Tapparan pelaaja-arviot 2000-2001

LIIGA / Artikkeli
Hopeajoukkue Tapparan kausi sujui yli odotusten, joten epäonnistujia ei joukkueeseen juurikaan mahtunut. Sen sijaan moni pelaaja ylitti ennakko-odotukset. Lue yksilölliset pelaaja-arvostelut.

Maalivahdit

27 Jussi Markkanen 10-

Kymmenen nollapeliä ja loistavat pudotuspelit kertovat kaiken. SM-liigan paras maalivahti. Miinus tulee alkukauden pienestä haparoinnista ja ajoittain näkyneestä ylimääräisestä jännityksestä pudotuspeliotteluissa. Aktiivinen peliin osallistuminen ja hyvät refleksitorjunnat ovat Volvon tavaramerkkejä. Pitkästä sopimuksesta huolimatta jatko Tapparassa on epävarmaa, sillä NHL-seurat ovat jo osoittaneet kiinnostuksensa.

35 Timo Järvinen 6-

Pääsi pelaamaan harvoin, eikä erityisemmin vakuuttanut kun pelivuoro koitti. Markkanen oli yksinkertaisesti liian kova maalivahti, jotta Järvinen olisi uskottavasti pystynyt haastamaan hänet torjuntatöissä. Ei jatka Tapparassa.

Puolustajat

4 Mikko Pukka 7-

Sai kunnolla vastuuta vasta tiukoissa pudotuspeliväännöissä, joissa oli kokemattomuuden ja nuoruudesta johtuvan voimanpuutteen takia ajoittain vaikeuksissa. On kuitenkin sopivan kokoinen ja suht' vikkelä luistimilla, joten edessä on tulevaisuus liigakaukaloissa.

5 Mikko Luoma 9-

Harjoituskaudella ja ensimmäisillä liigakierroksilla vaikeuksissa, mutta liike ja suoritustaso paranivat jatkuvasti. Alussa pyrki hoitamaan varmasti oman pään, mutta innostui kauden edetessä itseluottamuksen noustua myös hyökkäämään. Ei ollut pudotuspeleissä enää niin näkyvässä roolissa, mutta ei myöskään pettymys.

6 Pekka Saravo 8

Hyvä tulokaskausi ja perusvarmaa peliä. Jäähyjä kertyi reilusti etenkin
kiinnipitämisestä, kun ei aina muuten pärjännyt. Pystyi pudotuspeleissäkin lähes virheettömään ja varmaan peliin.

18 Tuukka Mäntylä 9 +

Hyvän tulokaskauden johdosta odotukset Mäntylän suhteen olivat korkealla, joten ainakin pieniä ongelmia olisi voinut odottaa. Tuukka kuitenkin vastasi huutoon, kun peli vain parani kevään edetessä ja pisteitäkin syntyi. Myös pudotuspeleissä Tapparan parhaimmistoa yhtä mustaa ottelua lukuunottamatta.

19 Sean O'Brien 6-

Varsin turha ulkomaalaisvahvistus, joka palkattiin lähinnä Côtén poissaolon johdosta. Hoiti ehkä Pukkaa varmemmin oman pään, mutta välillä järkyttäviä ratkaisuja, kuten kiekonkuljetus yhdellä kädellä oman maalin editse vastustaja iholla. Aina temppu ei onnistunut. Otti myös turhia jäähyjä. Pelasi muutaman pelin laitahyökkääjänä, mutta sai pudotuspeleissä peliaikaa minimaalisesti.

33 Miska Kangasniemi

Miska oli tuuliajolla alkukaudella, ja menoa haittasi myös pitkäaikainen
kuumetauti talvella. Kevättä kohden Miskan peli kuitenkin parani ja
pudotuspeleissä Kangasniemi teki varmaa työtä. Myös Miskan tavaramerkkiä,
kovaa taklausta saatiin ihastella useaan otteeseen. Rikkonaisesta
kaudesta jäi loppujen lopuksi positiivinen maku suuhun.

55 Janne Grönvall 9 ½

Grönvall pelasi mahtavan kauden. Todella varmaa ja nöyrää puolustuspeliä ilman turhia hienouksia. Luotettava alivoimapelaaja, eikä pettymys edes ylivoimalla, vaikka Janne ei aivan herkimpiä mahdollisia käsiä omaakaan. SM-liigan parhaita puolustavia puolustajia, ja hopeajoukkueen ykköspakki.

67 Alain Côté 8-

Runkosarjassa kirvesrintaisten tehokkain pakki, vaikka käväisikin kymmenen ottelun mittaisella tauolla kotimaassaan joulun aikoihin. Hidas, mutta omasi tarkat syötöt ja rannelaukaukset. Kokenut isähahmo Tapparan nuoressa puolustuksessa. Arvosanaa laskee tensimmäisessä playoff-pelissä sattunut typerä potkuvälikohtaus, josta saamansa pelikiellon johdosta pääsi seuraavan kerran kehiin vasta finaalisarjassa. Kuitenkin selkeä vahvistus.

Hyökkääjät

8 Janne Ojanen 8-

Yli 40 pistettä runkosarjassa, vahvaa puolustuspään pelaamista ja kohtalaiset pudotuspelit. Syyskierroksilla maaginen, mutta talven edetessä potku hyytyi. Liian kovaa harjoittelua - kapteeninarvo rasitteena vai mikä, mutta ensi kertaa pitkällä Tappara-urallaan jäi toisen keskushyökkääjän (Barkov) varjoon. Ikää vasta 33 vuotta, joten parempaa odotettavissa ensi kaudella?

9 Jani Hassinen 9-

18 maalilla joukkueen toiseksi paras maalintekijä heti Jussi Tarvaisen jälkeen. Nopeat jalat, hyvät kädet ja pelikäsitystäkin löytyy. Rautakorven alaisuudessa myös taklaukset ovat tulleet mukaan Hassisen otteisiin. Miinusta ajoittaisesta ailahtelusta.

11 Niki Siren 7

Nelosketjussa koko kauden pelanneelta mieheltä ei voi odottaa huimia pistelukemia, mutta silti kaksi runkosarjamaalia on liian vähän. Osoitti kuitenkin nöyrtyvänsä rooliin kuin rooliin ja osaavansa myös puolustuspelin salat. Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa erittäin tärkeä osuma Bruce Racinen selän taakse; ilman sitä sarjan luonne olisi voinut olla täysin erilainen.

15 Miro Laitinen

Peliaikaa niin sentterin kuin laiturinkin roolissa. Vasta 20-vuotias lupaus, joka näytti kykenevänsä pelaamaan myös SM-liigan loppuotteluissa saatuaan neljännessä finaalissa valmennusjohdolta luottoa. Nopeat jalat ja hyvät kädet, ensi kaudella läpimurron paikka?

16 Aleksander Barkov

Ensimmäisillä pelikierroksilla aivan kohmeessa, mutta kun vanha vihdoin vertyi, karttui pistepussi todella tiuhaan tahtiin. Mies näyttää kehittyvän kiekkoilijana vielä 36-vuotiaana, ja näytti olevansa myös tärkeiden pelien ratkaisija. Voitti pudotuspelien pistepörssin, ja oli selvästi Tapparan paras keskushyökkääjä, ehkä myös koko SM-liigan?

20 Jussi Tarvainen

Barkovin tavoin alkukaudesta ulkona mutta pelivireen löydyttyä suorastaan pitelemätön. Oma upea piste-ennätys, ja pudotuspelien ylivoimainen maalikuningas kahdeksalla täysosumalla. Liikkuvuuden parannuttua alkaa saada laiturin paikastaan yhä enemmän irti, etenkin kun laukaus on todellista huipputasoa. Ne yläkulmavedot...

22 Tero Lehterä 8+

Ei onnistunut pistenikkarin roolissa Barkovin rinnalla, mutta Jukka Rautakorven yllätysveto sijoittaa Lehterä kolmosketjun sentteriksi tuotti tulosta, ja vuoden 95 maailmanmestari oli uudella pelipaikalla kuin uudestisyntynyt. Väsymätön luistelija, joka etenkin pudotuspeleissä rauhoitti joukkueen ilmapiiriä tarkoilla syötöillään ja otteista katsomoon asti huokuvalla itseluottamuksellaan.

24 Marko Ojanen

Uskomattoman väsymätön luistelutyö illasta toiseen, kova tsemppi ja yhteensä 18 (15+3) maalia, siinä Ojasen kausi pähkinänkuoressa. Marko on myös erinomainen alivoimapelaaja. Paikallispelissä Ilveksen verkkoon tehty hattutemppu kauden kohokohtana säilyy monen Tapparan kannattajan mielissä vielä pitkään.

28 Marko Mäkinen 8+

Todelliseksi fanien suosikiksi noussut Mäkinen oli kauden positiivisimpia yllätyksiä. Ahmoista koeajalle tullut ja vakituisen pelipaikan valloittanut järkäle osaa taklaamisen sekä ärsyttämisen taidon. Oli pudotuspeleissä ketjukaverinsa Arto Kukin kanssa erinomainen alivoimakaksikko ja kuului muutenkin hopeajoukkueen parhaimmistoon tiukoissa tosipeleissä.

29 Johannes Alanen 7-

Ei ollut tämäkään se kauan kaivattu läpimurtokausi Alaselle. Fyysiset ominaisuudet ovat täysin kohdallaan, mutta se jokin puuttuu. Peli kulki kuitenkin kohtalaisesti Uhlbäckin ja Lehterän kanssa kolmosketjussa, joten aivan penkin alle kausi ei mennyt. Potentiaalia on paljon parempaan, mutta ensi kausi alkaa olla viimeinen paikka kaivaa se esiin.

37 Timo Vertala 8

Loistavan viime kauden jälkeen hieman takapakkia. Oli alkusyksystä aivan hurjassa maalintekolyönnissä, mutta kymmenisen ottelua vienyt nilkkavamma vei mukanaan myös tehot. Oli pudotuspeleissä neljästä maalistaan huolimatta jokseenkin näkymätön. Ikuiseksi arvoitukseksi jää, millaisiin pistelukuihin Vertala olisi kyennyt terveenä pysyessään.

40 Jaakko Uhlbäck 9-

Upea kausi Uhlbäckiltä, joka vielä edelliskaudella tuskaili penkin päässä lähes tyystin ilman peliaikaa. Kohtalaisen kookkaaksi mieheksi todella terävä luistelija, mikä yhdistettynä tinkimättömään asenteeseen tuotti hyvää jälkeä läpi koko pitkän kauden. Ensi kauden suurin yllättäjä liigassa?

81 Arto Kuki 7+

Pelasi suorastaan heikon runkosarjan, mikä huolimatta erinomaisista playoffeista pudottaa arvosanaa. Ei tuntunut runkosarjapeleissä oikein ehtivän tilanteisiin ja istui välillä jopa penkin päässä tehden tilaa mm. Laitiselle. Pudotuspeleissä esitti kuitenkin parhaita puoliaan eli kovaa taklauspeliä ja tarkkaa oman pään työskentelyä.

Seuraaville pelaajille ei ole annettu numeroa ottelumäärän vähyydestä johtuen

28 Timo Hakanen

Ei vakuuttanut missään vaiheessa. Isokokoinen pelaaja, mutta melko pehmeä, eikä pistetilikään karttunut odotetulla tavalla. Siirtyi varhaisessa vaiheessa Itävaltaan.

30 Jaakko Hagelberg

Haisteli liigan ilmapiiriä vain muutamassa ottelussa. Teknistä taitoa löytyy, mutta fyysisessä pelissä paljon parannettavaa.

38 Sami Venäläinen

Phoenixin varaus pelasi muutaman ottelun ja väläyttelikin ajoittain sähäkkyyttään.

» Lähetä palautetta toimitukselle