Tanska ryhtyy haastamaan naapurimaitaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Enää tuskin kukaan lähtee juutteja vastaan soitellen sotaan. Kiekkoilunsa uuden aallon aikana tanskalaiset ovat säännöllisesti lähteneet kiusaamaan kiekkoilun suuria. Nyt asetelma on herkullinen, jo alkulohkossa he pääsevät mittailemaan voimiaan molempien pohjolan kiekkosuurmaiden kanssa.

Vuosi sitten Tsekin turnauksessa Tanska kykeni voittamaan ainoastaan Japanin. Se kuitenkin takasi paikan auringossa, eli jatkolohkossa ja tarkoitti myös sarjapaikan varmistamista jo heti ensimmäisen turnausviikon jälkeen. Se lienee juuttien ykköstavoite myös tänä vuonna. Kaksi vuotta sittenhän tanskalaiset aiheuttivat jymy-yllätyksen passittamalla USA:n karsintoihin lukemin 5-2 ja pelaamalla Kanadan kanssa jatkolohkossa tasan 2-2.

Tanskan liigan tämän kauden mestariksi kruunattiin Herning Blue Fox, jonka riveissä pelasivat suomalaiset Timo Koskela ja Pekka Tirkkonen. SM-liigassa HPK:ta ja Ilvestä edustanut Koskela kuuluu liigan tähtiin, sillä hän voitti pudotuspelien pistepörssin ja oli toisena runkosarjan pörssissä, heti myöskin suomalaisille tutun ruotsalaisen Robert Burakowskyn jälkeen. Pudotuspelin pistepörssin kärkikymmeniköstä voi bongata Tirkkosen ja Koskelan lisäksi kolmannenkin suomalaisen, Odensen riveissä pelannut Harri Sillgren sijoittui pörssissä kahdeksanneksi.

Runko pysyy samana

Tanskan tilanne on ihanteellinen. Iso osa pelaajista on syntynyt 70-luvun loppupuolella ja ovat näin ollen joko tulossa tai jo saavuttaneet ns. parhaan iän jääkiekkoilijoina. Iso osa ryhmästä ovat olleet mukana kaksissa edellisissäkin MM-kisoissa, joten kuvien kumarteluun he tuskin sortuvat.

Kuten kaksissa edellisissäkin kisoissa, Tanskan peli elää maalivahdeista. Vuonna 2003 Peter Hirsch oli huippuvedossa ja hilasi Tanskaa kohti yllätysvoittoja. Viime vuonna Hirsch oli jo tavallinen kuolevainen ja suurmaat jyräsivät juutit. Silti Tanskan ruotsalaisvalmentaja Mikael Lundström on ottanut Ruotsista kotimaan sarjaan palanneen Hirschin myös nykyiseen ryhmään. Muut maalivahdit ovat aiemmiltakin vuosilta tuttu Michael Madsen ja nuori, vasta 18-vuotias Simon Nielsen.

Tanskan peli perustuu pitkälti vastahyökkäyksiin. Vetoja maalivahtia kohti tulee paljon, mutta kiekko pyritään nopeasti toimittamaan keskialueelle, missä hyökkääjät kyttäävät läpiajoja. Hyökkäyskaluston kirkkaimpana kärkenä loistaa kahdesti Elitserienin All Stars-ottelussakin pelannut Kim Staal, joka on molempina A-sarjan vuosina ollut joukkueen paras pistemies. Staalin kausi Elitserienissä ei sujunut ihan putkeen, 34 ottelussa saalistetut 21 pistettä eivät riittäneet Malmön avustamiseen, sillä seura putosi karsintasarja Superallsvenskanin kautta sarjatasoa alemmaksi.

Toinen seuraamisen arvoinen nimi tanskalaisryhmästä on Ottawa Senatorsin viime kesänä kolmannella kierroksella varaama vastikään 19 vuotta täyttänyt Peter Regin. Viime kausi sujui vielä Herningin riveissä, mutta nuorukaisen pyörittyä Tanskan liigan pistepörssin kärkipaikoilla, Eliteserienin Timrå nappasi miehen ensi kaudeksi rivehinsä. Tanskan alle 18-vuotiaiden nuorisomaajoukkueen hyvät otteet A-sarjassa ovat herättäneet scouttien innostusta, sillä nytkin aikuisten MM-kisoissa mukana oleva hyökkääjä Jannik Hansen on nyt Vancouverin listoilla. Canucks huusi nuorukaisen nimen viimeisellä, eli yhdeksännellä kierroksella. Regin tulee varmasti olemaan korkealla Tanskan hyökkääjähierarkiassa.

Tanskalaiskiekkoilijoiden lähtiessä ulkomaille pelaamaan, suunta on yleensä ollut Juutinrauman toiselle puolelle Ruotsiin. Kisajoukkueesta viisi pelaajaa on Elitserien-joukkueen kirjoilla. Heistä neljä on hyökkääjiä ja ainoa puolustaja Jesper Dammgard onkin Tanskan puolustuksen johtohahmoja. Puolustuksesta löytyy myös Tanskan "Raipe", vuonna 1966 syntynyt Frederik Åkesson, joka on aina kuusikymmentäluvulla syntynyt pelaaja.

Tanskan harjoituspelit ovat sujuneet vaihtelevasti. Takkiin tuli B-sarjassa pelaavalta Norjalta ja vailla Staalia ja paria muuta kärkipelaajaa kaksoismaaottelut Sveitsiä vastaan päättyivät 3-1-tappioon ja 2-2-tasapeliin. Vaarallisuutensa tanskalaiset osoittivat voittamalla Slovakian 2-1.

Tänäkin vuonna alkulohkoa silmäillessä on helppo todeta, että viimeinen ottelu mitä todennäköisimmin ratkaisee kaiken. Suomea ja Ruotsia vastaan Tanskalla tuskin on hirveästi mahdollisuuksia, elleivät leijonat ja Tre Kronor lähde soitellen sotaan. Ukraina-ottelu ratkaisee, kumpi siirtyy karsintoihin ja kumpi paikkaan auringossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle