Sveitsi jälleen yllätysjahdissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Alkusarjan D-lohkossa pelaava Sveitsi lähtee jääkiekon MM-kisoihin jälleen tilanteesta, jossa odotukset ovat varsin selkeät: alkusarjasta jatkoon, mutta tie nousee pystyyn viimeistään puolivälierävaiheessa.

Sveitsin pudotuspelipaikan kannalta elintärkeä ottelu käydään alkulohkon viimeisellä kierroksella 5.5., jolloin vastaan asettuu Saksa. Tuon ottelun voittaja on lähellä neljättä puolivälieräpaikkaa välisarjojen jälkeen. Molempien jatkaminen puolivälierävaiheeseen vaatisi Tshekin, Venäjän tai Slovakian kompurointia. Tosin pakkaa saattaa vielä sekoittaa isäntämaa Itävalta, joka kamppailee Valko-Venäjän kanssa A-lohkon kolmannesta paikasta välisarjaan.

Oma pää pitänee

Sveitsin maalia vartioi MM-kisoissa Colorado Avalanchen David Aebischer, joka on työsulun ajan torjunut kiekkoja Luganossa. Kun taustaa ovat varmistamassa Färjestadissa lock-out ajan pelannut Martin Gerber ja useammat MM-kisat kiertänyt Marco Bührer, on helppo todeta että Sveitsin maalivahtiosasto on erinomaisissa kantimissa.

Puolustuksen ykkösnimeksi on vahvimmin tyrkyllä Mark Streit, joka Sveitsin pääsarjassa haali tehoja lähes piste per peli vauhdilla ollen sarjan paras sveitsiläinen pistemies. Kaikki Sveitsin puolustajat pelaavat kotimaansa liigassa ja vain harva heistä hyökkäävässä roolissa. Muut kisoihin valitut puolustajat eivät Streitin lukuja hätyytelleet. Monissa kisoissa on kuitenkin nähty, että Sveitsin vahva ase on ollut vahva pelaaminen oman maalin edessä. Suuretkin kiekkomaat ovat joutuneet ajoittain hyvin tiukalle, kun Sveitsin maalin edessä ei ole ollut ylimääräistä tilaa.

Löytyykö hyökkäystehoja?

Sveitsin akilleen kantapääksi saattaakin näissä kisoissa nousta jälleen hyökkäyspeli. Jo useammat kisat väliin jättäneiden Michael Riesenin ja Reto Von Arxin lisäksi tällä kertaa on sivussa myös Marcel Jenni, joka ei ole täysin toipunut loukkaantumisistaan. Tämän kolmikon myötä Sveitsi menettää käytännössä täyden ketjullisen miehiä, joilla olisi potentiaalia pystyä ratkaisuihin myös suuria maita vastaan.

Jennin ollessa poissa ainoaksi ulkomailla pelaavaksi sveitsiläiseksi kisajoukkueeseen jää Martin Plüss. Västra Frölundan riveissä Ruotsin mestaruuden voittanut Plüss on monien muiden tapaan tuttu jo useista kisoista. Frölundan sisäisessä pistepörssissä Plüss sijoittui runkosarjan osalta kakkoseksi, joten ensimmäistä Ruotsin kautta voinee pitää Plüssin kohdalla onnistuneena.

Tukea Plüssille on odotettavissa todennäköisesti tutuilta kisakävijöiltä. Pisteellä Streitin taakse Sveitsin liigan pistepörssissä jäänyt Bernin Ivo Rüthemann saa tuttuun tyyliin suuren roolin hyökkäyksessä. Mutta löytyykö muualta tarpeeksi apuvoimia, jotta koko hyökkääminen ei jää tämän kaksikon harteille?

Harjoitusottelut lupaavat hyvää

Ennen kisoja pelattujen otteluiden perusteella Sveitsi ei tule luovuttamaan nahkaansa helpolla. Suomea vastaan pelatuissa otteluissa Sveitsi voitti ja hävisi maalilla. Toki valmistautuminen oli molemmilla mailla tuossa vaiheessa vielä kesken, joten liian suurta painoarvoa ei tuloksille kannata antaa. Hyvä merkki Sveitsin kannalta tasapäinen taisto Suomea vastaan kuitenkin on, kuten sekin että Valko-Venäjä ei päässyt käkikellomaan joukkuetta yllättämään.

Vaikka ennakkoon näyttäisi siltä, että Sveitsin kohtalo ratkeaa pitkälti Saksa-ottelussa, on selvää että löysäilyyn ei yhdelläkään maalla ole varaa kun Sveitsi luistelee vastaan. Sveitsi on jo perinteisesti potentiaalinen yllättäjäehdokas numero yksi, yhdessä Saksan kanssa. Tänä vuonna kisat tulevat kuitenkin olemaan poikkeuksellisen kovat NHL:n työsulun vuoksi ja yllättäminen on hankalampaa kuin normaaleina vuosina, joten melkoinen yllätys Sveitsin eteneminen puolivälieriä pidemmälle olisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle