoin.

Winnipeg Jets − Minnesota Wild

Tilastot runkosarjassa tasaviisikoin
Tilasto Jets Wild
CF% 51,5 47,18
CF/60 58,6 52,08
CA/60 55,18 58,3
GF% 54,72 52,63
GF/60 2,68 2,43
GA/60 2,21 2,19
xGF% 52,79 53,58
xGF/60 2,41 2,25
xGA/60 2,15 1,95

Wild sai jatkoon pääsyn kannalta eteensä ison vuoren kiivettäväksi, sillä minnesotalaisia vastaan asettuu vahvan hyökkäyspelin joukkue Jets.

60 minuuttia kohden Jets tuotti runkosarjassa Wildia enemmän maaleja, laukauksia ja maaliodottamaa. Joukkueiden välinen ero on selvä laukaisuhallinnan suhteen, sillä Jetsiin verrattuna Wild päästi paljon laukauksia omaan päähänsä ja tuotti itse vähän laukauksia.

Maaleja minnesotalaiset päästivät 60 minuuttia kohden Jetsiä vähemmän, vaikka joukkueen maalivahtiosasto suoritti heikommin kuin winnipegiläisten vastaava. Viisikko- ja puolustuspelaaminen on ollut Wildilla suhteellisen hyvällä tasolla, ja se on kompensoinut maalivahtien tasoa.

Vaikka joukkue päästi keskitasoa enemmän laukauksia 60 minuuttia kohden, se päästi vähiten maaliodottamaa kaikista joukkueista. Päästetyistä laukaisumääristä huolimatta Wild piti vastustajien maalipaikat − ja etenkin laatupaikat − kurissa muita joukkueita paremmin.

Jos Wild kykenee pitämään Jetsin laukaisupaikkojen sijainnit loitolla oman maalin läheisyydestä ja ykkössektorilta runkosarjan suoritustensa tasolla, piilevä mahdollisuus joukkueen ottelusarjan voittoon nousee.

Helppoa se ei kuitenkaan ole, sillä Jets on laukonut paljon ja vienyt laukaisupaikkansa keskitasoa paremmille sijainneille. Joukkue on myös realisoinut laukaisupaikkansa maaleiksi: 60 minuuttia kohden se teki runkosarjassa tasaviisikoin kolmanneksi eniten maaleja.

Vegas Golden Knights − Los Angeles Kings

Tilastot runkosarjassa tasaviisikoin
Tilasto Golden Knights Kings
CF% 50,96 50,05
CF/60 58,45 56,19
CA/60 56,24 56,08
GF% 52,78 52,98
GF/60 2,62 2,3
GA/60 2,34 2,04
xGF% 50,67 48
xGF/60 2,33 2,17
xGA/60 2,26 2,36

Kumpikin joukkueista teki tasaviisikoin enemmän maaleja kuin päästi, mutta Golden Knights oli Kingsiä tehokkaampi maalinteossa 60 minuuttia kohden. Kings puolestaan päästi tulokasjoukkuetta vähemmän maaleja, vaikka päästetyn maaliodottaman lukema oli Golden Knightsilla parempi.

Golden Knightsin puolustus- ja viisikkopelaaminen oli tasaviisikoin hieman Kingsiä parempaa, mutta losangelesilaiset saivat nauttia tulokkaita paremmasta maalivahtipelaamisesta. Pudotuspeleihin lähdettäessä kumpikin joukkue on päästänyt 60 minuuttiin suhteutettuna omaan päähänsä laukauksia keskitasoa vähemmän.

Hyökkäyspelillisesti Golden Knights on ollut Kingsiä vahvempi. Vaikka Kings on tuottanut laukauksia jokaista 60 peliminuuttia kohden liigan keskitason tuntumassa, Golden Knights on ollut sillä osa-alueella joukkuetta vieläkin etevämpi.

Tulokasjoukkue on tuottanut 60 minuuttia kohden Kingsiä enemmän myös maaliodottamaa, eli hyökkäyspäässä se on kokonaisuudessaan luonut losangelesilaisjoukkuetta laadukkaampia maalintekopaikkoja. Kingsillä on hyökkäyspään pelaamisessa kosolti petrattavaa, sillä joukkueen maaliodottamalukema oli NHL:n runkosarjan kuudenneksi heikoin. Toisaalta Golden Knightsikin on luonut maaliodottamaa keskitasoa vähemmän.

82 ottelun otannalla Golden Knights on ollut monella mittarilla parempi joukkue kuin pudotuspelivastustajansa, mutta ottelusarja on lähtökohtaisesti suhteellisen tasainen. Kummallakin on lähes tasavertaiset mahdollisuudet edetä jatkoon. Mikäli Knights päihittäisikin Kingsin, ei se olisi suuri yllätys.

Tulokasjoukkueen pelaajamateriaalissa ei ole kuitenkaan tähtiyksilöitä, ja niiden puute pudotuspeleissä saattaa näkyä. Eteneminen toiselta kierrokselta eteenpäin olisi jo jättiyllätys, mutta Golden Knights on elänyt tällä kaudella yllätysmomentista.

Anaheim Ducks − San Jose Sharks

Tilastot runkosarjassa tasaviisikoin
Tilasto Ducks Sharks
CF% 48,62 50,8
CF/60 55,83 60,78
CA/60 59 58,87
GF% 53,92 48,75
GF/60 2,41 2,34
GA/60 2,06 2,46
xGF% 48,41 51,92
xGF/60 2,35 2,56
xGA/60 2,51 2,37

Saman osavaltion joukkueet Ducks ja Sharks eivät kumpikaan ole Läntisen konferenssin suosikkeja. Pudotuspeliparista Sharks on lähtökohtaisesti vahvempi joukkue niin hyökkäys- kuin puolustuspelillisesti − varsinkin kun Cam Fowler loistaa vain poissaolollaan.

Paremmuus on kuitenkin tässä tapauksessa puolustuspelaamisen suhteen varsin suhteellinen käsite, sillä kumpikin joukkueista on päästänyt omassa päässään reilusti keskitasoa enemmän laukauksia. Lisäksi Sharksin Martin Jones ei ole yltänyt toissa kauden tasolle.

John Gibson Ducksin maalilla pelaa huippukautta, mikä on vaikuttanut oleellisesti joukkueen suorituksiin. Maaleja Ducks on päästänyt 60 minuuttia kohden selvästi Sharksia vähemmän, iso kiitos siitä kuuluu juuri Gibsonille.

Sharks laukoi 60 minuuttia kohden liigan neljänneksi eniten. Myös joukkueen lukemat maaliodottamien kohdalla ovat Ducksia paremmat − niin luodun kuin päästetynkin maaliodottaman suhteen. Kokonaisuudessaan haipaidat ovat olleet anaheimilaisia tuotteliaampia, vaikka Ducks on tehnyt maaleja 60 minuuttia kohden Sharksia tehokkaammin.

Ducksin kannalta alle viidenkymmenen prosentin olevat lukemat Corsin ja suhteellisen maaliodottaman suhteen eivät lupaa hyvää. Joukkueen täytyy petrata puolustamistaan, erityisesti nyt kun vastaan asettuu hyökkäyspelillisesti vahva Sharks.

Tilastot: Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle