Teuvo ja pakit – paras varausvuosikerta kymmeneen vuoteen?

NHL / Artikkeli
NHL:n varaustilaisuus on tänä vuonna suomalaisittain poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Avauskierroksella varataan lähes varmasti kaksi suomalaispelaajaa, eikä kolmaskaan sinivalkoinen varaus olisi ihme.

Kun suurin osa suomalaisista suuntaa juhannuksena maaseudulle, vie muutaman teini-ikäisen jääkiekkoilijan ja näiden tukijoukkojen tie teräskaupunki Pittsburghiin, jossa NHL:n varaustilaisuus pidetään tänä vuonna.

Ennakkoon suurimman huomion suomalaislupauksista on saanut osakseen jokerihyökkääjä Teuvo Teräväinen, joka nousi kauden mittaan kaikilla listoilla kärkivarausten joukkoon. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Teräväisestä tulee korkeimmalla varattu suomalainen sitten vuoden 2002.

Vaikka Teräväisen varausnumero kasvaisikin Mikael Granlundin kahden vuoden takaista yhdeksikköä suuremmaksi, on varausvuosikerta suomalaisittain poikkeuksellisen laadukas. Jyväskyläläislähtöinen Olli Määttä on nimittäin lähes yhtä varma avauskierroksen varaus kuin Teräväinenkin.

Määttä pelasi menneen kauden Ontarion junioriliigassa London Knightsin mestarijoukkueessa ja oli erityisesti pudotuspeleissä ritariryhmän avainpelaajia. Puolustajan toiset nuorten MM-kisat sen sijaan jäivät kesken jo avausottelussa aivotärähdyksen vuoksi.

Puolustajien vuosi

Hyvin todennäköisesti tilaisuuden kolmantena varattava suomalainen on Kärppien Ville Pokka. Puolustaja edusti ainoana varausikäisenä pelaajana Suomea niin alle 20- kuin alle 18-vuotiaidenkin MM-kilpailuissa, ja suoriutui urakastaan molemmissa mainiosti.

Pokan jälkeen vuorossa ovat mitä luultavimmin muut alle 18-vuotiaiden maajoukkueen puolustajat. Näistä myös HIFK:n Mikko Vainonen ja TPS:n Mikko Lehtonen tekivät liigadebyyttinsä menneellä kaudella.


Kärkikymmenikköön?

Jokerien Esa Lindell puolestaan valittiin kovien tehojensa turvin nuorten SM-liigan parhaaksi pelaajaksi. Samassa sarjassa kautensa pelasi myös Bluesin Niklas Tikkinen. Molemmat olivat ikäluokan MM-kisoissa Pikkuleijonien runkopuolustajia.

Petteri Lindbohm sen sijaan ei menneellä kaudella pelannut yhdessäkään arvoturnauksessa, mikä saattaa heikentää hänen varausmahdollisuuksiaan. Kovaotteinen puolustaja "myöhästyi" viime vuoden varaustilaisuuden ikärajasta muutamalla päivällä.

Donskoi varataan jälleen?

Kahden vuoden takaisesta varausikäluokasta ilman NHL-sopimusta jäivät Joonas Donskoi ja Jonathan Iilahti, joista erityisesti ensin mainittu kiinnostanee edelleen useita NHL-seuroja. On varsin mahdollista, että Donskoi on vuoden 2010 tapaan varaustilaisuuden toinen suomalaishyökkääjä.

Kolmas melko varmasti varattava suomalaishyökkääjä on KalPan Henri Ikonen. Hänen etunaan useisiin muihin ikäluokan kärkihyökkääjiin on koko, jota on esimerkiksi Henrik Haapalaan ja Rasmus Kulmalaan verrattuna kymmenisen senttiä ja toistakymmentä kiloa enemmän.

Ensimmäisenä suomalaismaalivahtina tänä vuonna varattaneen Jokerien Joonas Korpisalo. Toisen polven huippukiekkoilija valittiin menneellä kaudella nuorten SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi. Lisäksi hän pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykkösvahtina.

Myös saman maajoukkueen kakkosvahdilla, Sportin Jean Aurénilla on pienet mahdollisuudet tulla varatuksi. On kuitenkin varsin mahdollista, että Korpisalo jää ainoaksi maalivahtivaraukseksi Suomesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle