Sveitsi: Tärkein tavoite on karsintasarjan välttäminen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vuosi sitten Sveitsi juhli paikkaa puolivälierissä. Tänä vuonna juhlat saattavat jäädä vähiin.
Yksi NHL-varauksen saanut pelaaja, ratkaisijat vähissä ja joukkueessa pakon edessä paljon pääikäluokkaa nuorempia pelaajia. Sveitsin turnauksesta on tulossa hankala.

Viime vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoja voi pitää Sveitsin osalta onnistuneina. Joukkue avasi turnauksen jatkoaikavoitolla Tšekkiä vastaan Nico Hischierin saalistaessa kolme tehopistettä. Ruotsia vastaan Sveitsi hävisi lukemin 2-4, mutta voitto Tanskasta voittomaalikilpailun jälkeen varmisti maalle paikan puolivälierissä jo ennen tappioon päättynyttä Suomi-ottelua.

Puolivälierissä USA oli Sveitsiä parempi numeroin 3-2, mutta joukkue antoi tiukan vastuksen lopulta kultaa voittaneelle ryhmälle.

Sen sijaan tulevissa kisoissa maa on vaikean paikan edessä, sillä viimevuotisen joukkueen kärkipelaajat eivät ole enää käytettävissä. Suurin osa edellisen joukkueen ratkaisijoista ovat yli-ikäisiä ja käytössä olevien ikäluokkien ehdoton ykköstähti, lopulta viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisenä varattu, Hischier pelaa jo NHL:ssä.

Sveitsi joutuukin kasaamaan joukkueensa ikäluokista, jotka eivät ole vakuuttaneet alle 18-vuotiaden MM-kisoissa ja joista yksikään ei ole kyennyt nappaamaan kotimaan sarjassa paikkaa avainpelaajien joukosta. Heikkojen pääikäluokkien vuoksi Sveitsin leiriryhmässä on peräti kuusi alle 18-vuotiasta pelaajaa, ja suurin osa heistä ei ole huippulupauksia.

Puolustus riittää, mutta riittääkö maalivahtipeli? 

Sveitsin maalivahtitilanne on koko joukkueen suurin kysymysmerkki. Sekä Matteo Ritz että Philip Wütrich valittiin jo vuoden takaisiin nuorten MM-kisoihin, mutta he eivät pelanneet sekuntiakaan. He eivät ole myöskään kyenneet tekemään vuodessa isoa harppausta eteenpäin, eikä kumpikaan ole kyennyt murtautumaan Sveitsin kahdelle korkeimmalle sarjatasolle.

Sveitsillä on ollut lähes poikkeuksetta vähintään NLB:ssä minuutteja kerännyt veskari, mutta tänä vuonna tilanne on poikkeuksellisen huono. Onkin täysin aiheellista kysyä, onko hyppäys Sveitsin juniori- tai aluesarjasta nuorten kisoihin liian suuri? Maalivahtien urakkaa onneksi helpottaa melko laaja, joskin hivenen tasapaksu puolustus.

Sveitsin puolustuksen runkopelaajiin kuuluvat toisiin kisoihinsa valmistautuvat Livio Stadler sekä viime kaudella vain 16-vuotiaana mukaan valittu Nico Gross. Gross on pelannut tämän kauden OHL-liigaa Oshawa Generalsissa, joten hän tuo joukkueeseen arvokasta pienen kaukalon kokemusta.

Grossin kausi on kuitenkin ollut pettymys ja omassa päässä on kolissut taajaan hänen ollessaan kentällä, joten hänen kohdallaan odotukset kannattaa pitää maltillisina. Etenkin siksi, koska alle 18-vuotiailla pelaajilla on usein ollut ongelmia nuorten MM-kisojen temmon kanssa.

Kiekollisempaan rooliin on tarjolla kaksi Sveitsin pääsarja NLA:ssa vakituisesti pelaavaa lupausta. Elia Riva ja pienikokoinen oikealta laukova, muutamia pisteitä EHC Klotenin riveissä napannut, Dominik Egli lienevät kiekollisena puolustuksen kärkivaihtoehtoja.

Puolustuksen johtohahmo on kuitenkin Washington Capitalsin viime kesän neljännen kierroksen varaus Tobias Geisser. Isokokoinen puolustaja on hyvä luistelija ja vankka oman pään luutija, mutta hän voi joutua ottamaan pakon edestä omaan taitotasoonsa nähden turhan isoa kiekollista roolia. Sveitsin päävalmentaja Christian Wohlwend tosin varmasti näkee Geisserin hyvän laukauksen potentiaalisena aseena Sveitsin ylivoimapeliin.

Hyökkäyspään ratkaisijoista pulaa

Sen sijaan hyökkäyksessä Sveitsillä on pulaa varmoista ratkaisijoista. Kiinnostavimmat ja potentiaalisimmat nimet ovat ensi kesänä varausikään tulevat Nando Eggenberger sekä tehokas ja kovaa laukova Philipp Kurashev. Eggenberger on kerännyt Sveitsin pääsarjassa neljä tehopistettä ja QMJHL:n Québec Rempartsissa kiekkoileva Kurashev 31 tehopistettä.

Kurashev oli viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Sveitsin toiseksi paras pistemies Hischierin jälkeen, ja sentterin tontilla pelannut hyökkääjä onnistui maalinteossa myös harjoitusottelussa Nuoria Leijonia vastaan. Isokokoiselle, hyvin luistelevalle, vuosi sitten nuorten MM-kisoissa pelanneelle ja Kurashevin kanssa Suomea vastaan samassa ketjussa pelanneelle Marco Mirandalle on myös tarjolla iso rooli.

Joukkueelle tuli ennen MM-leiriä murheita, kun oletettavasti kahden ensimmäisen ketjun sentterin tontille kaavailtu Valentin Nussbaumer loukkaantui. Hän tervehtynee kisojen alkuun mennessä, mutta niin joukkueen kuin pelaajan kannalta valmistautuminen on ollut kaikkea muuta kuin hyvä. Nussbaumer on koko joukkueen tehokkain Sveitsin liigan pelaaja viidellä sarjamaalillaan, joten hänen tervehtymisensä täyteen iskuun olisi joukkueelle erittäin tärkeä asia.

Kärkihyökkääjissä ei ole kuitenkaan mitään niin isoa kykyä, että keneltäkään voisi odottaa isoa pistesaldoa turnauksessa. Siksi olisikin äärimmäisen tärkeää, että turnauksen edetessä esimerkiksi kauden aiemmissa nuorten maajoukkueen harjoitusotteluissa tehokkaat Axel Simic ja Nicolas Müller kykenisivät tarjoamaan ratkaisuosastolle leveyttä myös tässä turnauksessa.

Arvio:
Sveitsin avausottelu Valko-Venäjää vastaan on joukkueelle koko turnauksen ylivoimaisesti tärkein yksittäinen ottelu. Koska joukkueen pelaajamateriaali tuskin riittää Venäjän, Ruotsin tai Tšekin kaatamiseen, kohtaaminen Valko-Venäjää vastaan ratkaissee sen, pelaako Sveitsi puolivälierissä vai karsintasarjassa. Vaikka maa pääsisikin puolivälieriin, joukkueen mahdollisuudet päästä pidemmälle ovat erittäin pienet.

Sveitsin joukkue ennen viimeisiä tiputuksia:

Maalivahdit

Matteo Ritz, Lausanne HC
Philip Wüthrich, SC Bern

Puolustajat

Davyd Barandun, HC Davos
Tim Berni, GCK/ZSC Lions
Dominik Egli, EHC Kloten
Tobias Geisser, EVZ Academ
Colin Gerber, SC Bern
Nico Gross, Oshawa Generals (OHL)
Simon Le Coultre, Moncton Wildcats (QMJHL)
Elia Riva, HC Lugano
Livio Stadler, EV Zug

Hyökkääjät:

Marco Cavalleri, Victoriaville Tigres (QMJHL)
Nando Eggenberger, HC Davos
André Heim, SC Bern
Ken Jäger, HC Davos
Gilian Kohler, Kootenay Ice (WHL)
Philipp Kurashev, Québec Remparts (QMJHL)
Sven Leuenberger, EV Zug
Guillaume Maillard, Genève-Servette HC
Marco Miranda, GCK/ZSC Lions
Nicolas Müller, MODO
Valentin Nussbaumer, EHC Biel
Dario Rohrbach, EHC Basel/KLH
Justin Sigrist, Kamloops Blazers (WHL)
Axel Simic, Lausanne HC

» Lähetä palautetta toimitukselle