The Hockey News listasi NHL-joukkueiden kaikkien aikojen parhaat - kaksi suomalaista kärkisijalle

NHL / Artikkeli
Selänne valittiin itseoikeutetusti parhaaksi Ducks-pelaajaksi.
Kuva © Getty Images
NHL:n satavuotisjuhlien kunniaksi on tehty monenlaisia listauksia vuoden aikana. Kiekkoraamattu The Hockey News listasi tällä kaudella aloittanutta Vegas Golden Knightsia lukuun ottamatta kaikkien nykyjoukkueiden historian 50 parasta pelaajaa. Suomalaisista kaksi nimeä nousi joukkueidensa ykköseksi.

Arvioitaessa paremmuutta pelaajan saavutukset kyseisessä joukkueessa nousevat ratkaisevaan asemaan. Wayne Gretzky nappaa kärkisijan Edmonton Oilersissa ja Los Angeles Kingsissä, mutta St. Louis Bluesin jakso oli niin lyhyt, että Gretzkyä ei huomioitu. New York Rangersin listalla Gretzky päätyi sijalle 39.

Jos joukkue on muuttanut kotipaikkaansa, saavutuksen on laskettu nykyisen joukkueen mukaan. Näin esimerkiksi Teemu Selänteen uroteot tulokaskaudellaan tuovat hänet listalle Arizona Coyotesissa, vaikka Selänne ei Coyotes-paitaa pukenutkaan päälleen. Nykyisen Winnipeg Jetsin ykköseksi nousi Ilja Kovaltšuk, joka ehti jättää joukkueen ennen kuin se siirtyi Atlantasta Winnipegiin.

Artikkeli keskittyy suomalaispelaajiin, ja siihen miten he sijoittuivat joukkueiden kaikkien aikojen listoilla. Kuvaukset heistä ovat alkujaan The Hockey Newsin kirjoittamia, ja uratilastot perustuvat siihen, mitä ne olivat kauden 2016-17 päättyessä.

Anaheim Ducks

1. Teemu Selänne

Ensimmäisenä täytyi tulla "suomalainen salama", ja sitten muut. Selänne vietti kaksi erillistä ja hedelmällistä aikakautta joukkueen riveissä. Selänne, joka liittyi Ducksiin järisyttäneessä kaupassa 1996, oli jo siihen aikaan supertähti ja NHL-tulokasennätyksen haltija. Hän voitti maalipörssin ensimmäisen jakson aikana kahdesti, ja auttoi Ducksia ensimmäisiin merkittäviin kausiin.

Selänteen toinen jakso oli kuitenkin vieläkin vaikuttavampi. San Josen ja Coloradon vuosien jälkeen hän näytti jo hyytyneen, mutta työsulkukaudelta palasi täysin uudestisyntynyt pelaaja, joka pelasi parhaita kausiaan. Hän oli avainpelaaja ykkösketjussa, kun Ducks voitti Stanley Cupin vuonna 2007. 48 maalia oli paras 36-vuotiaalle pelaajalle NHL:n historiassa ja hän jatkoi mahtavaa pistetehtailua yli nelikymppiseksi. Selänne on paras suomalainen pelaaja koskaan - ja suurin Ducks-pelaaja koskaan.

17. Saku Koivu

Esimerkillinen pelaaja vietti parhaat vuotensa Montrealissa, mutta vietti uransa loppuvuodet hyvänä kakkossentterinä Ryan Getzlafin takana.

34. Sami Vatanen

Pienikokoinen puolustaja on liikkuvan puolustuksen keihäänkärkiä.

Arizona Coyotes

4. Teppo Numminen

Numminen, järkevä ja tasainen kiekollinen puolustaja on Shane Doanin ohella ainoa, joka on pelannut 1000 peliä organisaatiossa. Hän johtaa kaikkien aikojen suomalaispuolustajien pistepörssiä - suurin osa tästä saldosta syntyi Jetsin ja Coyotesin riveissä.

7. Teemu Selänne

76 maalin tulokaskausi on yksi parhaista koko ammattilaisurheilussa. Konekiväärituuletus on ikoninen hetki.

Boston Bruins

27. Tuukka Rask

Rask on tilastoissa aktiivitorjujien ykkönen torjuntaprosentilla mitattuna.

Buffalo Sabres

49. Toni Lydman

Lydman sai eniten jääaikaa jokaisena vuonna, kun hän edusti Sabresia pudotuspeleissä.

Lydman sai kunniaa Sabres-vuosistaan.
Kuva © Getty Images

Calgary Flames

4. Miikka Kiprusoff

Yksi aikakautensa parhaista maalivahdeista piti Flamesia pinnalla vuosien ajan. Voitti Flames-vuosiensa aikana Vezina ja Jennings Trophyt, ja johdatti joukkueensa Stanley Cupin finaaliin vuonna 2004.

Carolina Hurricanes

15. Sami Kapanen

Pienikokoinen, mutta nopea luistelija oli osana organisaatiota sen siirtyessä Hartfordista Carolinaan. Nousi hyökkäyspään tehoillaan kukoistukseen muuton jälkeen.

36. Tuomo Ruutu

Kovaa taklaava energiahyökkääjä antoi kaikkensa jäällä.

46. Risto Siltanen

Hyökkäyksiä vahvasti tukenut puolustaja voitti Whalersin sisäisen puolustajapörssin kahdesti.

Dallas Stars

6. Jere Lehtinen

On harvinaista, että laitahyökkääjä nimetään NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääksi, mutta Lehtinen oli niin hyvä, että pystyi siihen kolmesti. Vain Bob Gaineylla ja Patrice Bergeronilla on enemmän vastaavia palkintoja. Lehtinen oli maalintekijänä aliarvostettu.

42. Kari Lehtonen

Isokokoinen ja ketterä maalivahti on joukkueen historiassa toiseksi voittoisin maalivahti, ja torjuntaprosentiltaan paras.

Edmonton Oilers

3. Jari Kurri

Kurri pelasi Wayne Gretzkyn kanssa yhteen paremmin kuin kukaan muu NHL-historiassa. Ysiysin tarjoiluista nauttineena Kurri rikkoi 50 maalin rajan neljästi ja on yksi kahdeksasta pelaajasta, joka on yltänyt kauden aikana 70 maaliin. Hän myös sivuaa NHL-ennätystä 19 osumallaan yhden pudotuspelikevään aikana. On kuitenkin väärin kutsua Kurria vain Gretzkyn oikeaksi kädeksi.

Kurri oli yksi aikakautensa parhaista kahden suunnan pelaajista, ja osaamisesta kertoo se, että hän onnistui puolustamaan hyvin ja voittamaan herrasmiespelaajan Lady Byng Trophyn kertoo paljon. Kurri oli huippupelaaja myös sen jälkeen, kun Gretzky oli jättänyt Edmontonin, mistä kertoo viides Stanley Cup vuonna 1990.

9. Esa Tikkanen

Tikkanen oli pelaaja, jota rakastettiin joukkuetoverina ja vihattiin vastustajana. Legendaarisella rotalla oli myös taitoa vastata puheisiin.

39. Janne Niinimaa

Puolustuksen villiä korttia kuvattiin suureksi metallimusiikin faniksi.

Florida Panthers

6. Olli Jokinen

Toinen pelaajista, joka ryöstettiin Islandersista kaupalla. Jokinen oli iso ja taitava keskushyökkääjä, joka johti monia huonoja Panthersin joukkueita. Ollessaan kapteeni ja joukkueen kasvot hän iski usein 30 maalia ja kolkutteli 40 maalin rajaa.

19. Aleksander Barkov

Iso kahden suunnan keskushyökkääjä tarvitsee vain terveen kauden luodakseen asemansa dominivana pelaajana NHL:ssä.

Barkov tullee nousemaan Panthers-pelaajien joukossa tulevissa listauksissa.
Kuva © Getty Images

31. Jussi Jokinen

Vastuuntuntoinen ja tyylikäs pelaaja nähtiin kentällä jokaisessa tilanteessa.

Los Angeles Kings

21. Jari Kurri

Kurri oli jo Hall of Fame -uran loppupuolella saapuessaan Los Angelesiin, mutta rikkoi 60 pisteen rajan kolmesti viiden kauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle