Sveitsi: Kokeneet puolustajat ja nuorta hyökkäysintoa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Raphael Diaz on Sveitsin tärkeimpiä puolustajia.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Sveitsi on muodostunut viime vuosina perinteiseksi isojen maiden kiusaajaksi. Rooli voi korostua nyt, kun suurimmat kiekkomaat menettävät suhteellisesti enemmän avainpelaajia parhaaseen mahdolliseen ryhmään nähden, kun joukkueet kootaan pelkästään Euroopan sarjoista.

Vaikka Sveitsillä onkin muutamia merkittäviä nimiä NHL:ssä, kuten puolustajaeliittiin kuuluva Nashville Predatorsin Roman Josi sekä viime kesän ykkösvaraus Nico Hischier, täyttä joukkuetta maa ei saa Pohjois-Amerikassa pelaavista kasaan. Näin ollen NHL:n kielteisen päätöksen myötä pienempään rooliin tarjolla olevat pelaajat saavat runsaasti lisää vastuuta Sveitsin kisamiehistössä Pyeongchangissa.

Isäntämaa Etelä-Korean, Tšekin sekä Kanadan kanssa A-lohkossa pelaava Sveitsi muutti myös omia valmistautumismetodejaan. Joukkue oli mukana Helsingin Euro Hockey Tour -turnauksessa, joka toi maalle kolme tappiota. Joulun jälkeen Sveitsi osallistui, toki ilman HC Davosin pelaajia, perinteiseen Spengler Cupiin, jossa joukkue pelasi finaalissa häviten toiselle turnaukseen osallistuneelle maajoukkueelle, Kanadalle.

Neljän vuoden takaisissa olympialaisissa Sveitsi aloitti hyvin kukistamalla jopa Tšekin alkulohkossaan, mutta ensimmäinen pudotuspeli oli kohtalokas, sillä siinä Latvia pääsi yllättämään ja lopetti Sveitsin kisat sijaan 9. Ongelmaksi koitui erityisesti maalinteko, sillä maaleja Sveitsi teki koko turnauksessa vain kolme - alkulohkon molemmat voitot irtosivat lukemin 1-0.

Cody Almondia lukuun ottamatta kaikki pelaajat ovat sveitsiläissyntyisiä. Sveitsiläiset ovat tunnetusti varsin kotiseuturakkaita, ja näin joukkue on koottu kokonaisuudessaan kotimaan pääsarjasta. Edustettuna on 12 joukkueesta kahdeksan, ja määrä olisi ollut vielä yhtä suurempi, mikäli Joël Vermin ei olisi joutunut jättämään turnausta väliin loukkaantumisen takia. Lausannen pelaaja ehdittiin jo valita turnaukseen, mutta polvivamman takia hänen paikkansa meni Gregory Hofmannille.

Eniten pelaajia mukaan mahtui Sveitsin sarjaa johtavasta SC Bernistä. Pääkaupungin joukkueesta mukana on yksi maalivahti ja seitsemän kenttäpelaajaa. Seuraavina tulevat ZSC Lions neljällä sekä EV Zug ja HC Davos kolmella pelaajalla.

Nimetyistä maalivahdeista kenen tahansa voi laittaa maalin suulle. Jonas Hiller on kolmikon kokenein ja Sotšin kisat menivät häneltä hyvin, mutta neljässä vuodessa on paljon ehtinyt muuttua, eivätkä tuoreimmat maajoukkuenäytöt ole niin vakuuttavia. Leonardo Genoni oli Sveitsin ykkösvahti viime kevään MM-kisoissa, joten hän voi saada eniten vastuuta myös olympialaisissa. Maalivahtikolmikon täydentää Tobias Stephan.

Takalinjoilla on muutenkin suurin osa Sveitsin kokeneesta osastosta. Kaikki maalivahdit ovat ylittäneet 30 ikävuoden rajapyykin, ja niin myös puolet kahdeksan pelaajan puolustuskalustosta. Vanhojen meriittien perusteella Raphael Diazia voisi pitää ykkösnimenä, mutta laatupuolustajien joukkoon voi laskea myös Eric Blumin, Patrick Geeringin ja Ramon Untersanderin, jotka kantavatkin suurimman vastuun joukkueessa.

Pius Suter on sveitsiläisen kiekkoilun tulevaisuuden nimiä.

Puolustuskaluston nuorin pelaaja on Romain Loeffel, joka täyttää pari viikkoa kisojen jälkeen 27 vuotta, joten kokemus on valttia joukkueessa. Kaikki puolustajat ovat pelanneet MM-kisoissa, joten kansainväliset pelit eivät tule ainakaan yllätyksenä joukkueelle.

Ryhmän ulkopuolelle jääneistä nimistä kenties yllättävin oli Damien Brunner. NHL:ssäkin käynyt hyökkääjä tunnetaan potentiaalisesti tehokkaana, mutta samalla myös riskialttiina pelaajana. Tällä kertaa huonot puolet nousivat ratkaisevaksi tekijäksi siihen, että hän jäi Patrick Fischerin valmentaman joukkueen ulkopuolelle.

Aasiaan matkanneista hyökkääjistä Vincent Praplan ja Gaëtan Haas kuuluvat niihin, joilta odotetaan eniten. Haas on NLA:n paras sveitsiläinen pistemies olympiatauon alkaessa, eikä Praplan jää hänestä paljoakaan jälkeen. Kaksikko oli yhdessä Denis Hollensteinin kanssa osa toimivaa ketjua viime kevään MM-kisoissa, eikä ole mitään syytä, etteikö kolmikkoa nähtäisi yhdessä myös Pyeongchangissa. Sveitsi voi hyödyntää hyvin vanhoista kisoista tuttuja kombinaatioita, mistä voi olla iso apu lyhyessä turnauksessa.

Pius Suter on joukkueen nuorin pelaaja, ja häntä kannattaa seurata myös tulevaisuutta ajatellen. Kahdet nuorten MM-kisatkin pelannut Suter jäi ilman NHL-varausta, mutta tulevana kesänä hän on vapaa tekemään sopimuksen minkä tahansa NHL-seuran kanssa. Olympiakisat ovat Suterille hyvä paikka antaa näyttöjä rapakon takaisille seuroille.

Laatupelaajia on siis hyökkäyksessäkin tarjolla, mutta Sveitsin kohdalla taso laskee voimakkaasti alemmaksi mennessä, ja kovin monen pelaajan ei voi olettaa yltävän merkittäviin ratkaisuihin. Se, miten he onnistuvat puolustamaan vastustajia vastaan, onkin joukkueen kannalta avainasemassa.

Arvokisadebyyttinsä Sveitsin joukkueessa tekee kaksi pelaajaa. Enzo Corvi pelaa Davosissa jo toista vahvaa kautta putkeen, ja hänen esiintymistään isommalla tasolla olikin jo hieman odotettu. Tristan Scherwey on suurempi kysymysmerkki. Hän ei kuulu seurajoukkueessakaan avainmiehiin, ja tämä kertoo osaltaan juuri Sveitsin Akilleen kantapäästä.

Nestoriosastoa hyökkäyksessä edustaa Andres Ambühl. Syksyllä ikämiessarjaan liittyvä Ambühl on edelleen tärkeitä pelaajia niin maajoukkueelle. Hänen lisäkseen kolmekymppisiään on ehtinyt viettää Thomas Rüfenacht, joka on kuitenkin kansainvälisissä peleissä huomattavasti kokemattomampi, eikä häneltä odoteta suuria.

Arvio:

Pelin hallinta voi tuottaa sveitsiläisille ongelmia, ja se onkin joskus kuitannut hyödyn Sveitsin saamista hienoista voitoista. Olympialaisissa Etelä-Korean pitäisi kaatua helposti ja Kanada osoittautuu todennäköisesti liian vahvaksi. Tšekkiä vastaan yllätykseen on mahdollisuudet. Ottelun suurin merkitys onkin todennäköisesti helpomman vastustajan saaminen ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Mikäli Sveitsi ei selviä puolivälieriin, turnaus on ehdottomasti pettymys. Mitalitoiveita ei silti kannata joukkueen ylle nostella.

Sveitsin kokoonpano olympialaisiin

Maalivahdit

Leonardo Genoni, SC Bern (NLA)
Jonas Hiller, EHC Biel-Bienne (NLA)
Tobias Stephan, EV Zug (NLA)

Puolustajat

Eric Blum, SC Bern (NLA)
Raphael Diaz, EV Zug (NLA)
Felicien Du Bois, HC Davos (NLA)
Philippe Furrer, HC Lugano (NLA)
Patrick Geering, ZSC Lions (NLA)
Romain Loeffel, Genève-Servette HC (NLA)
Dominik Schlumpf, EV Zug (NLA)
Ramon Untersander, SC Bern (NLA)

Hyökkääjät

Cody Almond, Genève-Servette HC (NLA)
Andres Ambühl, HC Davos (NLA)
Simon Bodenmann, SC Bern (NLA)
Enzo Corvi, HC Davos (NLA)
Gaëtan Haas, SC Bern (NLA)
Fabrice Herzog, ZSC Lions (NLA)
Gregory Hofmann, HC Lugano (NLA)
Denis Hollenstein, EHC Kloten (NLA)
Simon Moser, SC Bern (NLA)
Vincent Praplan, EHC Kloten (NLA)
Thomas Rüfenacht, SC Bern (NLA)
Tristan Scherwey, SC Bern (NLA)
Reto Schäppi, ZSC Lions (NLA)
Pius Suter, ZSC Lions (NLA)

» Lähetä palautetta toimitukselle