Suora Yhteys: Mikko Rantanen ja Patrik Laine nollaamaan nöyryytyksiään toistensa kustannuksella

NHL / Artikkeli
Kun Mikko Rantanen viimeksi kohtasi Patrik Laineen, iski Rantanen uransa ensimmäisen NHL-maalin.
Kuva © Getty Images
NHL:ssä on ollut varsinaista säpinää viimeisen viikon aikana. Montreal Canadiens lauloi Colorado Avalanchen suohon, Patrik Laine teki oman maalin ja Phialdelphia Flyers liitää historiallisessa voittoputkessa.

Mikko Rantasella ja Patrik Laineella on molemmilla ollut viimeisen viikon aikana hetki, jonka he varmasti haluaisivat unohtaa, mutta siinä tuskin koskaan täysin onnistuvat.

Rantasen joukkue Colorado Avalanche sai kertakaikkisen tukkapöllyn Montreal Canadiensilta viikonloppuna, kun suomalaishyökkääjän joukkue hävisi peräti lukemin 10−1. Rantasen tehotilasto oli ottelussa kaksi maalia pakkasella.

Laineella nöyryytys taas oli paljon henkilökohtaisempaa luokkaa, kun ottelussa Edmonton Oilersia vastaan tamperelaistulokas sutaisi kiekon omaan maaliin. Oloa tuskin ainakaan helpotti, että maali jäi Edmonton Oilersin voittomaaliksi ottelussa.

Kaksikolla on hyvä paikka jättää menneen viikon "kauhut" taakseen viikonloppuna, kun nuoret suomalaiset iskevät yhteen sunnuntaina suomalaisittain katsottuna oivaan katseluaikaan.

Myös Philadelphiasta kuuluu kummia − mutta äärimmäisen positiivisessa valossa. Flyers on äitynyt peräti kymmenen ottelun voittoputkeen, viimeisimpänä kaatui juurikin Rantasen edustama Colorado.

Dallas Starsin suomalaispoppoo on kovan paikan edessä viikonloppuna, kun se pyrkii katkaisemaan Flyersin lennolta siivet. Dallas haastaa Phladelphian lauantai-iltana parhaaseen katseluaikaan.

  • Dallas
  • LA 17.12.klo 21.05
  • Philadelphia

Philadelphia Flyers on todellakin huippuvireessä tällä hetkellä. Viimeksi Philadelphia äityi 10 ottelun voittoputkeen vuonna 1985, joten aivan jokavuotista tällaiset lentokelit joukkueelle eivät ole.

Dallasilla taas vire on ollut vaisumpi, edellisestä viidestä ottelustaan joukkue on voittanut vain kaksi. Aiemmin tällä viikolla joukkueen maalilla torjui Antti Niemi kirjauttaen peräti torjuntaprosentin 94,4 ja hoitaen voiton kotiin, mutta perjantain vastaisena yönä New York Rangersia vastaan joukkue ei saanut maaliakaan aikaan ja hävisi 2-0.

Joukkueen suomalaispuolustajista Esa Lindell on kerännyt viime viikkoina tasaista 20 minuutin peliaikaa, mikä kielii valmennusjohdon luottamuksesta. Julius Honka taas on kärsinyt vammasta ja on joutunut jättämään otteluja väliin. Pelikunto viikonloppua ajatellen on vielä arvoitus.

Mistä Philadelphian vire kumpuaa, Toronton kirjeenvaihtajamme Sami Koljonen? Entä mikä Dallasin suomalaisessa maalivahtikaksikossa mättää?

Sami Koljonen: Kliseet kunniaan: ylivoima- ja maalivahtipeli ovat surimpia syitä Philadelphian lentokeliin. Flyers on takonut eniten ylivoimaosumia koko NHL:ssä, mikä pakostikin näkyy tuloksissa. Alkukaudella haparoinut Steve Mason on myös muuttunut Philadelphian tarvitsemaksi muuriksi maalilla. Myös kakkosmaalivahti Anthony Stolarz on hoitanut tonttinsa kunnialla parissa matsissaan.

Jacub Voracek on yltynyt hyökkäyksessä huippuvireesen, minkä lisäksi hyvää taustatukea ovat antaneet nuoret tähdet, kuten tulokas Travic Konecny. Puolustuksessa päätään ovat nostaneet viime kauden sensaatio Shayne Gostisbehere sekä venäläistulokas Ivan Provorov.

Tässä muutama yksittäinen nosto syistä Philadelphian yllättävän voittoputken taustalla, mutta suurimmat tekijät ovat todellisuudessa joukkueen sitoutuneisuus sekä taistelutahto. Välillä voittoputki on näyttänyt jo olevan katkeamassa, mutta joukkue uskomattomasti pystyy löytämään keinoja kääntää ottelut itselleen.

Itseluottamus on joukkueessa todella korkealla.

Mitä tulee Dallasin vahtiduoon, välillä molemmat parivaljakosta ovat esittäneet huippuotteita, kuten Antti Niemi edellisessä ottelussa Anaheimia vastaan tai Kari Lehtonen pari viikkoa sitten torjuttuaan vakuuttavan nollapelin Coloradoa vastaan. Sitten onkin yleensä tullut nopeasti paluu maan pinnalle, kun kaksikon taso on romahtanut.

Niemi ja Lehtonen eivät ole pystyneet auttamaan joukkuettaan voittoihin tarvittavan usein.

Molempien torjuntaprosentit tällä kaudella ovat melko tasan 90 ja päästettyjen maalien keskiarvo viuhuu kolmen paikkeilla, joten kokonaisuus ei ole ollut kummoinen.

Paljon löytyisi parannettavaa, etenkin juuri tasaisuudessa. Mutta niin löytyisi myös Dallasin puolustuksesta, sillä välillä Niemi ja Lehtonen ovat näyttäneet Dallas-päädyssä kovin yksinäisiltä. Nykyistä Dallas-laumaa ja -veskariparivaljakkoa katsoessa ei uskoisikaan, että joukkue otti viime kaudella 50 voittoa runkosarjassa.

  • Winnipeg
  • SU 18.12.klo 22.05
  • Colorado

Kaksi suomalaista hallitsevaa nuorten maailmanmestaria pyrkii nollaamaan viime viikon tapahtumia, ja mikä siihen olisikaan parempi paikka kuin toisen suomalaisen kustannuksella.

Rantaselle Winnipegin kohtaaminen varmasti maistuu vielä normaalia paremmalta, iskihän turkulaishyökkääjä Jetsin verkkoon uransa ensimmäisen NHL-osuman, kun joukkueet kohtasivat marraskuun alkupuoliskolla.

Laine ei ollut ennen perjantain vastaista yötä saanut kolmeen otteluun nyt pisteitä aikaan, Rantanen taas on edelliseen kahteen otteluun kerännyt tehot 1+1=2.

Kummallakaan joukkueella ei ole menossa kaikkein vahvin vaihe kaudesta tällä hetkellä. Mitä joukkueille kuuluu, Sami Koljonen? Entä kumpi suomalaiskaksikosta on paremmassa vireessä tällä hetkellä?

Sami Koljonen: Ensinnäkin, molemmat joukkueet kärsivät vammoista tällä hetkellä. Coloradolta loukkaantuneita ovat olleet viime aikoina ainakin Erik Johnson ja Semjon Varlamov, Winnipegiltä taas Tyler Myers, Shawn Matthias, Alexander Burmistrov ja Joel Armia.

Mitä tulee vireeseen, ei kumpikaan joukkue ole suoranaisesti vakuuttanut. Colorado on koko NHL:n viimeinen tällä hetkellä, ja Winnipeg on kovaa vauhtia vajoamassa pohjaa kohti.

Jets hävisi ennen torstai-illan Florida-kamppailua neljästi putkeen, eikä joukkueen peli ole kummoista. Joukkueen tilanne on ikään kuin päinvastainen kuin Philadelphialla: joukkue pelaa välillä vahvasti, mutta ei onnistu vääntämään voittoja itselleen.

Paremmassa vireessä yleisesti siis on Colorado, mutta Montrealilta tullut 10-1 tukkapölly osoitti, että joukkueen peli saattaa myös luhistua välillä täysin.

Keskinäisistä kamppailuista tällä kaudella voitot ovat tasan 1-1.

Laineen ja Rantasen välillä on tällä hetkellä yksi suuri merkittävä ero: Laineen itseluottamus ei vaikuta tällä hetkellä olevan kovin korkealla − etenkään varmasti Edmontonia vastaan tulleen oman maalin jälkeen. Rantanen taas on saanut viime otteluissa onnistumisia, mikä on varmasti näkyy myös miehen otteissa. 

Patrik Laineen kohdalla itseluottamus saattaa kuitenkin heilahtaa ylöspäin nopeastikin, sillä ennen pisteetöntä putkea, joka Florida-ottelussa katkesi, tamperelainen keräsi seitsemän pistettä viiden ottelun jaksolla.

Kaksikon peliminuutit ovat olleet suunnilleen samalla tasolla viime aikoina, molemmat pelaavat normaalisti vajaata paria kymmentä minuuttia ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle