Tapparan välitodistukset: Hyökkäyksessä monta tasonnostajaa

LIIGA / Artikkeli
Uransa parasta kautta pelaava Tappara-kapteeni Jukka Peltola on päässyt pitämään myös kultakypärää.
Kuva © Jarno Hietanen
Joulutauolle lähdettäessä Tappara on sarjataulukossa kolmantena. Pistepörssiä johtavan Kristian Kuuselan lisäksi Tapparan syyskauden valopilkkuja ovat olleet hyökkääjät, jotka nostivat pelinsä korkeammalle tasolle.

Maalivahdit

3
Dominik Hrachovina
 

Saanut tällä kaudella huomattavasti enemmän vastuuta kuin aiemmilla kausilla ja osoittanut olevansa liigatason maalivahti. Torjunta- ja voittoprosentti selvästi Karhusta edellä.

3,5
Tomi Karhunen
 

Ykkösmaalivahdiksi hankittu Karhunen on hoitanut tonttinsa kunnialla, mutta samanlaista joukkueen kannattelua ei ole nähty kuin Juha Metsolan aikana. Varsinkin ensimmäisissä peleissä Karhunen teki virheitä, jollaisiin mestaruutta tavoittelevan joukkueen maalivahdilla ei yksinkertaisesti ole varaa.

Puolustajat

3
Pekka Saravo

Konkari toteuttaa kaudesta toiseen yksinkertaista ja eleetöntä peruspeliä. Toiseksi eniten peliaikaa Tappara-puolustajista.

2,5
Markus Kankaanperä

Ottanut vähemmän jäähyjä kuin koskaan aiemmin urallaan. Siinä kaikki positiivinen Kankaanperän kaudesta toistaiseksi. Kokenut puolustaja on ollut kiekollisena epävarma ja omassa päädyssä usein tilanteista myöhässä.

3
Nick Plastino

Kanadalaispuolustaja on täyttänyt häneen kohdistetut odotukset hyökkäävänä puolustajana. Kauden puolivälissä on koossa 15 pistettä, joista kolmasosa on syntynyt ylivoimalla. Vastaavasti puolustusalueella Plastino on turhan usein vaikeuksissa.

2,5
Atte Mäkinen

Pienessä roolissa seitsemäntenä puolustajana. Isokokoisen puolustajan pitäisi hyödyntää kokoaan enemmän kaksinkamppailuissa. Kehittynyt kiekollisessa pelissä, mutta voisi edelleen avata peliä nopeammin.

3,5
Aleksi Elorinne

Isokokoinen puolustaja on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Pärjää sekä kiekollisena että kiekottomana ja on saanut jonkin verran vastuuta myös ylivoimalla. Maajoukkuedebyytistä huolimatta on Tapparan puolustajahierarkiassa vasta kuudentena.

4
Teemu Aalto

Tapparan ykköspuolustaja saa runsaasti peliaikaa tasakentällisin ja erikoistilanteissa. Kehittynyt puolustuspelaamisessaan huomattavasti. Ylivoimalla käyttää tulista lyöntilaukaustaan ahkerasti, mutta osumatarkkuus on toistaiseksi ollut kehno.

3
Alexander Bonsaksen

Norjalaispuolustaja on pelannut käytännössä koko kauden Plastinon parina, jonka epävarmuus puolustuspäässä on heijastunut myös Bonsaksenin peliin. Viime kauteen verrattuna tehnyt enemmän virheitä eikä ole ollut läheskään yhtä fyysinen.

Hyökkääjät

2
Manu Honkanen

Saanut niukasti peliaikaa nelosketjussa. TPS-kasvatilla on hyvä pelisilmä ja taitavat kädet, mutta taso ei kuitenkaan vielä riitä kiekolliseen rooliin Liigassa.

3
Stephen Dixon

Kanadalainen aloitti kauden ykkössentterinä, mutta tahmean alun jälkeen ketjut sekoitettiin. Dixon on ottanut paikkansa kolmossentterinä ja on kiekottomana sekä puolustussuuntaan erinomainen. Maalipaikoissa on tehottomuus vaivannut.

3
Veli-Matti Savinainen

Kauden alku oli tehoton ja vaikea, mutta pikku hiljaa on kovan taistelun lisäksi syntynyt myös tehoja. Monipuolinen hyökkääjä saa paljon vastuuta niin ylivoimalla kuin alivoimalla. Jatkoajan Liiga-ennakossa Savinaisen uran arvioitiin olevan vedenjakajalla. Ennen loukkaantumista peli näytti varsin positiiviselta.

4
Arttu Ilomäki

Alkukaudesta Tapparan paras hyökkääjä, kunnes loukkaantui ja oli sivussa kymmenestä ottelusta. Jatkanut tehokkaasti myös palattuaan pelikuntoon. Pelinrakentajana tunnettu Ilomäki on osoittanut osaavansa myös viimeistellä.

4,5
Jani Lajunen

Lajunen tuli Tapparaan hakemaan kiekollista roolia ja nousi samalla Liigan sentterieliittiin. Kokonaisvaltainen keskushyökkääjä on pian rikkonut piste-ennätyksensä, mutta mahdollisuuksia olisi ollut isompaankin pistesaaliseen.

4
Henrik Haapala

Sama asetelma kuin Lajusella. Lupaava hyökkääjä sai tälle kaudelle isomman roolin ja hyödynsi sen tehokkaasti. Yhteispeli Kristian Kuuselan kanssa sujuu ajoittain hämmentävän hyvin. Piste-ennätykset rikottu jo aikoja sitten, seuraava etappi on A-maajoukkue.

4
Jere Karjalainen

Myös Karjalainen on käyttänyt saamansa isomman vastuun. Pisteitä on kertynyt jo enemmän kuin aiemmalla liigauralla yhteensä. Yhdeksästä maalista neljä on syntynyt ylivoimalla, Karjalainen onkin Tapparan toiseksi eniten ylivoimamaaleja tehnyt pelaaja.

2
Elmeri Kaksonen

Ura Tapparassa junnaa pahasti paikoillaan. Hoitaa tunnollisesti puolustavan roolin nelosketjussa ja alivoimalla. Saanut loukkaantumisten myötä peliaikaa myös ylemmissä ketjuissa ja ylivoimalla, mutta taidot eivät riitä eikä tehoja synny.

4
Patrik Laine

Huippulupaus on kehittynyt valtavasti. Isokokoinen laitahyökkääjä ei ole pelkkä maalitykki, vaan jaksaa myös puolustaa ja taklata. Laukoo ahkerasti ja kovaa, tarkkuudessa ajoittain hiomista. Myös kiekon kanssa sattuu usein hölmöjä virheitä, vaikka nuorukainen onkin parhaimmillaan huipputaitava.

2,5
Otto Rauhala

Vakiinnuttanut paikkansa nelosketjun sentterinä. Puolustuspelaamisessa luotettava, mutta kiekollisessä pelissä paljon kehittymisen varaa.

3
Jan-Mikael Järvinen

Taitava hyökkääjä ei ole oikein löytänyt paikkaansa tämän kauden kokoonpanossa. Pelannut sekä keskellä että laidassa, ketjukaverit vaihdelleet runsaasti. Taidot ovat tallella, mutta erityisesti ylivoimalla rooli on hukassa. Sivuaa kuitenkin jo tässä vaiheessa kautta yhden kauden maaliennätystään.

2,5
Miika Heikkilä

Vakiinnuttanut pelipaikan ja väläytellyt taitojaan sekä terävää rannelaukaustaan. Rooli ja peliaikaa jääneet kuitenkin pieneksi. Potentiaalia olisi enempäänkin.

5
Kristian Kuusela

Tapparan tärkein pelaaja. Kirvesrintojen pelillinen nousu alkoi, kun Kuusela siirtyi samaan ketjuun Haapalan ja Lajusen kanssa. Kolmikko on ajoittain ollut aivan pitelemätön. Pistepörssiä johtava Kuusela on isossa roolissa myös alivoimalla.

4,5
Jukka Peltola

Kapteeni on yksi monista tasonnostajista. Siniviivalaukaukset pysähtyvät edelleen Peltolan varusteisiin, mutta tällä kaudella on syntynyt myös tehoja aiempaa kovempaan tahtiin. Peltola on jo vuosia väläytellyt taitojaan ja jalkakikkoja, mutta tällä kaudella tähti on loistanut kirkkaasti ja tasaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle