NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Tahmeudesta vapautuneeseen hurmokseen − HPK:n pelaaja-arvostelut 2013-14

LIIGA / Artikkeli
Tämä kausi muistetaan voittoputkesta, Juuse Saroksesta ja Marko Tuulolan viimeisistä peleistä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK:n liigakausi 2013-14 oli hyvin kaksijakoinen ylä- ja alamäkineen. Lopullinen sijoitus oli heikompi kuin edellisenä vuonna, mutta koko joukkue paransi otteitaan huikean loppukirin aikana.

Jatkoajan HPK-toimitus kävi läpi kauden 2013-14 joukkueen epäonnistujat ja onnistujat. Arvosanat jaettiin erityisesti ennakko-odotuksiin peilaten.

Maalivahdit

JUUSE SAROS

Nuorten maailmanmestaruus, huikea nousu ykkösvahdiksi ja kauden päätteeksi kisamatka Minskin MM-kisoihin. Riittääkö mikään Juuse Sarokselle? Upea kausi jo ennen HPK:n huimaa loppukiriä. Joukkueen tärkein yksittäinen onnistuja, ja taso piti myös joukkueen hävitessä pelejä. Jatkaa HPK:ssa kunnes siirtyy NHL-organisaatioon.

FRANS TUOHIMAA

Tuli ykkösmaalivahdiksi, mutta menetti hiljalleen paikan Sarokselle. Oli parhaimmillaan todella hyvä, mutta kadotti vireensä hajanaisella pelitahdilla. Kauden kohokohta vierasnollapeli Ässiä vastaan ennen joulutaukoa. Hiljalleen epävarmuus heijastui myös puolustukseen. Lähti ennen kauden päätöstä Sportiin ja jatkaa uransa Oilersin organisaatiossa.

Puolustajat

JUUSO VAINIO

Oli mukana rotaatiossa ja pelasi enimmäkseen oikein mainiosti. Loukkaantumiset vaikeuttivat vakiokokoonpanoon murtautumista, joten ei vielä lunastanut kaikkia odotuksia. Sopimusta vuosi jäljellä. Ansaitsee täyden näyttöpaikan ja hyvin potentiaalinen top-4 pakki ensi kaudella.

CRAIG SCHIRA

Janne Laukkasen täysosumahankinta Norjasta. Nousi johtavaksi puolustajaksi, jonka taso ei juuri heitellyt missään vaiheessa kautta. Loukkaantuminen pilasi loppukiriin osallistumisen. Jatkaa HPK:ssa ensi kaudella seuran kärkipuolustajana.

JYRI NIEMI

Vammat sotkivat Niemen kautta pahasti. Oli parhaimmillaan loppukirin aikana. Tuo kaivattua fyysisyyttä takalinjoille − soturi, joka jättää aina kaiken kentälle. Kaipaa vain loukkaantumisista vapaata kautta ja hieman lisää osumia hyökkäyspäässä, sillä hyvä lyöntilaukaus ei päässyt kunnolla esiin. Vuosi ja optiovuosi jäljellä sopimuksesta.

OSSI-PETTERI GRÖNHOLM

Grönholm oli takalinjojen kantavia voimia läpi kauden. On parhaimmillaan kun viisikkopeli toimii ja saa tehdä sopivan rauhallisesti pienet asiat hyvin. Taklaa tarvittaessa lujaa, muttei hae riskialttiita pommeja kuten aiemmin urallaan. Esitteli enemmän myös kiekollista osaamistaan loppupuolella kautta. Joukkueen tärkeimpiä alivoimapelaajia ja nuorten pelaajien isähahmo. Sopimusta vuosi jäljellä.

ANTTI BRUUN

Pelasi harjoituskaudella erittäin hyvin. Kauden aikana ehti menettää itseluottamuksensa, teki jatkuvasti vääriä valintoja ja melkein menetti pelipaikkansa. Kokosi kuitenkin itsensä ja oli se paljon kaivattu luottopelaaja loppukaudesta. Ensi kaudella odotusarvona samanlaista suorittamista läpi kauden. Vuosi jäljellä sopimusta.

ALEKSI LAAKSO

Oli pitkään joukkueensa pahimpia pettymyksiä, mutta loppukiri jätti hyvän maun Laakson kaudesta. Kiekollinen rooli oli pitkään pettymys, mutta edelliskaudesta poiketen loisti pudotuspeleissä. Jos taso ja itseluottamus säilyvät ensi kaudella alusta asti, voi nousta taas jopa maajoukkuespekulaatioihin mukaan. Parhaimmillaan erittäin taitava pelaaja. Jatkaa HPK:ssa.

JONI TUULOLA

Tuli ikimuistoisella pyörähdysmaalillaan sisään liigakuvioihin. Pelaajatyyppinä hyvin erilainen kuin isänsä. Oli riskialtis eikä vielä vakuuttanut kaksinkamppailuissa, mutta potentiaali on taitojen ja ennakkoluulottomuuden osalta suuri.
MARKO TUULOLA

Legendaarisen liigapelaajan viimeinen kausi oli positiivinen yllätys. Hyppäsi kesken kauden askiin ja näytti siltä kuin ei olisi ollut sivussa lainkaan. Pelasi sopivan suuressa roolissa ja täytti paikan hienosti, itseluottamuksella ja sopivalla ilkeydellä. Jätti oikeastaan liigakaukaloihin suuremman aukon kuin syvään HPK:n puolustukseen. Tuulolan kaltaisia monipuolisia ja fyysisiä puolustajia tarvitaan suomalaisessa jääkiekossa jatkossakin.
VILLE-VEIKKO EEROLA

Nuorella puolustajalla riittää vielä tekemistä liigatasolle vakituiseksi puolustajaksi. Taidon pitää realisoitua vielä luotettavampana ja tasaisena pelaamisena. Sopimusta vuosi jäljellä.
PETTERI NIKKILÄ

Hyppäsi ennakkoluulottomasti liigakartalle ja jätti hyvän maun kaudestaan. Intoa ja rohkeutta enemmän kuin malttia ja järkeä. Otti isoja riskejä, mutta usein seurauksena oli myös isoja onnistumisia. Fyysinen pelityyli ja röyhkeys ovat tekemässä Nikkilästä pitkäaikaista yleisön suosikkia. 

Hyökkääjät

OTTO PAAJANEN

Maalit antoivat toistaiseksi odottaa suurimman osan kautta, sillä pelasi tasaisen hyvin, muttei oikein saanut itsestään kaikkea irti. Tärkeillä hetkillä kuitenkin arvokas pelaaja, joka pärjäsi myös isommille puolustajille kulmapelissä. Hyvä kahden suunnan pelaaja. Jatkaa Kerhossa.
JUHA KOIVISTO

Oli HPK:n heikkojen otteiden yksi likasangoista, vaikka työnteko ei hellittänyt missään vaiheessa. Kun pääsi hyödyntämään nopeuttaan, oli hyödyksi hyökkäyspäässä. Vahvuudet kuitenkin oman pään pelissä. Jatkaa HPK:ssa.
TUOMAS VÄNTTINEN

Erittäin vaikea alkukausi useiden loukkaantumisten takia. Se näkyi edellisen kauden huippuonnistujan otteissa. Kuntoon päästyään oli hetken ajan jopa maaliputkessa. Uhrautuminen edelleen Liigan eliittiä, mutta rahkeita parempaan myös hyökkäyspelissä. Jatkaa HPK:ssa.
ANTTI KERÄLÄ

Pelaamattomuus näkyi alkupuolen otteissa. Väläytti muutaman kerran, muttei sen jälkeen löytänyt pysyvää roolia kasvattajaseurassaan. Tippui pudotuspeleissä rotaatioon. Siirtyy Ässiin hakemaan uutta nostetta uralleen.
TEEMU RAUTIAINEN

Kausi alkoi mallikkaasti, mutta ote katosi rotaation mukana. Oli näppärä, mutta tehoton, eikä löytänyt tasaisia tehoja ennen Kerhon loppukiriä. Sen aikana oli lähes pitelemätön. Pyrkii jatkamaan tehojaan Ilveksessä, jonne siirtyi vakioroolin ja koko kauden kestävien tehojen perässä.
JAAKKO TURTIAINEN

Pelasi asiallisesti nelosketjussa mutta putosi lopulta pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle. Jatko Liigassa kysymysmerkki.
JUHA KIILHOLMA

Kultakypärääkin kantanut Kiilholma oli Kerhon ehdottomia huippuonnistujia. Erittäin hyvä kaksinkamppailuissa ja vastustajan ärsyttämisessä, mutta löysi tämän kauden aikana myös hyökkäystehoja uuden piste-ennätyksen verran. Siirtyy takaisin Poriin ihastuttamaan Isonmäen seisomakatsomoa.
VILLE VIITALUOMA

Tehottomuus, mediamylläkkä valmentajanvaihdoksesta ja siirto Ruotsiin tekivät Viitaluoman kaudesta suuren pettymyksen liigaeliittiä olleen edelliskauden jälkeen. Örebrossa pääsi taas pisteiden makuun, mutta oli myös yhteydessä vanhaan joukkueeseensa. Sopimusta oli jäljellä vielä vuosi HPK:n kanssa, mutta se purettiin ja Viitaluoma jatkaa uraansa Örebrossa.
JOONAS VIHKO

Surkea alkukausi huippumaalintekijäksi hankitulta Vihkolta tiputti miehen pois ykkösketjusta useaan otteeseen. Kova yritys ei tuottanut millään tulosta, kunnes peli parani loppua kohden ja Vihko löysi myös maaliputken. Oli loukkaantumisen takia kuitenkin loppuhuipennuksista sivussa. Jatkaa HPK:ssa ja pyrkii saamaan ehjemmän kauden alleen. 
ANTTI AARNIO

Ei aluksi löytänyt edelliskauden tasoaan. Kauden loppua kohden tyhmät jäähyt jäivät vähemmälle. Pelasi tovin itselleen epätyypillisesti kovia taklauksia säästellen. Pääsi pudotuspeleissä taas irti ja oli Jokereita vastaan yksi parhaita pelaajia. Lopetti uransa viime kauteen.
TEEMU RINKINEN

Siirtyi kesken kauden pelaajakaupassa Espoosta Hämeenlionnaan. Väläytti, mutta hiipui, eikä löytänyt omaa vakiopaikkaansa kokoonpanossa. Ei oikein tarjonnut mitään, mitä joukkueesta ei löytyisi. Hakee uutta vauhtia uralleen sarjaporrasta alempaa Kouvolasta.
BORNA RENDULIC

Kroatialaislähtöisen pelaajan kausi ei ollut se tasaisin mahdollinen, mutta Rendulic otti kokonaisuutena ison harppauksen eteenpäin. Noussut pelien ratkaisijaksi. Viitaluoman ja Sallisen lähdettyä paineet näkyivät hetken, mutta sai taas juonesta kiinni juonikasta ja suoraviivaista pelaamista yhdistellen. Ansaitsi otteillaan NHL-sopimuksen Colorado Avalancheen. 

JERE SALLINEN

Erittäin vaisu kausi, joka ei tuottanut kärkiluokan otteita oikein missään vaiheessa kautta. Taso hiipui etenkin sen jälkeen, kun huhut Jokerit-sopimuksesta alkoivat pyöriä jo aikaisessa vaiheessa. Siirtyi lopulta Ruotsiin Viitaluoman kanssa. Kerho-pelaajien kenties suurin pettymys. Ansaitsi kuitenkin MM-paikan ja jatkaa uraansa KHL:n puolella Jokereissa.
VILLE JÄRVELÄINEN

Upeat ratkaisut väläytyksinä antoivat odottaa jopa enemmän jo nyt. Huikea luistelija ja kiekonkäsittelijä, mutta tehot katosivat loppumetreillä ja se johti penkitykseen pudotuspeleissä. Saa uuden tilaisuuden ensi kaudella, sillä HPK kaipaa Järveläisen parasta osaamista.
JESSE SAARINEN

Oli alkukaudesta loukkaantumisten riivaama, mutta päästyään kuntoon yksi HPK:n parhaista pelaajistaan. Ei ole kookas, mutta pelasi rohkeaa ja suoraviivaista kiekkoa. Jatkosopimus sorvattiin vuodeksi ja ensi kaudella Saarinen voi tavoitella jopa 20 maalin kautta, jos pysyy ehjänä.
ROBERT LEINO

Ei päässyt otteillaan valmennuksen suosioon ja peliaika hiipui. Tippui lopulta kokoonpanosta kokonaan. Taitoa riittää liigatasolle asti, mutta tarvitsee lisää ryhtiä kaksinkamppailupelaamiseen. Hakee parempaa onnistumista HIFK:sta.
JERE KARJALAINEN

Jokereista vähin äänin ja odotuksin siirtynyt rämäpää oli raikas piristysruiske aavistuksen pehmeään hyökkäyskalustoon. Ennakkoluuloton laituri oli HPK:n kevään peli-ilon ja -rohkeuden ilmentymä. Sopivasti myös maalintekijäpotentiaalia, vaikka ensisijaisesti taklaaja, potkukone ja karvaaja. Siirtyi Tapparaan jatkamaan nousujohteista uraansa.

HPK:ssa pelasivat kauden aikana myös Bluesiin siirtynyt Joni Tuominen, Pelicansiin siirtynyt Tuomas Santavuori sekä puolustajat Lauri Kärmeniemi ja Miika Franssila.

» Lähetä palautetta toimitukselle