Tapparan pelaaja-arvostelut 2013-2014 – Särkänniemi-ketjun esiinmarssi

LIIGA / Artikkeli
Näillä kaveruksilla riitti kauden aikana juhlittavaa.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara pelasi jälleen vahvan kauden ja hävisi lopulta finaaleissa Kärpille pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Tapparan ryhmässä ei päättyneellä kaudella ollut juurikaan alisuorittajia, mutta positiivisia yllätyksiä nähtiin sitäkin enemmän. Varsinkin Ville Niemisen ”Särkänniemi-ketjuksi” ristimä Pekka Jormakan, Jan-Mikael Järvisen ja Olli Palolan muodostama kolmikko teki vaikutuksen. Päättynyt kausi jäi myös kapteeni Niemisen joutsenlauluksi Tapparassa.

 

Tapparan pelaaja-arvostelut on asteikolla 1-5 ja ne ovat suhteutettu ennakko-odotuksiin ja rooliin.

Maalivahdit

 

 #77 Juha Metsola

 O:56 KA: 1,92 T%: 92,64

Pelasi jälleen loistavan kauden ja piti Tapparaa välillä yksin pystyssä. Päävalmentaja Jukka Rautakorven luottovahti, joka kantoi torjuntavastuun myös pudotuspeleissä. Viime kaudella Metsola oli lievä pettymys finaaleissa, mutta tällä kertaa mies piti tasonsa alusta loppuun asti. Olisiko muutama lepovuoro kuitenkin kaivanut Metsolasta vielä uuden vaihteen esiin? Sopimus vuoteen 2016 asti.

#35 Andy Chiodo

 O:7 KA:2,43 T%: 91,33

Tuli Tapparaan kesken kauden Zoltan Hetenyin tilalle. Hankittiin varmistamaan maalivahtiosaston pitävyys, mikäli ykkösvahti Metsolalle tapahtuu jotakin. Jäikin selvästi luukunavaajan rooliin, eikä vyölle kertynyt kuin seitsemän ottelua kauden aikana. Pelaamissaan otteluissa kanadalaisvahti esiintyi pieniä virheitä lukuun ottamatta kuitenkin hyvin. Tuskin jatkaa ensi kaudella.

 

Kesken kauden muualle siirtyneet maalivahdit: Zoltan Hetenyi (Itävallan ja Unkarin liigat)

Metsola torjui Tapparamaalilla vakuuttavasti.
Kuva © Jarno Hietanen

 

 

Puolustajat

#6 Pekka Saravo

O: 56, 4+4=8, -1, 36

PO: 20, 0+2=2, -2, 2

Kokenut puolustaja, joka innostui syksyllä jopa tehtailemaan maaleja, mutta lupaavasti alkanut pistetahti hyytyi keväällä. Ratkaisi Tampereen talviklassikon Ratinassa. Paransi otteitaan viime kaudesta ja pelasi varmoin ottein etenkin Tapparan kärsiessä alivoimaa. Liikkeessä kuitenkin parantamisen varaa, turhan usein joutuu vain "roikkumaan" perässä. Jatkaa myös ensi kaudella, joka tulee olemaan jo Saravon 11. kausi kirvesrinnoissa.

 

#12 Markus Kankaanperä

 

O: 58, 5+4=9, 0, 72

PO: 18, 2+1=3, +3, 20

 Jämäkkä maalinedustan isäntä, joka ei anna vastustajille senttiäkään ylimääräistä tilaa huseerata Tapparan maalilla. Luotettava oman pään puolustaja, joka kykenee myös kiekollisena varmoihin ratkaisuihin. Välierissä Lukkoa vastaan Kankaanperä innostui tekemään kaksi maaliakin, mutta joutui finaaleissa huilaamaan pari ottelua. Tappara-kannattajat näkisivät Kankaanperän mielellään Tampereella myös ensi kaudella, mutta nykyinen sopimus päättyi tähän kauteen.

 

#19 Johan Larsson

 

O: 28, 0+2=2, 0, 33

PO: 14, 0+1=1, -1, 8

 Ruotsalaispuolustaja saapui Tapparaan kesken kauden tuomaan lisää leveyttä ja kiekollista osaamista kirvesrintojen puolustukseen. Oli kuitenkin ajoittain epävarma kiekon kanssa, ja omassa päässä olisi kaivattu lisää kovuutta. Paransi hieman otteitaan pudotuspeleissä, muttei varsinaisesti loistanut missään vaiheessa. Sopimus katkolla.

 

#21 Pasi Puistola

 

O: 58, 2+9=11, +17, 52

PO: 17: 1+0=1, -5, 12

 Palasi kovien odotusten saattelemana Tapparaan monen ulkomaanvuoden jälkeen, joiden aikana palkintokaappiin lisättiin muun muassa mm-kultamitali. Ei kuitenkaan aivan pystynyt vastaamaan isoihin odotuksiin, ja etenkin maaleja olisi kaivattu Puistolalta lisää. Ei tehnyt isoja virheitä, mutta oli ajoittain omassa päässä turhan pehmeä. Parantamisen varaa jäi, mutta potentiaalia on. Sopimus vuoteen 2017.

 

#24 Atte Mäkinen

O: 10, 0+1=1, +3, 8

Nuori tulevaisuuden lupaus pääsi kymmenen ottelun verran kokeilemaan liigavauhtia ja pysyikin mukavasti muiden mukana. Ison kokonsa turvin pärjäsi kohtuullisen hyvin myös kulmaväännöissä, vaikka voimaa nuori mies tarvitseekin vielä lisää. Potentiaalia on kuitenkin vaikka mihin, mutta kehittyäkseen juniorimaajoukkueissakin esiintynyt Mäkinen tarvitsee ennen kaikkea vastuuta. Sopimus mallia 2015+1.

 

#26 Marko Kauppinen

O: 7, 0+3=3, -2, 0
PO: 15, 1+2=3, +2, 10

Saapui Tapparaan siirtorajan kynnyksellä mahdollisuutensa menettäneestä KalPasta. Tapparalaisille kausilta 05-07 tutuksi tullut puolustaja esiintyi vakuuttavasti ja toi selkeästi kaivattua leveyttä tamperelaisten alakertaan. Pääsi pudotuspeleissä pelaamaan myös ylivoimaa kun Nick Bailen sai kolmen ottelun pelikiellon. Oiva hankinta, jolle löytyisi varmasti käyttöä myös ensi kaudella, sillä ainakaan KalPassa mies ei enää jatka.

 

#38 Teemu Aalto

O: 50, 6+10=16, +13, 42
PO: 19, 0+1=1, -1, 14

Kovasta lämäristään tunnettu Aalto oli jälleen yksi koko liigan ahkerimpia laukojia, mutta valitettavan usein vedot päätyivät päätyplekseihin. Etenkin pudotuspeleissä Aalto ei saanut itsestään parasta irti – kummassakaan kenttäpäädyssä. Ei varsinaisesti flopannut, vaikka etenkin tehot jättivät parantamisen varaa. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.

 

#55 Nick Bailen

O: 54, 11+21=32, +8, 26
PO: 17, 4+8=12, -3, 49

Tappara puolustuksen todellinen helmi löytyi yllättäen Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista. Totutteli vielä syksyllä suomalaiseen pelityyliin, mutta kun peli ja laukaus asettuivat kohdalleen, ei jenkkipuolustajalle löytynyt pysäyttäjää. Iski kovat tehot jo runkosarjassa ja jatkoi pistetehtailua myös pudotuspeleissä. Tappara-ylivoiman ehdoton moottori. Kiekkoilee ensi kaudella todennäköisesti rahakkaammissa liigoissa.

 

Kesken kauden muualle siirtyneet puolustajat: Jan Tabacek (ZSC)

 

Hyökkääjät

 

#9 Toni Kallela

O: 14, 4+2=6, +3, 0

Vaikean kauden jälkeen KalPasta Tapparaan siirtynyt Kallela tuli Tapparaan hakemaan lisää vastuuta ja vakituista pelipaikkaa liigassa. Tavoite ei aivan toteutunut, sillä mies esiintyi kauden aikana vain 14:sta ottelussa. Pelaamissaan otteluissa Kallela kuitenkin antoi näyttöjä potentiaalistaan, ja loppujen lopuksi oli jopa pieni yllätys, ettei otteluja kertynyt vyölle enempää. Jatkaa kuitenkin Tapparassa myös ensi kaudella.

 

#14 Pekka Jormakka

O: 45, 13+14=27, -2, 22
PO: 20, 4+4=8, -7, 14

Viime kaudella Pelicansissa läpimurtonsa tehnyt Jormakka oli osa Tapparan tehokasta "Särkänniemi-ketjua", joka oli yksi Tapparan menestyksen kulmakivistä runkosarjassa. Työteliäs ja monipuolinen laitahyökkääjä täytti odotukset vaikka ruuti olisi ajoittain voinut olla kuivempaakin. Harmittavan loukkaantumisen takia joutui olemaan viitisentoista peliä sivussa. Pudotuspeleissä täytti muuten ruutunsa, mutta ei ollut aivan terävimmillään finaalisarjassa. Sopimus vuoteen 2016.

 

#17 Ville Nieminen

O: 55, 7+15=22, +13, 115

PO: 17, 3+3=6, 0, 12

Kapteeni taisteli tuttuun tapaansa hampaat irvessä joka vaihdossa. Tehot jäivät upean viime kauden jälkeen kuitenkin harmittavan pieniksi ja rooli kutistui kärkiketjuista jarrukenttiin. Joutui hyllylle puolivälierissä, mutta palasi ratkaisemaan puolivälieräsarjan Pelicansia vastaan. "Nemo" johti joukkojaan isolla J:llä laittaen kaiken peliin. Ei ihme kyllä mahtunut Tapparan ensi kauden suunnitelmiin, mikä jättää kirvesrintojen koppiin ja seuran kannattajien sydämiin ammottavan tyhjiön.

Kuka ottaa kapteenin roolin Niemisen jälkeen?
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

 

 

#18 Josh Green

O: 44, 21+10=31, +19, 94
PO: 20, 5+6=11, +1, 34

Kokenut kanukki saapui Tapparaan kesken kauden, mutta osoitti heti täyttävänsä vahvistuksen kriteerit. Isokokoisena miehenä Green suojaa kiekkoa äärimmäisen hyviin ja vääntää vahvasti kulmissa, minkä lisäksi myös kädet toimivat yli 300 NHL-ottelun miehellä erinomaisesti. Jatkoi vahvoja otteitaan myös pudotuspeleissä, vaikka kova rasitus alkoikin jo viimeisissä peleissä hieman näkyä. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.

 

#22 Raymond Sawada

O: 29, 3+5=8, +3, 10
PO: 1, 0+0=0, 0, 2

Kanadalainen Sawada hankittiin tuomaan fyysisyyttä ja leveyttä Tapparan hyökkäykseen, ja sitä myös saatiin. Väkivahva Sawada jaksoi tehdä illasta toiseen kovasti töitä, myös puolustussuuntaan, minkä lisäksi mies jakeli muutamia kovia taklauksia. Joutui kuitenkin kokoonpanon ulkopuolelle pudotuspeleissä, missä Sawadan fyysisyydelle olisi ollut käyttöä. Miestä tuskin nähdään Tapparassa ensi kaudella.

 

#25 Henrik Haapala

O: 36, 1+3=4, -4, 2
PO: 15, 2+1=3, +3, 4

Nuorten maailmanmestari Haapala vakiinnutti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa pirteillä esityksillään. Pienikokoinen laitahyökkääjä pörräsi aktiivisesti vastustajan puolustajien kiusana ja onnistui tekemään tärkeitä kiekonriistoja. Kauden kohokohta osui kuitenkin Lukko-välierien seitsemänteen peliin, jonka Haapala ratkaisi komealla rystynostollaan. Tulevaisuuden lupaus jatkaa Tapparassa ainakin ensi vuoteen saakka.

 

#27 Elmeri Kaksonen

O: 30, 1+1=2, -1, 8
PO: 18, 1+2=3, 0, 0

Kaksosen runkosarja ei varsinaisesti mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mistä kertoo muun muassa se, että mies teki pudotuspeleissä pisteen enemmän kuin 30:ssä pelaamassaan runkosarjaottelussa (!). Vuosi sitten Lappeenrannasta Tampereelle siirtynyt Kaksonen on Tapparassa pelaamiensa kahden kauden aikana profiloitunut alempien ketjujen puolustavaksi hyökkääjäksi, eikä päättynyt kausi tehnyt poikkeusta tähän. Sopimus vuoteen 2015 asti.

 

#28 Jarkko Malinen

O: 60, 6+13=19, +1, 4
PO: 20, 2+2=4, -1, 6

Aloitti kauden pirteästi ja pääsi syksyllä kantamaan jopa kultaista kypärää. Ykkössentterin rooli vaihtui kuitenkin kauden mittaan nelossentterin titteliin, jollaista Malisesta odotettiinkin ennen kauden alkua. Syksy antoi kuitenkin viitteitä piilevästä potentiaalista, mutta ainakaan vielä tunnollisesta keskushyökkääjästä ei kuoriutunut pistenikkaria. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.

 

#34 Olli Palola

O: 60, 27+17=44, +8, 46
PO: 20, 3+7=10, -4, 8

Jo viime kevään pudotuspeleissä pirteillä otteillaan ihastuttanut Palola teki päättyneellä kaudella todellisen läpimurtonsa Liigan eliittiin ja voitti maalipörssin ilmiömäisesti 27 täysosumalla. Miehen vahvuudeksi aina tiedetty laukaus pääsi todella oikeuksiinsa pitkälti parantuneen luistelunopeuden ansiosta. Pudotuspeleissä Palola ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään kuin kolme osumaa, ja etenkin epäonnistuminen ratkaisevan seitsemännen finaalin ensimmäisessä jatkoerässä luo pienen varjon muuten niin erinomaiselle kaudelle. Sopimus Tapparan kanssa myös ensi kaudesta, mutta KHL-peikko vaanii.

 

#39 Tomas Plihal

O: 56, 4+4=8, -8, 42
PO: 11, 1+3=4, -1, 26

Kolmen kohtalaisen tehokkaan TPS-kauden jälkeen Kärppien kautta Tapparaan siirtynyt Plihal ei ainakaan tehopisteiden valossa onnistunut täyttämään ulkomaalaisvahvistuksen kriteereitä. Puolustussuuntaan Plihal hoiti ruutunsa kuitenkin erittäin hyvin ja varsinkin aloituksissa mies oli käsittämättömän vahva. Pudotuspeleissä joutui välillä kokoonpanon ulkopuolelle, mutta iski silti kohua aiheuttaneen ratkaisevan osuman neljännen finaalin ensimmäisessä jatkoerässä. Palaa ensi kaudeksi kotimaahansa.

 

#44 Jan-Mikael Järvinen

O: 60, 8+30=38, +2, 16
PO: 20, 1+9=10, -5, 6

Huipputaitava Järvinen nosti profiiliaan lupaavan viime kauden jälkeen entisestään ja johti yhtä koko liigan vaarallisimmista ketjuista laidoillaa Olli Palola ja Pekka Jormakka. Iso kiitos Palolan maaleista kuuluu juuri Järviselle, jonka upeista syötöistä muun muassa Palolla oli helppo työ siirtää kiekko maaliin. Pienikokoinen, mutta juonikas Järvinen katosi muun ketjunsa tavoin hieman kuvasta pudotuspeleissä, mutta kokonaisuutena kaudesta jäi silti positiivinen maku. Jatkaa Tapparassa vuoteen 2017 saakka.

 

#71 Kristian Kuusela

O: 60, 19+27=46, +3, 28
PO: 20, 4+9=13, +1, 8

Seinäjoella kiekkoilun aloittanut, mutta jo C-juniori-iässä kirvesrintoihin siirtynyt Kuusela pelasi nyt vasta ensimmäisen kautensa Tapparassa liigatasolla. Tuloksena oli Tapparan parhaan pistemiehen arvonimi sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä ja koko uran parhaimmat pisteet liigassa. Vahva ja liukkaasti liikkuva hyökkääjä laukoi Tapparalle monta tärkeää maalia, eikä taso tippunut missään vaiheessa. Sopimusta Tapparan kanssa jäljellä vielä kaksi vuotta.

 

#74 Antti Erkinjuntti

O: 60, 7+32=39, -4, 16
PO: 20, 2+4=6, +1, 8

Kolmannen kautensa Tapparassa pelannut Erkinjuntti pelasi jälleen vahvan kauden ja täytti ruutunsa ykkösketjun laidassa. Taitava laituri tykkää pitää kiekkoa, ja vaikka liiallinen hautominen välillä kostautuukin, tuloksena on useimmiten laadukas ja oivaltava, maalintekoväylän avaava syöttö. Saattaa välillä vain "surffailla" kentällä, mutta nousee ratkaisuhetkillä esiin. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.

 

#81 Jukka Peltola

O:
PO: 20, 2+3=5, +3, 8

Ahkerasti molempiin kenttäpäätyihin puurtava Peltola ei tälläkään kaudella pettänyt odotuksia. Mies taisteli kentällä viimeiseen vihellykseen asti ja etenkin alivoimalla Peltolan työskentelyä on hienoa seurata. Tapparassa jo kahdeksannen kautensa pelannut mies on yksi ahkerimmista laukausten blokkaajista. Peltola antaa ajoittain väläytyksiä myös hyökkäyspään potentiaalistaan, mutta varsinaista läpimurtoa tehopisteiden osalta ei ole vielä nähty. Sopimus vuoteen 2017 asti.

 

#93 Jukka Voutilainen

O: 6, 2+1=3, +4, 2
PO: 18, 6+6=12, +2, 12

Siirtorajan viime metreillä Kuopista Tapparaan lainalle saapunut Voutilainen oli todellinen täsmähankinta. Taitavaksi maalintekijäksi tiedetty mies toi puuttuvan lisän Tapparan ykkösketjuun, ja kun Voutilainen pääsi Jukka Rautakorven systeemeihin sisään, oli lopputuloksena kasa upeita osumia. Tapparan pudotuspelien toiseksi tehokkain hyökkääjä kantoi myös puolustusvastuunsa tunnollisesti. Palaa ensi kaudeksi takaisin KalPaan.

 

Kesken kauden muualle siirtyneet hyökkääjät: Arttu Ilomäki (KalPa), Philip McRae (Blues), Chris Connolly (DEL-liiga)

» Lähetä palautetta toimitukselle