Tanskan ja Sveitsin tiukka taistelu viritti yleisön uudelle tasolle

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tanskan ja Sveitsin fanit kehuivat nuorten MM-kisoja erinomaiseksi tapahtumaksi.

Puoli tuntia ennen ottelun alkua hallin käytävillä on jo tukalaa kävellä, vaikka Centre Bell ei vieläkään ole läheskään täynnä. Siellä täällä ohi vilahtelee faneja, jotka ovat sitoneet kannattamansa lipun harteilleen kuin supermiehen viitan.

Valot pimenevät MM-kisojen tunnelmavideota varten ja katsomosta kuuluu käytävälle tasainen puheensorina. Äänimaailma muuttuu, kun pelaajat luistelevat jäälle: sveitsiläiset kellot kalkattavat ja yleisö hurraa suosikeilleen.

Edes Tanskan räväkkä alku ei saa sveitsiläisyleisöä hiljaiseksi, vaan kelloja soitetaan herkeämättä aina, kun sveitsiläispelaaja laukoo.

Koko katsomo on punaisena, kun paikalla on yleisöä Tanskan, Sveitsin ja Kanadan pelipaidoissa.

"Rakastamme tätä turnausta"

– Rakastamme tätä turnausta.

Tanskan pirteä avauserä ja hyvä turnaus on Calgaryssä asuvan tanskalaisperheen mieleen. He ovat käyneet katsomassa paikan päällä alle 20-vuotiaiden otteluita nyt kolmena vuonna peräkkäin.

– Rakastamme tätä turnausta. Parasta täällä on itse jääkiekko ja ilmapiiri. Tämä on mahtavaa aikaa katsojille. Olemme päässeet puhumaan ympäri maailmaa tulleille ihmisille. On todella jännittävää tavata niin monta uutta ihmistä, perheen isä kertoo.

Tanska on yllättänyt hyvillä otteillaan monet. Neljässä pelaamassaan alkusarjan pelissä Tanska on niistänyt pisteitä kolmelta maalta. Tanskalaisille menestys ei ole tullut yllätyksenä.

– He pelasivat jo Helsingin MM-kisoissa todella hyvin. Tanskassa on nyt hyvä ohjelma jääkiekolle, joten parannamme koko ajan tässä lajissa. Tanskalaisia on myös jonkin verran NHL:ssä, se auttaa.

Joukkue saakin surutta suuria ylistyssanoja kannattajilta.

– Rakastan Tanskan joukkuetta. He ovat pelanneet todella, todella hyvin.

Mieleisin pelaaja Calgaryssä asuvalle tanskalaisperheelle on Tanskan toinen maalivahti Lasse Petersen.

– Hän pelasi paikallisseurassamme Calgary Hitmenissä jonkin aikaa, sen vuoksi pidän hänestä.

Tanskalaisperhe on ollut paikalla kaikissa Montrealissa pelatuissa alkusarjan peleissä ja liput on ostettu kaikkiin tuleviin otteluihinkin, aina finaaleihin saakka. Tanskalta perhe toivoo tietysti lisää menestystä.

– Luulen, että Tanska kohtaa Venäjän puolivälierässä. Toivon, että he voittavat. Voitto oli lähellä jo Suomessa. Pelistä tulee kuitenkin suuri kamppailu.

Pojan perässä ympäri maailmaa

Toisella erätauolla selvityksessä on sveitsiläisfanien tuntemukset ottelusta ja turnauksesta ylipäätään. Ensimmäinen englantia osaava Sveitsi-fani paljastuu yllättäen hetken jutustelun jälkeen Sveitsin kapteenin Calvin Thürkaufin isäksi.

Thürkaufin vanhemmat ovat matkustaneet ympäri maapalloa poikansa pelien perässä. Viime kaudella perhe kävi katsomassa pelit Suomessa. Tällä kertaa Thürkaufit ovat päässeet perheen isän synnyinseuduille Montrealiin. Fanipaidan lisäksi matkassa on tietysti sveitsiläinen kello.

– Jos jääkiekkojumalat suovat, Sveitsi taistelee mitalista.

– Kun matkustaa ja tukee joukkuetta ulkomailla, pitää ottaa sveitsiläisiä kelloja mukaan. Sveitsissä näitä ei peleissä näy.

Kelloja saa Thürkaufin mukaan ihan mistä tahansa Sveitsissä, mutta oman kellon hankkiminen jäi viime tippaan.

– Tämän kellon ostin itse asiassa lentokentältä, Thürkauf esittelee.

Toisen erän jälkeen Sveitsi on Tanskaa maalin perässä. Thürkauf on kuitenkin vakuuttunut siitä, kuinka Sveitsin viimeisissä alkulohkopeleissä käy.

– Uskon Sveitsin voittoon. Kolmas erä ratkaisee, mutta olen aika varma, että he voittavat. Suomen Sveitsi voittaa tietysti myös. Poikani pelaa taas ja joukkue valmistautuu puolivälieriin siinä ottelussa.

Thürkauf sanoo, että Sveitsi on huomattavasti parempi kuin viime vuonna.

– Sveitsi pelaa enemmän joukkueena kuin viime vuonna. He pelaavat nyt toisilleen ja työskentelevät hyvin yhdessä. Se on avain siihen, että joukkue pääsee pitkälle.

Kuinka pitkälle Sveitsi sitten oikein pötkii?

– Jos jääkiekkojumalat suovat, Sveitsi taistelee mitalista.

Kolmannessa erässä Sveitsin mahdollista maalia tarkistettiin pitkään videolta. Tanskalaiset olivat varmoja osuman hylkäyksestä, sveitsiläiset keskittyivät kannatuslauluihin.

Viimeinen erä virittää yleisön parhaimpaansa

Vaikka jo aiemmissa kahdessa erässä meteli on ollut aivan eri tasolla kuin lohkon muissa otteluissa, meno yltyy vielä muutamalla pykälällä päätösottelussa.

Sveitsi tulee tasoihin jo erän alussa. Tämän jälkeen sveitsiläiskatsojien Ole, ole, ole –laulusta ei tule loppua. Ei edes siinä vaiheessa, kun Sveitsi laittaa kiekon maaliin, mutta osuma hylätään maalivahdin häirinnän vuoksi.

Innokkaimmat hyppäävät kolmannessa erässä ylös penkeistään ja alkavat tanssia, kun DJ pistää parastaan pelitauoilla.

Jokaisessa läheltä piti -tilanteessa ja torjunnassa yleisö elää mukana. Taputtaminen on paikoin raivokasta ja koko yleisön yhdestä suusta lähtevä huokaus kiekon kimmotessa ohi maalin kuuluu lähes Torontoon asti.

Trilleri, jota ainakin sveitsiläiset ja suomalaiset jännittivät, venyy aina jatkoajalle asti. Viimeisillä sekunneilla Sveitsi pääsee laukaisupaikkaan Tanskan alueella ja koko halli huutaa: "Lauo!"

Lopulta ratkaisu saadaan rangaistuslaukauksilla. Tanskan kaksi ensimmäistä laukojaa epäonnistuvat, Sveitsin Marco Miranda sen sijaan onnistuu.

Tanskan Alexander Truen on pakko onnistua maalinteossa. Truen lähtiessä vauhtiin sveitsiläisyleisö buuaa ja vislaa äänekkäästi. Ei maalia. Sveitsiläisjuhlat katsomossa ovat valmiit. Liput liehuvat ja kellot kalkattavat. Tietysti.

» Lähetä palautetta toimitukselle