Suora Yhteys: NHL-kiekkoa priima-aikaan viikonloppuna - "Tuleeko Ristolaiselle kiire Barkovin ja Laineen käsittelyssä?"

NHL, KHL / Artikkeli
Rasmus Ristolaisen ei auta kontata tai vastapuolen suomalaiset iskevät maaleja.
Kuva © Getty Images
Tiedossa on huikea viikonloppu jääkiekon ystäville, kun huippulätkää pelataan niin lännessä kuin idässäkin. Rapakon takana ulkojäiltä on siirrytty takaisin areenojen suojiin, jossa liuta nuoria suomalaisia yrittää jälleen nousta parrasvaloihin. KHL:ssä puolestaan Jokereille on tarjolla isoja päänahkoja.

NHL:ssä edellisen viikon isoin tapahtuma oli Winnipeg Jetsin ja Edmonton Oilersin välinen Heritage Classic -ottelu, jossa myös suomalaiset superlahjakkuudet Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi pääsivät tositoimiin. Oilers vei nimiinsä ottelun, jossa nuoret pyssyt jäivät tällä kertaa pisteittä. Kuluvalla viikolla molemmat ovat päässeet jälleen pisteiden makuun, Puljujärvi tehoin 0+1 ja Laine merkkauttamalla 2+1 nousten jakamaan maalipörssin kärkisijaa.

Käynnissä oleva viikko huipentuu, kun sinivalkoisin värein edustetut joukkueet iskevät yhteen parhaaseen katseluaikaan. Lauantaina Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen ottaa mittaa Florida Panthersin Aleksander Barkovista, ja vain päivää myöhemmin puhvelipaitojen nuorta puolustajaa yrittävät kiertää Jetsin Laine ja Joel Armia. Viikonlopun aikana nähdään myös Valtteri Filppulan edustaman Tampa Bay Lightningin ja Artturi Lehkosen Montreal Canadiensin kohtaaminen.

KHL:n puolella Jokerit näyttää vihdoin saaneen juonen päästä kiinni. Helsinkiläiset seilaavat kuuden ottelun pisteputkessa ja ovat nousseet pudotuspeliviivan paremmalle puolelle. Joukkue summasi edellisen viikon kotiputkestaan kelvolliset seitsemän pistettä ja aloitti kuluvan viikon niin ikään voitolla Vitjazista.

Narripaidat ovat saaneet kaivattuja onnistumisia laajemmalta rintamalta, minkä lisäksi joukkueen sairastupa tyhjenee hyvää tahtia. Jokerit on tulessa perjantaina ja lauantaina, kun helsinkiläiset kohtaavat ensin Moskovan Dynamon ja sitten Lokomotiv Jaroslavlin.

 • Sabres
 • LA 29.10.klo 19.40
 • Panthers

Viikonlopun aikana lähes koko NHL:n suomalaispistepörssin kärki nähdään jäällä parhaaseen katseluaikaan. Buffalo Sabres kohtaa ensin lauantaina Antti Mäkisen selostamassa ottelussa Florida Panthersin, jonka riveissä nähdään ainakin kautensa vahvasti aloittanut Barkov. Nilkkavammasta kärsineen Jussi Jokisen pelaaminen on vielä epävarmaa.

Toronton kirjeenvaihtajamme Sami Koljonen uskoo joukkueiden välimatkan kutistuvan tällä kaudella.

Sami Koljonen: Panthersin viime kauden runkosarjamenestys oli yllätys, ja vaikka joukkue on pääasiassa nuori ja kehittyvä, konferenssivoiton uusimiseen en jaksa uskoa. Joukkue on avannut kautensa kohtalaisesti, vaikka ykkösmiehistä on ollut poissa muun muassa Jonathan Huberdeau, joka muodosti loistavan ketjun Barkovin ja Jaromir Jagrin kanssa viime kaudella. Pudotuspelipaikka lienee suhteellisen helposti haarukassa, vaikka takapakkia viime kaudesta tulisikin.

Sabresin pitäisi kivuta kaiken järjen mukaan lähelle pudotuspeliviivaa tällä kaudella, jos joukkueen nuoret tähdet, kuten Ristolainen ja Sam Reinhart sekä loukkaantunut Jack Eichel, jatkavat kehitystään. Myös Kyle Okposo on tuonut joukkueeseen kokemusta ja tulivoimaa.

Joukkueiden tasoero ei ole yhtä suuri kuin viime vuoden sarjataulukossa. Suurin ero on tolppien välissä, sillä Sabresin Robin Lehner ei ole Roberto Luongon tasoa. Viime kaudella Panthers oli selvästi Sabresia vahvempi joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa - lauantaina nähdään, onko ero pienentynyt.

 • Sabres
 • SU 30.10.klo 21.05
 • Jets

Viikon kruunaavassa ottelussa Ristolaista ja Sabresia lähtevät kaatamaan Laineen ja Armian Jets. Kaikkien kolmen suomalaisen alkukausi on ollut vahva.

Sami Koljonen: Laine johtaa suomalaisten pistepörssiä, mikä ainakin itselleni on kaikesta huolimatta yllätys. Mukautuminen NHL-tasolle on sujunut lopulta hyvin, vaikka kasvukipuja on vielä paljon. Piste per peli -tahti tuskin kestää koko kautta, mutta alku joka tapauksessa herättää lupauksia.

Myös Jetsin toinen suomalainen, Armia, on ollut todella vahva. Vaikka mukaan mahtuu myös katsomokomennus, ei hyökkääjän otteissa ole ollut moittimista. Armian kahdensuunnan peli on Pohjois-Amerikassa edistynyt valovuosia, mistä kertoo jopa alivoimavastuu Jetsissä. Maalihana on nyt porilaishyökkääjällä myös saatu auki. Roolin on näillä otteilla pakko kasvaa kauden edetessä.

Pitkälle venyneet sopimusneuvottelut eivät ole Sabresin ykköspuolustajana häärivän Ristolaisen otteissa näkyneet. Ristolainen urakoi joukkueen takalinjoilla hurjia minuutteja ja on ollut alkukaudella ehkä Sabresin tärkein yksittäinen pelaaja yhdessä Ryan O'Reillyn kanssa. Pisteitä on kertynyt samaa tahtia ottelumäärän kanssa. Näillä suomalaisnuorilla vain taivas on rajana.

 • Dinamo Msk
 • PE 28.10.klo 18.25
 • Jokerit
 • Lokomotiv
 • LA 29.10.klo 15.55
 • Jokerit

Jännittäviä koitoksia on tiedossa myös KHL:ssä. Hyvän pelivireen löytänyt Jokerit on jälleen ison haasteen edessä, kun joukkue kohtaa peräkkäisinä päivinä läntisen konferenssin kaksi huippujoukkuetta. Onko täysi pistepotti sula mahdottomuus tiukan aikataulun ja armottomien vastustajien edessä, vai pystyvätkö helsinkiläiset urotekoihin?

KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyrö näkee viikonlopun isona mahdollisuutena.

Ville Kyrö: Jokerit on kuuluisaa jääkiekkokliseetä lainaten kyennyt vihdoin ehjiin kuusikymmenminuuttisiin, mikä on näkynyt myös tulostaululla. Viikonlopun ottelut ovat henkisesti tärkeitä, kun koko urakka on ohi noin 24 tunnissa. Joukkue voi siis vuorokaudessa pompata lähelle konferenssin nelossijaa, tai vaipua jälleen pudotuspeliviivan alle.

Tolppien välissä on ollut havaittavissa peräänkuuluttamaani roolijakoa, kun Ryan Zapolski näytti hetkellisesti ottaneen ykkösvahdin aseman. Riku Helenius palasi kuitenkin maalille edellisessä ottelussa, ja viikonloppu jaettaneen tasaisesti kassarien kesken. Maajoukkuetauon jälkeen nähdään, palataanko tasajakoon, vai asetetaanko ykkösveskarin viittaa tukevammin Zapolskin harteille.

Seuraava kappale on omistettava Marko Anttilalle. Kauden ensimmäiset kymmenen ottelua pisteittä pelannut lempääläisjätti on iskenyt seuraavaan kymppiin kahdeksan tehopistettä. Menoa kaukalossa ei voi kuvailla kauniiksi, mutta mies on varmasti yllättänyt monet vireellään, enkä usko Anttilan jäävän pisteittä viikonloppunakaan. Kerrassaan mahtava roolipelaaja.

Enemmän on puolestaan lupa odottaa Antti Pihlströmiltä ja Pekka Jormakalta. Pihlström on vahvan alun jälkeen hiipunut näkymättömiin, eikä Jormakkakaan ole löytänyt parasta virettään sairaslomansa jäljiltä. Energiasta ja yrityksestä homma ei taatusti jää kiinni, mutta maajoukkuekutsutkin saaneelta kaksikolta odotetaan myös tulosta. Nyt olisi oiva hetki.

» Lähetä palautetta toimitukselle