Tanska lähtee kisoihin ilman NHL-tähtiään

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Patrick Björkstrand on yksi Tanskan MM-kisajoukkueen nuorimmista pelaajista.
Kuva © Timo Savela
Jääkiekkokartalla varsin pieni valtio Tanska lähtee haastavista asetelmista MM-kisoihin. Joukkue on heikentynyt huomattavasti viime kisoista, jolloin se oli vähällä karsiutua. Myös näissä kisoissa Tanskan kohtaloksi jäänee putoamista vastaan taistelu.

Ensimmäisen kerran MM-kisoissa Tanska pelasi vuonna 2003. Paras sijoitus on vuodelta 2010, kun Tanska eteni toistaiseksi ainoan kerran puolivälieriin, jossa se hävisi Ruotsille. Loppusijoitus oli tuolloin 8.

Tšekissä järjestettävissä MM-kisoissa jatkopaikka olisi pienoinen ihme, sillä Tanskan joukkue on kieltämättä yksi kisojen heikoimmista. Pelkästään MM-kisapaikan säilyttäminen seuraaviin kisoihin on kovan työn takana.

Tanskalla oli toiveissa saada kisoihin NHL:stä vahvistuksia, mutta näillä näkymin se joutuu pärjäämään ilman. Tanskan ehdottomat huippupelaajat pelaavat NHL:ssä, joten ilman heitä menestys MM-kisoissa voi jäädä laihaksi.

Tutut MM-kisakonkarit jälleen mukana

Kokeneet pelaaja muodostavat jälleen joukkueen rungon, ja Tanskalla on Tšekissä vain kolme MM-kisatasolla ensikertalaista. Joukkueen kokenutta pelaajistoa edustavat muun muassa Kim Staal, Morten Green, Morten Madsen ja Jesper Jensen, jotka ovat olleet Tanskan maajoukkueen vakionimiä pitkään.

Tanskan kisajoukkue on kasattu suurilta osin Ruotsissa SHL:ssä tai Allsvenskanissa ja Tanskan pääsarjassa pelaavista pelaajista. Veljekset Markus ja Oliver Lauridsen pelaavat AHL:ssä ja ovat joukkueen ainoat vahvistukset Pohjois-Amerikasta. Isokokoinen Oliver Lauridsen on Philadelphia Flyersin 7. Kierroksen varaus vuodelta 2009, ja hän on urallaan pelannut 16 ottelua NHL:ssä.

34-vuotias puolustaja Daniel Nielsen iski viime kaudella Tanskan pääsarjassa 42 tehopistettä ja oli pistepörssin 10. Nielsen on hyvä kiekollinen puolustaja, ja vastuuta on luvassa MM-kisoissa erityisesti ylivoimalla.

Kuka ottaa vastuuta hyökkäyksessä?

Joukkueen nuorempaa osastoa edustaa 22-vuotias Thomas Spelling, joka oli koko Tanskan pääsarjan tehokkain pelaaja pudotuspeleissä iskien 15 otteluun 30 tehopistettä. Spellingin lisäksi joukkueen hyökkäystehot lepäävät muun muassa Frederik Stormin ja Nichlas Hardtin varassa. SaiPassakin piipahtaneen Patrcik Björkstrandin kiekonkäsittely- ja pelinlukutaitoa Tanska tarvitsee erityisesti ylivoimalla.

Tanskan menestymismahdollisuudet kisoissa ovat vähäiset. Joukkueessa on toki kokeneita pelaajia, joilla on useista MM-kisoista kokemusta, mutta yksinkertaisesti joukkueen terävin kärki on liian kapea. Ilman NHL-tähtiään Tanskan kohtaloksi jää putoamista vastaan taistelu.

B-lohkossa ei ole luvassa Tanskalle yhtäkään helppoa ottelua. Tiukimmin MM-kisapaikan säilyttämisestä se taistelee Slovenian kanssa. Ensimmäinen ottelu Tanskalla on lauantaina Slovakiaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle