Sveitsi uudessa komennossa - jatkuuko nousu huipulle?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Onko Sveitsillä aihetta juhlaan?
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Kovat kärkipuolustajat kisoihin saava Sveitsi on siirtynyt Glen Hanlonin komentoon. Miltä peli näyttää uuden valmentajan johdolla?

Selvästi suurin juttu Sveitsistä puhuttaessa on se, että päävalmentajana on monivuotisen Sean Simpsonin jälkeen Glen Hanlon. Miten yhtälö Hanlon ja Sveitsi toimii? Se jää nähtäväksi. Hanlon, entinen Valko-Venäjän, Slovakian ja Jokereiden päävalmentaja, on ollut tarkan puolustuspelaamisen vahvimpia tekijöitä. 

Sveitsi taas on pelannut aktiivista, liikkuvaa, viisikoltaan tiivistä kiekkoa. Yhden on siis muutettava identiteettiään, mutta kumpi se on, Hanlon vai Sveitsi?

Sveitsin harjoituspelit ovat olleet, Hanlonille epätyypillisesti, välillä melkoista maalijuhlaakin. Maa on ottanut viime aikoina sen verran isoja harppauksia eteenpäin, että taistelee rankingissa viiden ison takana joka tapauksessa heikon USA:n ja Slovakian kanssa.

Sveitsin ongelma on kuitenkin haastava lohkojako, kun samassa ryhmässä ovat Kanada, Ruotsi ja Tšekki. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei Hanlonin ryhmällä ole varaa sekoilla, koska yksikin töppäys haastajia Latviaa, Ranskaa, Saksaa vastaan saattaa merkitä hyvästejä puolivälieräpaikalle.

Sveitsin maalilla pelaa tutusti Reto Berra, joka ei ole ase, mutta riittää. NHL:ssä miehellä on ollut kovin vaikeaa, mutta Coloradossa on tullut alle ihan hyviä pelejä. Joukkueella on myös kenties jopa koko kisojen kovin pakiston kärki: Roman Josi- Mark Streit. Josi on aiemminkin dominoinut MM-kisoissa, ja nyt kiskoi myös Nashvillessä 55 pinnan kauden. Streit taas teki Philadelphiassa vakuuttavat 52 pojoa.

Harjoitusotteluissa Sveitsin alivoimapeli on ollut siedettävällä tasolla, ylivoima sen sijaan hakusessa. Huippuluokan pyörittäjä puuttuu ylivoimasta, mutta edellämainituilla viivapakeilla luulisi tehojakin tulevan. Muuten pakisto on keskinkertainen, joten isoa roolia on tarjolla kärkikaksikolle. Josi pelasi valtavia minuutteja Nashvillessä - vieläkö miehellä riittää virtaa olla parhaimmillaan pitkässä turnauksessa, jos isoja minuutteja tulee matsista toiseen Sveitsi-paidassakin?

Sveitsin hyökkääjistö on perustasoa. NHL-miehistä Nino Niederreiter puuttuu, Eurooppaan siirtynyt Damien Brunner on syömähampaana. Muita avainpelaajia ovat Sveitsin liigassa hyviä tehoja tehneet Denis Hollenstein, Reto Suri ja konkari Andres Ambühl, sekä NHL:n makuunkin jo päässyt nuori taituri Kevin Fiala.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Uutinen
IIHF vahvisti miesten MM-kisojen peruuntumisen
MAAJOUKKUE | 21.3.2020 16:31