Suora Yhteys: Patrik Laine vastaan Jesse Puljujärvi: Toinen näytös

NHL, KHL / Artikkeli
Viimeksi Patrik Laine kohtasi Edmontonin ja Connor McDavidin ulkoilmassa. Perjantain vastaisen yön otteluun mennessä paljon on muuttunut.
Kuva © Getty Images
NHL pitää tälläkin viikolla yökukkujia virkeänä etenkin perjantain vastaisena yönä, kun Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi iskevät yhteen. Viikonloppuna valvomiselta sen sijaan voi välttyä, kun lauantaina parhaaseen katseluaikaan tulee peräti neljä NHL-ottelua.

NHL:ssä nuoret suomalaiset ovat kunnostautuneet viime aikoina hyvin. Perjantain vastaisena yönä Jesse Puljujärven kohtaavalla Patrik Laineella on ruuti ollut märkää viime aikoina, mutta Puljujärvi ja Dallas Starsissa debyyttinsä tehnyt Julius Honka ovat pelanneet viime aikoina hyvin ja keränneet isoa vastuuta. Sen lisäksi Juuse Saros on tullut näyttävästi NHL:ään farmista.

Viikolla NHL:ssä riittää seurattavaa, kun esimerkiksi Florida Panthers totuttelee aikaan ilman Gerard Gallantia, joka sai yllättäen potkut joukkueen päävalmentajan paikalta.

Suomalaisittain kiinnostavaa on Laineen ja Puljujärven kohtaamisen lisäksi seurata Carolina Hurricanesin otteita, kun sekä joukkue että suomalaiskaksikko Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho ovat selvästi petranneet masentavan alkukauden jälkeen.

KHL:ssä Jokerit taas on viettänyt värikästä jaksoa. Tiistaina narripaidat ottivat upean voiton hallitsevasta KHL-mestarista kaataen Metallurg Magnitogorskin jo varsinaisella peliajalla. Sitä ennen joukkue taipui sarjaa koko kauden dominoineelle SKA Pietarille voittomaalikilpailussa, mutta ryöväsi viikonloppuna täyden pistepotin Riiasta Dinamolta parin tuhannen matkaan lähteneen fanin tuella.

Loppuviikosta helsinkiläisiä odottavat vielä kotikamppailut Traktor Tšeljabinskia sekä Salavat Julajev Ufaa vastaan. Jaossa on jälleen tärkeitä pisteitä ja tiedossa jännittäviä otteluita.

 • Edmonton
 • PE 1.12.klo 3.05
 • Winnipeg

Winnipeg Jets ja Edmonton Oilers ovat kohdanneet tällä kaudella ainoastaan kerran, silloinkin erikoisolosuhteissa ulkojäillä. Se oli ensimmäinen kerta, kun suomalaistulokkaat Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine iskivät miekkansa yhteen NHL:ssä.

Perjantain vastaisena yönä on toisen kohtaamisen aika. Miten tilanne on muuttunut, Torontossa NHL-kiekkoa seuraava kirjeenvaihtajamme Sami Koljonen?

Sami Koljonen: Osat ovat suomalaiskaksikon kohdalla vinksahtaneet reilussa kuukaudessa täysin uuteen muotoon.

Edellisen kohtaamisen aikaan Laine oli todella kovassa vireessä, kun tamperelainen oli muun muassa juuri Edmonton-ottelua edeltäneessä Toronto-kamppailussa takonut hattutempun. Puljujärvellä taas oli selviytymisvaihe meneillään, sillä peliaika oli kortilla, ja samalla viikolla oli ehtinyt tulla muun muassa katsomokomennus.

Nyt Laineella on menossa todella kuiva kausi, myös rooli on pienentynyt selvästi. Puljujärvi taas on noussut Connor McDavidin rinnalle joukkueen ykkösketjuun, ja edelliseen viiteen peliin on syntynyt neljä pistettä.

Laineen edellisestä pisteestäkin tulee pian kaksi viikkoa täyteen.

Aallonpohjia ja -harjoja totta kai tulee NHL-tulokkailla, siinä ei ole mitään yllättävää. Laineen tykki alkaa jälleen varmasti viuhua, kysymys on vain ajankohdasta: tapahtuuko se jo Edmonton-ottelussa?

 • Buffalo
 • LA 3.12.klo 20.05
 • Boston
 • NY Rangers
 • LA 3.12.klo 20.05
 • Carolina
 • Philadelphia
 • LA 3.12.klo 20.05
 • Chicago
 • Nashville
 • LA 3.12.klo 21.05
 • New Jersey

Lauantai-iltana NHL:n seuraajille on luvassa varsinainen runsaudenpula, kun kiekkoa tykitetään parhaaseen katseluaikaan neljällä eri paikkakunnalla.

Mukaan mahtuu myös useita suomalaisia, kun Boston-maalilla pelannee Tuukka Rask, Carolinassa viilettävät nuoret Aho ja Teräväinen sekä Nashville-maalilla kiekkoja pysäyttänee Pekka Rinne tai Saros.

Miten näistä pystyy valisemaan? Mitä ottelua seuraisit, Sami Koljonen?

Sami Koljonen: Lähtökohtaisesti kolme ottelua näistä pitäisi olla niin sanotusti "selviä", eli otteluissa on aivan selvä ennakkosuosikki. Boston, Rangers ja Chicago ovat konferenssiensa kärkitaistelussa, heidän vastustajansa taas ovat pudotuspeliviivan alapuolella.

Yksittäisissä otteluissa tilanne luonnollisesti voi kuitenkin keikahtaa altavastaajalle. Esimerkiksi Bostonin peli on hiukan yskähdellyt viime aikoina, kun maalinteko on tuottanut joukkueelle vaikeuksia. Jos altavastaaja Buffalo saa iskettyä nopeasti pari osumaa Raskin taakse, on se vahvoilla.

Lähtökohtaisesti tasaisin otteluista lienee New Jersey Devilsin ja Nashville Predatorsin kamppailu. Nashville on ollut hyvässä vireessä − etenkin Rinteen ansiosta − mutta Winnipeg sai toisaalta jätettyä joukkueen nollille viikonvaihteessa. Vielä mielenkiintoisemman ottelusta tekee, jos Rinne jätetään penkille, ja Saros saa peliaikaa. Tämä skenaario on epätodennäköinen Saroksen pelattua Winnipeg-ottelussa.

Itse todennäköisesti surffailisin jonkin aikaa pelien välillä ennen kiinnostavimmalta tuntuvan ottelun valitsemista, mutta jos yksi pitäisi ennakkoon sanoa, olisi se Carolinan ottelu suomalaistandemin takia.

Teräväinen ja Aho, kuten koko Carolinan joukku, on parantanut viime aikoina masentavan alkukauden jälkeen, ja pisteitäkin on syntynyt ihan mukavasti. Rangers on joukkueelle kovan luokan haaste − juuri sopiva tasonmittari.

 • Jokerit
 • TO 1.12.klo 18.30
 • Traktor
 • Jokerit
 • SU 4.12.klo 16.00
 • Salavat Julajev

Ailahteleva helsinkiläisryhmä tekee tällä hetkellä hidasta nousua läntisen konferenssin ylempään keskikastiin. KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyrö kertoo, vältytäänkö loppuviikolla notkahduksilta, ja jääkö vastuistaan vapautettu Michael Keränen ainoaksi lähtijäksi.

Ville Kyrö: On helppo ennustaa myös Joey Hishonin pelien käyvän narrinutussa vähiin. Jokaista alisuorittajaa ei voi potkia heti pois, mutta tälle pohjoisamerikkalaiselle on vaikea nähdä käyttöä Jokereissa enää pitkään. Jos helsinkiläisseura on siirtomarkkinoilla vähänkään aktiivinen − kuten olettaa sopii tulivoiman ollessa edelleen rajallista − on Hishon liipasimella.

Tulevista koitoksista Traktor-pelin pitäisi olla helpompi, mutta löytyykö liekki tavalliselta tuntuvaan otteluun edellisten spektaakkelien jälkeen? Salavat Julajev riveissään Linus Omark, Sami Lepistö sekä tulikuuma Teemu Hartikainen sen sijaan on sytyttävämpää sorttia. Ongelma on se, että Ufaa ei Jokerit ole pystynyt vielä kotonaan kellistämään, eikä vähiten edellä mainittujen ansiosta.

Kuinka siis raapia pisteitä haastavasta loppuviikosta? Herätetään talviunille vaipunut kiekkovirtuoosi nimeltään Sakari Salminen. Myös kiikaritehoilla koohottavan Antti Pihlströmin on aika olla jälleen hyödyksi joukkueelleen. Edes Peter Regin ei kaikessa erinomaisuudessaan voi vetää kivirekeä selässään loputtomiin. Kapteeni tarvitsee taustatukea matkalla kohti pudotuspelejä.

» Lähetä palautetta toimitukselle