Taistelu Suomi-sarjan mestaruudesta kiihtyy – Välieräjoukkueet selvillä

Suomi-sarja / Artikkeli
Mestiksen entinen mahtiseura Hokki putosi jo ensimmäisellä kierroksella.
Kuva © Sami Kemppainen
Suomi-sarjan puolivälierävaihe päättyi torstaina. Tiensä jatkoon raivasi odotettu nelikko. Todellinen yllätys oli lähellä, kun alemmasta loppusarjasta pudotuspeleihin selviytynyt HC Indians Kaarina pakotti Porvoon Huntersin selkä seinää vasten.

Nokian Pyry, Porvoon Hunters ja Kalajoen Junkkarit Hockey Team selvittivät odotetusti tiensä Suomi-sarjan välieriin. Tampereen Kooveen jatkopaikkaakaan ei voi pitää yllätyksenä, vaikka joukkueella ei kotietua Forssan Palloseuraa vastaan ollutkaan.

Suomi-sarjan mestaruudesta kisaa kolme joukkuetta. Välieräparit ovat: Pyry−Koovee ja Hunters−JHT. Otteluparien voittajat etenevät Mestis-karsintoihin, jotka pelataan pudotuspelimuodossa ottelupareittain Mestiksen kahta viimeistä joukkuetta vastaan.

Parhaalta runkosarjasijoitukselta karsintoihin edennyt joukkue julistetaan samalla Suomi-sarjan mestariksi. Ylemmän loppusarjan kuudennelta sijalta välieriin ponnistaneella Kooveella ei ole mahdollisuuksia voittaa mestaruutta, sillä kolme muuta joukkuetta sijoittuivat runkosarjassa paremmin.

Ylemmän loppusarjan voittanut Pyry on mestaruusjahdin suosikki. Huntersin ja Junkkareiden välisen otteluparin voittaja on mestari siinä tapauksessa, jos Koovee onnistuu päihittämään Pyryn.

Inkkarien jytky oli lähellä: Hunters−HCIK voitot 3−2

Porvoo Huntersin pukukopissa vallitsee varmasti varsin vapautunut tunnelma. Hunters on viime vuodet kuulunut Suomi-sarjan puolivälierien vakiojoukkueisiin, mutta tie on noussut pystyyn aina ensimmäisellä kierroksella.

Nyt ylemmän loppusarjan kakkoseksi sijoittunut Hunters lähti ennakkosuosikkina vaaralliseksi altavastaajaksi tiedettyä HC Indians Kaarinaa vastaan, joka oli voittanut alemman loppusarjan. HCIK riisui ennakkosuosikin aseista heti ensimmäisessä Porvoossa pelatussa kamppailussa. Hunters voitti kuitenkin kaksi seuraavaa peliä.

Ottelusarja näytti katkeavan neljännessä Kaarinassa pelatussa ottelussa, jota Hunters johti kahteen otteeseen kolmella maalilla 0−3 ja 1−4. Indians onnistui kuitenkin kirimään pelin tasoihin ja voittamaan ottelun lopulta jatkoajan viidennellä minuutilla Waltteri Saariston maalilla.

Ratkaiseva viides koitos pelattiin torstaina Porvoossa. Hunters oppi läksynsä Kaarinan reissulla ja tällä kertaa Porvoon johto piti alusta loppuun Huntersin voittaessa ratkaisevan ottelun maalein 5−1 ja edeten jatkoon voitoin 3−2.

Ottelusarjan hahmo oli odotetusti Suomi-sarjan kauden pisteahnein Hunters-hyökkääjä Ville Heikkinen 5+6 tehopisteillä. Kaarinalaisjoukkueesta parhaan saaliin keräsivät Joni Seinelä 2+3 ja Mattias Selinkoski niin ikään 2+3.

Ahtaajat laittoivat Pyryn ahtaalle: Pyry−Titaanit voitot 3−0

Ylemmän loppusarjan voittaja Nokian Pyryn ja täpärästi alemman loppusarjan kautta jatkoon selviytyneen Kotkan Titaanien sarjan piti yleisen luulon mukaan olla läpihuutojuttu, mutta sitä se ei todellakaan ollut, sillä kaksi otteluista ratkesi vasta jatkoajalla. Titaanit rakensi yllätystä heti ensimmäisessä pelissä Nokialla, jossa se johti ottelua vielä reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa.

Jatkoaikaa väännettiin viisitoista minuuttia, kunnes Pyryn Teppo Antila onnistui iskemään ratkaisevan maalin. Titaanien iskunpaikka oli odotetusti Kotkassa. Kotiottelun hurmoksessa joukkue johti ottelua jo 2−0, mutta jälleen Pyry tuli tasoihin päätöserässä. Ottelu ratkesi ajassa 69:17 Aleksi Niemen 2−3-maaliin.

Kaksi jatkoaikatappiota oli Titaaneille henkisesti raskaita eikä bensa enää riittänyt kolmannen Nokialla pelatun ottelun avauserää pidemmälle Pyryn kaasutellessa isonumeroiseen 10−3-voittoon. Ottelusarjan tehokkain oli Pyryn Joni Lavonen tehoin 2+6. Kotkalaisjoukkueessa onnistumisia tuli tasaisesti. Paras pistemies oli Vikke Terho 2+0.

Maalin pelit kääntyivät Kooveelle: FPS−Koovee voitot 1−3

Sarjakolmonen Forssan Palloseuran ja kutosen Tampereen Kooveen vääntö oli odotusten mukaan todella tasainen. Kumpi tahansa joukkueista olisi voinut jatkopaikan lunastaa. Käytännössä kaikki ottelut ratkaistiin yhden maalin erolla, sillä Forssassa pelatun ensimmäisen pelin 1−3-maali tuli tyhjään rysään.

FPS maksoi kalavelat Tampereen Hakametsässä, jonka pramealla jumbotronilla vilkkuivat 4−5 lukemat ottelun päätteeksi. FPS joutui kuitenkin taipumaan Forssassa maratonottelun päättyessä jälleen vierasvoittoon. Jaakko Kerisalmen 2−3 maali syntyi ajassa 90:31.

Ottelusarjan ensimmäinen ja viimeinen kotivoitto nähtiin tiistaina Tampereella. Ottelu oli maalivahtien Tomi Ristelin ja Henri Viitalan näytöstä. Nollapelin pelanneen Ristelin Koovee voitti ottelun jalkapallolukemin 1−0 Henri Sandvikin iskiessä ajassa 53:46.

Kooveen tehokkaimpia pistemiehiä olivat Ville Lehtonen 2+3 ja Antti Hildén 1+4. FPS:n tehokkain oli Joona Tala 2+2.

Junkkarit nollasi Hokin: JHT−Hokki voitot 3−0

Kalajoen ja Kajaanin välillä käytiin kuumia Mestis-karsintavääntöjä viime keväänä. Tämän kauden sarjapeleissä voitot joukkueiden kesken menivät tasan 2−2, mutta pudotuspelisarjaa dominoi JHT, joka pystyi jättämään Hokin kahdessa ottelussa kokonaan maaleitta.

Ensimmäinen ottelu Kalajoella kulki JHT:n komennuksessa ottelun päättyessä selviin 6−2 lukemiin. Hokin maalivahti Patrik Koivisto joutui kovaan tulitukseen Koiviston torjuessa 47 laukausta.

Kajaanissa Junkkarit iski kaksi maalia ensimmäiseen erään ja se riitti voittoon Petrus Lintosen pelatessa nollapelin. Maaleilla ei ihmeemmin makusteltu ottelusarjan kolmannessa koitoksessa Kalajoellakaan. Lintonen piti jälleen nollat ja JHT iski kolme maalia, joista viimeisen tyhjiin. Näin kainuulaiset jäivät laulukuoroon nälkämaan lauluja laulelemaan suoraan kolmessa ottelussa.

Äveriäimmän pistesaaliin JHT:n joukkueesta keräsi Nico Joki 2+4. Hokista tehopisteille pääsi vain neljä pelaajaa, joista Roberts Locans 1+1 ja Oscar Leppänen 0+2 nousivat joukkueensa pörssikärkeen.

Välierissä vastakkain kaksi tiukkaa otteluparia

Tänä vuonna Suomi-sarjaan valikoitui äärimmäisen mielenkiintoiset otteluparit Pyry−Koovee ja Hunters−JHT. Kumpikin ottelupari on etukäteen ajatellen tasainen. Kotipelin merkitys nousee suureen arvoon Huntersin ja JHT:n välisessä parissa.

Porvoossa ylemmän loppusarjan kärkipaikan menettäminen näkyy nyt matkakuluissa. Ykköspaikalla vastaan olisi tullut Titaanit ja toisella kierroksella Koovee. Hunters joutui reissaamaan jo puolivälierävaiheessa kahdesti Kaarinaan ja nyt tiedossa on vähintäänkin yksi reissu Kalajoelle.

Hunters joutui vääntämään jatkopaikan eteen täydet viisi ottelua Junkkareiden selvittäessä oman osuutensa suoraan kolmessa ottelussa. Ylemmän loppusarjan keskinäiset pelit päättyivät kumpikin selvämaalisiin kotivoittoihin.

Pyryn ja Kooveen paikallistaisteluista voi odottaa täyttä sotaa, jota käydään kuitenkin ilman likaisia temppuja. Moni pelaaja pelasi viime vuonna Suomi-sarjaa vastaan tulevan joukkueen paidassa, joten luvassa on varmasti tunteikkaita kuumia vääntöjä.

Ennakkosuosikin paineet tulevat olemaan Pyryllä. Kokeneempi Koovee pääsee puskemaan päälle altavastaajan asemasta. Ylemmässä loppusarjassa joukkueet voittivat kotiottelunsa. Huomioitavaa oli Tampereen peli, joka oli jo tilanteessa 0−3, mutta päättyi lopulta 5−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle