Suora Yhteys: Suomalaisonnistumiset nojaavat Pekka Rinteen leveillä hartioilla

NHL / Artikkeli
St. Louisin Jori Lehterä on jäänyt pienelle vastuulle. Nashville on Roman Josin ja Pekka Rinteen johdolla marssimassa vakuuttavasti jatkoon.
Kuva © Getty Images
NHL:n pudotuspelien toinen kierros etenee, joten on sopiva aika tarkastaa, miten suomalaiset ovat kevään tosipeleissä suoriutuneet. Lauantaina NHL-herkkua on tarjolla myös parhaaseen katseluaikaan.

Pudotuspelikevään suurimmasta suomalaissankarista tuskin tarvitsee pitkään keskustella. Nashville Predatorsin Pekka Rinne on johdattamassa joukkuettaan kohti konferenssifinaaleja loistavin ottein. St. Louis Blues on toisella kierroksella alakynnessä ottelusarjan ollessa tilanteessa 3−1.

Nashvillen Miikka Salomäki on pelannut harvakseltaan, Juuse Saros ei Rinteen takana yhtään. Samassa sarjassa Jori Lehterä on Blues-paidassa pelannut pienellä vastuulla, mutta kerännyt jo neljä tehopistettä pudotuspeleissä.

Pienelle on jäänyt vastuu myös Edmonton Oilersin Iiro Pakarisella, jolla on vyöllään vasta yksi ottelu pudotuspeleissä. Sarjan Oilersia vastaan lukemiin 2−2 tasoittaneen Anaheimin pakistossa Sami Vatanen on vammansa parannellut ja palannut kokoonpanoon. Kevään peleissä pistetili on kiekolliselta pakilta vielä avaamatta.

Hallitseva mestari Pittsburgh Penguins näyttää marssivan eteenpäin vakaasti. Runkosarjavoittaja Washington Capitals on jälleen taipumassa pingviinien käsittelyssä sarjan ollessa 3−1, vaikka Pittsburgh-kapteeni Sidney Crosby loukkaantui pahasti sarjan kolmannessa ottelussa.

Pittsburgh-pakki Olli Määttä on löytänyt mainion vireen, sillä jyväskyläläispakki on kerännyt Washington-sarjassa jo kolme pistettä. Keskimääräinen jääaika on noussut runkosarjasta lähes kahdella minuutilla, kun suomalaispakki on paikkaillut loukkaantumisia väkevästi.

Kuka suomalainen on pudotuspeleissä kiinnittänyt huomiosi, NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen? Entä kuka on pahin pettymys?

Sami Koljonen: Aika yksinäistä Rinteellä on suomalaispelaajien viretaulukon huipulla, muilla sinivalkoisilla pelaajilla on Määttää lukuun ottamatta vielä runsaasti petrattavaa.

Lehterä on pelannut yleisesti ottaen mielestäni mukiinmenevästi, mutta ilmeisesti Blues-käskijä Mike Yeo ei näe asiaa samalla tavalla, sillä sarjan neljännessä kamppailussa suomalaissentteri ei saanut jääaikaa kuin naurettavat seitsemän minuuttia.

Lehterä tosin silläkin peliajalla sai napattua itselleen syöttöpisteen, joten toivottavasti Blues-johto uskaltaa antaa otteitaan parantaneelle suomalaiselle vastuuta.

Jo tippuneista pelaajista Montrealin Artturi Lehkonen ja Toronton Kasperi Kapanen ilahduttivat otteillaan, kun taas Minnesotan Mikael Granlund ja Mikko Koivu olivat pettymyksiä. Tehoja olisi kaivattu kaksikolta enemmän.

Yhä mukana olevien suomalaisten joukossa ei toisaalta ole pahoja pettymyksiäkään, osalla vain vastuu on jäänyt harmittavan pieneksi. Esimerkiksi vammoista runkosarjassa kärsineiden Pakarisen ja Salomäen on paha lyödä läpi, kun näytönpaikkoja ei juuri tipu.

  • Ottawa
  • La 6.5.klo 22.00
  • NY Rangers

Ottawa Senatorsin ja New York Rangersin sarjassa ei suomalaisia näy kuin Rangersin vaihtopenkillä luukkuvahti Antti Raannan muodossa, mutta se ei vähennä sarjan mielenkiintoisuutta. Ottawa yrittää jatkaa jymypaukkujensa virittelemistä, sillä senaattorit ehtivät karata ottelusarjassa jo 2−0-johtoon.

Kolmannessa ottelussa sarjan ennakkosuosikki Rangers näytti Kanadan pääkaupungin joukkueelle kaapin paikan ja marssi 4−1-voittoon kaventaen ottelusarjan lukemiin 2−1.

Lauantaina ottelusarjan viides kohtaaminen tulee suomalaisittain loistavaan aikaan, kun joukkueet iskevät Ottawassa yhteen jo Suomena aikaa iltakymmeneltä.

Onko Ottawasta oikeasti jatkoon menijäksi, Sami Koljonen?

SK: Kun ottelusarja pelataan paras seitsemästä, lähes poikkeuksetta parempi joukkue menee jatkoon, vaikka heikompi saattaisi jonkin ottelun voittaakin.

Epäilen Senatorsin ja Rangersin sarjassa käyvän niin. Ensimmäisessä ottelussa Ottawa oli aavistuksen niskan päällä ja nappasi niukan voiton. Toisessa ottelussa Rangers oli jo joukkueena parempi, mutta Henrik Lundqvistille sattui ohi-ilta, ja Senators nappasi taas yhden maalin voiton, tällä kertaa jatkoajalla.

Kun sarja on edennyt, Rangers on ollut joka ottelussa aavistuksen parempi suhteessa vastustajaansa. Kolmas ottelu oli jo selvää Rangers-hallintaa, ja loppulukemat olisivat voineet olla jopa suuremmat, jos newyorkilaiset eivät olisi hellittäneet otetta 4−0-tilanteessa.

Pudotuspelisarjassa pitää parantaa jokaisessa ottelussa, mutta Senatorsin kurssi on kääntynyt jopa laskuun.

Jos Rangers vielä nappaa perjantain vastaisena yönä pelattavasta toisesta kotiottelustaan voiton ja tasoittaa sarjan, on joukkue todella vahvoilla jatkoon menijäksi.

Nähdäkseni Senatorsin parhaita valtteja on kotietu. Joukkue pystyi molemmista Ottawassa pelatuista otteluista vääntämään voiton itselleen. Viidennessä ottelussa onkin mielenkiintoista nähdä, onko Senatorsista isännän otteisiin.

Veikkaan, että ei ole.

» Lähetä palautetta toimitukselle