Tehokaksikko vei HPK:n tehot mukanaan, JYPin vahvalle vireelle jatkoa

LIIGA / Artikkeli
JYP on ollut SaiPalle todellinen mörkö.
Kuva © Topi Lainio
Tiistain Liiga-kierroksella kärkimiehensä myyneen HPK:n viimeistelytehokkuuteen ei riitä enää uskoa. Ilveksen ja Pelicansin tehoiluun sen sijaan luotetaan, kuten myös JYPin voittoputken jatkumiseen.

HPK, alle 1,5 maalia, 2,50

HPK päästi olympiatauolla joukkueestaan pois joukkueen kaksi tehokkainta pistemiestään, Oula Palven ja Kristian Vesalaisen. Kaksikko muodosti hämeenlinnalaisryhmän tehokkaimman hyökkäyskolmikon Eetu Tuulolan kanssa.

Hämeenlinnalaisjoukkueen maalinteko on ollut viime aikoina tahmeaa, sillä edellisissä viidessä ottelussa se on tehnyt vain seitsemän maalia. Näistä osumista Palve ja Vesalainen olivat mukana tekijänä tai syöttäjänä viidessä, joten kaksikon merkitys HPK:n hyökkäystehoille on ollut iso.

HPK on viimeisissä viidessä ottelussa tehnyt enemmän kuin yhden maalin ottelussaan vain kerran. Hämeenlinnalaisryhmän ylivoimapeli kaipaisi erityisesti piristystä, sillä viimeisissä 10 ottelussa se on viimeistellyt kuusi ylivoimamaalia. Huomion arvoista tässäkin on Palven ja Vesalaisen merkitys: kaksikko oli mukana viidessä noista osumista.

KalPa pelaa vauhdikasta hyökkäyspeliä, mutta puolustaa myös tiiviisti: viimeisissä viidessä ottelussa kuopiolaisjoukkue on päästänyt vain seitsemän maalia. Joukkueiden vireystilat ovat myös erisuuntaiset, sillä KalPa on voittanut neljä viimeisistä viidestä ottelustaan, kun taas HPK on hävinnyt neljä viimeisistä viidestä. Vesalaisen ja Palven lähdöt näkyvät lisäksi rajusti hyökkäyspäässä, joten HPK:n jäämisestä alle kahden tehdyn maalin tarjottu kerroin 2,50 on houkutteleva pelikohde.

Ilves-Pelicans, yli 5,5 maalia, 2,08

Ilves on viime aikoina löytänyt hyvän vireen ja varsinkin sen hyökkäyspelaaminen on ollut pirteää. Ville Meskasen ja Sami Sandellin johdolla joukkue on saanut onnistumisia aikaan hyökkäyspäässä ja niitä se tarvitsee jatkossakin metsästäessään pudotuspelipaikkaa.

Pelicansin viimeistelytehokkuus on ollut vaihtelevaa, mutta tulivoimaa lahtelaisryhmästäkin löytyy. Siniviivalla ovat pommittamassa Mikko Kousa ja Libor Sulak, joiden lisäksi esimerkiksi Jesse Mankinen, Aleksi Mustonen sekä Antti Tyrväinen ovat osoittaneet maalintekokykynsä. Erikoistilanteet voivat tarjota myös hyvän sauman tehoilulle, sillä Ilveksen alivoima on 10 ottelun otannalla sarjan toiseksi heikointa.

Puolustuspelaamisessa kummallakin olisi petrattavaa, vaikka parhaimmillaan molemmat ryhmät pystyvätkin suojelemaan laadukkaasti omaa maalia. Selkeät vahvuudet löytyvät kuitenkin hyökkäysalueelta, joten maaleja nähtäneen useampia molempiin päihin tiistai-iltana.

Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat olleet melko runsasmaalisia, kun ne päättyivät 5-2- ja 5-4-lukemiin. Tiistain ottelussa myös panosta riittää, sillä molemmat kamppailevat vielä paremmista sijoituksista. Isot panoksetkaan tuskin ottelusta tarkkaa puolustustaistelua tekevät, vaan molemmat pyrkivät rohkeasti maalintekoon. Ottelun yli 5,5 maalin kokonaismaalimäärästä tarjottu kerroin 2,08 kelpaakin peleihin hyvin.

JYP, 2,03

Lappeenrannassa kohtaavat sarjan kuntopuntarissa peräkkäisillä sijoilla 2. ja 3. majailevat JYP ja SaiPa. JYP taistelee sarjan kakkostilasta ja SaiPa puolestaan metsästää suoraa pudotuspelipaikkaa, joten pisteillä on merkitystä molemmille.

Jyväskyläläisryhmän hyökkäysarsenaali on todella vahva ja puolustuspelaaminen on tunnetun tiivistä, mistä kertovat sarjan toiseksi suurin tehtyjen maalien ja toiseksi pienin päästettyjen maalien määrä. Tuttujen tehomiesten takaa viime aikoina esiin on noussut Henri Kanninen, joka on saanut vastuuta ylivoimallakin ja tehnyt tehoja.

Ylivoima onkin ollut JYPille vahva ase viime aikoina, sillä viimeisissä 10 ottelussa se on toiminut lähes 41 prosentin teholla. SaiPan alivoima puolestaan on jättänyt toivomisen varaa, sillä sen edellisen 10 ottelun alivoimaprosentti on hieman vajaat 79.

JYP on ollut SaiPalle todella paha vastus vuosien saatossa, sillä joukkueiden viimeisistä kymmenestä keskinäisestä jyväskyläläisryhmä on poistunut voittajana kahdeksan kertaa. Kotikaukalossaan SaiPa on voittanut JYPin viimeksi lokakuussa 2015 eli JYP on vienyt nimiinsä kahdeksan viimeisintä Lappeenrannassa käytyä keskinäistä kamppailua.

Jyväskyläläisryhmällä on edessään todellinen härkäviikko, sillä se pelaa neljä peliä viiteen päivään. Sille tiukat pelirupeamat ovat kuitenkin tuttuja jo tältä kaudelta ja laaja materiaali mahdollistaa kierrätystä pelaajistossa. SaiPa tarjoaa täyden vastuksen tiistaina ja erityisesti tehokkaan ylivoimansa ansiosta on pistetaistossa mukana. JYP on liian iso vuori kiivettäväksi lappeenrantalaisryhmälle ja pisteet matkaavat Jyväskylään.

» Lähetä palautetta toimitukselle