Tanska: Sitkeä kiusankappale yrittää horjuttaa isoja kiekkomaita

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vuosi sitten Tanskan puolustus ja maalivahti kestivät vastustajien rynnistykset. Joukkue nappasi alkulohkossa voitot Suomesta ja Tšekistä.
Viime kisoissa Tanska kiusasi niin Suomea kuin Tšekkiäkin, ja tulevissa karkeloissa haaste on jälleen iso. Samassa lohkossa ovat Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Slovakia. Ilman samanlaisia yllätyksiä kuin vuosi sitten Tanskalla saattaa olla edessään karsintasarja, vaikka joukkueessa on potentiaalia.

Palataan ajassa taaksepäin vuodentakaisiin kisoihin. Suomi ja Tanska kohtaavat alle 20-vuotiaiden MM-kisojen alkulohkossa.

Tanskalaiset lyövät suomalaisille luun kurkkuun heti alussa. Verkko heiluu kerran ja vielä toistamiseen ensimmäisessä erässä – Suomen päässä. 

Peli muuttuu johtomaalien myötä armottomaksi puolustustaisteluksi. Tanskan maalivahti Kasper Krog pitää joukkuettaan pystyssä. Toisessa päässä kiekko löytää tiensä jälleen maaliin. Tanska johtaa jo 3–0.

Suomi nousee vielä maalin päähän kolmannessa erässä, mutta se ei riitä. Tanska nappaa sensaatiomaisen voiton.

Sensaatiomaiset otteet jatkuvat heti seuraavassa ottelussa, kun Tšekki kaatuu jatkoajan jälkeen 3–2. Joukkue on jo napata kolmannen voittonsa, mutta Sveitsi on vahvempi voittolaukauksien jälkeen. 

Edessä on puolivälierä Venäjää vastaan. Tanskan pelaaminen näyttää ottelussa kuitenkin siltä, että paukut on käytetty jo alkulohkossa. Venäjä on parempi 4–0, ja Tanskan kohtalona on jo kolmannen kerran peräkkäin putoaminen puolivälierissä.

Tanska kuitenkin osoittaa, että se pystyy parhaimmillaan horjuttamaan kärkimaita. Tulevissa kisoissa sillä on kuitenkin vielä haastavampi tilanne, sillä samassa lohkossa pelaavat Suomen ja Slovakian lisäksi kivenkovat Kanada ja Yhdysvallat.

Alakerta ei saa vuotaa

Tanskalla on tulevissa nuorten MM-kisoissa kaksi maalivahtia, jotka olivat jo viime vuonna. Silloin ykkösmaalivahdin roolin ottanut Krog on myös tulevissa kisoissa Tanskan tärkein yksittäinen pelaaja.

Jotta Tanska onnistuisi härnäämään ja ryöstämään pisteitä lohkonsa kärkijoukkueilta Yhdysvalloilta, Kanadalta tai Suomelta, sen puolustus- ja maalivahtipelin on onnistuttava täydellisesti. Pelit menevät kärkijoukkueita vastaan puolustusvoittoisiksi, ja silloin maalivahdin rooli on äärimmäisen iso.

Krog pelasi vuosi sitten kolmessa pelissä ja joutui aika ajoin varsinaiseen kiekkosateeseen. Hänen torjuntaprosenttinsa 91,96 oli yksi turnauksen parhaista.

Puolustuksen kulmakiviin kuuluvat Oliver Joakim Larsen ja Malte Setkov, jotka ovat molemmat pelanneet tällä kaudella pääasiassa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa. Larsen on puolustajista ainoa, joka oli mukana nuorten kisoissa myös vuosi sitten.

Setkov on lähes kaksimetrinen järkäle, joka tuo kokoa puolustukseen. 18-vuotias Setkov on tällä hetkellä Tanskan kirkkain puolustajalupaus, sillä Detroit Red Wings varasi hänet viime kesänä neljännellä kierroksella.

Kovin mairittelevaa kuvaa Tanskan puolustuspelin tasosta ei 19. joulukuuta pelattu harjoitusottelu Ruotsia vastaan antanut. Ruotsi voitti ottelun peräti 13–1. Tanska tosin nappasi 2–1-voiton Sveitsistä harjoitusottelussa 17. joulukuuta.

Laadukas ykköskenttä johtaa hyökkäystä

Tanskalaispelaajia on tyypillisesti varattu yksi tai kaksi NHL:n varaustilaisuuksissa, ja on ollut myös vuosia, kun yhtäkään tanskalaista ei ole varattu.

Tanskan juniorituotanto on ollut piristymään päin parin viime vuoden aikana.

Kahdessa viimeisimmässä varaustilaisuudessa tanskalaispelaajia on varattu yhteensä viisi. Varauksista mukana tulevissa kisoissa on neljä. Kesän 2016 varaus Mathias From on jo yli-ikäinen nuorten kisoihin, eikä siksi viime kisoissa loistanutta hyökkääjää nähdä Buffalossa.

Tanskan joukkueessa Setkovin lisäksi Jonas Røndbjergillä, Nikolaj Krag-Christensenillä ja Joakim Blichfeldillä on NHL-varaukset takataskuissaan.

Røndbjerg kuuluu Tanskan ykköshyökkääjistöön tulevissa kisoissa. Kolmannella kierroksella NHL:ään varattu 18-vuotias laitahyökkääjä on tällä kaudella vakiinnuttanut paikkansa Ruotsin korkeimmalta sarjatasolta SHL:stä. Växjö Lakersissa on syntynyt 25 otteluun seitsemän tehopistettä.

Krag-Christensenillä on kokemusta nuorten kisoista vuoden takaa. Silloin hän oli jo joukkueensa yksi tehokkaimmista pelaajista, sillä viiteen otteluun hän teki neljä tehopistettä. Pelaaja on tuttu suomalaisille HPK:n A-junioreista ja Mestiksestä, joissa hän esiintyi alkukaudella. Hän siirtyi kuitenkin kesken kauden kotimaansa pääsarjaan.

Krag-Christensenin ja Røndbjerg viereen ykkösketjuun asettuu Blichfeld, joka myös viiletti nuorten MM-kisoissa jo vuosi sitten. WHL:ssä hän on takonut yli piste per ottelu -tahtia.

Alemmista ketjuista löytyy muutamia mielenkiintoisia pelaajia. Lucas Andersen on pelannut tällä kaudella Jokereiden A-junioreissa kohtuullisin tehoin, mutta kärkirooliin hänestä ei nuorten kisoissa ehkä ole. USHL:n pistepörssiä johtavalta Jacob Schmidt-Svejstrupilta on lupa odottaa hyökkäysapuja myös nuorten kisoissa.

Joukkueen ykkösvitjalla on valtava vastuu Tanskan hyökkäyspelistä. Taustalta löytyy toki tukea, mutta onko taso riittävä?

Arvio:

Tanska kamppailee Slovakian kanssa viimeisestä pudotuspelipaikasta, ja lähtee siihenkin haastajana. Ottelusta Slovakiaa vastaan muodostunee huima kamppailu. Karsintasarja on Tanskalle hyvinkin todennäköinen. Puolivälieräpaikka olisi loistosuoritus.

Tanskan joukkue ennen viimeisiä tiputuksia:

Maalivahdit:

Kasper Lautrup Krog (SønderjyskE)
Mads Søgaard (Austin Bruins)
Mads-Emil Marius Gransøe (Topeka Roadrunners)

Puolustajat:

Christian Harris Larsen (Odense Bulldogs)
Jakob Jessen (Herning Blue Fox)
Jeppe Urup Mogensen (AIK Stockholm)
Lasse Carlsen (Rødovre)
Lasse Holm Mortensen (Rødovre)
Malte Setkov (Malmö Redhawks)
Oliver Paaske Larsen (Leksand)
Rasmus Birk Heine (Rødovre Mighty Bulls)

Hyökkääjät:

Andreas Grundtvig (Esbjerg Energy)
Asger Petersen (Odense Bulldogs)
Christian Wejse Mathiasen (Esbjerg Energy)
Christoffer Gath (Herlev Eagles)
Daniel Bækhøj Nielsen (Herning Blue Fox)
David Søgaard Madsen (Växjö Lakers)
Jacob Schmidt-Svejstrup (Fargo Force)
Joachim Blichfeld (Portland Winterhawks)
Jonas Røndbjerg (Växjö Lakers)
Lucas Andersen (Jokerit Helsinki)
Magnus Molge (Malmö)
Nikolaj Krag-Christensen (Rungsted Seier Capital)
Oliver True (Ottawa 67's)
Phillip Louis Schultz (Rødovre Mighty Bulls)
Valdemar Ahlberg (Austin Bruins)

» Lähetä palautetta toimitukselle