Tappara-Ilves ratkaisun paikat: Kumpi nousee paratiisin porteille? − shakkipelissä syötävä toisen kuningatar

LIIGA / Artikkeli
Tunnelma Tampereella kuumenee.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara tasoitti otteluvoitot tyylipuhtaalla suorituksella maanantain ottelussa. Nyt kirvesrinnat ovat ainakin katsojan silmissä niskan päällä. Ilves onkin se joukkue, jonka tarvitsee keksiä seuraava siirto, jotta voitto illan ottelussa olisi mahdollinen.

Tappara tasoitti vakuuttavalla 4−0-voitollaan ottelusarjan 2−2:een. Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi myönsi neljännen kamppailun olleen joukkueeltaan niin kutsuttu ohi-peli. Nyt kummallakaan joukkueella ei ole vastaavaan varaa.

Ottelusarjan viides kamppailu vie jomman kumman joukkueen yhden voiton päähän välieristä. Edelliseen otteluun peilaten Tappara on vahvoilla, mutta Ilves on osoittanut moneen otteeseen pystyvänsä ihmeisiin.

Ilveksen aavistettava Tapparan vaistot tai...

Tappara pääsi esittämään maanantain ottelussa runkosarjasta tuttua pelaamista. Kiekko liikkui vaistomaisesti mieheltä toiselle, paketti pysyi tiiviinä ja ratkaisut edistivät peliä kerta toisensa jälkeen.

Ilves ajautui väkisinkin sivusta katsojan rooliin, eikä Antti Lehtosellakaan ollut paras päivänsä tolppien välissä. Karri Kivi vaikutti ensimmäistä kertaa ottelusarjan aikana aseettomalta valmentajien välisessä taktikoinnissa.

Tapparan "ykköskorin jätkät" Veli-Matti Savinaisen ja Jani Lajusen johdolla heräsivät edellisessä ottelussa pisteiden tekoon, joten he tulevat aiheuttamaan varmasti lisäharmia Ilves-puolustukselle jatkossakin. 

Lajunen saalisti kolme syöttöpistettä edellisessä ottelussa.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Ja kun Tapparan parhaimmisto pelaa parasta peliään, täytyy vastustajan olla melkoinen fakiiri, että saa juonikkaat pelimannit kuriin. Ilvekselle lieneekin parempi vaihtoehto aavistelun sijaan... 

...keksittävä oma juoni pelille

Kivi osoitti sarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa olevansa kykeneväinen keksimään pelille sellaisia askelmerkkejä, että vastustajan on mukauduttava nihin pärjätäkseen. Näin Kiven on tehtävä myös keskiviikkona.

Maanantain ottelussa Ilves ei saanut Tapparaa kiinni keskialueella, toisin kuin aiemmissa peleissä. Avauserässä tupsukorvat olivat lähes ylivoimaisia, mutta Dominik Hrachovina esti takaiskujen syntymisen Tappara-rysään.

Ilveksellä on johtajuutta ja kekseliäisyyttä, jolla tällaisissa tilanteissa voidaan kääntää pahastikin väärälle kurssille eksymässä oleva laiva. Jälleen Jerry D'Amigolta odotetaan sarjan parasta peliään, jota ei ole vielä − Ilveksen kannalta toivottavasti − nähty.

Juuri tuon verran Kiven on pistettävä Tapolaa nenään illan ottelussa.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Myös kapteeni Tapio Laakso ja kakkosketjun nokkamies Michael Keränen ovat pelaajia, joiden on noustava esiin ennen kuin on liian myöhäistä.

Helpommalla Ilves pääsee, kun se onnistuu siirtämään tärkeimmän taistelun pelaajien väliltä takaisin valmentajien välille. Maalintekokilpailussa Ilves ei pärjää loputtomiin.

Jäähyttömän linjan hyödyntäminen

Tässä vaiheessa sarjaa joukkueiden luulisi oppineen, millaisista tilanteista näissä peleissä saa rangaistuksia − jos mistään. Tuomarilinja on ollut aiemmissa peleissä todella salliva, ja se onkin aiheuttanut jos jonkinmoisia paineja ja kähinöitä. Ilves hyötyy näistä Tapparaa enemmän.

Ilves sortui maanantaina Tapparaa enemmän jäähyihin oikeuttaneisiin tekoihin. Niistä on päästävä irti, ennen kuin ne koituvat kelta-vihreän joukkueen turmioksi.

Ei olisi lainkaan ennenkuulumatonta, jos Ilves-hyökkääjät laittaisivat vähän erityisosaamista kehiin, kun heitä rikotaan maanantainakin nähtyjen pitkien päätypainostuksien seurauksena.

Ottelusarjassa on saanut nahistella melko jäähyttömästi.
Kuva © Jarno Hietanen

Kivi on menestynyt pudotuspeleissä, kuten Tapolakin, joten kummallakaan valmentajalla ei ole lähtökohtaisesti kokemusetua toiseen verrattuna.

Kivi on kuitenkin luonut menestyksensä erityyppisten joukkueiden peräsimessä, kun taas Tapola on luotsannut tutuksi ja turvalliseksikin osoittautunutta sini-oranssia joukkuetta.

Jos Karri ei voita Jussia keskiviikkona, voidaan Tampereen paikallissarjan todellinen Garri Kasparov miltei julistaa löytyneeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle