Tältä näyttää keväällä 2017: tylsä kärkinelikko, Savossa ei osattu

LIIGA / Artikkeli
Runkosarja on HIFK:n juhlaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigajoukkueet on laitettu paremmuusjärjestykseen runkosarjan osalta. Paljastus: viime kevään finalistit jatkavat hyviä otteitaan myös kaudella 2016-2017.

Jatkoajan toimitus äänesti kauden 2016-2017 runkosarjasijoitukset. Kärkinelikon muodostavat samat joukkueet kuin viime kaudellakin. Ainoastaan järjestys on muuttunut.

Liigan kovimpia paluumuuttajia naarannut HIFK on selkeä ennakkosuosikki, vaikka Teemu Ramstedt, Yohann Auvitu ja Ville Husso ovat vaihtaneet maisemaa. Heidän lähtönsä on paikattu ja ainakin paperilla näyttäisi, että kovemmilla nimillä. Vai miltä kuulostavat nimet Niklas Bäckström, Juhamatti Aaltonen ja Teemu Eronen. No, meritoituneempia ainakin.

Lisäksi viime kauden runko juusopuustisineen ja joonasraskeineen on pysynyt hyvin kasassa. Eniten Stadissa odotellaan kuitenkin oman kundin Lennart Petrellin ensimmäisiä piirtoja Nordiksen liigajäähän. Kestävätkö laidat ja katsomorakenteet?

Hallitseva mestari Tappara koki myös kovia. Kristian Kuusela, Patrik Laine ja Tomi Karhunen jättivät melkoisen aukon, mutta ihan kelvollisilta nuo paikkausaineet näyttävät. Aivan HIFK:n räiskeen tasolle eivät tamperelaiset yltäneet ja Otso Rantakarikin lienee liian vanha ihmepojaksi.

Kärkinelikosta pakka on eniten mennyt uusiksi Oulussa, missä ovet kävivät ja ukkoja sinkoili joka suuntaan. Lauri Marjamäki vaihtuu Kai Suikkaseen, mikä tekee ison eron erityisesti ottelun jälkeisten kommenttien lennokkuuden osalta. Lähteneiden pelaajien tilalle on haalittu aktiivisesti uusia nimiä, mutta selvästi pienemmillä kolhuilla selvinnyt JYP kiilaa äänestyksessä oululaisten edelle.

JYP sai riveihinsä tervetulleet paluumuuttajat, kun Ossi Louhivaara ja Juha-Pekka Hytönen sonnustautuvat jälleen punaiseen kiemuraan. Sekin logo on muuten jo niin vanha, ettei Hytönenkään ole pelannut edeltänyt tunnus rintamuksessaan Liigaa.

#
1. HIFK
2. Tappara
3. JYP
4. Kärpät
5. Lukko
6. TPS
7. SaiPa
8. Sport
9. Ilves
10. Pelicans
11. KooKoo
12. Ässät
13. HPK
14. KalPa
15. Jukurit

Kärkinelikon takana niskaan hengittävä pääjoukko

Kun tutkii äänestyksen tuloksia tarkemmin, voi havaita, että suoran pudotuspelipaikan nappaavat myös länsirannikon konkarivetoinen kaksikko Lukko ja TPS. Konkareiden rinnalle Lukkoon palaa Ässistä liki NHL:ään lähtenyt, mutta täksi kaudeksi kuitenkin kotiinsa palaava Aleksi Saarela. TPS:n haaviin tarttui sen Frank Banhamin serkun lisäksi myös Ilkka Heikkinen.

Turussa voidaan myös odotella hyvien omien nuorten esiinmarssia. Jotenkin niitä sieltä aina putkahtelee pintaan.

Itä ei ole länsi. SaiPa romahtaa ainakin hetkellisesti kokemiensa menetysten vuoksi. Runkosarjan osalta keltamustia on toki ennusteltu alemmille sijoille jo aiemminkin, mutta tällä kertaa se totta vie toteutuu. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan katastrofaalinen, sillä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle on luvassa kotietu. Että sellainen romahdus.

Kuinkas tässä nyt näin kävi?
Kuva © Timo Savela

Viime kaudella pudotuspeleihin selvinnyt Sport on tulevalla kaudella näemmä vielä entistäkin kovempi. Uusina hankintoina kokemusta tuovat omilla persoonillaan Markus Kankaanperä ja Ville Viitaluoma

Ilveksen ruoriin tarttunut mestarivalmentaja Karri Kivi ei pysty muuttamaan vettä viiniksi, mutta hilaa joukkueensa takaisin pudotuspeleihin. Luulisi senkin riittävän Tampereella näin aluksi. Joukkueessa on hyviä nuoria, kuten vielä toistaiseksi lähinnä puskumaalistaan tunnettu Otto Koivula. Uskon, että tulevalla kaudella on muutakin kirjoitettavaa nuoresta Koivulasta. Nuorten tueksi takalinjoille hankittiin kaiken nähneet Arto Laatikainen ja Teemu Aalto.

Viimeisen pudotuspelipaikan nappaa Lahden Pelicans. Petri Matikaisen sitkeässä ja tasaisessa nipussa vaihtuvuus oli melko pientä kesällä. Suurimpana muutoksena pelikaani paidan rintamuksessa on hoikistunut. Laiha on varmaan kultakypärän pistepussikin kauden päätteeksi, jos viime kausia on uskominen.

Enemmän ja vähemmän pohjasakkaa

Sitten vielä ne, joille jää luu käteen. Niukasti ulkona pudotuspeleistä ovat KooKoo ja Ässät. Aivan kuten viime kaudellakin. Kumpikin joukkue hankki mielenkiintoisia ja tasonsa jo näyttäneitä pelaajia, kuten Charles Bertrand ja Kai Kantola. Kärjen takana taso ei kuitenkaan aivan riitä venymään pudotuspeleihin. Jarno Kärki sen sijaan pelannee jälleen mainion kauden.

Nuorten MM-kisoissa maaleja riehakkaasti juhlinut Antti Pennanen voi ottaa tulevalla kaudella hieman rauhallisemmin. Äänestystulos on karu: Pennanen ei ole viemässä kasvattajaseuraansa ensimmäisellä kaudellaan edeltäjäänsä pidemmälle. Kovia paluumuuttajia oranssinutut kuitenkin saavat. Toivottavasti Niko Kapanen ja Janne Lahti jaksavat vetää katsomoihin väkeä, vaikka sarjasijoitus ei edelliskaudesta muutukaan.

Hyvänä runkosarjajoukkueena pidetty KalPa romahtaa. Jätön jätön jättö jättää KalPan lähes sarjajumboksi. Kuopiolaisten onneksi Mikkelin Jukurit on noussut Liigaan.

Liigatulokas hakee vielä Risto Dufvan johdolla omia askelmerkkejään. Muutama yllätysvoitto siellä täällä, hauskoja letkautuksia lehdistölle, mutta ensimmäisellä kaudella kyyti on pääasiassa kylmää.

» Lähetä palautetta toimitukselle