Tappara-Lukko: Tappara ei kavahda edes Azevedoa

LIIGA / Artikkeli
Lukko ja Tappara lähtevät välieräsarjaan rinta rinnan.
Kuva © Juha Koivula - http://juhakoivula.kuvat.fi/
Tapparan ja Lukon välisessä välieräsarjassa on aineksia tuhkimotarinaan jos toiseenkin. Jatkoajan toimittajat purkavat joukkueet osa-alueisiin ja kertovat lukijoille, kumpi saa viimeisen naurun ja marssii rinta rottingilla kohti finaaleja.

Jatkoajan välieräanalyysissä molemmat joukkueet puretaan kuuteen keskeiseen osa-alueeseen. Joukkueet arvioidaan skaalalla 1-5 maalivahtipelin, puolustuksen, hyökkäyksen, ylivoiman, alivoiman ja valmennuksen saralla. Lopuksi toimittajat heittävät vielä kerran lusikkansa soppaan ja kertovat, miten sarja lopulta tulee päättymään.

Toimittajina nähdään tässä analyysissä Tappara-toimituksen Lauri Lehtinen ja Lukko-toimituksen Hannu Viinikkala.

Maalivahtipeli

Tappara 4/5
Lehtinen: Tapparan ykkösvahti Juha Metsolan puolivälieristä tulee helposti mieleen viidennen pelin imaisu lähes puolesta kentästä, mutta Metsolan nousu tästä nöyryytyksestä kertoo maalivahdista oleellisen. Puolivälierien torjuntaprosentti 94,89% on pudotuspelien paras.

Metsola on osoittanut kestävänsä kevään pelien paineen ja on parhaimmillaan erinomainen. Ei anna Lukon Petri Vehaselle samanlaista etulyöntiasemaa Jokereiden Eero Kilpeläisen tapaan.

Lukko 4/5
Viinikkala: Petri Vehasen vire ei runkosarjan aikana ollut parhaimmillaan, mutta vanhana tekijänä löysi itsensä sopivasti pudotuspelien kynnyksellä. Oli yksi suurimmista tekijöistä Jokerit-sarjassa, joten hänen varaansa on Lukon helppo laskea.

Simon Nielsen on loistava kakkosvahti, joka pystyy pelaamaan pelin, jos Vehanen haluaa huilia tiukassa pelitahdissa. Lukko tuskin kaatuu maalivahtiosastoonsa tässä sarjassa.

Puolustus

Tappara 4/5
Lehtinen: Tappara päästi puolivälierissä omiin kahdeksan takaiskua viidessä ottelussa, 1,61 maalia per ottelu. Tästä suuri krediitti kuuluu myös puolustukselle. Dale Clarken palatessa kehiin, puolustuksen avauskuusikon keski-iäksi muodostuu lähes 33 vuotta. Kokemusta siis piisaa.

Tapparan hyvä puolustuspelaaminen viisikoittain auttaa yksilöitä ja kirvesrinnat pitävät fyysisenkin vastustajan ihailtavasti kulmissa. Johtoasemaan Tapparaa ei kannata päästää, puolustus tekee kirimisestä ikävää vastustajalle.

Lukko 3/5
Viinikkala: Lukon puolustuspaketti jäi jo kauden alussa hieman vajaaksi. Sitten kun Tommi Kovanen jäi sivuun, aukko vaan suureni. Isokokoinen Milan Jurcina on tuonut toivottua kovuutta oman maalin suojeluun, mutta mies kärsii koostaan turhien jäähyjen muodossa.

Järkälemäinen Milan Jurcina kuuluu Lukko-puolustuksen avainhahmoihin.
Järkälemäinen Milan Jurcina kuuluu Lukko-puolustuksen avainhahmoihin.
Kuva © Jussi Kivimäki

Pienikokoinen Harri Tikkanen on ottanut ison vastuun puolustamisesta, mutta hänen heikkoutensa on onneton laukaus. Kapteeni Otto Honkaheimo on yksi sarjan parhaita alivoimapuolustajia, josta on iso apu tiukassa tuomarilinjassa. Muuten puolustus on aika kokematon ja virhealtis.

Hyökkäys

Tappara 3/5
Lehtinen: Tapparan hyökkäys koki suuren kolauksen, kun Chris Connollyn ja Aleksander Barkovin kaudet päättyivät jo puolivälieriin. Laaja kalusto takaa paikkaajat, mutta kiekollista juonikkuutta jäi puuttumaan turhan paljon. Tämä saattaa näkyä maalinteon vaikeutena Lukon kivikovaa viisikkopuolustusta vastaan.

Tärkein mies kuitenkin on vielä kunnossa. Ville Nieminen on Tapparan todellinen MVP ja ainoa oikeasti korvaamaton pelaaja. Nieminen tarvitsee kuitenkin tukea ja taitavien Niclas Luceniuksen ja Dragan Umicevicin on käytettävä hyödykseen lisääntyvä vastuu kiekollisesta pelistä.

Lukko 4/5
Viinikkala: Suomalainen kiekkokansa tietää jo kertomatta kuka on Justin Azevedo. Pienikokoinen keskushyökkääjä on Lukon hyökkäyspelaamisen sielu ja aivot. Mies pelaa illasta toiseen hurjat minuutit, mutta tahtia se ei tunnu haittaavan. 16 tehopistettä yhdeksään otteluun kertoo millaisesta lahjakkuudesta nyt puhutaan.

Taustatukea Azevedolle on pudotuspelisarjojen aikana löytynyt yhä enemmän. Pitkään varjojen mailla vaellellut Jerry Ahtola on piristynyt silmissä, kun panokset ovat kasvaneet. Tehopisteitä on kertynyt muillekin, mutta puolustustyöskentelyä ei sovi unohtaa. Hyökkäys ottaa mustelmia vastaan blokatessaan kiekkoja, eikä tämä ole pieni asia voittoja haettaessa.

Ylivoima

Tappara 5/5
Lehtinen: Kuten joukkue sinänsä muutenkin, Tapparan ylivoima on todellinen kone. Variaatioita on riittävästi monipuoliseen ylivoimapeliin ja yksilöt tietävät tasan, miten toimia erilaisissa tilanteissa.

Tappara hakee ylivoimallaan runsaasti poikkisyöttöjä ja onnistuu tässä erinomaisesti. Tähän kun lisätään Jarno Koskirannan ja Niemisen kaltaiset maalinedusrouhijat ja Teemu Aallon sekä Juha Leimun kaltaiset viivapyssyt, Tapparan ylivoimaa on syytä varoa.

Lukko 3/5
Viinikkala: Azevedon johtama ykkösnyrkki saa maaleja ja tilanteita aikaan kohtuullisesti, mutta takana on iso aukko. Kakkosylivoimasta puuttuu rakentaja ja se vesittää yleensä koko jutun.

Lukko siis lepää liiaksi yhden koostumuksen varassa, eikä se ole joukkueen menestymisen kannalta hyvä asia.

Alivoima

Tappara 4/5
Lehtinen: Tapparan alivoimapelaamista arvosteltiin rutkasti ennen HIFK-sarjaa. Todellisuudessa kirvesrintojen alivoimapelaaminen on ollut mallillaan läpi kevään ja puolivälierissä HIFK jäikin täysin ilman ylivoimaosumia useista yrityksistään huolimatta.

Uhrautuva pelityyli heijastuu tässä myös alivoimaan. Työteliäällä joukkueella ei ole vaikeuksia asennoitua kiekkojen tielle.

Ville Nieminen, johtava kirvesrinta myös alivoimalla.
Ville Nieminen, johtava kirvesrinta myös alivoimalla.
Kuva © Juha Koivula - http://juhakoivula.kuvat.fi/

Lukko 3/5
Viinikkala: Suurin heikkous alivoimassa on, että Azevedo joutuu pelaamaan tätäkin osa-aluetta. On Lukolta kentällä kuka vaan, alivoima jää usein passiiviseksi. Luotto Vehaseen tosin on niin kovalla tasolla, että pieni painostus ei aiheuta vatsahaavoja kenellekään.

Jurcinan alivoimapelaaminen on hyvää, mutta tässä hän kärsii eniten isosta olemuksestaan. Pienemmästäkin tönäisystä vastuja kaatuu helposti, ja tulee lisää alivoimaa.

Liiallinen passivoituminen alivoimaneliössä on tehnyt sen, että takakulmalle jää vapaa mies iskemään kiekkoja ohi Vehasen. Tähän pieneen ongelmaan Lukon pitäisi löytää ratkaisu, koska Tapparan ylivoimapeli on ollut läpi kauden erittäin hyvää.

Valmennus:

Tappara 4/5
Lehtinen: Jukka Rautakorpi ei joutunut muuttamaan Tapparan pelisuunnitelmaa lainkaan puolivälierissä. Miten käy, jos Lukko laittaa Tapparan ahtaalle kilpikonnapuolustuksellaan?

Rautakorvella on kokemusta näistä paikoista ja mies tietää täysin, miten tuloksia saadaan. Tyylipisteitä Rautakorpi ei hae, ei ole ikinä hakenut.

Lukko 4/5
Viinikkala: Kokenut Risto Dufva kyllä tietää, miten pudotuspeleissä kuuluu pelata ja toimia. Kärpät ja Jokerit on jo selätetty, joten jotain asioita Lukon valmennus osaa tehdä oikein.

Juha Vuori ja Jesse Welling omaavat aika vähän kokemusta kauden huipennuksesta, joten Dufvan apulaiset ovat pienoinen kysymysmerkki kun välieriä pelataan. Welling kylläkin on viime kauden mestareita, joten sitä kautta tietoakin löytyy. Nopea reagointi on avainasemassa, kun kiivas sarja pyörähtää käyntiin.

Yhteispisteet: Tappara 24 - Lukko 21
Lukon vastaisku- ja puolustuspelaaminen on myrkkyä Tapparallekin, mutta kirvesrintojen systemaattinen peli ja erikoistilannepelaamisen kääntyminen kirvesrinnoille ovat liian suuria esteitä Rauman Lukolle.

Lukko tekee välieräsarjasta huikean koitoksen, mutta Tappara matkaa lopulta finaaliin.

Arvio:

Kirvesrinnat etenevät finaaleihin ensi kertaa sitten mestaruusvuoden 2003 lukemin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle