Suora Yhteys: Tulokkaiden toinen viikko huipentuu Laineen ja Puljujärven kohtaamiseen

NHL, KHL / Artikkeli
Puljujärvi pääsee samalle jäälle Laineen kanssa.
Kuva © Getty Images
Suomalaistulokkaiden NHL-urat ovat lähteneet hienosti käyntiin etenkin pisteiden valossa. NHL-kauden toinen viikko kertoo paremmin, oliko avauspisteet vain onnenkantamoisia, vai onko nuorista suomalaisista kantamaan vastuuta NHL-tasolla.

NHL on pyörähtänyt jälleen ryminällä käyntiin, eikä avausviikko varmasti jättänyt kiekon ystäviä kylmäksi. Edmonton Oilersin nuori kapteeni Connor McDavid ryntäsi pistepörssin kärkeen ensimmäisten otteluiden pisteillään, ja Toronton tulokastähti Auston Matthews teki heti avausottelussaan modernin NHL:n historiaa tykittämällä avausottelussaan neljä maalia.

Huonosti ei lähtenyt suomalaistulokkaidenkaan kausi käyntiin. Montreal Canadiensin Artturi Lehkonen tuntui olevan heti kotonaan NHL:ssä ja sai toisessa ottelussaan myös avausmaalin myös aikaiseksi.

Kesän kärkivaraukset Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi iskivät molemmat heti ensimmäisissä NHL-otteluissaan osuman, eikä Carolina Hurricanesin Sebastian Ahokaan kaukana ollut.

Lähes koko suomalaisporukka sai mukavasti vastuuta jo avausviikollaan, ja myös ylivoima-aikaa suomalaisille kertyi. Aho avasikin pistetilinsä syöttöpisteellä joukkueensa ylivoimamaaliin ensimmäisessä ottelussaan ja keräsi maanantain vastaisena yönä jo toisen ylivoimapisteen. Puolustaja Markus Nutivaaran avauspiste jäi vielä avausviikolla saalistamatta.

KHL:ssä Jokereiden mennyt viikko oli kaksijakoinen. Joukkue järjesti Moskovassa yllätyksen jyräämällä TsSKA:n Antti Pihlströmin narridebyytissä. Viikon toisessa koitoksessaan helsinkiläiset kompastuivat Severstaliin jatkoajalle venyneessä ottelussa, joten Jokereiden viikon saaliiksi jäi neljä sarjapistettä.

 • Jokerit
 • MA 17.10.klo 18.00
 • Torpedo
 • Jokerit
 • KE 19.10.klo 18.00
 • HK SOTŠI
 • Jokerit
 • PE 21.10.klo 18.00
 • Spartak

Jokerit jatkaa tasapainotteluaan pudotuspeliviivan tuntumassa. Käyntiin pyörähtäneen viikon narripaidat saavat viettää Helsingissä, mutta hereillä on syytä olla heti maanantaista alkaen. Luvassa on kuuma ottelu, kun edelliskeväänä Jokerit kesälaitumille puolirikollisella pelillä passittanut Torpedo palaa Helsinkiin. Urakka jatkuu keskiviikkona läntisen konferenssin nelosena majailevaa Sotšia vastaan, ja viikon päättää perjantainen Spartak-koitos.

Jokerit summasi edellisestä kolmen kotiottelun putkestaan vain neljä pistettä ja kuuluu tilastollisesti alkukauden kehnoimpiin kotijoukkueisiin. Alkanut viikko tarjoaa puitteet kurssin kääntämiseen, mutta mikä on narripaidoille realistinen pistetavoite viikon otteluista? KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyrö asettaa riman korkealle ja pui tilannetta joukkueen tolppien välissä.

Ville Kyrö: Odotan Jokereilta vähintään kahdeksan pisteen viikkoa. Heikommin vieraissa esiintyneet Sotši ja Spartak on kaadettava puhtaalla pelillä ja Torpedo kukistettava viimeistään voittolaukauskilpailussa. Jos Jokerit mielii kohota konferenssinsa ylempään keskikastiin, eikä käyttää koko kautta selviytymistaisteluun, on nousu aloitettava pian.

Yksilötasolla Brian O'Neillin on syytä ylläpitää löytämänsä pelivire ja Antti Pihlströmin jatkettava energisiä otteitaan, jotta helsinkiläisillä olisi kaksi tuloksentekoon kykenevää ketjua tiukassa pelitahdissa. Kärkikarvaajien, Jesse Joensuun ja Roope Talajan etunenässä, on puolestaan lopetettava päätön säntäily ja alivoiman kuormittaminen järjettömillä hyökkäyspään rikkeillään.

Maalilla tandem-peluutus on näyttänyt hiljattain nurjaa puoltaan, kun kumpikaan jokerikassareista ei ole ollut parhaimmillaan. Yli 60 ottelun kausia pelaamaan tottunutta Ryan Zapolskia tuskin on hankittu Helsinkiin täytemieheksi, joten olisi viisasta ajaa hänet kunnolla sisään KHL:ään. Ratkaisu ei ole helppo, sillä Riku Helenius on syttynyt taisteluun peliajasta, mutta jenkki lienee kaksikosta lopulta se, joka keväällä voi kääntää pelejä joukkueelleen.

 • Winnipeg
 • SU 23.10.klo 21.30
 • Edmonton

Hienon kiekkoviikon kruunaa kahden kanadalaisjoukkueen kohtaaminen, kun suomalaissensaatiot Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine iskevät yhteen Antti Mäkisen selostamassa taistossa.

Puljujärvi ja Laine aloittivat pisteiden takomisen heti avausotteluissaan, mutta jatkuuko 18-vuotiaiden suomalaislaitureiden pistetehtailu toisellakin viikolla? Torontossa NHL-kauden alkua seuraava kirjeenvaihtajamme Sami Koljonen kehottaa seuraamaan ottelussa muutakin kuin numeroita.

Sami Koljonen: Voi suomalaisten supertulokkaiden pistetehtailu hyvinkin jatkua myös NHL:n toisella viikolla, mutta numerot eivät ole kaikki kaikessa, kun puhutaan NHL:ssä ensipotkujaan luistelevista nuorukaisista.

Etenkin Puljujärven tilanne ei maalista huolimatta ole kovin kaksinen. Edmonton-laituria auttaisi eniten, jos yleispeli ottaisi askeleita eteenpäin, eivätkä vaihdot olisi enää lähes pelkkää selviytymistä. Yksittäisiä hienoja suorituksia Puljujärveltä on nähty, mutta yleistasossa on vielä huimasti parannettavaa.

Puljujärven rooli on vaihdellut, toisessa ottelussa jääaikaa ei tullut kuin reilu seitsemän minuuttia. Kolmanteen otteluun jääaika kohosi jälleen ensimmäisen ottelun tasolle 12 minuuttiin. Jos Edmontonilla ei olisi ammottavaa aukkoa oikealla laidalla, veisi Puljujärven tie todennäköisesti AHL:ään isojen peliminuuttien perässä.

Laineen kohdalla tilanne on parempi, vaikka tamperelaisenkin peli ailahtelee. Avausottelun jälkeen Laine kohosi hierarkiassa Jetsin ykkösketjuun ja on kellottanut ensimmäisissä otteluissaan keskimäärin lähes 20 minuuttia jääaikaa.
Kun Laineelle jätetään tilaa ja aikaa käyttää laukaustaan, kuten Chicago jätti Laineen avausmaalissa, helähtää suurella todennäköisyydellä myös NHL-verkoissa.

Minnesota taas pelasi Laineen toisessa ottelussa tilan paremmin pois, eikä suomalainen päässyt käyttämään aseitaan. Laine myös menetti hyökkäysalueella ottelussa pahasti kiekon, mikä johti Wildin 3–2-osumaan. Jos suomalaislaituri haluaa jatkaa isossa roolissa, tällaiset virheet on karsittava pian pois.

Viikon kruununa toimivassa Winnipegin ja Edmontonin kohtaamisessa kannattaa kiinnittää huomiota myös Joel Armiaan.

Armia pelasi mainiosti avausottelussaan kellottaen jopa alivoima-aikaa, mutta katseli Jetsin toisen ottelun katsomon puolelta. Armian ura on vedenjakajalla, ja ensimmäinen ottelu antoi luvan odottaa hyvää kautta. Nyt porilaisen on todistettava, ettei joukkueella yksinkertaisesti ole varaa pitää häntä popcorneilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle