Suora Yhteys: Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi jahtaavat kadonnutta maalijyvää

NHL, KHL / Artikkeli
Patrik Laine oli vielä askeleen jäljessä harjoitusotteluissa.
Kuva © Getty Images
Nuorten suomalaistähtien harjoituskauden otteet eivät ole kertoneet siitä, että kummastakaan olisi vielä vastuunkantajaksi NHL-tasolla. Tulokkailla on kuitenkin mahdollisuus avausotteluissaan laittaa verkot tötterölle ja yllättää jälleen kerran kaikki.

NHL palaa tällä viikolla kaukaloihin ja ruutuihin, tämähän on oikein ilon ja onnen viikko. Jäiden mielenkiintoisimmat suomalaisnimet ovat luonnollisesti viime kesän varaustilaisuuden tähdet: Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Nuorten starojen harjoituskausi ei ole kulkenut pelkästään voitosta voittoon. Laine oli mukana Leijonien kannalta surullisesti päättyneessä World Cup -turnauksessa, eivätkä maalinsylkijän tehot ole vielä Jetsinkään paidassa löytyneet harjoitusotteluissa.

Laineen tehot neljässä harjoituspelissä ovat puhtaat 0+0, kun taas Puljujärvi on päässyt jäälle kuudessa Oilersin harjoitusottelussa ja saanut aikaiseksi yhden maalin. Suomalaisten kannalta tärkeää kuitenkin on, että molemmat ovat keränneet hyvin jääaikaa ja joukkueiden valmennusjohto tuntuu luottavan lupauksiinsa.

KHL:n puolella Jokereilla oli näytönpaikka viime viikolla, ja nuo näytöt jäivät lopulta hyvin vähäisiksi. Kahdesta kotiottelusta Jokerit ottivat niukat tappiot niskaansa ja lauantaina Pietarissa taas SKA nöyryytti vieraitaan puhtaalla 6-0-voitolla.

 • Edmonton
 • TO 13.10.klo 05.00
 • Calgary

Viasatin kauden ensimmäisessä suomeksi selostetussa lähetyksessä Antti Mäkinen pääsee ääneen Jesse Puljujärven NHL-uran debyyttiottelussa.

Torontossa majaansa pitävä NHL-kirjeenvaihtajamme Sami Koljonen on seurannut suomalaisten otteita harjoituskaudella ja saamme häneltä näkemykset siitä millaista alkukautta Laineelta ja Puljujärveltä on syytä odottaa.

Sami Koljonen: Puljujärven harjoituskausi oli nousujohteinen, mutta ihmeitä kesän nelosvaraukselta ei kannata harjoitusotteluiden perusteella odottaa runkosarja-avauksessa. Puljujärvellä vaikutti vielä olevan paljon vaikeuksia sopeutua NHL-vauhtiin ja -vääntöihin.

Tehty maali, joka livahti helposti äärettömän helposti Los Angeles Kings -vahti Jack Campbellin selän taakse, ei kerro juurikaan kerro suomalaispelaajan harjoituskaudesta. Puljujärvi laukoi ja pääsi laukaisupaikkoihin äärettömän harvoin.

Viimeisessä harjoitusottelussa 18-vuotias suomalaislaituri pelasi Oilersin kolmoskentässä Anton Landerin ja Patrick Maroonin kanssa. Kolmosketjussa Puljujärvi myös aloittanee NHL-uransa Calgary Flamesia vastaan.

Moni odotti harjoituskauden aikana, että Puljujärvi hakisi vauhtia AHL:stä kauden alussa, mutta paikka NHL:ssä näyttää kuitenkin olevan suomalaisen tassuissa ainakin toistaiseksi. Pääsyy siihen on, että kilpailua oikealla laidalla ei Oilersissa juuri ole. Puljujärven paikan varmisti viimeistään Nail Jakupovin kauppaaminen St. Louisiin.

Hyvä suoritus NHL-avauksessa nuorelta suomalaiselta olisi peruspeli, jossa syötöt löytävät perille ja virheiden määrä on minimissä. Tehopisteet olisivat ensimmäisessä ottelussa vain plussaa.

 • Winnipeg
 • PE 14.10.klo 03.05
 • Carolina

Patrik Laine pääsee tositoimiin heti seuraavana iltana. Koljonen näkee Laineen tilanteen debyytissä melko samanlaisena.

Sami Koljonen: Myös Laineen harjoituskausi sujui luonnollisesti uutta opetellessa.

Laine on pyrkinyt yksinkertaistamaan peliään, mutta World Cupin tapaan myös NHL:n harjoitusotteluissa kesän kakkosvaraus kuskasi kiekkoa usein aivan liian pitkään, eivätkä ratkaisut vielä lähteneet tarpeeksi vikkelästi. Tilanne on kuitenkin parantunut ottelu ottelulta, joten suunta on oikea.

Laineelle on pyritty petaamaan pehmeä laskeutuminen peluuttamalla häntä toisen suomalaisen, Joel Armian, kanssa. Sentteri kaksikon välissä on vaihtunut Bryan Littlen ja Mathieu Perreaultin välillä, mutta suomalaiskaksikko on pysynyt yhdessä. Myös Laineen NHL-debyytti tapahtunee porilaislaiturin kanssa Jetsin kakkos- tai kolmosketjussa.

Suomalaislaiturin puolustuspeli on kerännyt kehuja Pohjois-Amerikassa, mutta maaleista Laine silti elää.

Harjoituskaudella Laine pääsi usein maalintekopaikkoihin, mitä voi pitää jo hyvänä merkkinä. Syksyn yhdeksässä ottelussa Leijonien ja Winnipegin paidoissa Laine on saanut kiekon sisään ainoastaan kerran, mutta tilanne voi Laineen kaltaisen maalitykin kohdalla muuttua nopeastikin.

Jos Laine tekee NHL-debyytissään maalin, on niitä lupa odottaa myös lisää, sillä tamperelaislaiturin ketsuppipullo tuntuu usein purskahtavan auki räjähdysmäisesti.

 • Severstal
 • TI 11.10.klo 19.00
 • Jokerit
 • TsSKA
 • TO 13.10.klo 19.00
 • Jokerit

KHL:n puolella vaikeuksien kanssa painiva Jokerit vajosi pudotuspeliviivan alapuolelle. Helsinkiläiset summasivat viikon kolmesta ottelustaan vain yhden pisteen ja kärsivät lauantaina SKA:n vieraana KHL-historiansa rumimman tappion.

Helppoja pisteitä ei ole luvassa tiistainakaan, kun konferenssin kärkipaikan pietarilaisille menettänyt TsSKA isännöi narripaitoja. Matka jatkuu torstaina Severstalin vieraaksi, eikä tappioon olisi varaa.

KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyrö näkee Jokereiden tilanteen haastavana, sillä joukkueessa on taitovaje. Jokerit vahvistui Antti Pihlströmillä, mutta onko uskollinen maajoukkueratsu ratkaisu Jokereiden ongelmiin, vai onko materiaali edelleen liian heppoinen kivikovaan KHL:ään?

Ville Kyrö: Pihlström on todellinen energiapakkaus ja parhaimmillaan 15 maalin mies KHL:ssä. Pelaajan tämänhetkinen taso on kuitenkin pieni kysymysmerkki, minkä lisäksi hän vahvistaa lähtökohtaisesti joukkueen haalariosastoa, jonne on jo tunkua. Kokoonpano huutaa Pihlströminkin jälkeen ennen kaikkea taitoa.

Löytyisikö apu läheltä? Steve Mosesilla on ollut vaikeuksia mahtua Pietarissa tulivoimaisen SKA:n hyökkäykseen. Tuulennopean maalinsylkijän paluu Helsinkiin olisi varmasti jokaisen jokerikannattajan toivelistalla.

Ensi alkuun Jokerit kaipaa kipeästi vahvistuksia sairastuvaltaan. Viikon otteluiden osalta joukkueelle on vaikea povata menestystä Moskovasta, mutta Severstalia vastaan helsinkiläisten on yksinkertaisesti voitettava. Muuten aletaan puhua pienimuotoisesta kriisistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle